mirec co sledujes toto vlakno tak kratko, ze Ta ta reakcia prekvapila ? Ja som cakal, ze pribudne uz vecer, nie rano :-)
jeden zase tvrdi, ze to bolo na zltej, druhy tu pise, ze na zelenej, mame tu este nejake fakty nedotiahnute, ale senziacia je uz narodena :-)
13.10.2022 - 09:48:51
00
mea culpa 🤷‍♂️
13.10.2022 - 09:51:42
00
triki napísal:
a mohol to byť ďalší smrťák.Ale veď ich stále nie je veľa podla budaja.Som zvedavý teraz na tie ochranárske drísty čo zle spravil bežec.Odpoveď je jasná.nemal vôbec čo chodiť do lesa.je to všetko len otázka času.


Co by sa stalo, keby medved prisiel do mesta? Odstrelili by ho. To iste sa stalo tomu bezcovi. Preto, ze clovek zmenil svoj sposob zivota (podla mna k horsiemu) a uplne sa odklonil od prirody, maju trpiet ostatne zivocichy? Kto chce, nech si zije v meste a nevystrkuje z neho nos. A ten, kto ide do lesa, by si mal uvedomit, co ho tam moze postretnut.

BTW Kolko ludi zabili a zranili ozrani za posledne dni? Tiez si tak krical po ich "odstreleni"?
13.10.2022 - 09:57:32
03
Kto by už čakal, že v lese v Malej Fatre stretne medveďa. Ja tiež behávam po lese, v okolí Košíc medveďa veľmi neočakávam, aj keď nejakí tu už boli videní a bola z toho téma na dva týždne. Keď som ale behával v okolí Muránskej Planiny, počítal som s tým, že na nejakého macka natrafiť môžem, tomu som aj prispôsobil správanie, snažil som sa byť hlučnejší, ako je pri behaní zvykom a hlavne v neprehľadných a zarastených miestach som si do rytmu tlieskal. Nestretol som žiadneho, ale ak by aj, isto by som z toho nevyvodzoval, že sú premnožení a treba ich regulovať, jednoducho som bol na "ich" území.
13.10.2022 - 11:19:00
06
Zrovna je to susedov kamarát z Trnova, kúsok od Valče. Je v umelom spánku , dotrhaný a dolámaný, detaily radšej nezverejním
13.10.2022 - 11:28:43
00
Tá žltá je normálny chodník ponad lyžiarske stredisko, žiadny temný les, ale frekventovaný chodník, kde aj ja chodievam behať, alebo prechádzkovať so psom, alebo s deťmi. V lese je ruch, je to kúsok od dediny, jazdia tam lesáci, štvorkolkári, motorkári. Medvedie stopy tam boli aj dávnejšie, ale nič to nemení na tom, že si to odsral dobrý chalan a dúfam, že sa dá do poriadku.
13.10.2022 - 11:37:03
06
Schválne som si pozrel, ako je v tomto článku vykreslené Rakúsko. Nuž v článku sa tvrdí, že v Rakúsku sa počty medveďov neregulujú. A to je obrovská pravda, pretože v tejto krajine medvede jednoducho nie sú! Ako je to možné? Nuž, akýkoľvek medveď, ktorý by sa zatúlal do Rakúska by bol okamžite zastrelený. Dôvod je jednoduchý. V tejto ekofriendly krajine sú hospodárstva rozsiate až do takých nadmorských výšok, ako končí trávnatá vegetácia a začínajú pásy kosodreviny a brál a vidieť v tejto vysokohorskej krajine voľne sa pasúce kravy je bežné. Takže miestny sedliak potrebuje čokoľvek, ale nie medveďa, ktorý by mu strhol jeho jalovicu. Preto v Rakúsku nehľadajte medvede. Vysporiadali sa s nimi. Regulačný odstrel nie je nutný. Zastrelia každého bez výnimky.
13.10.2022 - 12:20:46
04
Medveďov je v lepšom prípade zo 2500. Ak sa ich počty neznížia, pri dnešnom prírastku 200ks ročne, za krátku dobu ich bude 3500. Medveďov bolo tak 600 až 800, chýbal niekomu v tom čase ich väčší počet ? Také husté osídlenie medveďov ako je na SK, nie je nikde v Európe; v Škandinávii či Aljaške sa majú kde rozťahovať. Myslím, že sa nám to začína vymykať kontrole. Prečo nie sú medvede v ČR ? Rakúsku ? Nemecku ? Situácia speje k tomu, že nesmelí ľudia sa vrátia s deťmi do OC; do prírody budú chodiť smelí a nebojacní, zálesaci, a tu si budú rozprávať historky o priposratých mamľasoch v OC. Keby aspoň niekto kompetentný vystúpil a jasne povedal čo ďalej; ako stav znížiť, či udržať na dnešnej úrovni. Aj ochranári by si mali priznať, že počty medveďov pri našom (ne)konaní pôjdu hore. Či to bude akože OK ? Prečo 2500kusov, a prečo nie 5000 kusov ?
13.10.2022 - 12:36:01
03
dees V prirode odjakziva funguje autoregulacia. Ak sa pozries na graf poctu jedincov nejakeho druhu z dialky (rozumej dlheho obdobia), tak uvidis peknu rovnu ciaru, resp. zrejme bude jemne zvlnena, pretoze sa pocet jedincov bude odvijat od dlhodobych podmienok pre zivot na danom mieste (zmena klimy apod.). Ked sa na ten isty graf pozries z blizka, tak uvidis "divoku" zvlnenu krivku.

Takze ak teraz pocet medvedov narasta, tak o par (diesatok?) rokov zacne klesat, pretoze im dojde strava*, tym padom bude vacsia umrtnost mladych a umrtnost vseobecne a zaroven klesne pocet mladat v jednom vrhu, bude vacsia sanca, ze samce zabiju viac mladych atd. Takze narast poctu jedincov nejakeho druhu je uplne prirodzeny, tak isto ako aj jeho pokles (samozrejme to plati bez vplyvu nejakej tretej "neprirodzenej" strany, napr. cloveka).

* K tej strave - zdroju potravy urcite neprospieva ani odstrel chorych a slabych jedincov polovnikmi, tym padom by aj taky vlci mali co zrat a v konecnom dosledku by si na svoje prisiel aj medved, a nemusel sa trepat do "civilizacie". Urcite nepomaha ani zber lesnych plodov ludmi. Proste cele je to zamotane, vsetko so vsetkym suvisi a vsetko na vsetkom zavisi, len ludia to stale ignoruju. Typicky priklad su lesnici, pre ktorych je les skupina stromov.
13.10.2022 - 13:06:22
04
mirec16 napísal:
kopol si si do Budaja a ochranarov, polepsilo sa ti?

dalsi smrtak? noze kolko ich bolo za dajme tomu poslednych 20 rokov? chalan bol podvecer v hore a zranil ho medved, tot vsjo, tak z toho nevyrabaj senzaciu, nota bene kto chodi po MF tak vie, ze zlte TT byvaju velmi malo frekventovane a casto aj malo udrziavane a zarastene, proste stalo sa, pohyb v horach ma aj v dnesnej dobe svoje rizika


klasika nič iné som ani nečakal.málo frekventovaná,málo mŕtvych za 20 rokov.gratulujem ti vyhral si klúčenku.
13.10.2022 - 13:13:31
01
GeorgeWH Súhlasím. A tiež s tým, že je to komplikované. Prečo sa potom poľuje na jelene ? Srny ? Líšky ? Dajme priestor každému živému, teda aspoň okrase lesov, že to neplatí na hlodavce. Pri počte 800 ks chodievali na SK poľovníci zo zahraničia, streliť si. Oproti 800ks je nárast za 3 desaťročia o 200% na 2500. Cca. Pri zvyšovaní sa teploty tiež za určité obdobie hovoríme o zmene klímy. Ale také teploty tu boli. Pozri krivku . Nemyslím to ironicky, len chcem poukázať, že nárast medveďov o taký počet za také obdobie je "nenormálny". Skrátka je to premnožené.
Keby netrpel nik, ak by neboli obavy, ani neceknem. Dnes sme chceli ísť na hrebeň Poľany, predvčerom sme si ale prečítali o postrelenej a nenájdenej medvedici, včera o večer o dokaličenom športovcovi. Dnes sme mávli rukou. Slovami Mirca, nie sme dostatoční zálesáci.
A na zlepšenie stavu máme čakať ? Vyvinie sa to samo ? :) Obadáme sa, až sa začnú cyklisti z lesných cestičiek vytrácať a pribúdať na slov. cestách ? Ešte horšie bude pre drobný biznis, ak sa za cyklistikou bude odchádzať do blízkeho zahraničia. No o čo bezpečnejšie, aj z hľadiska dopravy a cyklociest, je bicyklovanie v Rakúsku. Ak by som mal s rodinou odkiaľsi z Nitry vyštartovať s rodinou s deťmi do hôr, tak zamierim na juhozápad.
A posledné, neodpovedal si - u nás medveď áno, bojuje sa zaň, ako by tu žilo posledných 50 ks v Európe, a do A, CR či D nechcú zobrať ani jednu rodinku.
13.10.2022 - 18:01:41
01
Les sa o seba vie postarat aj bez ludi. My sme v nom iba skodca, ktory ho nici. Tolko k tomu polovaniu. Este si tam dopln, preco sa nepoluje na hrabose alebo potkany. Lebo z nich ziadne maso ani trofej nebude, protom skody robia nasobne vacsie ako medved.
Ak chces vidiet kam sme to dopolovali, pozri sa na prasaci mor. Blizil sa sem roky, polovnici cely cas " manazovali zver" a umanazovali velke hovn0. Obrovske skody na poliach, cestach aj v chovoch osipanych. Ale strelit si medveda, juj to je ina erekcia.

PS Na Polane boli medvede odjakziva. Ak ich nechces stretnut, chod tam, kde nie su. Co je polovica SK a vacsina sveta.
13.10.2022 - 18:40:14
01
dees napísal:
Medveďov je v lepšom prípade zo 2500. Ak sa ich počty neznížia, pri dnešnom prírastku 200ks ročne, za krátku dobu ich bude 3500. Medveďov bolo tak 600 až 800, chýbal niekomu v tom čase ich väčší počet ? Také husté osídlenie medveďov ako je na SK, nie je nikde v Európe; v Škandinávii či Aljaške sa majú kde rozťahovať. Myslím, že sa nám to začína vymykať kontrole. Prečo nie sú medvede v ČR ? Rakúsku ? Nemecku ? Situácia speje k tomu, že nesmelí ľudia sa vrátia s deťmi do OC; do prírody budú chodiť smelí a nebojacní, zálesaci, a tu si budú rozprávať historky o priposratých mamľasoch v OC. Keby aspoň niekto kompetentný vystúpil a jasne povedal čo ďalej; ako stav znížiť, či udržať na dnešnej úrovni. Aj ochranári by si mali priznať, že počty medveďov pri našom (ne)konaní pôjdu hore. Či to bude akože OK ? Prečo 2500kusov, a prečo nie 5000 kusov ?


2500? a to mas odkial prosim ta?
13.10.2022 - 18:53:23
00
mirec Hádam mi nechceš povedať, že toto číslo počuješ prvýkrát. Vychádzam z publikovaných článkov, kde sa odhady pohybujú od 2 do 3 tisíc. Daj číslo. To posledné sčítanie, z KU, to dopadlo ako ? Jedna baba povedala, že z 2000 vzoriek im vychádzal veľmi nízky počet. Že boli z toho samy neveselí a naťahovali to, aby dali cez tisícku, bo to číslo vyznievalo humorne. A konkrétne číslo a správa zo sčítania niekde bude, ak je proces ukončený. Nemáš k dispozícií nejaký link ? Pre určenie stavov sa odborníci vyjadrujú, že vychádzať sa malo z 10 tis. vzoriek, a nie 2 tisíc,
Mirec, ty vravíš málo, ja vravím veľa. A to je tak všetko. Debatovať môžme a k ničomu to nepovedie. Ak MZP nezaujme jasné stanovisko, využijú to iné politické strany. Aj tento malicherný bod (ale ľudom sledovaný) môže veľa voličov presvedčiť, že pán Budaj hlas od nich nedostane. A neodborne konanie Zásahového tímu - prípad medvedica - len potvrdzuje, že to tam (MZP) v poriadku nie je (čo sa týka riešenia situácie s "medveďom").
13.10.2022 - 19:45:58
00
naruším debatu pár fotkami- Salamandra škvrnitá a Užovka hladká.

Prílohy:

marh25.JPG
marh25.JPG 409.48 KiB thumb_up6thumb_down

marh26.JPG
marh26.JPG 500.74 KiB thumb_up3thumb_down

hrib09.JPG
hrib09.JPG 470.66 KiB thumb_up7thumb_down

16.10.2022 - 21:41:21
019

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up