lto Uvediem ta do problematiky velmi strucne v bodoch bez emecii (ak to po Pali65 prispevku zvladnem)
1. udajne niekolko EN bikerov na ucelovej komunikacii ktora je sucastne TZ boli slusne upozorneni ze sa maju otocit a ist spat na asfalt, lebo je tam zakaz vjazdu cyklistom. Vraj su tam skutocne nejake cedule zakazujuce vjazd, ale nejedna sa o doprvne znacenie
2. udajne bikeri checli po vymene nadavok dat chodcovi cez papulu, ale pre pocet prizerajucich sa tak vraj nestalo.
3. zvysik debvaty je moja snaha o vysvetlenie preco tadial chceli ist a ze tie cedule tam nemaju co robit vs zvysok sveta tvrdiaci vsetky mozne osocenia na moju osobu a osobu tych bikerov.
Kludne sa zapoj chce to tu torcha racia lebo mna nikto nepocuva je jdeno ci sem dam moj nazor, fakt, alebo citat z vyhlasky. A ked preukazem, ze sa tadial jazdit moze tak som netolerantny a bezohlady egocentrik. O to horise ked poviem, ze cylista moze s chodcom kludne zdielat chodnik a z nikoho neubudne.

Bolo to tu smerom na JZ


Naposledy upravil Kenai dňa 18.10.2022 - 23:21:38, celkovo upravené 1 krát.

18.10.2022 - 23:15:34
00
Takže Kenai, tvrdíš, že môžem legálne jazdiť na biku po Botanickej záhrade či ZOO v Bratislave? Lebo tam nie je veľká plechová značka Zákaz vjazdu bicyklom? Predsa sú tam účelové cesty.
18.10.2022 - 23:15:37
00
Ale najprv mi zodpovedz ci sa moze jazdit po Svatom vrchu 4, Pytam sa uz 4 krat a ty zrejme este stale nevies odpoved, ale vies kazat druhym ako maju vediet co sa moze a co nie. Tvrdis, ze legislativa je jednoznacna. Tak sem s tou odpovedou. Tvoja skleroza ci ignorancia je alermujuca.

Slubujem, ze potom ti vysvetlim v com je tovj priklad odlisny od situacie co sa tu riesi.
18.10.2022 - 23:24:50
00
Už som ti odpovedal, že sa nemôže, je tam ceduľa. Ale keďže tvojho deda psa kôň zderivoval, že Ferovi sa to nepáči, lebo Aladár sa zle vyspal, a Grétkyna mačka je anarchistka z Japonska, tak budeš tvrdiť opak.
18.10.2022 - 23:42:20
00
Jano a Kenai sa hádajú. To tu už fakt nikto nič negarantuje ? Svet sa v riť obracia.
18.10.2022 - 23:50:49
18
Dovolím si to zhrunúť jednoduchým postulátom: “ľudí je tu už veľa.” Hoc aj to je relatívne (z pohľadu Číňana, ktorý nechápe prečo Slováci ako národ nežijú v menšom mestečku, keď ich je len 5 miliónov). Tak ako generácia predomnou už nezažije prázdne lesy na aké bola zvyknutá, tak generácia po mne nebude chápať o čom sme sa tu vlastne hádali. Niečo na spôsob ako NewYorčan nikdy nepochopí, na čo je dobré bývať pod lesom, však keď chce ísť do “prírody” tak sa metrom odvezie do Central parku…
18.10.2022 - 23:53:00
03
Ospravedlnujem sa MLBA podla vsetkeho opravili z vlastnej iniciativy cyklomostik na Vydrickom traily. To je ale jedine co som nasilel za uplynuly rok. Ak neratam n variaci na napis spomal a nejake zakazove tabule nic ine pre cyklistov neurobili.

A k tej inkriminovanej TZ:
Mestské lesy v Bratislave
NOVÁ TURISTICKÁ A BEŽECKÁ TRASA JE HOTOVÁ🚶🏃‍♀
📣Pozývame vás na novú turistickú trasu od Sparísk nad Peknou cestou po Biely kríž. Trasa je alternatívou k rušnej asfaltke, ktorú využívajú peší spolu s množstvom cyklistov a vznikajú tu konfliktné situácie⚠ Vo voľné dni je tu už príliš plno, pre peších sme preto vybudovali samostatný chodník lesom, kde nájdu svoj pokoj.
✅nová trasa je určená pre peších a bežcov
✅pohodovým tempom ju prejdete približne za hodinu
✅ vedie najkrajšími zákutiami lesoparku
✅nájdete tu staré duby, bukové porasty osviežené ihličnanmi, mohutné severoamerické borovice douglasky, brezový hájik s mokraďou, ale aj otvorené slnečné priestranstvá
✅trasa je súčasťou Štefánikovej magistrály
✅režim na asfaltovej ceste zostáva rovnaký tj. zmiešaná cesta pre peších, cyklistov a autá údržby lesoparku
Za myšlienku vybudovania trasy ďakujeme krajskému cyklo-koordinátorovi Ladislavovi Findlovi a taktiež viac ako 100 dobrovoľníkom, ktorí nám ju pomáhali budovať💪
Ak rozmýšľate, kam sa vybrať cez víkend na prechádzku, tak toto je to pravé miesto👫.Tešíme sa na vás!

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02PcY889cvrSvH6zTUTp1ao1jVPr8fsLkRw2fgc2eQC1p9MubDKF956fCGPQt37Emul&id=1557221591176855

Cize chodci maju alternativnu trasu aby mali svoj pokoj, ktora vedie najkrajšími zákutiami lesoparku, kde nájdu staré duby, bukové porasty osviežené ihličnanmi, mohutné severoamerické borovice douglasky, brezový hájik s mokraďou, ale aj otvorené slnečné priestranstvá. Ale rezim na rušnej asfaltke, ktorú využívajú peší spolu s množstvom cyklistov a vznikajú tam konfliktné situácie⚠ zostáva rovnaký tj. zmiešaná cesta pre peších, cyklistov a autá údržby lesoparku.

Som jediny, kto ma pocit, ze je tu nejaka skupina jasne uprednostnovana ?


Naposledy upravil Kenai dňa 19.10.2022 - 01:25:22, celkovo upravené 1 krát.

19.10.2022 - 00:03:14
00
Nie, sme dvaja a to je tak vsetko 😁
19.10.2022 - 00:06:33
02
Jano1987 napísal:
Už som ti odpovedal, že sa nemôže, je tam ceduľa. Ale keďže tvojho deda psa kôň zderivoval, že Ferovi sa to nepáči, lebo Aladár sa zle vyspal, a Grétkyna mačka je anarchistka z Japonska, tak budeš tvrdiť opak.


Este raz ci sa rozumieme, hovoris ze sa nemoze jazdit po Svatom vrchu 4 ? Tam je nejaka cedula? Dlho som tam nebol, ale neviem o tom, ze tam je cedula, viem len ze tadial viedol napr. aj posledny MTB pretek do vrchu. No asi tych cedul dost popribudalo. Este niekde su nejake cedule ?

Ale ako som slubil. Zoo aj Botanicka zahrada ma sice ucelove komuniokcie, ale su to vnutrozavodne komunikacie, na ktore je povoleny vjazd len zo suhlasom prevadzkara. Zakupenim si listka a vstupom suhlasi s prevadzkovymi podmienkami. Vstup nieje obcianske pravo a neplati tam ani zakon o lesoch, ktory garantuje ich bezplatne uzianavie na rekareaciu kazdemu. Ba dokonmca tam nie je povoleny ani volny vstup na peso. Dalej tam nie je povolena ani chodza mimo vyznacene chodniky a cesty.


Naposledy upravil Kenai dňa 19.10.2022 - 00:19:31, celkovo upravené 1 krát.

19.10.2022 - 00:07:03
00
Kenai napísal:

Nemozes segregovat chodcov ak chodia kadialkolvek, Chapes ?


Ja sa nesnažím segregovať chodcov. Ja hovorím, že tú červenú značku robili na segregáciu cyklistov.

Nezmyslom je aj argument, že chodia 4 vedľa seba, lebo 99% z nich tak nechodí. Pre ten občasný prípad, keď sa to stane, mám zvonček a brzdy. A pozdrav a úsmev. Do nejakého zamknutého areálu by som poslal jazdiť tých, čo sa zavzdušňujú, majú chuť niekomu ***** a prejavujú nejakú inú formu neurózy.

Chodec je pomalý a zraniteľný. Čokoľvek na kolesách je potenciálne rýchle a nebezpečné. Kto má mindrák z toho, že musí brzdiť a uhýbať, či vôbec neodbočiť na niektoré úseky, ten by sa mal vo vlastnom záujme vyhýbať miestam, kde je veľká hustota ľudí. Inak bude kaziť meno normálnym cyklistom.

PS: Odporúčania turistom, ako sa správať, aby neznepríjemňovali život iným užívateľom lesa (napr. bežkárom a cyklistom) riešim na inom fóre. Tu učíme disciplíne a pokore cyklistov.
19.10.2022 - 00:09:41
13
Pali65 napísal:
Chodec je pomalý a zraniteľný. Čokoľvek na kolesách je potenciálne rýchle a nebezpečné....


Fyzika ZS. Co zastavi alebo zmeni smer lahsie a tym padom bezpecnejsie pre vsetkych? Nieco pomale alebo nieco co je rychle a potencialne nebezpecne ?
Kolko zranei chodcov si videl pri zmene smeru alebo brzdeni ?

Aka je podla teba priemerna rychlost cyklistu na uzkom singlaci a aka na asfaltovej komunikacii? Kde sa chodec a cyklista obidu bezpecnejsie pre oboch ? Pomocka kolko ludi sa zabilo, alebo vazne zranilo na singloch v MLBA a kolko na tej asfaltke? Kolko bolo chodcov a kolko cyklistov?

Uplne uprimne ako cyklista aj chodec mi ches povedat, ze ti je prijemnejsie zvonit, brzdit a vyhybat sa chodcom na asfaltke, ako keby si sa mal ako chodec uhnut pomly iducemu biku na traily, krok mimo trail ? Naozaj ?

Tak uz priznaj, ze to nie je o bezpecnosti, o com to teda sakra je ? Pozitivna diskriminacia? Ochrana prav vacsin proti mensinam ? Hon na carodejnice ?

edit:
Pali65 napísal:
Ja sa nesnažím segregovať chodcov. Ja hovorím, že tú červenú značku robili na segregáciu cyklistov.


Cital som to 3x ale aj tak neviem aky je rozdiel mediz segregovanim chodcov a segregaciou chodcov. Nie je segregacia len priebehova forma slova segregovat ?

Segregácia (z lat.segregatio = oddelenie < segregare = oddeliť (napr. od stáda) < se = pre seba, roz- + grex = stádo, kŕdeľ; sociologický význam však pochádza z angl. segregation) môže byť:

všeobecne:
oddeľovanie, odlučovanie, vylučovanie
rozdeľovanie predmetov na skupiny podľa určitých kritérií, najmä podľa veľkosti

Cize ak je nieco urobene na segregaciu chodcov, myslim ze to znamena ze je to na ich oddelenie.

Preto kladiem otazku, aky zmysel ma budovat nieco na odelenie chodcov ked ich nechas hybat sa kdekolvek?
A tiez preco ked tvrdis, ze je nebezpecne pre chodcov a aby sa minali s bikerom na singli, nevolas po segregovani chodcov zo singlov ? Kde je logika ?


Naposledy upravil Kenai dňa 19.10.2022 - 01:56:04, celkovo upravené 1 krát.

19.10.2022 - 00:26:48
00
milos21 napísal:
Dovolím si to zhrunúť jednoduchým postulátom: “ľudí je tu už veľa.” Hoc aj to je relatívne (z pohľadu Číňana, ktorý nechápe prečo Slováci ako národ nežijú v menšom mestečku, keď ich je len 5 miliónov). Tak ako generácia predomnou už nezažije prázdne lesy na aké bola zvyknutá, tak generácia po mne nebude chápať o čom sme sa tu vlastne hádali. Niečo na spôsob ako NewYorčan nikdy nepochopí, na čo je dobré bývať pod lesom, však keď chce ísť do “prírody” tak sa metrom odvezie do Central parku…


Ano, presne tak. To je prapricina vsetkeho zleho, vela ludi na malej ploche. Clovek je vraj tvor spolocensky, ale to nieje spravna definicia. Spolocense su vcely, alebo mravce. Clovek je tvor stadovy a jeho stado je vzdy jedine, ktore ma byt uprednostnene. Vsetkyu ostatne stada maju byt zlikvidovane v pekelnom ohni. A to plati, aj ked kazdy den sa hlasi k inemu stadu. Ale nie pre to pisem.

Pamatam si prazdne lesy, nezhumplovane lesy, kde bola rarita niekoho stretnut a ked si niekoho stretol, zdvorilo pozdarvil a prejavil o teba uprimny zaujem, ako o raritu, ktorou si naozaj bol. Pamatam si dni, ked som stretol viac medvedov ako ludi. Ked ta horar pozdravil, ked si isiel do lesa a ked si sa o tyzden vracal a opat si ta vsimol, tak si ta pamatal a chcel vediet co si videl. Nie je to tak davno mozno 20 rokov. Otazka je co sa zmenilo.
2010 pocet ludi 20-59 rokov 3 278 874
2022 pocet ludi 20-59 rokov 3 024 375
Sme premnozeny asi ako tie medvede. Je nas menej ale je nas viac vidiet a viac sposobujeme problemov. Preco ?

Vsetci co usli do miest z kopanic zistili, ze sa tam neda vydrzat a travia cas v lese? Okukali sa obchodaky? Nebodaj chceme zdravsie zit ? Alkohol je pridrahy v krcme, sedi sa v lese s faskou ? Ubudlo lesa tak, ze bojujeme vsetci o mensiu plochu? Je to problem, len primestskych lesov? Alebo len ludia su uz tak flustrovani, zo vsetkych moznych obmedznei, prikazov, buzeracii (sorry cokupit) a zakazov, ze sa uz nevedia minut na ulici bez potreby riesit si flustraciu na okoloiducom ? :?:
19.10.2022 - 01:40:31
01
Odpovede pre Kenaia:
https://archiv.station.zoznam.sk/station/clanok.asp?cid=1154014937379

Otazky boli povodne publikovane tu (upozornenie - len pre silne povahy)
19.10.2022 - 06:57:42
02
Je tam niekoľko možných variantov, ako prejsť lesom z bodu A do bodu B. Cyklisti tam majú vybudovaných niekoľko trailov, kam chodec nesmie vstúpiť, ak sa dobre pamätám. Takže ak peší dostali vlastnú trasu, treba to rešpektovať, ak to tak je aj označené.
19.10.2022 - 07:18:31
00
ako to tu tak čítam, toto vlákno by sa asi malo premenovať: "Normálni cyklisti, čo kazia meno normálnym cyklistom." (len tie úvodzovky neviem kam presne umiestniť, mám trošku dilemu)

kokos ani v tom lese nebude už kľud... šak sme ľudia, lenže ľudom v poslednej dobe dosť "jébé", a lidi jsou rúzné, pověčšinou hovada...

a keď sme pri nás cyklistoch, milujem scénu v lese, fučím hore kopcom, ako parná lokomotíva, zrazu zhora sa valí týpek jak blázen, nie aby on zastal a pustil toho, čo tlačí do kopca, predsa len dole svahom sa trošken lepšie rozbieha, ako opačne, to néééé, nuž ale asi mu utečie vlak, alebo KOM, alebo ho doma čaká frajerka s roztiahnutýma noháma, či čo... a to sa začína diať jaksi pravidelne... ale deje sa to vlastne všade, v živote, v robote no a hlavne na cestách, šak uhnite mi, idem predsa veličenstvo jááá...
19.10.2022 - 07:56:35
03
keyboard_arrow_up