ked sa strati voda vsetci frflu a ked sa pre to nieco robi frflu este viac...to je take slovenske. nie som odbornik na zadrziavanie vody v krajine, no logiku mi to dava a rucne to asi tazko budu robit.
Ukazovali to minule v tv a to vysvetlenie princípu malo logiku. Časom uvidíme, ale robiť niečo určite treba. Tie utlačene a po ťažbe už časti nevyužívané zvažnice fakt fungujú ako korytá. Vo svete ich bežne rekultivuju aby tam neostali. Najlepšie by bolo neťažiť, ale zase buďme realisti.
ano ale malo by sa 1. tazit tak aby k niecomu takemu nedochadzalo, aby sa taketo nieco robit nemuselo. 2. a ked uz tak by to mal robit po sebe tazbar, nie zdevastovat prirodu, nabalit si vrecka a zmiznut.
Vyhladajte si Stefan Valo, Napr. tu , alebo tu , alebo tu , kde vam vysvetli preco sa to tak robi. Na Morave to takto riesia uz davno. Som rad, ze to uz riesia aj tu
Ešte nedávno boli požiadavky na rýchly odtok prívalových dažďov, lebo pravidelne splachovalo celé obce. Rajecké Teplice bývali pravidelne pod vodou....a pár rôčkov prejde a už si tu obhajujeme ako ideme držať vodu v krajine. ....Les si vie zadržať vody koľko potrebuje aj bez nejakých vybágrovaných jám. Jediné nad čím sa treba zamyslieť je vybudovať jednu poriadnu spevnenú zvážnicu a zvyšné plochy v lese ťažiť lanovkami a v čo najkratšom čase založiť nový les. Tieto veľké obdobia s nedostatkom zrážok sa ani nenazdáme môžu zmeniť na obdobia s nedostatkom slnka a sucha. Skôr by som uvítal aktivity na boj s kôrovcom, lebo aktuálna situácia je taká, že ťažiari by chceli menej ťažiť, ale nemôžu...v podstate tu v okolí mimo kosodreviny zdravá hora neexistuje...
Brano len ci ta absencia korovca v koske nesuvisi s jej obmedzenym priemyselnym vyuzitim ;-] viem je to blbost, len mi tak bleslo hlavou ze korovec je necakane inteligentny chrobacik bo aj v zlozitom terene vie dodrziavat prave uhly ... LOL
....Les si vie zadržať vody koľko potrebuje aj bez nejakých vybágrovaných jám.
ano, v idealnom pripade bez zhutnenej pody, ak je uz ale naruseny lesnymi cestami bez pomoci to nejde, erozia sa bude iba zhorsovat. Prikladov je myslim vsade dost
šírenie kôrovca až tak nemám naštudované vedecky, len tu jazdím denne a ihličnaté stromy posledný rok sú absolútne na odpis. Boli v zlom stave aj predtým, ale teraz vyzerajú hrozne. Takže to čo vidíme vyťažené v tých pekných pásoch je len akože to čo stíhajú vyťažiť, ale reálne si to vyžaduje vyťažiť všetko. Na Taipane napríklad to zatiaľ držia v úzkych pásoch a vyťažia, potom opravíme chodník a ide sa ďalej...ale zo sačného na kobylie si niekto dovolí prehrnúť zvážnicu, ktorá bude do budúcna na nič. A tých príkladov je tu hodne...A na zadržanie vody treba hlavne udržať les.
Na to aby vyrástol by mu viac pomohli tým, že by ho vysadili Inak keď sa tak zapozerám do dávnej minulosti, tak u nás v okolí Strečna neboli takmer žiadne lesy - všetko, kde tu jazdíme v lese boli holiny a lúky, neviem ako vtedy zadržiavali ľudia vodu v krajine - musím kdesi doštudovať.
to aj okolo Rajca boli len pasienky a nie lesy. ale vtedy bolo podnebie ine a nedoiebane, prsalo pravidelne tak voda bola stale viacmenej. teraz je planeta dodrbana a preto sa riesia taketo veci.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
https://www.ta3.com/clanok/249651/medzi-zilinou-a-terchovou-dokoncili-cyklotrasu-nespokojni-obyvatelia-vsak-blokuju-prejazd
ano, v idealnom pripade bez zhutnenej pody, ak je uz ale naruseny lesnymi cestami bez pomoci to nejde, erozia sa bude iba zhorsovat. Prikladov je myslim vsade dost