Jaroh fuha, hlavne ze v zahranici,ked som sa ich pytal,tak nikto nehovoril o ziadnom datlovani. zaujimave.Uz chcem vidiet statistiku za najblizsi rok= kolko sa sem navali kvalitnych lekarov= TOTO BY SOM CHCEL TEDA VIDIET. Ale vysledok uz nejako budem vediet aj teraz
Tu nejde o najbližší rok, ale o 10-15 rokov.
DRG v zahraničí je iné ako DRG na Slovensku. Na Slovensku po slovensky.
Jaroh mnoho krajin DRG prebralo od tych prvych,co to zaviedlo a cuduj sa svetu,funguje im to paradne.To hodnotenie nemocnic funguje na 110% a preto tie nemocnice aj tak vyzeraju.Predpokladam,ze sme si zobrali nejaky nemecky styl a upravujeme ho na ten svoj.
no nic, bezni ludia tento problem so zdravotnictvom nevyriesime. Tieto zvysenia platov si zaplatime vsetci z nasich dani,odvodov= FICO nakaze zvysit z 14% na 20% do zdravotky,lebo nebudu prachy na tieto platy=to bude prve,co zvysia, zvysia sa ceny liekov,ukonov apod. Uz cakam na to,ze pride,ked budeme platit 10€-50€ aj u obvodakov ako to robime u zubarov. A to si zapamatajte,ze k tom uz coskoro pride
mozno budu ludia viaz premyslat nad svojim zdravim. Myslim, ze v Holandsku je system, kde si prve 3 navstevy lekara plati clovek z vlastneho a az tie dalsie idu na poistovnu. Vraj je to preto, aby ludia vedeli, ze zdravotnictvo nie je zadarmo. Cital som to tak 2r dozadu, detaily uz presne neviem.
Jaroh mnoho krajin DRG prebralo od tych prvych,co to zaviedlo a cuduj sa svetu,funguje im to paradne.To hodnotenie nemocnic funguje na 110% a preto tie nemocnice aj tak vyzeraju.Predpokladam,ze sme si zobrali nejaky nemecky styl a upravujeme ho na ten svoj.
Tak teda ešte raz: "DRG v zahraničí je iné ako DRG na Slovensku. Na Slovensku po slovensky."
DRG si nevymýšajú nemocnice. Metodika a software prišli z ministerstva zdravotníctva (resp. z organizácií v jeho rezorte). Lekári naň nadávajú a vedia, že je to paškvil, ale musia s ním strácať čas, lebo skrátka to majú príkazom.
no nic, bezni ludia tento problem so zdravotnictvom nevyriesime. Tieto zvysenia platov si zaplatime vsetci z nasich dani,odvodov= FICO nakaze zvysit z 14% na 20% do zdravotky,lebo nebudu prachy na tieto platy=to bude prve,co zvysia, zvysia sa ceny liekov,ukonov apod. Uz cakam na to,ze pride,ked budeme platit 10€-50€ aj u obvodakov ako to robime u zubarov. A to si zapamatajte,ze k tom uz coskoro pride
Dobré ráno, stará mama.
Ono je to totiž otázkou priorít. Naozaj potrebujeme napríklad tú svätú diaľnicu z Bratislavy do Košíc, alebo radšej tie peniaze dáme na lepšie zdravotníctvo a sociánu starostlivosť? Naozaj je také dobré mať nižšiu DPH pre vleky, štadióny a aquaparky? Nebudú tie peniaze niekde chýbať, napríklad v zdravotníctve a sociálnej starostlivosti? A tak ďalej a tak ďalej. Kvalitné zdravotníctvo je drahé všade vo vyspelom svete, to len my si myslíme, že pri našom HDP na hlavu môžeme mať aj diaľnice aj kvalitné zdravotníctvo.
Vieš, že za R1 PRIBINA platí Slovensko 300-tisíc eur denne po dobu 30 rokov? (A to je hodnota spred inflácie, kto vie, koľko je to dnes).
Za mňa DRG asi takto. Najviac ma vytáča to vracane poisťovňou pre také blbosti ako napr - daná diagnóza pre vek je naplatná. Lebo podľa drg dieťa do 12 rokov nemôže mať pankreatitídu ani cholelithiazu (a táto dg nemôže byť ani vo vedľajších dg). Kódovať pre drg znamená aj naučiť sa x nelogických pravidiel. Najhoršie že poisťovňam tie chyby vyhadzuje systém bez toho aby sa niekto nad tým zamyslel. Niekedy kódujem nie také diagnózy aké má reálne dieťa, ale také aby to prešlo poisťovňou…
milos21, a je tam nejaký mechanizmus feedbacku? Reportuješ niekde takéto nedostatky a odstraňujú sa? Alebo je to od začiatku také isté a nikto to nerieši?
Ramon1
opravujem čo som napísal,
malo byť "mnohí lekári" ..... "by nevedeli"
inak máš samozrejme praudu, veď kto iný by ju mal mať
ale minule ma jeden pobavil, čakal som na vyzdvihnutie zásielky a predo mnou stál človek, mladší ako ja a povedal:
dobrý deň, doktor XY mám tu zásielku, dievčina OK, poprosím PIN a on na to: veď Vám hovorím DOKTOR XY
(pou)smiali sme sa dvaja z troch ( a dr. to nebol)
PEACE
Otazka pre fundovanych: tych cca 2000 lekarov nie je nejako malo v tych 13statnych nemocniciach+6 specializovanych statnych nemocniciach? Vieme cislo,kolko pracuje lekarov v tychto zariadeniach dokopy?
Nie som fundovany, ale za Bratislavu je z 1490 lekarov UNB vo vypovednej lehote 508. Podobne sa hovorilo v mediach o cca tretine lekarov aj inde. Dost na to, aby sa zrusilo vsetko planovane, a hlavne neskor by odisli urcite aj dalsi, kedze ich situacia by sa este zhorsila..
Ramon1
ale minule ma jeden pobavil, čakal som na vyzdvihnutie zásielky a predo mnou stál človek, mladší ako ja a povedal:
dobrý deň, doktor XY mám tu zásielku, dievčina OK, poprosím PIN a on na to: veď Vám hovorím DOKTOR XY
PEACE
Z ineho pohladu: mohol mat po 24h ci po tych mnoho hodinach nadcasov a/alebo len jednoducho zle pocul (meno namiesto pin)
Navyše, veľa z tých lekárov, čo nedali výpoveď zo zamestnania, dali výpoveď zo služieb - teda by nepracovali nad rámec zákonného fondu pracovného času a lekári nad 50 rokov by nemuseli slúžiť vôbec. Takto, navyše fondu pracovného času a dobrovoľne lekármi nad 50 rokov, je zabezpečovaná značná časť služieb (môj odhad je okolo 50%).
Inak, je tu ešte jedna vec, o ktorej sa nevie: lekár zvyčajne nemá službu platenú dobre. V plnej sadzbe sa mu prepláca iba samotný zákrok, aktivita. Ak žiadny zákrok nie je, tak sa prepláca iba "čakanie na prácu", čo je zanedbateľná suma. Neviem, či je to tak vo všetkých štátnych nemocniciach, ale v niektorých určite.
milos21, a je tam nejaký mechanizmus feedbacku? Reportuješ niekde takéto nedostatky a odstraňujú sa? Alebo je to od začiatku také isté a nikto to nerieši?
Ako ftip dobré Inak moja povaha nie je revolucionárska, mňa systém už zlomil, tak som sa mu podriadil. Ja som podal len tzv. "tichú výpoveď" a odmietol byť v práci 24/7/365 či riešiť z dobrej vôle všetko bez nároku na NV, niekedy dovolenky, byť v práci zadarmo plnohodnotný pracovný deň namiesto NV (ja som NV nemal ani neviem kedy, a ani si to nemôžem čerpať lebo som furt na ambulancii - pričom to začalo ako moja dobrá vôľa pomoci kolegyni ktorá mi je doteraz bližšia ako rodina a keď ju z nemocnice vystrnadili, tak zrazu všade musím zachraňovať situáciu lebo mám jediný radový lekár aspoň základnú atestáciu, dokonca aj keby som som chcel nadstavbovú tak rozmýšľam ako by som to vlastne stíhal, toto čo doteraz + učenie + cirkulácie). Boli časy keď som sa do služieb tešil, kde som sa veľa z praxe naučil, keď som vyhlasoval, že keď nemám ženu a deti, tak kľudne vezmem každé vianoce. Tie časy sú už preč a neustále v hlave riešim čo ďalej, čo ma doteraz bavilo mám znechutené, vyhorel som a stále sa nevidím v súkromnej ambulantnej sfére lebo to nikdy nebol môj cieľ ani sen. Normálne nechápem ak dokážu niektorí lekári aj u nás v nemocnici fungovať pod ešte vyšším zaťažením...
A o plate to nie je, aj teraz mám na pomery na Orave dosť, ale málokto vidí, čo všetko je za tým, a málokto by to akceptoval, všetci vidia iba to číslo čo mi cinkne na účte...
Inak, je tu ešte jedna vec, o ktorej sa nevie: lekár zvyčajne nemá službu platenú dobre. V plnej sadzbe sa mu prepláca iba samotný zákrok, aktivita. Ak žiadny zákrok nie je, tak sa prepláca iba "čakanie na prácu", čo je zanedbateľná suma. Neviem, či je to tak vo všetkých štátnych nemocniciach, ale v niektorých určite.
U nás je to tiež tak svojím spôsobom, ale to mi až tak nevadí, keďže sa netvárim že úplne každú sekundu zo služby zachraňujem životy (hoc práve čas je to, čoho má človek obmedzené množstvo). Horšie je keď namiesto preplateného NV zadarmo odrobím plnohodnotný pracovný deň...
Ešte by som doplnil, práve tí čo majú revolucionársku povahu, tak z nejakého zvláštneho neznámeho dôvodu hneď ako je to možné z nemocníc dobrovoľne alebo nedobrovoľne odchádzajú, fakt to je záhada Asi takto "funguje" naše zdravotníctvo... Ale asi som už popísal viac ako som pôvodne chcel...
Inak, je tu ešte jedna vec, o ktorej sa nevie: lekár zvyčajne nemá službu platenú dobre. V plnej sadzbe sa mu prepláca iba samotný zákrok, aktivita. Ak žiadny zákrok nie je, tak sa prepláca iba "čakanie na prácu"...
Nezamienas tu sluzbu s prisluzbou? Pokial viem, toto plati pre prisluzbu.
Dudo napr. ja mám zaplatené len 3 hodiny nočnej práce (a aj aspoň to bolo muselo byť vybojované), nočná práca je samozrejme zo zákona drahšia, tak prečo uznávať viac (ale nemôžem si povedať, že odrobím od 22:00 len 3 hodiny a potom už do rána ani nepohnem prstom). Práca lekára v službe nie je len to tom, že robí príjem a len zachraňuje životy, ale má plnú 24-hodinovú zodpovednosť za všetko, či má niečo na práci alebo zrovna nie. A inak radšej ani nechci vedieť koľko hodín mám zo služby v pracovný deň uznaných ako nadčas (je to určite menej ako si myslíš). Keď tak na to pozerám z celej služby mám z 16 hodín v službe po pracovných 8 hodinách cca 5 hodín ako "čakanie na prácu" za presne 0€.
Ja som nenarazal na nepreplatene nadcasy. Riesim, ak je lekar aktivne v sluzbe, ci moze mat nezaplatene. A diferencujem aktivnu a pasivnu hodinu v sluzbe.
Asi to myslel Jaroh, nizsia sadzba pri pasivnej hodine v sluzbe, ale myslim, ze pasivna hodina v sluzbe je vyssia ako neaktivna hodina v prisluzbe.
S tu (aj inde) napisaneho jasne vyplyva, ze netreba viac na vyplatu jednotlivcom ale treba viac dochtorov aby odrobili menej hodin ... a napriek tomu vo vysledku si tapnu za par kuruniek navyse ... vsak co unava, peniaze su mocnejsie
Ja som nenarazal na nepreplatene nadcasy. Riesim, ak je lekar aktivne v sluzbe, ci moze mat nezaplatene. A diferencujem aktivnu a pasivnu hodinu v sluzbe.
Asi to myslel Jaroh, nizsia sadzba pri pasivnej hodine v sluzbe, ale myslim, ze pasivna hodina v sluzbe je vyssia ako neaktivna hodina v prisluzbe.
Najskôr definuj čo je pre teba byť aktívne v službe, či keď len "zachraňuje" život alebo len "udržuje" život niekomu na infúzii alebo byť v strehu 24 hodín a neremcať ak sa niečo zomelie v hocijakú dennú alebo nočnú hodinu bez toho aby si si tú hodinu navyše niekde pripísal...
Pasívna hodina v mojej dennej službe je 0€ (samozrejme je v hre ako je ohodnotená hodina za nadčas a za neakútnu pohotovosť či túto 0 aspoň trochu zotrie) a neaktívna hodina v príslužbe má aspoň pár € (neviem presne koľko, takúto príslužbu ja oficiálne nerobím, nerozpisujú ma, len dobrovoľnú pomoc či už aktívne že prídem na oddelenie alebo po telefóne).
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Tu nejde o najbližší rok, ale o 10-15 rokov.
DRG v zahraničí je iné ako DRG na Slovensku. Na Slovensku po slovensky.
Tak teda ešte raz: "DRG v zahraničí je iné ako DRG na Slovensku. Na Slovensku po slovensky."
DRG si nevymýšajú nemocnice. Metodika a software prišli z ministerstva zdravotníctva (resp. z organizácií v jeho rezorte). Lekári naň nadávajú a vedia, že je to paškvil, ale musia s ním strácať čas, lebo skrátka to majú príkazom.
Dobré ráno, stará mama.
Ono je to totiž otázkou priorít. Naozaj potrebujeme napríklad tú svätú diaľnicu z Bratislavy do Košíc, alebo radšej tie peniaze dáme na lepšie zdravotníctvo a sociánu starostlivosť? Naozaj je také dobré mať nižšiu DPH pre vleky, štadióny a aquaparky? Nebudú tie peniaze niekde chýbať, napríklad v zdravotníctve a sociálnej starostlivosti? A tak ďalej a tak ďalej. Kvalitné zdravotníctvo je drahé všade vo vyspelom svete, to len my si myslíme, že pri našom HDP na hlavu môžeme mať aj diaľnice aj kvalitné zdravotníctvo.
Vieš, že za R1 PRIBINA platí Slovensko 300-tisíc eur denne po dobu 30 rokov? (A to je hodnota spred inflácie, kto vie, koľko je to dnes).
PEACE
Nie som fundovany, ale za Bratislavu je z 1490 lekarov UNB vo vypovednej lehote 508. Podobne sa hovorilo v mediach o cca tretine lekarov aj inde. Dost na to, aby sa zrusilo vsetko planovane, a hlavne neskor by odisli urcite aj dalsi, kedze ich situacia by sa este zhorsila..
PEACE
Z ineho pohladu: mohol mat po 24h ci po tych mnoho hodinach nadcasov a/alebo len jednoducho zle pocul (meno namiesto pin)
Ako ftip dobré
A o plate to nie je, aj teraz mám na pomery na Orave dosť, ale málokto vidí, čo všetko je za tým, a málokto by to akceptoval, všetci vidia iba to číslo čo mi cinkne na účte...
U nás je to tiež tak svojím spôsobom, ale to mi až tak nevadí, keďže sa netvárim že úplne každú sekundu zo služby zachraňujem životy (hoc práve čas je to, čoho má človek obmedzené množstvo). Horšie je keď namiesto preplateného NV zadarmo odrobím plnohodnotný pracovný deň...
Nezamienas tu sluzbu s prisluzbou? Pokial viem, toto plati pre prisluzbu.
Najskôr definuj čo je pre teba byť aktívne v službe, či keď len "zachraňuje" život alebo len "udržuje" život niekomu na infúzii alebo byť v strehu 24 hodín a neremcať ak sa niečo zomelie v hocijakú dennú alebo nočnú hodinu bez toho aby si si tú hodinu navyše niekde pripísal...
Pasívna hodina v mojej dennej službe je 0€ (samozrejme je v hre ako je ohodnotená hodina za nadčas a za neakútnu pohotovosť či túto 0 aspoň trochu zotrie) a neaktívna hodina v príslužbe má aspoň pár € (neviem presne koľko, takúto príslužbu ja oficiálne nerobím, nerozpisujú ma, len dobrovoľnú pomoc či už aktívne že prídem na oddelenie alebo po telefóne).