Ahojte,

chcel by som kúpiť nejaké takéto zariadenie, no potreboval by som pomoc s výberom správnej varianty (a vlastne aj druhu).

Začnem tým, že to má byť primárne pre rodičov, s tým, že otcovi sa to zíde i kvôli rehabilitácii kolena po operácii a tiež kvôli problémom s druhým kolenom. Taktiež chcem, aby mali z tréningu radosť a aby ich to bavilo, aby mali zdravý pohyb. A samozrejme, aby to celé bolo pre ich zdravie prínosom.

Z doterajšieho hľadania na internete mám napr. nasledovné informácie:

- radšej ísť do spinningu než do rotopedu, rotoped je vývojovo staršia záležitosť
- tým, že má spinning bicykel záťažové koleso, vytvára pre nohy iné záťažové podmienky než klasický bicykel
- spinning je menej pohodlný, než rotoped

Bol by som nerád, ak by to stálo niekde v kúte a slúžilo to ako vešiak na veci, čo som viackrát videl napísané v súvislosti s rotopedom, myslím. Na druhej strane, nechcem kúpou spinningu spôsobiť to, že to bude pre rodičov nepohodlné a priveľmi záťažové, náročné na tom cvičiť, čo by mohlo viesť k tomu, že by na tom necvičili.

Viete mi, prosím, poradiť, čo vybrať?

Ďakujem
25.12.2022 - 15:18:08
00
Niečo čo má budíky, aby si mohli pozerať ako sú na tom a to spinning bohužiaľ nemáva.

Poznám viac dôchodcov, čo jazdia na rôznych trenažéroch a buď si dávajú rôzne ciele, ako dnes prejdem 15km, alebo si tie km premietajú na reálny svet - už som pod mostom, už to mám domov kúsok, pripadne si hovoria koľko záberov chcú za ten deň dosiahnuť . To sa na spinningu robí ťažko.
26.12.2022 - 00:25:08
00
Rotoped je úplná blbosť zlý posed, divný feeling pri ťahaní. Naozaj neviem o nikom, kto by to používal dlhšie ako chvíľu. Má len dve výhody, je to lacnejší a ľahší vešiak.
Na dobrom stacionárnom bajku si vieš prispôsobiť posed podľa seba. Podľa mňa je rotoped menej pohodlný - tam len vysúvaš a zasúvaš ten bochník, čo je miesto sedla, na stac. som si dal aj vlastné sedlo.
Odporúčam s magnetickou "brzdou" - vďaka tomu vieš plynule pridávať a uberať odpor a nič sa nešúcha. To "záťažové koleso" fakt nevidím, ako problém. Práve vďaka nemu je jazda viac podobná na reálne bajkovanie. S uvoľnenou brzdou to rozbehneš veľmi ľahko, a keď spomaľuješ stačí zvesiť nohy a bajk postupne zastane. Prípadne zatlačíš na brzdu a stojíš. Jediný moment, kedy mi je to nepríjemné, keď prestaneš šlapať v stoji, potom ťa to skutočne trochu kopne.
Ak to má byť v byte, podľa mňa je lepší s remeňom miesto reťaze - je to super tiché.
Mne počítač nechýba, nerobím to kvôli výkonom, ale pre zdravie.
Ak máš niekde blízko predajňu Insportline, zvyknú tam mať niekoľko modelov, choď si ich pozrieť a vyskúšať. Uvidíš, či ti to dáva zmysel.

Šance ale sú, že to bude aj tak len vešiak na veci.
26.12.2022 - 07:55:46
00
Vďaka za odpovede. Trochu nerozumiem tým "budíkom", počítačom, ktoré spomínate. Veľa spinningových bicyklov má rôzne funkcie vrátane aplikácií, čiže meranie vzdialenosti či napojenie sa na nejakú virtuálnu mapu by nemal byť až taký problém, nie?

Áno, tiež sa mi páči skôr tá magnetická brzda, ktorá je tichšia a netreba pri nej meniť brzdovú "platničku", ktorá je pri mechanickej.
Čo sa pohonu týka, o remeni som zistil, že sa časom môže "vyťahať" a jeho výmena môže byť drahá. Viete mi zhruba povedať, koľko taký remeň pri každodennom používaní vydrží? Či ste to už menili niekedy a podobne. Ak by sa to malo nejak skoro meniť, tak asi radšej oželieť reťaz s vyššou hlučnosťou, ktorú treba i sem-tam premazať, ale za to by mala vydržať dlhšie.

Do Insportline si to zrejme pôjdem vyskúšať, ale popravde, bicyklami od nich som si nie veľmi istý. Taktiež, budget je približne 500-600€, čo nie je zase až tak veľa. Z toho, čo som na internete pozeral, tak za "dobrú" značku v tomto segmente je považovaný Schwinn, taktiež som našiel Sunny Health and Fitness. Problémom ale môže byť prípadná reklamácia, servis atď., keďže sa jedná o americké značky (u nás som ani predajcu Sunny nenašiel). Z európskych eshopov by sa to ale teoreticky kúpiť dalo.

Tu sú linky na modely od spomínaných značiek, ktoré by spadali do úvahy:

https://www.schwinnfitness.com/ic3/100718.html?cgidmaster=schwinn-indoor-cycling-compare
https://www.schwinnfitness.com/ic4/100873.html?cgidmaster=schwinn-indoor-cycling-compare
https://sunnyhealthfitness.com/collections/bikes/products/sunny-health-and-fitness-sf-b1805-magnetic-belt-drive-indoor-cycling-bike-with-high-weight-capacity-and-tablet-holder

Samozrejme, sú na to rôzne akcie a zľavy, čiže dajú sa zohnať v dobrej cene, i keď myslím, že ten druhý od Schwinnu už veľmi lacnejši nebude :D

No a aby toho nebolo málo, tak ešte som narazil na predajcov na inzerciách, ktorí predávajú repasované spinningové stroje z fitka. Čo som videl, tak sa jednalo o značku Spinner Star Trac. Myslíte, že by sa takéto niečo oplatilo skôr? Nebude to nejaká vykopávka? :D

tu je link pre predstavu:
https://cardiofitness.sk/produkt/star-trac-spinner-nxt/
28.12.2022 - 12:04:02
00
Podľa mňa budú mať napojenie na nejakú rozumnú aplikáciu len tie najdrahšie. Keď som kupoval ja, tak to bolo až v hladine 1000+

Ja som zatiaľ remeň nemenil a mám ho (myslím) od 2017. Ale nesedím na ňom každý deň. Niekedy to bolo aj dva razy denne, niekedy som nesadol celé mesiace. Keď je pekné počasie, preferujem aktivitu vonku :)
Pre mňa bola absolútna priorita ticho, inak by som možno skončil s trenažérom a biobajkom.

Insportline som spomenul len ako miesto, kde sa dajú pozrieť naživo. Neviem o tom, že by niekto iný držal viac modelov priamo na predajni.
Tie linkované značky, popravde mne prijde, že sú všetky vyrobené v jednej továrni (aj Insportline). Komponenty sú rovnaké, rámy sú takmer identické. Podľa mňa tam rozdiel v kvalite veľmi nebude. Skôr by som sa zameral na výbavu za dané peniaze.
Ja som vyberal podľa dostupnosti a parametrov, lebo medzi značkami nebol veľký rozdiel. Niekedy to bolo fakt len o iných nálepkách :)

Ten repas, neviem. Môže byť zaujímavé, lebo tie spinningové bicykle do veľkých fitiek by asi mali mať kúsok bytelnejšiu konštrukciu. Ale ja by som ho predtým chcel vidieť a vyskúšať, či je naozaj všetko 100%. A tiež záleží, či je tá cena výhodnejšia, než nový.

Ešte také varovanie, je fakt ťažký. Niečo sa dá pri sťahovaní odstrojiť, ale rozhodne lepšie mať parťáka.
28.12.2022 - 12:58:58
00
Je to možné, že kvalita vyhotovenia je podobná.
Momentálne to vyzerá tak, že pôjdem buď do repasu komerčného bajku alebo do Schwinn ic3, teda ten z linku. Po stránke kvality by mal byť ten repasovaný Spinner niekde inde, akurát sa mi ešte neozvali a taktiež mám trochu obavy ohľadom toho zvuku reťaze, keďže som si to vypočul na Youtube,

Btw.: Šťastný nový rok!
31.12.2022 - 19:37:20
00
Mám tento 6 rokov a čo sa týka posedu som v pohode... Na zotavovanie bude predsa len vzpriamenej si posed... Čo by som teraz pozeral aby sa dalo pripojit na zwift a podobne apky...

https://www.insportline.sk/8973/rotoped-insportline-incondi-ub60i
31.12.2022 - 20:07:08
00
keyboard_arrow_up