ak tepla voda na vystupe v kotolni novostavby ma 60stupnov aku mozno ocakavat teplotu teplej vody z baterie za stupackou? (samozrejme ak pustim iba teplu vodu na max / seriozna otazka kedze absolutne netusim co su "akceptovatelne" straty v tomto pripade)
no tecie nam max teplota okolo 35 stupnov. ak na vystupe ma mat 60 kvoli legionelle tak 25stupnov straty teploty vody medzi kotlom a stupackou sa mi zda neprimerane vela... ale kedze o tom netusim absolutne nic tak sa snazim pochopit co by som mal ocakavat a ci 25 stupnov strat je normalnych.
a tiez netusim ci toto sa vztahuje na vodu v radiatoroch alebo vo vodovodnych bateriach...
teplota teplej vody na odbernom mieste – vyhláška MH SR č. 240/2016 Z. z., ktorou sa ustanovuje teplota teplej úžitkovej vody na odbernom mieste, pravidlá rozpočítavania množstva tepla dodaného v teplej úžitkovej vode a rozpočítavania množstva tepla, § 3;
§ 3 Teplota teplej úžitkovej vody na odbernom mieste
Dodávateľ teplej úžitkovej vody zabezpečí teplotu teplej úžitkovej vody na odbernom mieste v takej výške, aby teplota teplej úžitkovej vody na výtoku u konečného spotrebiteľa dosiahla najmenej 45 °C a najviac 55 °C pri dodržaní podmienok podľa osobitného predpisu.2)
Mam na vystupe zo zasobniku 52 a plusminus v tom sa aj kupem (par metrov zatepleneho potrubia). 25 stupnov straty hoc aj v mrakodrape mi pride nerealne. Jedine ak by si byval na najvyssom poschodi a nik v dome sa neumyval.
No ak je vysledna namerana teplota konstantna, tak stratami v stupackach to nebude. Vies overit teplotu na pate domu?
Stax chybaju vstupne udaje a to: dlzka potrubia, jeho izolacia (ci je pritomna), a cirkulacny okruh (ci bol navrhnuty).
PS. Kvoli zneskodneniu bakterie legionella nemusi byt konstantna teplota vystupu 60st., ale tuto teplotu treba dosiahnut v intervaloch, kedy sa bakteria zacne opat mnozit - cyklicky.
Za mna elegantnejsi sposob, ako proti nej bojovat je vsadit do potrubnej sustavy cast medeneho potrubia, v ktorom bakteria spravidla uhynie (cca 1m kus by mal postacovat) niekde za zdrojom tepla v kotolni. Pokial sa norma nezmenila a nepozaduje ochranu zvysenim teploty...
setrenie. Skus sa obratit na niekoho v pravnom obore, resp. spravcovstvo budov atd. pokial ste viaceri, mohlo by to mat sancu na uspech.
Aj ked momentalne v tejto ekonomickej situacii, kde sa setrii vsade to moze byt bez uspechu. Vsak mozes byt vobec rad za vodu, a k tomu este aj ako tak teplu, vsakze...
Lenze, ak mas na vystupe 35, a nie 45, platis mozno aj 2x tolko za teplu vodu, kedze sa pocita podla m3 a nie podla mJ
riesime to cez spravcu budov ale kedze nema pristup k historickym teplotam na vystupe tak "len" zabezpecil ze sa to od dnes zlepsilo. Nejaka nahrada za to ze nam posielali vlaznu vodu je asi absolutne v nedohladne...
Ano, treba opatrne s tym, aj ked je to skor problem u vacsich zalezitostiach. Inak ten prvy clanok je nespravny, pretoze ta voda sa musi prehrievat viac , viz. https://www.unilabs.sk/clanky-invitro/legionelova-infekcia-diagnostika-environmentalne-riziko-expozicie " Na prevenciu kolonizácie sa využíva aj kontinuálny ohrev vody na 60 °C vo vodných tankoch a udržiavanie tepelného režimu v sieti na úrovni ≥ 55 ºC v rozvodoch teplej úžitkovej vody (TUV) a < 20 ºC studenej vody (13)." Pokial viem, tak nielen udrziavanie, ale obcasne prehriatie na vyssiu teplotu. 50 nestaci.
ak je reálna teplota tak ako píšeš, bolo by načim sa dohodnúť (potichu) so skupinou susedov (na rozdielných poschodiach) a kontinuálne merať minimálne 2 a viac x denne v dohodnutom rovnakom čase a potom sa obrátiť na UVZ s podnetom na podozrenie z ohrozenia zdravia
TO by ich mohlo poštekliť
no tecie nam max teplota okolo 35 stupnov. ak na vystupe ma mat 60 kvoli legionelle tak 25stupnov straty teploty vody medzi kotlom a stupackou sa mi zda neprimerane vela... ale kedze o tom netusim absolutne nic tak sa snazim pochopit co by som mal ocakavat a ci 25 stupnov strat je normalnych.
Kamos take volakedy riesil na jeho starom byte, tusim nemali kotolnu v bytovom dome, ale boli pripojeni na centralny zdroj. Happy-end bol v tom, ze spravcovska dostala pokutu, ktoru si ale strhla z ich fondu oprav
To uz sa mu nechcelo dalej riesit, lebo byt predaval a ostatni obyvatelia (zvacsa dochodcovia) to mali v pazi.
Mozem sa popytat detaily, posli SS ak mas zaujem.
vyzera ze to ze ich nahanali zastupcovia vlastnikov + spravca pomohlo. voda sa zacina limitne blizit k 45 stupnom. s tym UVZ je dobre vediet ak sa to bude opakovat urcite navrhnem.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
teplota teplej vody na odbernom mieste – vyhláška MH SR č. 240/2016 Z. z., ktorou sa ustanovuje teplota teplej úžitkovej vody na odbernom mieste, pravidlá rozpočítavania množstva tepla dodaného v teplej úžitkovej vode a rozpočítavania množstva tepla, § 3;
Dodávateľ teplej úžitkovej vody zabezpečí teplotu teplej úžitkovej vody na odbernom mieste v takej výške, aby teplota teplej úžitkovej vody na výtoku u konečného spotrebiteľa dosiahla najmenej 45 °C a najviac 55 °C pri dodržaní podmienok podľa osobitného predpisu.2)
No ak je vysledna namerana teplota konstantna, tak stratami v stupackach to nebude. Vies overit teplotu na pate domu?
Tak bytove domy snad maju cirkulacny okruh.
Ku teplote vody na ich vystupe nas samozrejme nepustia…
PS. Kvoli zneskodneniu bakterie legionella nemusi byt konstantna teplota vystupu 60st., ale tuto teplotu treba dosiahnut v intervaloch, kedy sa bakteria zacne opat mnozit - cyklicky.
Za mna elegantnejsi sposob, ako proti nej bojovat je vsadit do potrubnej sustavy cast medeneho potrubia, v ktorom bakteria spravidla uhynie (cca 1m kus by mal postacovat) niekde za zdrojom tepla v kotolni. Pokial sa norma nezmenila a nepozaduje ochranu zvysenim teploty...
Aj ked momentalne v tejto ekonomickej situacii, kde sa setrii vsade to moze byt bez uspechu. Vsak mozes byt vobec rad za vodu, a k tomu este aj ako tak teplu, vsakze...
toto je moj sekundarny problem
riesime to cez spravcu budov ale kedze nema pristup k historickym teplotam na vystupe tak "len" zabezpecil ze sa to od dnes zlepsilo. Nejaka nahrada za to ze nam posielali vlaznu vodu je asi absolutne v nedohladne...
s tou "optimalizaciou" teploty opatrne
https://www1.pluska.sk/rady-a-tipy/slovensku-siri-smrtiaca-choroba-sprchy-ochorenie-hrozi-tym-ktori-setria-teplou-vodou
...alebo menej bulvarny zdroj:
https://www.hse.gov.uk/healthservices/legionella.htm
TO by ich mohlo poštekliť
Kamos take volakedy riesil na jeho starom byte, tusim nemali kotolnu v bytovom dome, ale boli pripojeni na centralny zdroj. Happy-end bol v tom, ze spravcovska dostala pokutu, ktoru si ale strhla z ich fondu oprav
To uz sa mu nechcelo dalej riesit, lebo byt predaval a ostatni obyvatelia (zvacsa dochodcovia) to mali v pazi.
Mozem sa popytat detaily, posli SS ak mas zaujem.
vdaka vsetkym za info.