Ja každého "dezoláta" neoznačujem fašistom. Ten pojem má svoje základné charakteristiky, je to aj určitý politický smer - a ak niekto definíciu naplňuje (môžeme sa baviť či úplne alebo "len" z väčšej časti) tak je pre mňa fašista. Dokonca myslím, že fašizmus ako taký automaticky nie je trestný / nezákonný lebo automaticky nepredpokladá trestnú skutkovú podstavu (genocída, utláčanie práv a slobôd menšinám, eugenika, podporovaný rasizmus a pod). Fašizmus je rovnocenné označenie ako pojem komunizmus. Takže keď komunizmus nie je trestný (pričom od neho odvodený ruský socializmus páchal rovnaké zverstvá na ľuďoch [v určitom ohľade možno aj horšie] tak ako od fašizmu odvodený nemecký nacizmus), tak trestný nie je ani fašizmus. Keď oficiálne existuje KSS, prečo nie FSS?

Najhoršie je, že keď viem aký názor má dezolát na očkovanie na COVID-19, tak viem aký názor má na EU, NATO, Rusko, vojnu na Ukrajine, WTC, chemtrails a pod. Toto funguje len u dezolátov, naopak nie. Napríklad keď viete, aký mám názor na COVID-19, tak netušíte aký názor mám napr. na NATO a EU (kľudne môžem byť v určitých veciach nejakou formou kritický, a aj v podstate som).
21.02.2023 - 10:49:22
02
Ale komunizmus je trestny na svk aj mnohych inych krajinach. Je to rezim potlacajuci zakl ludske prava a ako taky je na svk trestny, rovnako ako fasizmus a nacizmus. Vid kocurkovsky pripad umelca co z pomnika strhol komunisticke symboly. Ro ze to na svk funguje ako to funguje s vymahanim tohto zakona je druha vec
21.02.2023 - 11:26:44
03
Komunizmus ako politický smer určite nie je trestný (jedine ak by som si to plietol so socializmom). To by potom aj demokracia bola trestná, však ak demokraticky označím židov ako cieľ potláčania tak to nie je demokracia? Však čo je na komunizme zlé - spoločné rovnaké vlastníctvo, však komunizmus je mierové spoločenstvo bez vojny, každý každému bez odplaty zabezpečí životné potreby, však existujú malé spoločnosti ktoré žijú v takomto komunizme (len vo veľkom je to vlastne utópia). Ale fakt jedine ak by som si to plietol so socializmom ako hlavným smerom.
21.02.2023 - 11:44:06
00
Kazdopadne mame u nas platny zakon, v ktorom sa pise:

Kto verejne popiera, spochybňuje, schvaľuje alebo sa snaží ospravedlniť holokaust, zločiny režimu založeného na fašistickej ideológii, zločiny režimu založeného na komunistickej ideológii alebo zločiny iného podobného hnutia, ktoré násilím, hrozbou násilia alebo hrozbou inej ťažkej ujmy smeruje k potlačeniu základných práv a slobôd osôb, potrestá sa odňatím slobody na šesť mesiacov až tri roky.

Takze ako vzdy, dolezita je formulacia. Na tvrdeni, ze za Hitlera sa stavali dialnice, resp. ze za komunistov sa stavali vodne elektrarne, nie je nic zle. Ale ospravedlnovat popri tom zidovske obete, resp. odsudenych (neraz aj popravenych) politickych vaznov za sociku, to uz v poriadku nie je.
21.02.2023 - 11:59:15
04
milos21 napísal:
Najhoršie je, že keď viem aký názor má dezolát na očkovanie na COVID-19, tak viem aký názor má na EU, NATO, Rusko, vojnu na Ukrajine, WTC, chemtrails a pod. Toto funguje len u dezolátov, naopak nie. Napríklad keď viete, aký mám názor na COVID-19, tak netušíte aký názor mám napr. na NATO a EU (kľudne môžem byť v určitých veciach nejakou formou kritický, a aj v podstate som).


jedno je byt kriticky... aj ja kritizujem EU, ze je az moc socialisticka.

druha vec je, vymyslat si uplne bachorky pre mentalne poslabsich a schopnych uverit comukolvek, znuzivajuc utok na ich prizemne pocity. Velmi casto sa jedna o hladanie vinnika, ktory je zodpovedny za ich spackany zivot. Nic nedokaze tak pohladit dusu cloveku, ako ked mu povies, ze to, ze ma ho*no neni jeho chyba.
21.02.2023 - 12:10:57
04
IngVisitor napísal:
...zločiny režimu založeného na fašistickej ideológii, zločiny režimu založeného na komunistickej ideológii alebo zločiny iného podobného hnutia...

Čiže komunizmus ani fašizmus nie je trestný, presne tak ako vravím. Že štátne režimy založené na komunizme a fašizme páchali zločiny je iné, presne tak ako režim založený na demokracii môže páchať zločiny (viď donedávna politicky schvaľované a podporované utlačovanie "farebných" v USA, až ma mrazí, že to nie je taká dávna minulosť)
21.02.2023 - 12:16:45
01
milos21 prestaň už teoretizovať, zamotáš sa

thumb_up0thumb_down
21.02.2023 - 12:48:17
00
Takže Amišovia sú ťažký zločinci, lebo si dovoľujú žiť komunistickým spoločenstvom? Alebo africké kmene, ktoré napĺňajú nacionalizmus, militarizmus, konzervatizmus tak pre tieto fašistické ideológie páchajú svojou existenciu trestný čin?

Proste fašizmus sa nerovná fašistické nacistické Nemecko ani komunizmus sa nerovná komunistické ZSSR, ktoré tieto ideológie si vysvetlili po svojom a zneužili do obludných rozmerov...
21.02.2023 - 12:57:05
00
Je velmi realisticke ocakavat ze v samotnom principe fungovania spolocnosti co si spomenul je inherentne pachane systematicke potlacanie zakl ludskych prav. To ze ako sa to "riesi", pristupuje k tomu, je uz druha vec.

Cele co tu pises, mi pride, slusne povedane, zvlastne relativizovanie uplne odtrhnute od reality. Uz len taka drobnost - ako moze fungovat fasizmus bez " nasilneho" potlacania oponentov?
21.02.2023 - 13:07:21
00
A to niekde píšem že tak prakticky fašizmus niekde funguje? Však aj africké kmene násilne potláčajú a bojujú proti oponentom. Ako by povedal Uhrík - nie som politológom, v mojom vysvetľovaní sa mi jednoduchšie operuje s komunizmom / socializmom ako s fašizmom v zmysle vo svojej podstate neškodnej, hoc utopickej myšlienky.

Mne ide len o to, keď niekto vyznáva fašistické alebo komunistické ideológie aby sa to neskrývalo pod pojmom sociálna demokracia alebo ľudová strana. Lebo u nás keď niekoho označím fašistom alebo komunistom aj keď verejne vyznáva tieto ideológie (v našom kontexte hádam aj vždy v súvislosti so zločineckými režimami), tak si koledujem o žalobu, lebo tým ho "neprávom" zaraďujem na úroveň zločineckých režimov. Potom jednoduchší ľudia čo volia sociálnu demokraciu alebo ľudovú stranu tak ani nevedia že volia komunistický alebo fašistický smer napredovania politického života a len ťažko to bude vo forme Amišovho spoločenstva. Ja som za označovanie veci pravým menom.

Proste keď niekto verejne vyznáva fašistické a komunistické myšlienky nech sa tak označí a mal by sa hrdo k tomu hlásiť a nie za toho označenie druhých demokraticky žalovať - čo mi inak príde ako keď fašisti v bare hlasujú o zrušení demokracie (kto je za zrušenie demokracie nech dvihne ruku hore...)

Ešte dodám, že mnohé myšlienky aj fašizmu nie sú zlé, kto z nás nie je nacionalista, militarista v zmysle bojovať za našu vlasť, spoločenstvo (to neznamená automatický národ), konzervativista (však veľa z biker veľmi ťažko prijíma novinky v cyklistike), nemal nikdy v živote nejaké predsudky voči inému človeku. Keď to tak vezmem aj v mojom svetonázore sú fašistické myšlienky, aj komunistické, aj liberálne, aj progresívne - ide len o to aký koláč z toho upečiem...


Naposledy upravil milos21 dňa 21.02.2023 - 13:47:05, celkovo upravené 1 krát.

21.02.2023 - 13:34:02
01
Mozno je to tym ze citam z rychlika co pises, ale faaaaakt ti nerozumiem. Ty chces aby fasoun vysiel na podium a zakrical verejne "ja som fasoun a ked ma zvolite tak tu budem zavadzat fasizmus"? Ak hej, tak slovenska pospolitost to spravila, a uz sa poucila. Bohuzial slovensko sa nepoucilo
21.02.2023 - 13:42:41
00
Debata zašla takto preto, ako teraz sa fašistom označuje každý. Ja niekoho označím fašistom a on mňa tiež, tak na tomto svete chodia iba fašisti a celý svet je fašistická spoločnosť. A presne tak, ak niekto bude vyznávať aj fašistické hodnoty nech sa tak označia, možno liberálna demokracia nie je to najlepšie a budúcnosť nám ukáže že fašistická demokracia je z dlhodobého hľadiska lepšia :lol: Sme nedokonalí ľudia čo chcú budovať dokonalú spoločnosť... Pospolitosť padla nie preto že by boli fašisti, ale preto že oslavovali zločiny fašistického Nemeckého režimu...

A rozvinulo sa to, lebo som povedal, že fašizmus ani komunizmus nie je automaticky trestný, čo mi aj citát zákona dal za pravdu. A to je celé. Problém je (alebo výsada a dobrá vec), že pojmy fašizmus a komunizmus nevieme pre našu minulosť hodnotiť objektívne a musíme to zaobaľovať do nových novotvarov.

PS: dúfam, že nebudem po tomto všetkom označený za fašistu alebo komunistu, keďže tieto smery nevyznávam :lol:
21.02.2023 - 13:54:38
01
pan doktor ty v tom mas tiez nejaky hokej, skus vypocut toto:
https://podcasts.apple.com/sk/podcast/dejiny/id1438868546?l=sk&i=1000503576036
😉
21.02.2023 - 14:10:14
00
V čom hokej, myslím že si v ničom neprotirečím :)
21.02.2023 - 14:16:40
00
milos21, slovné spojenie "fašistická demokracia" nie je náhodou oxymoron?
21.02.2023 - 14:18:27
02
keyboard_arrow_up