zabudol som ešte odkaz. Skuste si take Zapadné Tatry alebo Demänovsku dolinu porovnat ako sa zo zmenilo za 10 rokov. https://mapy.tuzvo.sk/hofm/ Dolinu Višnovu so dal v ramci témy. Vela stromov je aj chorých čo na mape nevidiet taktiež nevidiet ani ak sa netaží systémom holorubu.
Tento príspevok vyhodnotili používatelia ako nekvalitný alebo ofenzívny, a preto sa nezobrazuje visibility
Tu je príklad toho super bezzásahového režimu v Tichej a Kôprovej doline. Kalamita bolu v roku 2004 a ohnísk lykožrútov bolo v roku 2005 minimum. Podľa ekológov malo byť po lykožrútovi do 2 rokov.
Attachment:
mapa3.gif
Namiesto toho lykožrút zničil aj niekoľko storočné limby vo vyšších polohách.
Radšej sa preto spolieham na ľudí, ktorí majú svoje rozhodnutia podložené údajmi a nie ideológiou a dojmami.
Attachment:
mapa10.jpg
Radšej teda vidím na holinách vysadené odolnejšie druhy, než aby tam bolo pôvodné drevo a množil sa tam podkôrny hmyz a zasiahol väčšie územie.
double na tuzvo si pozri mapy z 50-tych rokov. ak by sme to brali tak, tak ano, lesov vela pribudlo a este by sa mohlo vela tazit aby sme sa dostali na stav z 50-tych. ale ja by som to takto vobec neporovnaval. vysadili ich preco? hadam ze hlavne koli drevu. lenze teraz o 70-rokov mame ine potreby a vyznam toho lesa vnimame aj inak ako zdroj materialu. teda poniektori
jasne ,že tu bol kopec pasienkov. Ale dnes sa musí uhlík čo najviac zachytávat z ovzdušia obzvlášt ked pralesy v Brazílii či Indonézii miznu rekordným tempom. Vyspelé štáty by mali byt akýmsi vzorom pre rozvojové krajiny ako chránit prírodu. žial nedeje sa to
Lebo predchádzajúce gneneracie “odborníkov” tlačili smrek na úkor jedľobučín aj do nadmorských výšok v ktorých nemá čo hľadať. Snáď si z toho vzali poučenie a konečne sa vysádzajú zmiešané, odolnejšie porasty.
Myslím, že v okolí toho pôjde ešte dosť dolu. Keď v lete splavujem z Vrútok do Strečna, tak tých suchárov je všade okolo kopec.
cize vlastne potvrdzujes ze maslo na hlave maju lesnici ... btw ja chapem ze desiatky rokov pachali vysadbu monokultur, ale riesenim predsa nie je ich vsetky naraz oholit ... a este pritom argumentovat narastom objemu drevnej hmoty, co je hodnota vycucana z prsta [ pardon, z tabuliek ] ... diskusia zacala tvrdenim ze lesnatost na SK stupa, co je pre kazdeho co sa v horach pravidelne pohybuje zjavna blbost ...
Tento príspevok vyhodnotili používatelia ako nekvalitný alebo ofenzívny, a preto sa nezobrazuje visibility
Lesníci nemohli pred 50 rokmi vedieť, že sa priemerná teplota zvýši o 1-2 stupne.
Zásoba drevnej hmoty nestúpa na pár miestach v národných parkoch, kde sa ťaží, aby tam neboli ešte väčšie škody než sú teraz.
Nechcem chodiť po národnom parku, kde sú len suché pahýle ako je to teraz po kalamite v Česku. Na Šumave lykožrút zničil za 5 rokov 6700 ha lesa.
Určite Dubeň je Ok pri vodárni blato to dá sa obísť cez les a hrebeň Luxus Jedlovina že je parádna a prístup k nej good treba ešte vydržať týždeň dva hlásia oteplenie🤗
Určite lepšie kompletne zasneženú Krvavú s úzkym vyšlapaným chodníčkom, ak by som si mohol vybrať. Ale už prší aj hore, takže do týchto lokalít by som aktuálne vstúpil len po veľkom fyzickom nátlaku, že to musíme ísť, aby sme neboli za slabotérov
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Namiesto toho lykožrút zničil aj niekoľko storočné limby vo vyšších polohách.
Radšej sa preto spolieham na ľudí, ktorí majú svoje rozhodnutia podložené údajmi a nie ideológiou a dojmami.
Radšej teda vidím na holinách vysadené odolnejšie druhy, než aby tam bolo pôvodné drevo a množil sa tam podkôrny hmyz a zasiahol väčšie územie.
Myslím, že v okolí toho pôjde ešte dosť dolu. Keď v lete splavujem z Vrútok do Strečna, tak tých suchárov je všade okolo kopec.
Zásoba drevnej hmoty nestúpa na pár miestach v národných parkoch, kde sa ťaží, aby tam neboli ešte väčšie škody než sú teraz.
Nechcem chodiť po národnom parku, kde sú len suché pahýle ako je to teraz po kalamite v Česku. Na Šumave lykožrút zničil za 5 rokov 6700 ha lesa.