zjednodusene tesla je cenovo +20% oproti ID4, ale zato v lepsej vybave (baterie velmi podobne, spotreba tiez-okrem dialnice, dokonca nabijaci vykon vyrovnava). co sa neda porovnat je vykon, tu tesla nema konkurenciu. Ale je potesujuce vidiet zlacnenie, tie ceny sa totiz nedaju udrzat.
Ked ale do VW pride vybava, tak ta sa cenova vyhoda rychlo straca. Aj ked priplatok za farbu u tesly je dost vysoky.
Ach, zase tento argument.
Smiech prejde pri ceste k moru autom, ako to robi nemalo ludi na sk..
Ach zase tento argument.
No tak skrátka ľudia, ktorí potrebujú prejsť v kuse veľa kilometrov, si elektromobil nekúpia. V čom je problém?
Ľudia, ktorí majú denný nájazd niekoľko kilometrov a možnosť domáceho walboxu, začnú elektromobily kupovať hneď, ako sa zhruba zrovnajú ceny. Pôjdu na odbyt ako teplé rožky.
Či aj tam nájdeš nejaký dôvod, že prečo nie?
Ach zase tento argument.
No tak skrátka ľudia, ktorí potrebujú prejsť v kuse veľa kilometrov, si elektromobil nekúpia. V čom je problém?
Ľudia, ktorí majú denný nájazd niekoľko kilometrov a možnosť domáceho walboxu, začnú elektromobily kupovať hneď, ako sa zhruba zrovnajú ceny. Pôjdu na odbyt ako teplé rožky.
Hmm a co si teda kupia ti ludia, co robia vela km od roku 2035?
Inak ano, ceny sa postupne zrovnavaju, ale zial skor narastom cien ICE a nie zlacnovanim EV.
Bezne benzinove hatchbacky nizsej strednej triedy s vykonom okolo 90-100 kW co sa pred rokom 2020 predavali bezne za cca 16-18.tis, teraz ich vacsina znaciek ma za cca 22-25 tis a to nas najvyraznejsie zdrazenie kvoli EU7 este len caka.
Keby boli v ponuke elektromobily ako bol VW e-up! facelift (s dojazdom cca 260km), co sa okolo roku 2019 predaval za 17-18tis (vtedy to vyslo s dotaciou 10.000 €), tak by to bolo super, zial to nevyzera na dostupne modely v blizkej dobe. Aj ten up! za 2 roky zdrazel na cca 24.000... :/
quasimoto to je stále dokola.
Je rok 2023 a sú e-bavoráky s deklarovaným dojazdom 600 km (skutočný bude zrejme nižšie). Tak mi nehovor, že o 12 rokov nebude auto s dojazdom do svätého Chorvátska.
A ak sme sa už dnes zhodli, dobre a lacno už bolo. Kto nebude mať na auto a jeho prevádzku dosť peňazí, ten sa bude musieť zaobísť inak. Dobre už bolo.
Reagoval som, lebo mi neprisiel poctivy a korektny argument, ze ved kto jazdi vela, tak si kupi spalovak. No nie, od roku 2023 nekupi a nekupi ani elektromobil s realnym dojazdom 600-700 a viac km...
Podla samotnych vyrobcov aj praxe treba ratat pri 130kmh s dojazdom o 30% nizsim oproti udavanemu kombinovanemu. Cize z 600 je horko tazko 400 km, a naozaj si nemyslim, ze v roku 2035 budu bezne elektromobily s udavanym 1000 a viac km Bezne myslim nizsia stredna/stredna trieda.
Auta s udavanym dojazdom 600 km maju dnes +- 100kWh baterie.
Vacsie baterie sa u beznych aut neplanuju, kedze ide o cenu, hmotnost atd, filozofia ide smerom rychlejsieho a castejsieho nabijania.
Samotna spotreba zatial nevyzera, ze by mala vyrazne klesat, ku nejakej optimalizacii samozrejme dojde, ale na polovicu to nepojde.
Inak dojazd klesa takisto o cca 30% klesa pri minusovych teplotach.
Cize dojazd pri napr -5°C pri 130kmh je v praxi menej ako polovica udavaneho (to je aj oficialna komunikacia vyrobcov).
No čo ti na to odpovedať, keď ty už všetko vieš 12 rokov vopred?
No tak nebudú chodiť do Chorvátska na jedenkrát. Vypražia si doma rezeň a budú čakať na nabíjačke. A keď sa im nebude chcieť čakať, tak nepôjdu do Chorvátska.
Máš nejaké iné riešenie, ako v doprave dosiahnuť klimatickú neutralitu v polovici tohto storočia?
ale vsak mozu si kupit spalovak. Staci aby sa zacalo vyrabat "CO2 neutralne" palivo do ICE. Teda aspon pokial ma pamat neklame, eu nezakazala vyrobu ice a nenanutila vyrobu IBA BEV, kedze vlastne este nebolo nic schvalene . Ona diskutuje o tom, ze sa maju robit "CO2 neutralne" vozitka - a ako sa to dosiahne, uz je na jednotlivych vyrobcoch/krajinach (coz neznamena ze sa nemoze schvalit nejaka kravina, resp. ze vlady potom nezavedu tie "zakrivene banany" ako to spravilo svk). A potom vlastne mozno zistia ludia, ze aj tie "haha vam tie elektrace nejak drazeju na dobijanie" su zrazu znova lacne.
Pripadne nejaky ten vodik/vodik+kyslik... Vsak porsche uz zacalo s vyrobou paliva z co2 vytazeneho z atmosfery, aby pre nadsencov mohli dalej vyrabat ICE.
My zvysni sa snad uspokojime s ~200-500km dojazdom a napr. pripadnym zachytavanim a "zrecyklovanim" co2 priamo v mieste vyroby - elektrarnach, ak to teda bude potrebne....
Ale tak co cakat od cloveka/ludi, ktoremu ~93% "korelacia" medzi kWh a dojazdom je malo, a zrejme mu je sucasne malo uz neviem kolko, ?90+% pokrytie potrieb 90+% populacie zaprdeneho svk/eu?...
ale hlavne ze si musim dobit na superchargeri za 35s 70kWh za pat-padesaaat *icooo, bo aaaz bude ziiimaaaa *icooo, aaaby mi neeeeebola kosaaaa....
Zjavne sa tu clovek rozumnej diskusie a vecnej debaty nedocka, len arogancie a osobnych utokov, tak nic
Ako ja budem rad, ked bude od roku 2035 vsetko bezat ako po masle. No aj tak nepovazujem CO2 neutralnu osobnu dopravu za spasonosnu z tejto situacie, ak sa nemylim, bavime sa o uspore max 1% celosvetovych emisii a zial ine odvetvia s velkym potencialom redukcie ostavaju takmer nepovsimnute.
Za mna kupou/jazdenim elektromobilu nemam pocit, ze vyrazne pomaham planete.
Najvacsiu vyhodu elektromobilov vidim v komforte jazdy, prevadzkovych nakladoch a absencii emisii dusika a siry v mestach.
Hoci emisie inych pevnych casi napr z pneu, ktore su podla najnovsich studii skodlivejsie ako vyfukove emisie, budu mat pravdepodobne vacsie ako spalovaky. U brzd zas nizsie.
Este raz, chorvatsko je len priklad. Mobilita v ramci EU je dnes velka, pozri sa na hustotu premavky na Zapad od nas.
Ludia jazdia pracovne, aj sukromne.
Ono uz len take piatky poobede smer z BA na sever a vychod a v nedelu poobede podvecer ake to mas plne, pricom velka cast ludi robi cez 300 km...
Ja chapem, ze to nie je ludske pravo mat nabite do 5 min, avsak prosim pozerajte sa komplexne aj na hospodarske a socialne dosledky podobnych (oproti sucasnosti) radikalnych obmedzeni/zmien.
Ja jazdim bezne do 500km bez prestavky a uprimne ak mam byt niekde o 10.00 hod a caka ma cely pracovny den, je rozdiel ci mi staci vstat o 5:30, alebo musim pocitat s nabijanim (a pre istotu rezervou, co ak nebude volny stojan) a vstat o 4:30 a cely den fungovat.
Prosim ludia pochopte, ze niektori funguju inak ako vy, ze su aj ine situacie a priapdy, ako zazivate a nie na vsetko je idealne jedno riesenie.
quasimoto: a co keby si v prvom rade ty nedaval utoky a osocovanie/vkladanie veci co tu ini nepovedali a viedol vecnu debatu bez zavadzania, odbocovania a podobne?
Ci jaj, prepac, to ty nerobis, a ak robis tak vlastne je to OK a my to musime strpiet bo ty to robis pre nase dobre aby si nam otvoril oci, abo take daco?
Mimochodom uz si konecne vygoogli, co je battery swap. Pomoze ti to zabudnut na dojazd, kedze nemas bateriovu kapacitu pochopit, ze ev nie je spalovak a teda s nim treba jazdit inak ako so spalovakom. Ale do toho tvojho 2035 mas este cas a mozno dovtedy zistis aspon tolko, ze na dlhsie trasy a vacsie naklady sa nepocita s ev, ale vodikom.
bavime sa o uspore max 1% celosvetovych emisii a zial ine odvetvia s velkym potencialom redukcie ostavaju takmer nepovsimnute.
Dvakrát nie.
1. Bavíme sa o klimatickej neutralite planéty k referenčnému roku 2050. To sa nestane v sekunde o polnoci na Silvestra, ale vedú k tomu kroky. Jedným z krokov je postupná transformácia mobility na uhlíkovo neutrálnu a to sa tiež nestane v sekunde na celom svete, ale časovo a geograficky postupne. A záväzky v tomto smere neprijíma iba EÚ, ale aj toľkokrát omielaná Čína a smeruje k nim aj USA. Najväčším problémom sa javí byť India, ale to predsa neznamená, že ak India a zvyšok sveta nie, tak ani my nie. Práve naopak, aby sme mohli tlačiť na zvyšok sveta, musíme ísť príkladom.
2. Evidentne tému nesleduješ, pretože inak by si vedel, že je tomu práve naopak - emisie už reálne klesajú vo všetkých odvetviach okrem dopravy. Preto sa tak pri doprave tlačí na pílu, pretože jedine pri doprave emisie nielenže neklesajú, ale stúpajú. Ostatné odvetvia emisne klesajú.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Ked ale do VW pride vybava, tak ta sa cenova vyhoda rychlo straca. Aj ked priplatok za farbu u tesly je dost vysoky.
Svet sa zrúti, keď na 10 hod. trase sa čas predĺži o 2 hod. A možno klesne počet nehôd z únavy alebo možno ani nie.
Ach zase tento argument.
https://www.smarttransport.org.uk/news/latest-news/ev-chargers-to-switch-off-at-peak-times-to-protect-grid
Karimatky, rezne a stan, rozbalis to naplno hned pri nabke....
Najma ked budete cakat v rade viaceri, spravite si hned aj party.
Ludia vam totizto nedochadza, ze na cestach a pri stojanoch nie ste sami. Aj druhi si chcu nabit ako vy, len to "trosku viacej" trva.
Inak ano, ceny sa postupne zrovnavaju, ale zial skor narastom cien ICE a nie zlacnovanim EV.
Bezne benzinove hatchbacky nizsej strednej triedy s vykonom okolo 90-100 kW co sa pred rokom 2020 predavali bezne za cca 16-18.tis, teraz ich vacsina znaciek ma za cca 22-25 tis a to nas najvyraznejsie zdrazenie kvoli EU7 este len caka.
Keby boli v ponuke elektromobily ako bol VW e-up! facelift (s dojazdom cca 260km), co sa okolo roku 2019 predaval za 17-18tis (vtedy to vyslo s dotaciou 10.000 €), tak by to bolo super, zial to nevyzera na dostupne modely v blizkej dobe. Aj ten up! za 2 roky zdrazel na cca 24.000... :/
Karimatky, rezne a stan, rozbalis to naplno hned pri nabke....
Najma ked budete cakat v rade viaceri, spravite si hned aj party.
Ludia vam totizto nedochadza, ze na cestach a pri stojanoch nie ste sami. Aj druhi si chcu nabit ako vy, len to "trosku viacej" trva.
Je snáď problém postaviť na odpočívadlách nabíjačky a pár kontajnerov s úložiskami?
Je rok 2023 a sú e-bavoráky s deklarovaným dojazdom 600 km (skutočný bude zrejme nižšie). Tak mi nehovor, že o 12 rokov nebude auto s dojazdom do svätého Chorvátska.
A ak sme sa už dnes zhodli, dobre a lacno už bolo. Kto nebude mať na auto a jeho prevádzku dosť peňazí, ten sa bude musieť zaobísť inak. Dobre už bolo.
Podla samotnych vyrobcov aj praxe treba ratat pri 130kmh s dojazdom o 30% nizsim oproti udavanemu kombinovanemu. Cize z 600 je horko tazko 400 km, a naozaj si nemyslim, ze v roku 2035 budu bezne elektromobily s udavanym 1000 a viac km
Auta s udavanym dojazdom 600 km maju dnes +- 100kWh baterie.
Vacsie baterie sa u beznych aut neplanuju, kedze ide o cenu, hmotnost atd, filozofia ide smerom rychlejsieho a castejsieho nabijania.
Samotna spotreba zatial nevyzera, ze by mala vyrazne klesat, ku nejakej optimalizacii samozrejme dojde, ale na polovicu to nepojde.
Inak dojazd klesa takisto o cca 30% klesa pri minusovych teplotach.
Cize dojazd pri napr -5°C pri 130kmh je v praxi menej ako polovica udavaneho (to je aj oficialna komunikacia vyrobcov).
No tak nebudú chodiť do Chorvátska na jedenkrát. Vypražia si doma rezeň a budú čakať na nabíjačke. A keď sa im nebude chcieť čakať, tak nepôjdu do Chorvátska.
Máš nejaké iné riešenie, ako v doprave dosiahnuť klimatickú neutralitu v polovici tohto storočia?
Pripadne nejaky ten vodik/vodik+kyslik... Vsak porsche uz zacalo s vyrobou paliva z co2 vytazeneho z atmosfery, aby pre nadsencov mohli dalej vyrabat ICE.
My zvysni sa snad uspokojime s ~200-500km dojazdom a napr. pripadnym zachytavanim a "zrecyklovanim" co2 priamo v mieste vyroby - elektrarnach, ak to teda bude potrebne....
Ale tak co cakat od cloveka/ludi, ktoremu ~93% "korelacia" medzi kWh a dojazdom je malo, a zrejme mu je sucasne malo uz neviem kolko, ?90+% pokrytie potrieb 90+% populacie zaprdeneho svk/eu?...
ale hlavne ze si musim dobit na superchargeri za 35s 70kWh za pat-padesaaat *icooo, bo aaaz bude ziiimaaaa *icooo, aaaby mi neeeeebola kosaaaa....
Ako ja budem rad, ked bude od roku 2035 vsetko bezat ako po masle. No aj tak nepovazujem CO2 neutralnu osobnu dopravu za spasonosnu z tejto situacie, ak sa nemylim, bavime sa o uspore max 1% celosvetovych emisii a zial ine odvetvia s velkym potencialom redukcie ostavaju takmer nepovsimnute.
Za mna kupou/jazdenim elektromobilu nemam pocit, ze vyrazne pomaham planete.
Najvacsiu vyhodu elektromobilov vidim v komforte jazdy, prevadzkovych nakladoch a absencii emisii dusika a siry v mestach.
Hoci emisie inych pevnych casi napr z pneu, ktore su podla najnovsich studii skodlivejsie ako vyfukove emisie, budu mat pravdepodobne vacsie ako spalovaky. U brzd zas nizsie.
Ludia jazdia pracovne, aj sukromne.
Ono uz len take piatky poobede smer z BA na sever a vychod a v nedelu poobede podvecer ake to mas plne, pricom velka cast ludi robi cez 300 km...
Ja chapem, ze to nie je ludske pravo mat nabite do 5 min, avsak prosim pozerajte sa komplexne aj na hospodarske a socialne dosledky podobnych (oproti sucasnosti) radikalnych obmedzeni/zmien.
Ja jazdim bezne do 500km bez prestavky a uprimne ak mam byt niekde o 10.00 hod a caka ma cely pracovny den, je rozdiel ci mi staci vstat o 5:30, alebo musim pocitat s nabijanim (a pre istotu rezervou, co ak nebude volny stojan) a vstat o 4:30 a cely den fungovat.
Prosim ludia pochopte, ze niektori funguju inak ako vy, ze su aj ine situacie a priapdy, ako zazivate a nie na vsetko je idealne jedno riesenie.
Ved aj Namibia je len priklad. Rovnako blby a "extremny". Tu mas tvrde data. O tomyo je dnesna mobilita. Tvojich 500km je vynimka potvrdzujuca fakt, ze priemer je 10km. https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Passenger_mobility_statistics#Distance_covered
Ci jaj, prepac, to ty nerobis, a ak robis tak vlastne je to OK a my to musime strpiet bo ty to robis pre nase dobre aby si nam otvoril oci, abo take daco?
Dvakrát nie.
1. Bavíme sa o klimatickej neutralite planéty k referenčnému roku 2050. To sa nestane v sekunde o polnoci na Silvestra, ale vedú k tomu kroky. Jedným z krokov je postupná transformácia mobility na uhlíkovo neutrálnu a to sa tiež nestane v sekunde na celom svete, ale časovo a geograficky postupne. A záväzky v tomto smere neprijíma iba EÚ, ale aj toľkokrát omielaná Čína a smeruje k nim aj USA. Najväčším problémom sa javí byť India, ale to predsa neznamená, že ak India a zvyšok sveta nie, tak ani my nie. Práve naopak, aby sme mohli tlačiť na zvyšok sveta, musíme ísť príkladom.
2. Evidentne tému nesleduješ, pretože inak by si vedel, že je tomu práve naopak - emisie už reálne klesajú vo všetkých odvetviach okrem dopravy. Preto sa tak pri doprave tlačí na pílu, pretože jedine pri doprave emisie nielenže neklesajú, ale stúpajú. Ostatné odvetvia emisne klesajú.