Zdravim, riesime u nas vo firme parkovanie a odkladanie bikov, momentalne mame stojan na bike vonku (mimo rampu) pri parkovisku taka oplotena plocha na karticku. Niektori z nas maju drahsie bike (cestaky, horaky..) tie nam vedenie nedovoli vlacit do kancelarii or do inych priestorov vo firme. V tej oplotenej vonkajsej ploche drahe bike nechceme nechavat (moze ich niekto ukradnut resp poskrabat....) Sme strojarska firma cca 350 zamestnancov, satne sprchy pre robotnikov. Chcem sa opytat ake mate skusenosti s odkladanim bikov vo firme. Mate ich v kancli or nejaky uzavrety priestor na bike? Mate vyhradene sprchy pre bikerov? Mozte ist do arealu s bikom? Vychadza vam zamestnavatel v ústrety? Ak mate nejake fotky z firmy ako to mate vyriesene tak sem s nimi. Nase vedenie firmy nieje moc bike friendly, kedze nam poradili ze si mame kupit lacnejsie bike a problem je vyrieseny. Stary bike vraj nikto neukradne + nam namontuju kamery ktore budu strazit bike vonku...Budem vam vdacny za kazdy podnet or uzitocnu informaciu
10.03.2023 - 11:05:40
01
Na bicykle máme niečo podobné ako vy. Menšia oplotená klietka rovno pri zadnej vrátnici a väčšia pri hlavnej prednej. Zadná sa mi zdá lepšie, lebo vrátnik na ňu priamo vidí. Myslím, že sú tam aj kamery. Zatiaľ som ho tam nedával, tak preto neviem presne. Tých pár krát čo som chcel jazdiť po okolí som prišiel autom a nechal ho v ňom. Tiež to ale nie je moc bezpečné lebo parkovisko je dosť veľké.

Cez vrátnicu ma s bicyklom nepustia, musí ostať vonku v tých priestoroch na to určených. Zatiaľ mám takú dilemu, či ho tam budem dávať alebo nie. Občas tam ale vídavam aj drahšie bicykle, takže v kútiku duše verím, že to je celkom bezpečné. Po tom ako sa prepadla časť cesty cez Strečno je premávka MT-ZA zase hustejšia. Takže uvažujem, že by som chodil v lete raz za čas vlakom a pojazdil si vtedy na Kysuciach. Tam to zatiaľ až tak nepoznám, tak by to bolo pre mňa celkom lákavé.

Šatne a sprchy ako kancelárske krysy tiež nemáme, len robotníci. V lete majú pre R&D otvoriť novú budovu, tak sme dúfali, že tam budú. Podľa všetkého ale zase nič. Trochu sme z toho ostali sklamaní, lebo tie 2-3 sprchy by už fakt toľko miesta nezabrali a finančne by to bolo zrnko prachu.
10.03.2023 - 11:36:45
00
V prvej firme som ho mal v arealy zamknuty vonku v obycajnom stojane pod kamerou + vyhlad z vratnice. Potom v kancelarii a potom mi dali priestor nepouzivanych satni. Sprchu som mal vzdy k dispozicii.
V druhej firme v rodinnom dome som ho mal v pivnici, alebo pri zadnom vchode oprety o plot. Kolegovia nan videli. Sprcha k dispozicii.
V tretej firme som ho mal zamknuty o poulicnu lampu pri chodniku (slepa ulica, cize skoro ziadny ludia). Kolegovia nan videli. Sprcha nebola.
Vo stvrtej firme v predsieni kancelarie. Bez sprchy.
10.03.2023 - 19:48:14
00
Tak u nás parkovanie bajkov priamo v areáli firmy. Keďže vchod je cez turniketyy s bicyklami sa chodí extra vchodom s elektrickým zámkom.Vratnik hneď odomyká tlačidlom.V areáli stojany asi tak na 50 bajkov(schválene .
poratam a dám foto)Aj keď som kancelárska,,krysa,, mám šatnu s dvomi skrinkami, takže jedna pre cyklo a druhá na oblečenie do práce.Sprcha samozrejmosť a ako benefit je všetky cistunke,vyupratovane.
Aj keď je pravdepodobnosť kradeže nulová (ani nezamkynam bajk) tak spravidla chodím na mojom najhoršom kuse.Keby som ale chcel zobrať niečo lepšie a chcem ho mať v kancly určite žiaden problém.Na a to podstatné je že som jediný čo sa cyklistike venuje trocha viac ako ostatný ( tety čo chodia na bajku do Jednoty a pod.)tak som za hviezdu a aj to všetci potrične oceňuju.Privitanie na vrátnici slovami..áaa Sagan je už tu,,je tiež automatické 😀.
10.03.2023 - 21:26:20
01
Ja sa tomuto venujem de fakto profesne - prenajimame a navrhujeme kancelarie klientom (aj v ramci industrialu) - a sucastou zadani su dnes uz vacssinou aj tieto riesenia. Moje zakladne poznatky za posledne roky su nasledovne - velmi sa to zlepsilo ale stale to vacsinou extremne zalezi od vedenia firmy. Je to mozno smiesne ale ked je sef cyklista tak tie riesenia vedia dnes byt naozaj exkluzivne - t.j od veci ako samostatne vyhradene vstupy do budovy, samostatne monitorovane miestnosti, fotobunkove dvere, moznosti nabijat elektrobajky, sprchy, skrinky, feny, cez prevetravane skrinky az po uterakovy servis alebo priamo napojenie na cafe v ramci budovy a pod. Rovnako takto dnes uz rozmyslaju aj develepori a velakrat to vsetko poskytuju sharovane pre vsetkych najomcov a tym vlastne lakaju najomcov (vsetko napojene na appku budovy kde napr vies mat notifikacie na odomknutie zamku bajku alebo skrinky a pod). V industrialoch tieto riesenia casto neznamenaju zvysene naklady - chce to len mysliet na to pri stavbe / rekonstrukcii. Nehovoriac o tom ze su firmy ktore priamo odmenuju dochadzanie na bajku alebo aj priamo financne prispievaju na kupu bajkov (a nie malo). Ale pravdaze je stale vela firiem ktore to vobec neriesia a napr ja sam nemam kam bajk realne odlozit a ani sa kde osprchovat.
Edit: priklady rieseni by som zdielal rad ale bohuzial nemozem.
11.03.2023 - 11:35:28
08
V podstate v kazdej firme, kde som pracoval, bola klietka na bicykle v podzemnej garazi, kde bola aj sprcha, pripadne sme sprchu mali v priestoroch firmy. Pristup bol na kartu. U terajsieho zamestnavatela sme nemali nejake moznosti odlozit bike, kedze firma bola v bratislavskom Starom Meste. Avsak, mali sme moznost bike odlozit do miestnosti vedla recepcie, kedze z toho spravili nejaky archiv a sklad...
V novych priestoroch (ale opat v Starom Meste) mame dve male poschodia podzemnej garaze a je tam nejake planovanie miesto na bicykle, co som pozeral, ale sprcha netusim a este neviem ani ako sa do tej garaze dostanem, kedze ovladac od brany nemam a na kartu to zatial nefunguje :D
Tolko mojich 50 centov k tejto teme...
11.03.2023 - 23:08:16
00
Čím väčšia firma, tým horšie...
Ale ani v centrách ako čítam to nie je žiadny super kšeft.
Inak, nechápem čo stále točíte o sprchách - ja som sa sprchoval len keď bolo pod nulou na rozmrazenie (23km do roboty). Teraz 30km a nebol som v sprche ani raz - žiadne súkromie. To ráno fakt idete tak že sa z vás leje ako z vola a bez sprchy sa lepíte celú šichtu?
11.03.2023 - 23:31:36
00
Ked je k dispozicii sprcha, tak idem ako chcem. Ked nie je a idme na bajku, idem volnejsie. Ale u mna to je aj tak jedno...jasne, ze teraz v chladnom pocasi sa tolko nespotis, ale id ehlavne o obdobie, ked je teplo.
12.03.2023 - 00:06:58
01
V zakonniku prace je jasne dane ze zamestnavatel je povinny zabezpecit uschovu bicyklov (co podla prispevkov vyssie aj vsade zabezpecuju) paragraf 151 ods.3 a zaroven aj prebera hmotnu zodpovednost podla paragrafu 193 (na toto treba poukazat ze v pripade kradeze budes ziadat nahradu skody) nazor pravnika by sa ale hodil..... :)
12.03.2023 - 00:33:28
02
ahojte dik za info, som rad za kazdu skusenost, my sme firma v NM, len zbieram info aby som mal cim argumentovat, co sa tyka sprch tak tie samozrejme mame k dispozicii skor som to myslel tak ze mat separatnu miestnost pre kancelarskych bikerov kde bude nejaka skrinka sprcha, toto nieje hlavna podmienka. Co sa tyka toho co pisal estimator tak nevedel som o tomto paragrafe, ono my to mame pod zamkom ten stojan na bike, iba na karticku + kamera ale pochop ak tam pride niekto ukradne mi bike za tri litre, tak sa to bude riesit ako dlho? budes mat kamerovy zaznam a co? firma ti da kedy peniaze? novy bike si hned nekupis... na com budes jazdit kym kupis novy? to su otazky ktore chcem poriesit, doteraz bol bike v kancli a ziadny problem, nikto mi ho neoškrel neukradol, mal som ho pod kontrolou.
12.03.2023 - 07:55:36
00
ZP nepoznám ale v bývalom sídle korporatu, kde sme mali klietku v podzemke bola po jej vykradnuti rôzna nálada ... niektori ľudia boli prekvapení odskodnenim z poisťovne pozitívne a niektorí aj negatívne ... vtedy som ešte nebajkoval, tak mi až teraz docvaklo že to muselo závisieť od toho či sa riešil city commuter alebo sporty kolega ... v dnešnom korporate máme iba stojany v podzemnej garáži, ktoré sú síce na kamerách, ale voľne prístupné komukoľvek ...
12.03.2023 - 07:57:59
00
Perseus, na tej vonkajšej ploche sú bezpečné stojany, kde sa dá zamknúť bicykel o rám? Lebo potom by možno pomohla investícia do kvalitného reťazového, skladacieho alebo U-zámku, najmä ak by tam naozaj namontovali kamery.
A ak máte vo firme odbory, nech to riešia aj oni - ako už bolo spomínané, zamestnávateľ je povinný zabezpečiť bezpečné odkladanie bicyklov.

Len pre úplnosť: a naozaj nie je pre teba riešením dochádzať na nejakom lacnom bicykli? Lebo dochádzať do práce na bicykli za tri táce je fakt trochu extrém. Na bežné jazdenie po meste stačí bike za 300-400 €.
12.03.2023 - 08:13:41
00
marano napísal:
Čím väčšia firma, tým horšie...
Ale ani v centrách ako čítam to nie je žiadny super kšeft.
Inak, nechápem čo stále točíte o sprchách - ja som sa sprchoval len keď bolo pod nulou na rozmrazenie (23km do roboty). Teraz 30km a nebol som v sprche ani raz - žiadne súkromie. To ráno fakt idete tak že sa z vás leje ako z vola a bez sprchy sa lepíte celú šichtu?


Naozaj to nezavisi od velkosti firmy. Momentalne mam najomcu so 430 zamestnancami (v ramci lokality, inak tisice zamestnancov) a buduju si take vlastne zazemie ze im az zavidim (a to je v budove rovnake zdielane pre vsetkych). Obcas riesime cool start up s 50 ludmi ktory ma bajky v pazi.
A "kseft" to nie je ale v zasade ak na to mysli prenajimatel vopred tak ho to nestoji nic (a vie to prezentovat ako benefit) lebo naklady platia najomcovia a ked to rozratas na 20-30k m2 tak to je zanedbatelna polozka.
A s tym potenim by som bol opatrny - ja sa spotim uz len ked vyjdem z vchodu s bajkom. Je jedno ako pomaly idem vzdy som spoteny a citim sa neprijemne. V tomto sme kazdy iny a standardom by naozaj mala byt sprcha.
12.03.2023 - 10:05:16
03
Len dodám,co este nebolo spomenute: ten kvalitny (= tazky) zamok mozes nechat 'nastalo' zamknuty na stojane,nemusis vozit hore dole so sebou.
13.03.2023 - 17:26:29
03
Jedna firma do ktorej chodím občas kvôli robote, tak má vonkajšie parkovisko. Zrušili 2 parkovacie boxy, je tam klietka so strechou, boky sú potiahnuté ťahokovom. Na dverách je elektronický zámok na čip, ktorý majú k dispozícii len ľudia, čo jazdia na biku (ak človek chce jazdiť, stačí požiadať a dostane). Každý čip je unikátny, teda vedia určiť kto kedy odomykal, je tam kamera, čo sníma vnútro. Ďalší má vrátnik, ak príde návšteva na biku. Sprchu nemajú, ale na prízemí majú záchod aj s umývadlom, čo sa dá zamknúť, takže sa tam dá opláchnuť.
14.03.2023 - 12:09:49
00
keyboard_arrow_up