Zvyšky rímskej brány - Heidentor medzi Petronellom a Schaffelhofom, odkiaľ asi 2 km J je Rohrau, kde sa narodil Haydn - ako prídete od Petronellu, budete ďalej asi 1 km pokračovať po typickej rakúskej štrkovej polňačke so Schaffelhofu a potom približne na V pomedzi polia do Prellenkirchenu.
Pohľad z oných polňačiek na Hexenberg. Na vrchole je veľmi sympatická bivaková chatka, ale je to Verbotten (nehovorím, že určite, ale je to rezervácia... v kopčeku je aj pár jaskýň, najväčšia je zavretá, ani po jaskyniarskej línii som zatiaľ nezistil, ako sa do nej dostať...).
Pošlapať by sa tam dalo, celý kopec je samá zvážnica hlavne od Hainburgu a aj pár singloušov by sa našlo. Odhadujem to ale tak na 2000 EUR ak vás lapnú.
Normálne sa odtiaľ lieta, dole v dedine je aj letisko...
Ono by asi šlo si to vyšlapať z Edelstalu po zelenej alebo z cesty Prellenkirchen - Edelstal k vysielaču, po hrebeni vedie cestička a ešte asi 500 m je od prvého vrcholu k hranici Naturschutzgebiet Spitzerberg.
Napadá ma zvláštna vec... na hrebienku je totiž umiestnená geocache, ktorá vyžaduje prechod celého asi 3 km hrebienka a návrat späť, pričom jakás-takás značka je až posledných 500 m hrebeňa pred najvyšším bodom Spitzerberg (302 m, kde je ten rukáv), prichádza zdola od J a potom zjazduje k letisku a do Hundsheimu. V .sk je striktný zákaz pohybu v rezervácii mimo značkovaných chodníkov, tuná zrejme nie, lebo revieweri geocachí by si toto mali ustrážiť a tuná reviewer povolil 3 km tam a 3 km späť po hrebeni bez značky, tak naozaj by ma zaujímalo, ako by som tam dopadol na biku. Aj by som to vyskúšal, ale rakúska pokuta je porovnateľná s mojim ročným príjmom...
"Hobitín" - vínne pivnice na J svahoch Spitzerbergu, cesta z Prellenkirchenu do Edelstalu. Niečo tam asi majú pokúpené aj Slováci, z niektorých sa ozýva pravidelne naša materčina. GC pozitívni: pripravte si pero a sledujte GPSká
Predvrchol Hexenbergu z Hundsheimu - toto je striktne na pešo, strmák pomedzi šutre... tiež Naturschutzgebiet. Odtiaľto bol uskutočnený jeden z prvých letov na klzáku v .at ... ten skřítek je Action Jane Startrekovna, moja dosť častá spolugeocacherka, lámačka mystery cachí. (Jej najväčší úspech bol ale zlomiť Startreka... to je akože chlap...) Čiže pre GC pozitívnych, finál jednej je neďaleko.
Bivakovacia búdka na Hexenbergu - voľne prístupná, vážne teraz váham, či to sem postnúť, lebo blavácka (všeobecne slovenská) sellač ju je schopná behom jednej noci rozniesť na kopytách... snáď pubertálnejšie jedince zastaví fakt, že poriadkumilovní Germáni by asi neváhali volať Polizei, je dosť možné, že vresk podguráženej Slovače by bolo počuť až do Hundsheimu... a je to Naturschutzgebiet, čo by ešte pokutu navýšilo, a z druhej strany kopca je, alebo aspoň bola, vojenská posádka (takisto tam je kúsok územia Verbotten, možno strelnica, lebo na tabuľke bolo niečo o ohrození života - alebo proste len poctivo strážený priestor...), takže je možné, že by došlo nejaké rameno spravodlivosti prv, než by sa našinec stihol rozdovádět. Z Hundsheimu tam vedie cesta v pohode zjazdná ani nie veľmi terénnym vozidlom, a z Hainburgu zvážnice...
(K napísaniu obšírneho komentára ma inšpiroval jeden z nás, čo neváhal nezaplatiť v Rakúsku za fotky...)
Braunsberg - kopček na S od cesty BA - Hainburg, aj tu sú napr. jaskyne a na vrchole zrekonštruované keltské sídlo. Žiaľ, vedie tam úplne nechutná asfaltka... taký Kostolec je podľa mňa oveľa lepšie urobený.
Heidenturm - prístup pomedzi polia od juhu!!! vedú tam polňačky od cesty Edelstal - Kittsee aj z hlavnej cesty V od veže. V pozadí BA... a hnusné veterné elektrárne
Geocaching pozitívni - nezabudnite si pero .
Návrat na rodnú hrudu, slanú od potu a krvavú od mozoľov - skratka z Bergu k colnici (to sme išli) a ešte stojí za povšimnutie cesta okolo železničnej trate z Kittsee na Kopčiansku, pre zaujímavosť, taký tmavozelený fľak hneď za hranicou ukrýva jeden z atypických bunkrov ťažkého opevnenia, ktoré malo vyrábať z Adolfových chrabrých nadľudí Blutwurst.
"Pro neúčast spojenců se válka nekonala." A už zas ich považujeme za spojencov...
... možno strelnica, lebo na tabuľke bolo niečo o ohrození života - alebo proste len poctivo strážený priestor...)
Pravdepodobne je to ochranné pásmo strelnice hainburského streleckého klubu - na strelnicu sa dá odbočiť z asfaltky medzi Wolfstahlom a Hainburgom do ľava, ešte pred nemocnicou. K strelnici vedie šotolinková cesta.
Tak dnes som nešiel pojazdiť - bolo mokro a vyhrala olympiáda v TV.
Dá sa pojazdiť aj na guterwegoch napravo od cesty Berg - Edelstahl - Prellenkirchen. Čiastočne sú asfaltové, občas sa pred lesom menia na šotolinové, občas je na začiatku lesa ceduľa s textom "... verboten!". Zvyčajne tam chodievam jazdiť skoro na jar, asfaltky sú tam zvlnené a jazdím si tam preopakovať radenie v stúpaniach po zime strávenej na na hrádzi na jednom prevode.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Pošlapať by sa tam dalo, celý kopec je samá zvážnica hlavne od Hainburgu a aj pár singloušov by sa našlo. Odhadujem to ale tak na 2000 EUR ak vás lapnú.
Ono by asi šlo si to vyšlapať z Edelstalu po zelenej alebo z cesty Prellenkirchen - Edelstal k vysielaču, po hrebeni vedie cestička a ešte asi 500 m je od prvého vrcholu k hranici Naturschutzgebiet Spitzerberg.
Napadá ma zvláštna vec... na hrebienku je totiž umiestnená geocache, ktorá vyžaduje prechod celého asi 3 km hrebienka a návrat späť, pričom jakás-takás značka je až posledných 500 m hrebeňa pred najvyšším bodom Spitzerberg (302 m, kde je ten rukáv), prichádza zdola od J a potom zjazduje k letisku a do Hundsheimu. V .sk je striktný zákaz pohybu v rezervácii mimo značkovaných chodníkov, tuná zrejme nie, lebo revieweri geocachí by si toto mali ustrážiť a tuná reviewer povolil 3 km tam a 3 km späť po hrebeni bez značky, tak naozaj by ma zaujímalo, ako by som tam dopadol na biku. Aj by som to vyskúšal, ale rakúska pokuta je porovnateľná s mojim ročným príjmom...
(K napísaniu obšírneho komentára ma inšpiroval jeden z nás, čo neváhal nezaplatiť v Rakúsku za fotky...)
Geocaching pozitívni - nezabudnite si pero
"Pro neúčast spojenců se válka nekonala." A už zas ich považujeme za spojencov...
Pravdepodobne je to ochranné pásmo strelnice hainburského streleckého klubu - na strelnicu sa dá odbočiť z asfaltky medzi Wolfstahlom a Hainburgom do ľava, ešte pred nemocnicou. K strelnici vedie šotolinková cesta.
Tak dnes som nešiel pojazdiť - bolo mokro a vyhrala olympiáda v TV.
Dá sa pojazdiť aj na guterwegoch napravo od cesty Berg - Edelstahl - Prellenkirchen. Čiastočne sú asfaltové, občas sa pred lesom menia na šotolinové, občas je na začiatku lesa ceduľa s textom "... verboten!". Zvyčajne tam chodievam jazdiť skoro na jar, asfaltky sú tam zvlnené a jazdím si tam preopakovať radenie v stúpaniach po zime strávenej na na hrádzi na jednom prevode.