Skúsim tu
Pijem si kávu a pozerám, že sa mi zopol v....
Mám ten istý 6ty rok, toto nikdy nerobil.
have you tried turning it off and on again? (batérie von)
Vlastne dobre, že sa problém vyskytol mimo sezóny, do zimy času na vyriešenie.
Vďaka ? Síce ukazovalo batérie v pohode, ale dala som nové a zatiaľ je kľud ?
Dúfam, že to bude OK.
Celú zimu mám stres z kúrenia a ešte aj v lete niečo Izzy68 zasa nepracuješ?
ja len dufam, ze volodaj narazal na moje "nehackerske" schopnosti, ponevac inak fakt netusim, co mohlo byt vo veci PINY ja pracujem podla pocasia, mam na to kluc: Zase prsi = nerobim, Zase slnecno = nerobim. Zase je rozhodujuci faktor
aké máte skúsenosti s nastavením termostatu počas vykurovacej sezóny plynom v rodinnom dome ? je rovnaká spotreba plynu pri nastavení stále rovnakej teploty počas dňa napr. 20 stupňov a rovnaká aj ak je pol dňa nastavená teplota na 19 stupňov a druhú polovicu dňa na 21 stupňov ? dnes prišlo vyúčtovanie za plyn s preplatkom 485 euro, vlani sme mali nedoplatok 280 euro pri zvýšení teploty o 1 stupeň z 20 na 21 stupňov, ťažko ale porovnať kedže nevieme priemernú teplotu tejto a minulej zimy resp. priemernú vonkajšiu teplotu počas posledných dvoch vykurovacích sezón
ivan, ku priemernym teplotam na roznych meteo staniciach sa myslim vies dostat. Nezohladni to predpokladam presne Tvoju lokaciu, ale generalny prehlad ziskas. Su aj sukromne stanice, ktore tieto data zdielaju (samozrejme skreslene umiestnenim cidla), ktore by mohli byt aj blizko Teba. Co sa tyka vykurovacieho systemu je to komplexna zalezistost (technicky aj co sa riadenia tyka plus konstrukcia domu) ale vo vseobecnosti pri plyne plati priama umera zvysenie teploty = zvysenie spotreby. Pomaha vyregulovanie sustavy, utlm v nocnom case a podobne finty, ale je toho prilis vela aj do internetovej debaty a ja uz nemam plzňa...
Ku poslednej vete, to si myslim neplati, vo vseobecnosti.
keďže kúrim klímou tak na toto odpoveď fakt netuším každopádne klíma išla nepretržite celú zimu.. prvú mesiac som skúšal na noc vypínať a ráno zapínať ale spotreba za mesiac bola vyššia ako keď išla vkuse a len udržovala teplo ale treba doplniť že táto zima bola hodne teplá...takže preplatok v podstate pri hocijakom spôsobe kúrenia je pravdepodobný my sme mali celý čas v dome 22-23 stupňov
Ivan, toto si mozes relativne spolahlivo odmerat aj sam...'je rovnaká spotreba plynu pri nastavení stále rovnakej teploty počas dňa napr. 20 stupňov a rovnaká aj ak je pol dňa nastavená teplota na 19 stupňov a druhú polovicu dňa na 21 stupňov ?'
za par dni s rovnakou/podobnou teplotou, ked mas pristup k plynomeru,co mas
A bude aj rozdiel, ktory polden kuris viac (rozna teplota pocas dna, noci)
Ps, edit: pre lahsiu viditelnost doporučujem vacsi rozdiel,+-2 stupne
mali sme tuto diskusiu s kolegom. Moj "nazor", a vynimky z neho ktore ma napadaju.
nazor: v "prvom priblizeni" (i.e. hlavne bez vynimiek), mnozstvo strateneho tepla je umerne (T_von - T_dnu)*konstanta, kde "konstanta" zahrna primarne izolacne vlastnosti domu. Z toho vyplyva, ak cely den chces mat konstantnu (maximalnu) teplotu vnutri, tak teplotny rozdiel medzi vonkajskom a vnutrom bude maximalny, a teda tvoje straty budu maximalizovane. Ak teda na cast dna znizis teplotu dnu, tak zmensis rozdiel teplot medzi von a dnu, a teda strata tepla sa znizi.
Teraz este pravdaze budes musiet dnu zohriat zo znizenej teploty na zvysenu teplotu, ale to vobec nevadi, pretoze to iste teplo + navysene o vyssie straty (kvoli vacsiemu rozdielu teplot von-dnu) by si musel dodat aj pri celodennom konstantnom kureni - jednoduchy priklad - co by sa stalo, keby na mesiac ides prec z domu a znizis teplotu na temperovanie (15-16C)? Mal by si nedoplatok, ci preplatok?
no a teraz vynimky - pre vsetky plati, ze mozu zvyraznit/zvyhodnit ci uz konstantnu, alebo znizenu teplotu pocas dna:
1) zle nadimenzovane kurenie - ziadny stroj nema konstantnu efektivitu, ani plynovy kotol. Najlepsia ucinnost bude v nejakom vykonovom rezime. Napr. ak je max ucinnost pri 60% vykone, ale udrziavanie konst teploty by znamenalo 10% vykon, tak si asi vyrazne prilepsis este aj kvoli tomuto.
2) tepelne cerpadlo/kondenzacny kotol (=plynovy kotol s malym tepelnym cerpadlom) - ucinnost je tu velmi ovplyvnena ci mas dobre nadimenzovany kotol/cerpadlo, pretoze pre vysoku ucinnost musi kotol/cerp ficat relativne dlho (tusim aspon desiatky minut, idealne hodiny/cely cas). Napr. kondenz kotol co sme mali do par mes dozadu, mal 36kW max vykon, a v zime si nepamatam ze by bezal dlhsie ako par minut a potom sa vypol. Clovek co to robil zjavne extremne predimenzoval, a som dost silne presvedceny ze kotol ani nahodou nesiel zdaleka v optimalnom rezime a vyrazne navysoval spotrebu. Taktiez, ucinnost je maximalne v nejakom rezime (%vykonu), a pri nejakom teplotnom rozdiely von-dnu.
3) efekty ktore sposobia problem pri opatovnom ohreve na vyssiu teplotu - napr. teplota ti pri vypnutom kureni klesne pod "kriticku" hodnotu, a dom nasaje kvoli tomu vlhkost, ktoru je potom problem vysusit a vyzaduje si to neumerne vela extra tepla...
"problem" je, ze vynimky (1) a (2) niesu "vynimky", kedze moderne kotly su snad vsetky kondenzacne, a zle nadimenzovane kurenie asi tiez nebude tak vynimocne.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Pijem si kávu a pozerám, že sa mi zopol v....
Vďaka ? Síce ukazovalo batérie v pohode, ale dala som nové a zatiaľ je kľud ?
Dúfam, že to bude OK.
Celú zimu mám stres z kúrenia a ešte aj v lete niečo
Izzy68 zasa nepracuješ?
PINY ja pracujem podla pocasia, mam na to kluc: Zase prsi = nerobim, Zase slnecno = nerobim. Zase je rozhodujuci faktor
Na celý múrik budem stačiť aj sama
Ku poslednej vete, to si myslim neplati, vo vseobecnosti.
za par dni s rovnakou/podobnou teplotou, ked mas pristup k plynomeru,co mas
A bude aj rozdiel, ktory polden kuris viac (rozna teplota pocas dna, noci)
Ps, edit: pre lahsiu viditelnost doporučujem vacsi rozdiel,+-2 stupne
nazor: v "prvom priblizeni" (i.e. hlavne bez vynimiek), mnozstvo strateneho tepla je umerne (T_von - T_dnu)*konstanta, kde "konstanta" zahrna primarne izolacne vlastnosti domu. Z toho vyplyva, ak cely den chces mat konstantnu (maximalnu) teplotu vnutri, tak teplotny rozdiel medzi vonkajskom a vnutrom bude maximalny, a teda tvoje straty budu maximalizovane. Ak teda na cast dna znizis teplotu dnu, tak zmensis rozdiel teplot medzi von a dnu, a teda strata tepla sa znizi.
Teraz este pravdaze budes musiet dnu zohriat zo znizenej teploty na zvysenu teplotu, ale to vobec nevadi, pretoze to iste teplo + navysene o vyssie straty (kvoli vacsiemu rozdielu teplot von-dnu) by si musel dodat aj pri celodennom konstantnom kureni - jednoduchy priklad - co by sa stalo, keby na mesiac ides prec z domu a znizis teplotu na temperovanie (15-16C)? Mal by si nedoplatok, ci preplatok?
no a teraz vynimky - pre vsetky plati, ze mozu zvyraznit/zvyhodnit ci uz konstantnu, alebo znizenu teplotu pocas dna:
1) zle nadimenzovane kurenie - ziadny stroj nema konstantnu efektivitu, ani plynovy kotol. Najlepsia ucinnost bude v nejakom vykonovom rezime. Napr. ak je max ucinnost pri 60% vykone, ale udrziavanie konst teploty by znamenalo 10% vykon, tak si asi vyrazne prilepsis este aj kvoli tomuto.
2) tepelne cerpadlo/kondenzacny kotol (=plynovy kotol s malym tepelnym cerpadlom) - ucinnost je tu velmi ovplyvnena ci mas dobre nadimenzovany kotol/cerpadlo, pretoze pre vysoku ucinnost musi kotol/cerp ficat relativne dlho (tusim aspon desiatky minut, idealne hodiny/cely cas). Napr. kondenz kotol co sme mali do par mes dozadu, mal 36kW max vykon, a v zime si nepamatam ze by bezal dlhsie ako par minut a potom sa vypol. Clovek co to robil zjavne extremne predimenzoval, a som dost silne presvedceny ze kotol ani nahodou nesiel zdaleka v optimalnom rezime a vyrazne navysoval spotrebu. Taktiez, ucinnost je maximalne v nejakom rezime (%vykonu), a pri nejakom teplotnom rozdiely von-dnu.
3) efekty ktore sposobia problem pri opatovnom ohreve na vyssiu teplotu - napr. teplota ti pri vypnutom kureni klesne pod "kriticku" hodnotu, a dom nasaje kvoli tomu vlhkost, ktoru je potom problem vysusit a vyzaduje si to neumerne vela extra tepla...
"problem" je, ze vynimky (1) a (2) niesu "vynimky", kedze moderne kotly su snad vsetky kondenzacne, a zle nadimenzovane kurenie asi tiez nebude tak vynimocne.
Uz som to sem daval - 50:50 kachlova pec a elektricke podlahove kurenie