plánujem takú dlhšiu dovolenku autom + stanovanie v prírode a chcem zobrat 2kg propan-butanovu flasu s horakom na varenie. Je to bezpecne prevazat / skladovat v aute? Hlavne ohladom vyších teplôt.
Staci hodit do Googlu a hned clovek najde info. Styri rozne zdroje - vyber si, podla ktoreho to nenechas v zavretom aute na slnku.
1. Fľaše treba skladovať tak, aby nebola prekročená povrchová teplota 40 °C.
2. CHRÁŇTE PLYNOVÉ FĽAŠE PRED ZAHRIATÍM NAD 50 °C.
3. Plynová bomba by nemala byť nikdy vystavená teplote vyššej 50 °C.
4. Povrchová teplota fliaš nesmie prekročiť 40 °C.
Bez obav, aj dnes najdes LPG prestavby, co maju velku nadrz priamo v kabine. Volakedy boli len taketo. V kufri urcite ziadny problem. Ries primarne uchytenie v pripade brzdenia resp. nebodaj nehody.
Nedaj ju naplnit uplne doplna/vyminaj nieco pred cestou. Orientovat sa da podla vahy. Netusim, ci tieto sa tiez podla noriem plnia len na 80% kapacity, ako tie autove, ale asi nie, lebo je to len plechovka bez rozumu.
no nemám na to nervy nechávať plynovú fľašu v zaparkovanom aute....
kúpim jednu z týchto piecok z Decathlonu:
pri tej skladacej lacnejšej píšu že je nehrdzavejúcej ocele
Pri 60c má mať 21 bar..to už ochranný ventil odfukne na aute
Ale fľaše to nemajú
Ventily pustaju az pri 26bar. V nadrzi je plyn v kvapalnom skupenstve. Cisty kvapalny propan bude mat pri 70C tlak 25bar (nulovy tlak je pri -43C). Nadrze vydrzia 65bar. Butanova zlozka (ktorej je v letnej zmesy 60%) tie tlaky este posuva znacne nadol. Vid. modra a zlta ciara v tvojom grafe.
Zaver - aj plna flasa cisteho propanu v aute je v pohode. Pri nie uplne plnej propan-butanovej flasi bude rezerva naozaj dostatocna.
plánujem takú dlhšiu dovolenku autom + stanovanie v prírode a chcem zobrat 2kg propan-butanovu flasu s horakom na varenie. Je to bezpecne prevazat / skladovat v aute? Hlavne ohladom vyších teplôt.
???
95% kamionistov má 2kg pb v kabíne
4% má varič na kartuše
1% nemá varič
Ja som však iný aj v tomto. Turistický varič a kartuše si plním z iných kartuší a jediný raz, keď som do jednej nalial viac ako 1 kartušu bol "problém" v Taliansku v 50°C sa vydulo dno.
Je to bezpečné, je to na to stavané... To ti vravím, akože teraz mám plný náves 33kg fliaš (kyslík, vodík, CO2, hélium a argon (ochranná atmosféra))
Presne. V bývalej robote sme nemali základňu a všetko sme si museli brať so sebou. V Belgicku viem kúpiť tú kartušu za 1.99 a len "prelejem" do klasickej. A vyhovuje mi to, je to o trochu ľahšie a skladnejšie ako 2kg fľaša
kamionisti majú klimatizovanú kabínu...
možno by to vydržalo ale celú dovolenku si pokaziť premýšľaním nad plynovou bombou...
môj dovolenkový plán je celý mesiac sa voziť po Európe autom, odstaviť auto celý deň sa flákať po meste a zasa sa niekam presunúť, prespávať v kempoch alebo na divoko v stane a stravovať sa v reštikách a občas si niečo uvariť pri stane
Klasickú PB bombu by som neriešil, tie plechové kartuše môžeš dať do termoobalu alebo termotašky. A môžeš nechať trochu pootvorené okná (ak máš deflekory, tak nevadí aj keď príde búrka.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
tie menšie ako 1 kg sú ako plechovka od piva
v mrezovanej skrini teplota nikdy nedosiahne to co je v zavretom aute na slnku.
1. Fľaše treba skladovať tak, aby nebola prekročená povrchová teplota 40 °C.
2. CHRÁŇTE PLYNOVÉ FĽAŠE PRED ZAHRIATÍM NAD 50 °C.
3. Plynová bomba by nemala byť nikdy vystavená teplote vyššej 50 °C.
4. Povrchová teplota fliaš nesmie prekročiť 40 °C.
Nedaj ju naplnit uplne doplna/vyminaj nieco pred cestou. Orientovat sa da podla vahy. Netusim, ci tieto sa tiez podla noriem plnia len na 80% kapacity, ako tie autove, ale asi nie, lebo je to len plechovka bez rozumu.
Ale fľaše to nemajú
kúpim jednu z týchto piecok z Decathlonu:
pri tej skladacej lacnejšej píšu že je nehrdzavejúcej ocele
https://www.decathlon.sk/p/302880-58297_varic-na-drevo-mh500-na-taborenie.html
https://www.decathlon.sk/p/311159-283607_skladaci-varic-na-drevo-na-bushcraft-a-bivak-z-nehrdzavejucej-ocele.html
Ale fľaše to nemajú
Ventily pustaju az pri 26bar. V nadrzi je plyn v kvapalnom skupenstve. Cisty kvapalny propan bude mat pri 70C tlak 25bar (nulovy tlak je pri -43C). Nadrze vydrzia 65bar. Butanova zlozka (ktorej je v letnej zmesy 60%) tie tlaky este posuva znacne nadol. Vid. modra a zlta ciara v tvojom grafe.
Zaver - aj plna flasa cisteho propanu v aute je v pohode. Pri nie uplne plnej propan-butanovej flasi bude rezerva naozaj dostatocna.
Nejake grafy su aj tu:
https://www.engineeringtoolbox.com/propane-vapor-pressure-d_1020.html
https://www.topspeed.sk/novinky/ako-sa-meni-tlak-v-nadrzi-lpg-od-pomeru-plynov-a-teploty-/15497
???
4% má varič na kartuše
1% nemá varič
Ja som však iný aj v tomto. Turistický varič a kartuše si plním z iných kartuší a jediný raz, keď som do jednej nalial viac ako 1 kartušu bol "problém" v Taliansku v 50°C sa vydulo dno.
Je to bezpečné, je to na to stavané... To ti vravím, akože teraz mám plný náves 33kg fliaš (kyslík, vodík, CO2, hélium a argon (ochranná atmosféra))
https://www.tomtop.com/p-y16117.html
Dovod? Okrem vyssej ceny
je to viac prenosné ako 2 kg a načo mať 2 variče...
kamionisti majú klimatizovanú kabínu...
možno by to vydržalo ale celú dovolenku si pokaziť premýšľaním nad plynovou bombou...
môj dovolenkový plán je celý mesiac sa voziť po Európe autom, odstaviť auto celý deň sa flákať po meste a zasa sa niekam presunúť, prespávať v kempoch alebo na divoko v stane a stravovať sa v reštikách a občas si niečo uvariť pri stane