Nedavno som zazil ohromnu vec. Boli sme na vyjazde na Havrane pri Piestanoch (smer 3 Obrazky), mierny zjazdik po lesnej cesticke a zrazu len zozadu pocujem praskot listia tiahnuci sa dopredu asi 15 m od cesty. Myslel som, ze spolubiker iduci za mnou zvolil novu skratku... Zastal som, cakam, pozeram a asi 10 m pred nami si to sekli cez chodnik 2 jeleniska a 1 srna. Kua ale dupali, az strach (uz sa aj stmievalo). Kebyze nezastanem, tak som sa mohol vozit v jelenich parohoch : D
Medveď je teritoriálny voči iným medveďom, nie voči ľudom. Pri stretoch nebráni územie ale buď mladé alebo je to útok spôsobený prekvapením.
Medveď zďaleka nie je taký teritoriálny, ako sa to mylne traduje. Novšie výskumy naopak ukazujú, že sa bežne tolerujú a o nejakom vytláčaní z teritória nemôže byť ani reči. Tzv. medvedie stromy sú tak trochu "sociálnou sieťou", kde sa stretávajú, dokonca to, čo sa predtým považovalo za vymedzenie teritória – "najvyšší záhryz mal byť od dominantného medveďa a pokynom menším, aby utekali kade ľahšie", tak sa po namontovaní kamier ukázalo, že najvyšší záhryz je často od mladých medveďov, ktoré tam vyšplhajú (!), čo už veľký samec nepraktizuje. Súboje sa vyskytujú skôr v období ruje, alebo ak ide o zápas o zdochlinu, bitka sa môže spustiť medzi samicou a samcom, ktorý sa snaží zabiť jej mladé, a pod. Moderné výskumy s pomocou GPS obojkov v podstate ukázali, že nejaké cielené vytláčanie mladých starými je nesprávna interpretácia z čias, keď sme nemali tak pokročilé metódy. Časť medveďov sa drží v menšom okrsku, ale niektoré prechádzajú obrovské vzdialenosti, videl som na jednej prednáške napr. macka, ktorému dali obojok na Orave, ten si zašiel do Poľska, potom až k maďarským hraniciam a späť.
Lenze netreba zabudat, ze ti proti medvedom su spravidla presne ti isti, co boli aj proti ockovaniu, migrantom, ukrajine, caputovej, sorosovi, zdravemu rozumu...
Mňa pobavilo ... 98% spokojných zákazníkov ...
Spočítaš predané spreje a máš počet kontaktných stretov. Pracovníci lesov, povodí apod mali (myslím za rok, 730 stretnutí s medveďom, z toho blízkych 40, s útokom (asi aj predstieraným) 20 a poranení boli 4 zamestnanci.
sem tam cinknem na zvonček; a až by bolo zle, možno by pomohlo ... https://www.commando.sk/tovar/7411/klakson-marco-truba-v-spreji-air-horn ; zatiaľ som zatrúbil asi 5x, ukážka známym. Aj pri upozornení, že to dá ranu, trhlo každým ... tak ktovie, až by bolo zle, či by pomohlo ? Zastrčené v bočnej kapse brašni na nosiči, takže stačí siahnuť rukou dozadu a stlačiť ; dá sa dokúpiť tlaková nádobka bez húkačky
Uz ma z toho Fico politiku, teraz sa nazeru predajcovia kaserov. Ale ze by sa problem riesil od podlahy tak to nie. Take slovenske - je vela medvedov, kupim si sprej
Ja som si nekupil sprej preto, ze som bojazlivy turista, ale preto ze v dedine kde mame chalupu, zahradu, chodime s detmi na turistiku a na hriby, stretnut medveda je len otazka casu. Nema to nic s politikou ani s Ficom, ani s tym ze niekto tie spreje predava. Ak sa to raz stane a stretu sa nevyhneme, alebo sa medved rozhodne prist sa pozriet na nas dvor, neviem ako sa zachovam, ani ako sa zachova on. Ale radsej budem mat sprej pri sebe.
Nechapem, ze sa najde niekto koho irituje, za co chu ludia utratit svoje peniaze. Nema to nic spolocne s tym, ako sa situacia s medvedmi bude na slovensku riesit.
Ten link som sem postol preto, ze to je najlepsi sprej v USA a v Kanade a konecne je opat dostupny aj u nas. Niekomu to mozno pomoze pri vybere co kupit.
k tomu videu z turca ,ked si vsimnete ,cas mi neukazuje ,tak mlade medvieda uteka dolava a stara potom startuje po bajkerovi s cielom zahnat ho-zdrzat ,dat mladatu naskok na unik ,tu sa priblizil k mladatu z opacnej strany ako bola matka ,najhorsie sa dostat medzi nu a mlade -o ktorom ani nemusis vediet ,vtedy to uz ***** fyzickym stretom lebo sa bude chciet cez teba dostat k mlademu....
Celá medvedia záležitosť je šaškáreň a ďalší produkt j*bnutých sociálnych sietí a sprostých médií typu topky, kde preberú nejakú správu a spravia z toho tému číslo 1. Medvede tu boli, sú a pokiaľ ich nevystrielame, tak aj budú. To len zloba na Slovensku si zase našla tému... Ja si pamätám aj z detstva ako kde kto stretol medveďa a nikto nerobil paniku, a za týždeň to nikto neriešil. Ale teraz sa tri strety z celého Slovenska omieľajú mesiac...
Keď budú pri dedinách kukuričné polia, tak tam tie medvede budú chodiť vždy, rovnako aj na vnadiská, keď ich aj 500 vystrieľajú. Proste si ten medveď tú cenu k ľahkej obžive nájde.
Myslím, že je super video, čo tu bolo postnuté kúsok vyššie od Život v divočine ešte aj so stretom s medveďom...
cokupitjuju_pepe Zdravím Cokupit. Na tvoj príspevok o 11:43 hod som dal palec hore na odpoveď Juju o 12:48. No a skús tebou predložené triedenie aplikovať na autora príspevku vyššie. Alebo to s ním rovno preber. Aby si nebol prekvapený.
Inak si myslím, že takto nálepkovať a sortovať ľudí nejde. Ak si A potom si aj F a K. Keď si F, potom si aj A aj K. Na strom s ním. Tak akosi ?
Takýmto triedením sa dostaneme vieš kam ?
cokupitjuju_pepe Zdravím Cokupit. Na tvoj príspevok o 11:43 hod som dal palec hore na odpoveď Juju o 12:48. No a skús tebou predložené triedenie aplikovať na autora príspevku vyššie. Alebo to s ním rovno preber. Aby si nebol prekvapený.
Inak si myslím, že takto nálepkovať a sortovať ľudí nejde. Ak si A potom si aj F a K. Keď si F, potom si aj A aj K. Na strom s ním. Tak akosi ?
Najviac proti medvedom vystupuju dementi typu Suja a Republika, fico a smer, snszlodeji, sme mafia. Dezole hnoj zumpa. To je prosty fakt, dokazany sociologickymi prieskumami. A ano je mi to jasne, ze "nazor" je pre niekoho vzdy viac ako realita. Ale to uz mam s prepacenim hlboko f p...
Takže podľa vedcov počet medveďov vôbec nesúvisí s počtom stretov s človekom. Čiže ak bude 0 medveďov, počet stretov bude rovnaký ako pri 1000 medveďoch. Ten medveď je väčší frajer než Chuck Norris, nemusí ani existovať aby vás stretol.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Medveď zďaleka nie je taký teritoriálny, ako sa to mylne traduje. Novšie výskumy naopak ukazujú, že sa bežne tolerujú a o nejakom vytláčaní z teritória nemôže byť ani reči. Tzv. medvedie stromy sú tak trochu "sociálnou sieťou", kde sa stretávajú, dokonca to, čo sa predtým považovalo za vymedzenie teritória – "najvyšší záhryz mal byť od dominantného medveďa a pokynom menším, aby utekali kade ľahšie", tak sa po namontovaní kamier ukázalo, že najvyšší záhryz je často od mladých medveďov, ktoré tam vyšplhajú (!), čo už veľký samec nepraktizuje. Súboje sa vyskytujú skôr v období ruje, alebo ak ide o zápas o zdochlinu, bitka sa môže spustiť medzi samicou a samcom, ktorý sa snaží zabiť jej mladé, a pod. Moderné výskumy s pomocou GPS obojkov v podstate ukázali, že nejaké cielené vytláčanie mladých starými je nesprávna interpretácia z čias, keď sme nemali tak pokročilé metódy. Časť medveďov sa drží v menšom okrsku, ale niektoré prechádzajú obrovské vzdialenosti, videl som na jednej prednáške napr. macka, ktorému dali obojok na Orave, ten si zašiel do Poľska, potom až k maďarským hraniciam a späť.
Je to presne naopak, z toho co vidím ja.
PS: pre neznalých, ak budete gúgliť „deep throat“ odporúčam inkognito režim.
Spočítaš predané spreje a máš počet kontaktných stretov. Pracovníci lesov, povodí apod mali (myslím za rok, 730 stretnutí s medveďom, z toho blízkych 40, s útokom (asi aj predstieraným) 20 a poranení boli 4 zamestnanci.
http://www.medvede.sk/index.php?action=sprej-ponuka
Keď si bojazliví turisti kúpia spreje, zistia, že medveď nieje žiadny problém.....
Ak sa ti nepáči, že zarobia obchodníci, otvor si požičovňu sprejov, predajú ich menej.
Bude to aj ekologické.
Nechapem, ze sa najde niekto koho irituje, za co chu ludia utratit svoje peniaze. Nema to nic spolocne s tym, ako sa situacia s medvedmi bude na slovensku riesit.
Ten link som sem postol preto, ze to je najlepsi sprej v USA a v Kanade a konecne je opat dostupny aj u nas. Niekomu to mozno pomoze pri vybere co kupit.
Keď budú pri dedinách kukuričné polia, tak tam tie medvede budú chodiť vždy, rovnako aj na vnadiská, keď ich aj 500 vystrieľajú. Proste si ten medveď tú cenu k ľahkej obžive nájde.
Myslím, že je super video, čo tu bolo postnuté kúsok vyššie od Život v divočine ešte aj so stretom s medveďom...
Najviac proti medvedom vystupuju dementi typu Suja a Republika, fico a smer, snszlodeji, sme mafia. Dezole hnoj zumpa. To je prosty fakt, dokazany sociologickymi prieskumami. A ano je mi to jasne, ze "nazor" je pre niekoho vzdy viac ako realita. Ale to uz mam s prepacenim hlboko f p...
Takže podľa vedcov počet medveďov vôbec nesúvisí s počtom stretov s človekom. Čiže ak bude 0 medveďov, počet stretov bude rovnaký ako pri 1000 medveďoch. Ten medveď je väčší frajer než Chuck Norris, nemusí ani existovať aby vás stretol.