rozmýšľam, že by som sa dal na cyklistiku, ale nemam šajnu s akým bicyklom začať. Na začiatok do toho nechcem dať viac ako 500€. Ako som už písal, len chcem začať, takže sa do toho vôbec nevyznám (tým chcem hlavne povedať, že nechcem nič skladať). Prosím Vás o nejaké tipy na kúpu. Meriam 182cm a vážim (neviem, či na tom vôbec záleží) okolo 75 kg. Na záver sa chcem ospravedlniť, že zakladám novú tému, ale podobné témy sú už vačšinou staré a odkazy na bazáre taktiež.
Na kieho oneho budem nahanat gramy na biku, ked som bol teraz cez vikend na "rokovani" a v pondelok som zrazu musel na biku tahat 3kg navyse? Preco pocuvam vsade ody na karbon a na hliniku sa neda lebo krutenie materialu, ktore som nikdy nezazil? Na HT zase pocuvam, ze bez pevnych osiek sa neda jazdit lebo krutenie...a mna stale nie a nie krutit.
Frikuliny co posiluju nedaju dopustit na nakopavace, v eshopoch citam ody na proteiny, ci ine doplnky a ja po roku experimentovania mozem povedat, ze na mna nezbralo vobec nic a ziadne zazracne ucinky, ktore citam v recenziach som nezazil?
V com to je? Vo viere, ze oni veria, ze nakopavac mu prida silu, ci karbon, pevna os alebo hydraulika je nutna pre kazdeho?
Sedel som na 4-5k cestakoch a ziaden wau efekt oproti mojmu 20 rocnemu deduskovi na Sore som necitil. Na lyziach som postupne presiel na carvingy, najprv na tie prvotne, slabo vykrojene, neskor uz na najmodernejsie, ktore sa pouzivaju doteraz a nemam pocit, zeby sa moje lyzovanie zasadne zmenilo.
Som len imunny voci wau efektom, ci davovym psychozam?
Ak chcem dat kila dole radsej schudnem (mam z coho) akoby som kupoval nieco na karbone.
Nebude nahodou na bikoch podstatnejsia skor aerodynamika rafikov, ci kostry, alebo loziska v naboji, ci v strede?
Ano raz si na ten karbon prejdem aj ja, rovnako ako som postupne menil lyze, ale som uz dopredu na 100% presvedceny, ze vytuzeny wau efekt sa opat raz u mna nedostavi.
- ak si mam vybrat medzi zakladnymi lankovymi kotucmi a jazdenymi rafkovymi Ultegra - vybriem si to lahsie pri porovnatelnej cene
- ak si mam vybrat medzi zakladnymi tazkymi karbonovymi kolesami a lahkymi top alu rafkovymi - vyberiem si to lahsie pri porovnatelnej cene
- ak si mam vybrat medzi zakladnou elekrickou sadou a jazdenou mechanickou Ultegrou - vyberiem si to lahsie pri porovnatelnej cene
a kludne si mozem dovolit uz lepsi karbonovy ram atd. Fungovat to bude a umozni mi to rozhodnut sa do buducnosti v dalsej investicii, lebo uz viem co chcem. Ako uplny zaciatocnik nebudem riesit drahsi servis a mozne komplikacie s nastavovanim, no bude to funkcne (berte uvedene len ako priklady mojej logiky)
Ako hobyka povazujem niekoho, kto da rocne ca 1.000 - 3.000 km a ma odjazdenych max ca 50 dni do roka. Ak ho to zacne bavit a presvedci sa, ze chce viac, presuva sa do druhej skupiny...
Hobyci = ufoni, fanatici, posadnuti cyklistikou. Tu je najazd 5.000 - 10.000km (a viac) a odjazdenych ca 200dni a viac. Mozno uz aj amatersky pretekam, chodim na pravidelne cyklodovolenky do top cyklo lokalit. Miesto zakladnych rodinnych vydavkov cpem prachy do vybavy (pripadne zatajujem realnu hodnotu pred manzelkou/priatelkou), tesim sa z pevnych osi, karbonovych aero rafkov, kotucovych brzd ci elektrickeho radenia, pretoze uz jazdim vela, aj v zime, aj v dazdi atd. Kupujem top oblecenie a nepytam sa, "ci usetrim par korun za retaz ci platnicky, lebo ta xtr sa mi zda draha..."
Tak som to trosku extremizoval, ale snad pointa je jasna. Debata pri vyssom a dostatocnom rozpocte je uplne bezpredmetna.
1. https://www.biker.sk/32200/test-specialized-s-works-tarmac-sl6-disc/ ale vo veľkosti 56 ja mám 185cm tak neviem či nebude malý samozrejme používaný ostatné sú nové
2. https://www.radon-bikes.de/roadbike-gravel/carbon/vaillant-disc-carbon/vaillant-disc-100-ea-2023/
3. https://www.rosebikes.com/rose-xlite-06-ultegra-2696911?product_shape=borealis+green+%2F+chalk
Ďakujem veľmi pekne za rady a postrehy.
So 185cm si u SL6 tak na hrane 56-58, závisí aj od dĺžky nôh a aký posed obľubuješ (u 56 bude agresívnejší).
Ja mám zhruba 182cm a mal som 56, ale mám kratšie nohy a dlhší trup. Sedel perfektne.
U teba by som sa možno viac priklonil k 58.
Inak pozeráš bazár? Neviem či SL6 ešte niekde nájdeš na predajni.
Viete mi prosim poradit daky cestny bicykel pre zaciatocnika na dlhsie trasy a pohodove vozenie?
Vopred dakujem !
Moja si nakoniev vybrala https://www.mtbiker.sk/shop/bicykle/gravel-a-cyklokros/marin-dsx-2-28-bicykel-cervena-p248454.html v S verzii a je spokojná
-10% Marin DSX 2 28 bicykel, červená
1 169 € -10%
MOC 1 299 €Viete mi prosim poradit daky cestny bicykel pre zaciatocnika na dlhsie trasy a pohodove vozenie?
Vopred dakujem !
Inspirovat sa na endurance bajky mozes napriklad v tomto videu. https://www.youtube.com/watch?v=iGg3TrsPxOo&ab_channel=CadeMedia
Kamos ma Canondale Synapse, jazdi sa mu pohodlne. Dalsi kamos mal Decathlon. Sice ho musel dat prec z inych dovodov, ale do teraz basni, jak dobre sa mu na nom vozilo.
S vyssou vahou si nerob aj rob starosti. Nerob v tom zmysle, ze nie si jediny, Ja ked som kupoval cestak, mal som 115kg, mozno aj viac. Rob v tom zmysle, ze ked budes vyberat, hladaj aj udaj o max nosnosti bajku. Rata sa do toho jazdec+bike+vsetko(oblecenie, flase s vodou, naradie atd). Napriklad Lapiere maju tusim len do 110kg. Dost bajkov sa da najst, co maju do 136kg a na take som sa aj ja pri hladani zameral. Aj napriek tomu, ze moj GT to splnal, praskali mi na zadnom kolese spice a po case som kolesa vymenil za ine a veselo na nom stale jazdim. Drzim palec pri vybere!
Viete mi prosim poradit daky cestny bicykel pre zaciatocnika na dlhsie trasy a pohodove vozenie?
Vopred dakujem !
Aky mas rozpocet orientacne?
Tak 1100e nový. Neviem či pozerať aj jazdené?