Tomas11 napísal:
Určite áno, ale tvojou úlohou nie je presadzovať dodržiavanie tých pravidiel. To je práca policajtov. Ak by si nevyblikával ale normálne tie autá predišiel ľavým pruhom,

To je na diskusiu. Nevnimam to ako presadzovanie pravidiel, ale skor upozornenie, ze sa blizi. Otazka je, co urobi, ak sa dotycny neuhne a ostane v strednom.
Ono normalne je aj nepredbiehat v lavom, ale ostat a obehnut ho v pravom. Pri predbiehani zlava sa musis sa prispobovat pripadnym letcom v tretom pruhu. Ak ostanes a ides si svoje riskusej, ze sofer v strednom je pako, co nesleduje premavku a sposobi koliziu. Takze to bliknutie beriem ako vcelku vhodne upozornenie na seba.


Naposledy upravil Palo TT dňa 21.02.2024 - 10:48:01, celkovo upravené 2 krát.

21.02.2024 - 10:45:25
01
je jedno v akom je stave v strednom pruhu nemá čo hľadať ak nepredbieha... vytvára to zbytočne nebezpečné situácie keďže ho každý normálny vodič musí obehnúť cez dva pruhy nie len cez jeden...

a ako by nestačilo že zvyšuje nebezpečenstvo na ceste jazdou v strednom pruhu ešte vytvorí ďalšie vybrzdením :D inak vybliknúť vodiča na to aby ti uhol z pruhu môžeš to ti povie každý policajt :)

ja nemám ako presadzovať dodržiavanie pravidiel.. ja ho môžem maximálne upozorniť na moju blížiaci sa prítomnosť bliknutím... to je celé... to že moje bliknutie v hlave idiota nespustí úhybný manéver do pravého pruhu kde by aj tak mal dávno byť ale zbytočnú agresiu je kapánek smutné a vodič ktorého také niečo vytočí by na ceste nemal čo hľadať...
21.02.2024 - 10:46:05
00
Jasné, že to nie je úplne čiernobiele, ale skôr som za to neintervenovať, než intervenovať.

I.e. keď diaľnica nie je úplne plná a viem bez problémov predchádzať ľavým pruhom, je za mňa zbytočné až kontraproduktívne hasiť niečo, čo ma nepáli a vynucovať si uhnutie do pravého. Na to ten ľavý pruh je, či už sú vozidlá v strednom "oprávnene" alebo nie.

Iné je to samozrejme v prípade plnej diaľnice, alebo ak sú pruhy len dva, no to je zas na inú debatu.
21.02.2024 - 11:28:32
01
tak mimo úplne nočných hodín a skorých skorých ranných hodín tá dialnica moc prázdna nebýva :D
21.02.2024 - 11:55:28
01
Ja ak je pravy pruh volny, tak idem v nom na tempomate a akurat davam na stredopruhara zvyseny pozor. Rozhodne nebudem kvoli nemu kluckovat cez tri pruhy hore-dole. A obcas si ti pozabudnuti jedinci aj uvedomia, ze asi nie je OK, ked je auto vpravo rychlejsie a bud sa potom zaradia doprava, alebo cast z nich je aj taka, ze zrychlia v strednom, aby som ich v tom pravom nedobehol.
21.02.2024 - 12:53:37
04
Fuha, to vazne sa zaradujes za niekoho do stredneho pruhu, blikas na neho a este mu potom aj ukazujes prst, lebo tvoja honorabilita chce obiehat v strednom a nevie prejst do laveho ci zostat v pravom? No to ti teda blahozelam...
Ak je lavy volny, automaticky obieham nim a absolutne neriesim niekoho v strednom. Ved na to ten lavy je, preboha.
Mimochodom rad by som vedel, ako by si pripadne policii vyargumentoval ten tvoj zaver, ze ten v strede "neobieha". Ked si dam poobede na zlatych tempomat na 110 (ilustracne, nedavam si ho), mozem tak ist celou cestou do trnavy a neustale budem niekoho "obiehat". Pravy je plny a nie len kamionov. Samozrejme budem aj "zavadziat" tebe, co si das na tempomate 130. Ale ja mam splnenu podmienku predbiehania a zaroven aj dodrzujem npr. A ty na mna mozes akurat tak podat oznamenie na pz, ktore nemas sancu voci mojim kamerovym zaznamom akokolvek obhajit. Totiz podmienky predbiehania v zakone uvedene su, vsetky splnam. Ako dlho ma manever trvat a akou rychlostou sa ma predbiehat nikde v zakone/vyhlaske uvedenie nie je. Naopak su tam striktne uvedene najvyssie povolene rychlosti a mimo krajnej nudze tieto nemozem porusit. A blikajuci saso v strednom, ktoremu sa nechce prejst do laveho a ktory chce ist svojich 130, 140, alebo 250 krajnou nudzou nie je...
21.02.2024 - 13:09:58
12
Zas to prosím s tou vyťaženosťou diaľnice úplne nepreháňaj, ale OK. Ak máš pocit, že tým vyblikovaním a rozsvecovaním fakera niekomu / niečomu pomáhaš, tak teda budiž. Akurát dobré svetlo tým imho na seba veľmi nevrháš.
21.02.2024 - 13:14:10
01
Tomas11 napísal:
Určite áno, ale tvojou úlohou nie je presadzovať dodržiavanie tých pravidiel. To je práca policajtov.
Ak by si nevyblikával ale normálne tie autá predišiel ľavým pruhom, nikto by ťa nevybrzďoval, urazene neodblikával a ty by si nemusel zapínať fakera.

Plus ty nevieš, čo k danej situácii viedlo, prípadne v akom je stave a čo rieši ten vodič, ktorý ťa akože obmedzuje, takže za mňa nie sú na mieste ani rôzne mentálne závery typu to je uj, vyebany stredoprúhar a podobne. V cestnej premávke imho rozhodne nie je miesto hrať sa na niečo, čím nie si a vyvyšovať sa nad ostatných všelijakým vyblikávaním, trúbením, fakermi a podobne. Normálne predídeš ľavým pruhom a je vybavené. Ak sa ten v strede iba pozabudol, väčšinou stačí, že sa pred ním zaradíš naspäť do pravého a prejde tam aj on. Ak je to niekto, kto ide v strede systematicky, na toho môžeš blikať koľko chceš a nič tým nezmeníš.

Iná vec je samozrejme, ak by si mal napr. bezprostredne zabrániť nejakej hroziacej nehode, no väčšina týchto vyblikávačiek sú také egotripy typu JA idem rýchlejšie, prečo MI neuhne, MNE sa tam natlačil a pod.


viem si predstaviť použitie daného znaku na aute v jednej konkrétnej situácii. Ideš si tak 128 km/hod (podľa GPS t.j. podľa tachometra trocha viac ako 130) po D1 od Žiliny smer Bratislava. V pravom jazdnom pruhu ide kamión, preraďuješ sa do ľavého. Neviem ktorý prípajací pruh to bol, ale lokalita PN / Červeník, prichádza na D1 auto s KE značkou na meďáku (ďalej len "KE" + nehádžem uživateľov oboch označení do jedného vreca). KE sa pripája za kamión. Nakoľko KE ide asi 60-70 (odhad) aby sa zapoijl za ten kmión, keďže pred neho by to nestihol, tak sa rozhodol nepočkať v pravom jazdnom pruhu ale rovno to j****ť (čítaj preradiť sa do) ľavého pruhu, kde ho netrápilo, že ide iné auto, v tomto prípade ja. Ak ho upozorníš blikaním ďialkovými po dobrzdení a pomodlení sa, že ťa obmedzil a ohrozill !!! a následnom 2 minútovom predbiehacom manévri (zo 60 na 110 zrýchloval asi 30 sekúnd), tak začal vyblikávať diaľkovými svetlami on mňa.

Neviem čo za egocentrika to bolo, ale jemu by som v pohode ukázal symbol, nakoľko jemu to v hlave nedoplo. A áno, ja tu nie som na vychovávanie, ale pokiaľ viem, v prípade ohrozenia premávky môžeš použiť zvuokvé prípadne svetelné signály a keď to niekto nevie pochopiť, tak možno by to pochopil v prípade symbolu.
21.02.2024 - 14:17:15
01
cokupit,
Ked si dam poobede na zlatych tempomat na 110 (ilustracne, nedavam si ho), mozem tak ist celou cestou do trnavy a neustale budem niekoho "obiehat". Pravy je plny a nie len kamionov. Samozrejme budem aj "zavadziat" tebe, co si das na tempomate 130. Ale ja mam splnenu podmienku predbiehania a zaroven aj dodrzujem npr. A ty na mna mozes akurat tak podat oznamenie na pz, ktore nemas sancu voci mojim kamerovym zaznamom akokolvek obhajit. Totiz podmienky predbiehania v zakone uvedene su, vsetky splnam. Ako dlho ma manever trvat a akou rychlostou sa ma predbiehat nikde v zakone/vyhlaske uvedenie nie je.

podľa mňa v tebou spomínanom prípade porušuješ (pokiaľ sa vieš zaradiť na nejakom úseku do pravého, čo sa dá aj v čase špičky na takom úseku vždy):

§ 4
Povinnosti vodiča

(2) Vodič nesmie
k) prekážať v jazde rýchlejšie idúcim vozidlám a obmedzovať plynulosť cestnej premávky,
21.02.2024 - 14:18:55
00
Neporusujem. Predbieham najvyssou povolenou rychlostou. Mas lavy pruh kde mozes predbiehat ty mna. Porusujes ty, ked sa ma snazis vytlacit z cesty napriklad nedodrzanim vzdialenosti. Ak idem npr, nemozem ist z logiky veci rychlejsie. Ak mam vpravo kamion, nemozem sa z logiky veci teleportovat na jeho naves. Zakon jasne uvadza najvyssiu povolenu rychlost a kazdy ju ma dodrzat. Tebou citovany paragraf mozno uplatnit iba na pripady, keby idem bezdovodne pomaly. Urcite nie vtedy, ked idem npr.
Pretoze potom by z logiky veci muselo platit, ze sa vsetci musime uhnut tomu, kto ide ci chce ist najrychlejsie. A to neplati. Ani na dialnici a uz vobec nie na jednopruhovej okreske ci v meste.
21.02.2024 - 14:55:57
00
Jezus napísal:
Ja ak je pravy pruh volny, tak idem v nom na tempomate a akurat davam na stredopruhara zvyseny pozor. Rozhodne nebudem kvoli nemu kluckovat cez tri pruhy hore-dole. A obcas si ti pozabudnuti jedinci aj uvedomia, ze asi nie je OK, ked je auto vpravo rychlejsie a bud sa potom zaradia doprava, alebo cast z nich je aj taka, ze zrychlia v strednom, aby som ich v tom pravom nedobehol.


Toto som robil aj ja az pokym som si za to nevysluzil 20€ pokutku…

Policajt neriesil ze idiot isiel v strede…

Zevraj ja nemam co predbiehat z prava a mal som proste spomalit na rychlost toho v strede a pockat kym ho budem moct obehnut z lava 🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️
21.02.2024 - 15:00:18
00
predchadzanie je okrem ineho definovane aj zmenou jazdneho pruhu. Ked si ho nemenil, tak si nepredbiehal. Ten policajt bol mimo. Potom by to znamenalo, ze ked ide na useku TT-BA niekto v uplne lavom povedzme 80km/h, tak zablokuje celu dialnicu, lebo by ho nikto nemohol predist v strednom alebo pravom pruhu.
21.02.2024 - 15:07:26
02
perez, naozaj je? Nedavno som to neuspesne hladal. Plne s tym suhlasim, ale rad by som si precital presne znenie.
21.02.2024 - 15:13:07
01
Nie nieje to tak z prava na dialnici napríklad nemôžeš,tu je otom aj článok https://www.autoviny.sk/novinky/124171/predchadzanie-sprava-ak-niekto-blokuje-lavy-pruh-mozem-ho-predbehnut-sprava-2
21.02.2024 - 15:18:54
01
OK, to je jeden vyklad - ci je naozaj spravny, to neviem povedat. Napriklad tu je to vylozene tak, ako som popisal: https://auto.sme.sk/c/7029976/jazda-v-pravom-pruhu-na-dialnici-d1-nemoze-byt-predbiehanim.html
A musim sa opravit, ta definicia predchadzania, ze musis zmenit jazdny pruh je sice logicka, ale explicitne nie je nikde napisana.
Inac, v tom linku od teba je jednoznacne uvedene, ze to co tvrdi cokupit nie je pravda: "Na tomto mieste je potrebné podotknúť, že ak na viacpruhovej ceste idú viaceré vozidlá vedľa seba a za nimi ide rýchlo sa blížiace iné vozidlo, vodič idúci v ľavom pruhu musí tomuto rýchlejšiemu motoristovi pruh uvoľniť (§ 10 ods. 5) – a to bez ohľadu na to, že ten vzadu porušuje maximálnu dovolenú rýchlosť."
21.02.2024 - 15:32:01
01

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Príslušenstvo / Svetlá)
keyboard_arrow_up