Vyhral, ale vyrastal som v polovici 90. rokov (stredná škola) a myslím, že vtedy mohla byť tá beznádej ešte väčšia. A dalo sa z toho dostať. Akože nerobím si ilúzie o obyvateľoch, to aj píšem. Ale stále majú radi svoj komfort. Veď o tom bolo aj vstúpenie do EU, tam o žiadne ideály nešlo.


Naposledy upravil lukjur dňa 24.04.2024 - 12:09:58, celkovo upravené 1 krát.

24.04.2024 - 12:08:16
00
Ti, co dufaju v zmenu, si musia uvedomit, kolkym ludom napriklad rusenie a obmedzovanie narodnych parkov vyhovuje. Kolko ludi ma napr. podiel v urbari, odkial zrazu zacnu tiect peniaze, ked sa bude rubat tam, kde sa nemohlo. Kolko ludi zrazu bude moct stavat chatky a domy, kde sa nemohlo. Kolko upatkov padne tym, ktori o tom budu rozhodovat. Treba si zial uvedomit, ze mozno polovici obyvatelstva takyto stav bud vyhovuje, lebo z toho profituju, alebo ho aspon toleruju, lebo v nom dokazu fungovat (naucili ich to rodicia, ktori vyrastli v komunizme, kde ked clovek nekradol, tak okradal svoju rodinu). Bohuzial...
24.04.2024 - 12:09:48
02
Ja si toto všetko uvedomujem, ale proste je to vo mne, že ono sa to otočiť musí. Nevravím, že teraz. Iba o tom, že ten vulgárny spôsob to môže ešte urýchliť, lebo nas.rú aj vlastných.

A nie je to ani popretie reality alebo naivita cez prehnané očakávania. Denne sa s nimi stretávam a celkom ich poznám. A zasa až tak pevní v svojich názoroch nie sú. A stále budem tvrdiť, že svoje peniaze majú radšej ako svoje názory. Inak by nevydržali ani v práci, kde musia veľa krát doslova muklovať. A vedia, že inak sa nedá, tak idú. Takže tomuto oni rozumejú.
24.04.2024 - 12:16:28
00
Ta zmena po ktorej volas bude trvat desiatky rokov a aj to iba v pripade, ak na nej budeme ako spolocnost pracovat. Zatial sa deje opak. A majorite to vyhovuje. Ludia su spokojni dokonca este aj s tym, ked sa znizuju tresty za korupciu a staneme sa eldoradom organizovaneho zlocinu.
Ludia to chcu. Ludia chcu tie vyrubane lesy. Chcu tie kamiony, hlavne ked im starosta slubi, ze za ne dostanu novy dom smutku a lacne drevo do sporheltu. Oni sa boja toho, co nepoznaju, nie kamionov, ktore poznaju a na ktorych "ziskaju".

Jedine, co osobne vidim ako rychle otocenie smerovania je, ak nam klepne po prstoch eu a realne nam pohrozi, ze takych zlodejov v eu nechce. Iba hrozba, ze nas vykopnu z eu niektorym pomoze precitnut (viem ze na to nie je mechanizmus, ale bude...).

https://dennikn.sk/3955366/zapadne-krajiny-uz-filtruju-tajne-informacie-pre-slovensko-cesi-ficovi-neverili-od-zaciatku-inych-nahneval-postupne/
24.04.2024 - 12:33:59
04
V poslednej dobe (nie nevyhnutne tu na fóre) sa dosť kritizoval Michal Vašečka (sociolog) za to, že sa po voľbách trocha "opustil". On jasne, na základe dát hovorí, že na zmenu jednoducho nie sú ľudia. A bude ich s narastajúcou emigráciou čoraz menej.
24.04.2024 - 12:42:29
01
svoje deti v emigracii plne podporujem - na tom, aby sa mali oni dobre, mi zalezi podstatne viac ako na buducnosti tejto krajiny

my sme v prvom rade Europania, az potom nejaki Slovaci
24.04.2024 - 12:50:44
05
cokupit No vidíš, aj ty v podstate dúfaš, že ich preberie hrozba vystúpenia z EU, čo vidíme rovnako. Ak by to bola taká totálna beznádej, tak už je zbytočné aj o tom diskutovať a naozaj sa iba zbaliť a odísť. A to asi zatiaľ ani jeden nechceme (ak si ešte na SK ;-)
24.04.2024 - 12:52:51
00
Pesimista vo mne by povedal, že keď napr. zastavia eurofondy, tak ľudia možno aj budú chcieť vystúpiť, nie že sa budú báť vystúpenie z EU. Toto by propaganda hravo zvládla.
24.04.2024 - 13:00:29
02
A tiež je otázkou, či dostatočná väčšina voličov vôbec chápe, ako je im EÚ užitočná. Lebo ja v tomto nie som optimistický a ak niekedy dôjde k referende o Slovexite, tak by som sa naozaj bál.
24.04.2024 - 13:02:23
03
@lukjur, trochou optimizmu ta podporim, ty dufas v zmenu myslenia v kritickej skupine par stotisic volicov - to su ti prelietavi volici. Cokupit skor mysli celu masu spolocnosti, tam som rovnako pesimisticky.
24.04.2024 - 13:02:32
00
Lenže na Balogu sa nejdu rúbať zdravé lesy, ale kalamitné drevo,ktoré by sa spracovalo bez ohľadu na to kto je momentálne pri moci. Je to hospodársky les a spracovať kalamitu nariaďuje zákon. Ďalšia vec, domáci už jednu takúto apokalypsu zažili (Osrblie 1996) čiže predpokladám že vedia čo ich čaká a aký bude výsledok.
24.04.2024 - 13:06:13
00
Ako sa z RTVS stane STVR
verejnoprávny telerozhlas bude mať nový názov a to Slovenská televízia a rozhlas (STVR);
zánikom RTVS skončí aj jej generálny riaditeľ Ľuboš Machaj, hoci jeho funkčné obdobie je do roku 2027;
vznikne nová Rada STVR, ktorá bude voliť generálneho riaditeľa;
časť členov Rady STVR vyberie ministerstvo kultúry (3 členov) a ministerstvo financií (1 člena), 5 členov zvolí parlament, v ktorom má vládna koalícia väčšinu. Členovia budú volení na 6 rokov;
vznikne nová Etická komisia, ktorá bude poradným orgánom. Zástupcov do nej budú nominovať zástupcovia cirkvi, organizácie zastupujúce zdravotne postihnutých, menšiny, olympijský výbor, samosprávy, Slovenská akadémia vied, ale aj Matica slovenská. Etická komisia bude mať 9 členov
nový zákon už nepočíta s odvolaním generálneho riaditeľa STVR bez uvedenia dôvodu, pretože bol v rozpore s európskou legislatívou
24.04.2024 - 13:13:38
00
Je to strasne v tejto stoke. Zijeme tu v tomto hajzli v ktorom niekto davno splachol a my sa zatial tocime vo vire. Dokolecka dokola stale to iste.

https://www.youtube.com/watch?v=o0-ckIPdhtQ

V tomto videu je vidiet ze slovak sa myslenim za 30 rokov nikam, ale ze absolutne nikam neposunul.
24.04.2024 - 13:18:30
02
Jaroh napísal:
Úplne totálna naivita to možno nie je. Uvidíme totiž, ako sa vyvinie situácia v Čiernom Balogu (viem, nie je to národný park, ale je to podobný vývoj).
V Čiernom Balogu sú domáci už 25 rokov zvyknutí na to, že tam majú turistov a nemalá časť obce z toho žije a je to aj vcelku príjemné. Peniažky od turistov pre miestne rodiny nesmrdia a aj prostredie je celko OK, keď sú tam návštevníci.
No lenže teraz vlasteneckí tarabovsko-huliakovskí-smerácki drevožrúti idú giganticky ťažiť drevo z lesov, zavreli kvôli tomu aj Vydrovský skanzen(!) a po Čiernom Balogu budú namiesto stoviek esúvečiek s návštevníkmi, ktorí sa vozia na vláčiku, jedia, pijú, nocujú, srátka míňajú u miestnych ľudí peniaze, tak namiesto nich teraz budú cez Balog premávať desiatky kamiónov s drevom denne, tristov bude o kusisko menej, ale bude viac prachu, blata, hluku a rozbitých ciest. A pritom zisky pôjdu nie Baločanom, ale drevožrútskym firmám a najatým pilčíkom z iných oblastí Slovenska a jeho okolia.

Čierny Balog je vcelku bašta dezolátskych vlád a je to drevorubačsko-mačovská komunita, to bez debaty. Ale budem so záujmom sledovať, či tie nárast kamiónov popred domy a úbytok turistov v privátoch a peniažkov od nich znesú Baločania len tak. Prvé náznaky odporu - bohužiaľ neskoré, lebo už je rozhodnuté - už medzi Baločanmi sú. Uvidíme.


V takychto situaciach vidim jedinu realnu moznost na zmenu. Lenze toho sa musime chopit "my", "bratislavska kaviaren", opozicia, a aktivne interagovat s tymi komunitami v momentoch ked sa ta masova nasratost deje.

Realne, musim sa zapojit nejak do takychto aktivit....
24.04.2024 - 13:25:03
00
to je priam neskutocne co zase vymyslel Taraba :o :facepalm: ti hlupaci z SNS sa kazdy den prekonavaju, kto vymysli vacsiu a vacsiu blbost :facepalm:

https://domov.sme.sk/c/23321032/medvede-stromy-vyrub-taraba-zakon.html

"Chce zaviesť nové pravidlá výrubu stromov, ktoré povolia sťatie aj väčších drevín, aby bola krajina priehľadnejšia a medveď sa v nej nevedel skryť."
24.04.2024 - 13:27:12
01

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up