Ako sa staviate k inzeratom v bazari, kde sa ludia snazia predat "repliky" drahych bicyklov? Napriklad dnes som si zo zaujimavosti presiel bazar a nasiel som tam Tarmac SL8 fake:
Mna osobne tieto veci velmi stvu. Je to podla mna jemne povedane nemoralne. Bez ohladu na kvalitu prevedenia je to nelegalne kopirovanie autorskej znacky (alebo ako sa to po slovensky povie). Podla mna by tieto inzeraty nemali byt ani len povolene. Tych inzeratov je viacero a celkom ma to zaraza.
Aspon ferovo napisal, ze je to replika/fake/plagiat. Ak zakazes fejkove inzeraty, tak sa predavajuci prestanu priznavat k fejkom a budu to vydavat za original, co spoza klavesnice niet poznat. Pokial to colnica nezachyti na hranici a povoli do obehu, tazko budeme ostatni robit sudcov.
Budem hnusny, no moralne bremeno je na predovsetkym na kupujucom, ak by nebol dopyt, nevznikali by fejky.
Dudo, v zasade mas uplnu pravdu, bremeno je minimalne z velkej casti na kupujucom - kde nie je dopyt, nie je predsa ponuka. Mne osobne je uplne cudzie kupovat fake, ci uz ide o bicykle, komponenty, ale aj cokolvek ine.
Inak skontrolovat originalitu minimalne ramu by nemal byt pri znackach ako Specialized problem - cislo ramu by sa malo jednoducho dat skontrolovat na oficialnej stranke. Mna ale zaraza, ako dokaze niekto normalne vytvorit verejny inzerat na nieco, co je evidentne vysledkom nelegalneho porusenia autorskeho prava.
Vobec nemusi byt porusenie autorskeho prava. Ostatne, na fyzicke predmety sa nevztahuje autorske pravo, tam sa pouziva patent, alebo ochranna znamka. A ten, ak nie je poruseny, tak co chces riesit ? Replika je nieco ine, ako si myslis. Robi sa to uz daaavno, je to vo vsetkom, To, co riesis je fejk, vyrobok zamerne predavany ako original, aj ked nie je. A to je postihnutelne. Mylis si dve rozdielne veci.
Dakujem za vysvetelnie, Ito. Nevyznam sa v tom, ako vidiet, len ako konzument vnimam, ze sa tu predavaju bicykle, ktore su original a tie, ktore sa na original hraju. Precital som si ten text, ktory si linkol. Ci uz replika alebo fake, oboje mi pride maximalne nemoralne a zavadzajuce pre koncoveho zakaznika. A ak to niekoho netrapi a nerozlisuje medzi originalom a replikou ci dokonca fejkom, tak sa potom nemozeme cudovat, ak je trh zaplaveny neoriginalnymi vyrobkami. A ak si niekto vedome kupi repliku alebo fake napriklad S-Works, tak tam mi ostava rozum stat. V tom pripade ide vylozene len o imidz.
V téme podvodníci v bazári sa to viackrát riešilo a vyjadroval sa k tomu aj najvyšší pán tohto fóra. V podstate v skratke, ak to človek na rovinu prizná a jasne a zreteľne napíše, že je to replika ale z nejakého dôvodu už nejazdí a predáva, tak OK lebo kupujúci vie, do čoho ide a je na ňom či to riskne alebo chce podporovať, no ak to niekto skladá za účelom biznisu, tak to je už komercia nezávisle od toho, či prizná repliku rámu. Tak nejak v skratke som to pochopila na základe čítania tej témy.
Existujú ľudia (schválne ich nechcem nazvať cyklisti), ktorí si kúpia repliku dresu majstra sveta a nehanbia sa rozvážať v ňom, napríklad v Bratislave po hrádzi... Ale aj hocikde inde.
Myslíte si, že takýto človek bude váhať, keď si bude môcť kúpiť lacnú čínsku repliku slušnej značky bicykla?
Presne tak títo kšeftári radi používajú pojem replika keďže to znie lepšie ako prachsprostá napodobenina, falzifikát, fejk.
Ale pod replikou si predstavujem niečo iné ako aliexpresový rám vyrobený v supertajnom vedľajšom oddelení v Specialized fabrike za mesačného splnu čínskymi elfmi s vlastnosťami presahujúcimi originál rám za zlomok ceny
lukjur, podla teba v tomto pripade nejde o rovnaky bike ako jazdia jazdci ich teamu? Podla mna tam je slovo "replika" pouzite dost nestastne, nejde o napodobeninu. Teda aspon v to dufam.
JakobSWE To slovo replika chápem skôr ako kópia. Z viacerých článkov to chápem tak (možno zle), že originál bol určený priamo pre WT tím a to čo ide do bežného predaja je označené ako replika. Inak slovo replika používa v názve aj Ghost. Takže by to aj to moje chápanie toho pojmu dávalo zmysel. Čistá napodobenina z nejakej inej továrne alebo mimo oficiálnu ponuku výrobcu s použitím jeho názvu je fejk.
Lenže, to na čom sedí fejker, nieje to, čo je napísané na ráme.
Číňania, keby popísali rám rozsypaným čajom by na ňom asi toľko neskásli ako keď tam nalepia známu značku.
Tým pádom zneužívajú cudzie meno.
Ale možno v Číne len vyrobia čistý rám, aby som im nekrivdil. A nálepky tam nalepí dakto iný kto lacno kúpil a chce draho predať. Nech si tam nalepí svoje meno.
aJoN Znama znacka vyrobi lacno v Cine, zaobali produkt do marketingovych zvastov a predava draho. Clovek uveri marketingovym zvastom, k tomu pridaj osobne ego a tuzba po prestizi, ze si moze dovolit drahu vec, ale kedze si ju nemoze dovolit, siaha po fejku, namiesto toho, aby kupil od Cinana, co to predava pod vlastnym nazvom.
Tazko povedat, ci by mali vyrobcovia vyssie trzby, keby mali nizsie ceny. Na jednej strane, odhodlat ku kupe by sa mohli ti, co nesiahaju po fejkoch, na druhu stranu, ti ktori kupuju fejky lebo povodny produkt je drahy a z drzania drahej veci prameniacej prestize, by do lacnejsieho origo produktu by mozno nesli.
Marketing je obrovska sila, to nepochybne. Vela produktov je aj z 90% cisty marketing a kvalita je na urovni lacnej konkurencie. Ale trufam si povedat, teda verim, ze nie vzdy to tak je a za vela produktov hovori aj ich kvalita, ktora sa odraza vo vyssej cene.
Treba byt skepticky, ale nie paranoidny.
Keď sa vrátime k tomuto konkrétnemu inzerátu - je to sprostý fake. Ako napríklad môže niekto vedieť, či je ten bike vôbec bezpečný? Nevieš ani, kto a ako ho vyrobil. No a potom perly ako "Kvalita sa nejako nelíši od originálu a ani výrobná cena" alebo "každý znalý cyklista či pretekár zvolí takúto cestu" sú už na smiech. Stavím sa, že aj Sagan radšej jazdí na fake SL8
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
https://www.mtbiker.sk/bazar/bicykle/cestne/4616475/cestny-bicykel-tarmac-sl8.html
Mna osobne tieto veci velmi stvu. Je to podla mna jemne povedane nemoralne. Bez ohladu na kvalitu prevedenia je to nelegalne kopirovanie autorskej znacky (alebo ako sa to po slovensky povie). Podla mna by tieto inzeraty nemali byt ani len povolene. Tych inzeratov je viacero a celkom ma to zaraza.
Budem hnusny, no moralne bremeno je na predovsetkym na kupujucom, ak by nebol dopyt, nevznikali by fejky.
Inak skontrolovat originalitu minimalne ramu by nemal byt pri znackach ako Specialized problem - cislo ramu by sa malo jednoducho dat skontrolovat na oficialnej stranke. Mna ale zaraza, ako dokaze niekto normalne vytvorit verejny inzerat na nieco, co je evidentne vysledkom nelegalneho porusenia autorskeho prava.
https://leelinesourcing.com/cs/how-to-sell-replicas-legally/
Myslíte si, že takýto človek bude váhať, keď si bude môcť kúpiť lacnú čínsku repliku slušnej značky bicykla?
https://www.decathlon.sk/p/348368-342874-bicykel-rcr-pro-replica-dura-ace-di2-decathlon-ag2r-team.html
https://www.decathlon.sk/p/348368-342874-bicykel-rcr-pro-replica-dura-ace-di2-decathlon-ag2r-team.html
Presne tak títo kšeftári radi používajú pojem replika keďže to znie lepšie ako prachsprostá napodobenina, falzifikát, fejk.
Ale pod replikou si predstavujem niečo iné ako aliexpresový rám vyrobený v supertajnom vedľajšom oddelení v Specialized fabrike za mesačného splnu čínskymi elfmi s vlastnosťami presahujúcimi originál rám za zlomok ceny
a ak by vyrobcovia nemali take prestrelene ceny..
https://www.ghost-bikes.com/int-en/lector-sf-replica/?attrMarketingColor=Black%20matte
Lenže, to na čom sedí fejker, nieje to, čo je napísané na ráme.
Číňania, keby popísali rám rozsypaným čajom by na ňom asi toľko neskásli ako keď tam nalepia známu značku.
Tým pádom zneužívajú cudzie meno.
Ale možno v Číne len vyrobia čistý rám, aby som im nekrivdil. A nálepky tam nalepí dakto iný kto lacno kúpil a chce draho predať. Nech si tam nalepí svoje meno.
Tazko povedat, ci by mali vyrobcovia vyssie trzby, keby mali nizsie ceny. Na jednej strane, odhodlat ku kupe by sa mohli ti, co nesiahaju po fejkoch, na druhu stranu, ti ktori kupuju fejky lebo povodny produkt je drahy a z drzania drahej veci prameniacej prestize, by do lacnejsieho origo produktu by mozno nesli.
Treba byt skepticky, ale nie paranoidny.