Dnes som bol s dvoma zalesakmi na bikoch na trase Petrzalka, Slavin, Koliba, Biely Kriz. Chcel som ist aj dalej, ale chlapici mi tam premrzli a chceli ist spat.
XCckari sa tu stazuju ze fanusikovia "lunaparkov" pokracuju vo vystavbe "lunaparku" nad horarnou takym stylom, ako pred 10timi rokmi zacali. Je to zle, je to nelegalne.
Ale ze si pritom oni spokojne jazdia rovnako nelegalny Svaty Vrch, rovnako nelegalny "cyclop" trail, rovnako nelegalny "rigel" trail... to vobec nie je pokrytectvo
Zle si to pochopil, fanusikovia xc sa nestazuju na hustiny co je ilegalny "lunapark" ale na pedal1 ktory ma povolenie na xc ale je z neho ilegalny "lunapark". A ked budes hladat tak zistis ze sa nan stazuju dlhodobo.
Skutocnu vytrvalost deti ziskavaju niekedy na konci zakladnej skoly, ci nie?
Takze len nech sa bicykluju a casom zistia, ze svoje caro ma aj prejst nejaku vzdialenost na odlahlejsie traily.
naucit sa nejaky pokrocilejsi technicky prvok s bikom si tiez vyzaduje nesmiernu vytrvalost. naucit telo novym pohybovym vzorcom, budovanie svalovej pamate a pod je tvrda praca. nevoriac o tom, ze je to v prvom rade skvely trening pre mozog a jeho plasticitu. ostatne, ako kazda nova vec co sa clovek nauci. druha vec je, ze deti sa ich ucia prirodzene lahsie ako niekto napr po 40-ke. vytrvalost a huzevnatost nespociva iba v tom, ako dlho vydrzim slapat do kopca, a ako daleko a vysoko zajdem. je to aj o tom, ci vobec vydrzim naucit mozog a telo novu vec a ci to nevzdam. prekaza mi, ze sa pod lunaparkovym jazdenim zjednodusene chape iba rychla jazda so skokmi. preto sa mi paci, ze ci uz v lunaparku ale hlavne na krivych jarkoch dbaju aj na prvky v pomalej rychlosti. keby sme tu mali technickejsi teren a kde sa zdolavaju aj skaliste vyslapy pomocou technickych manevrov, mnohi by zistili ze "bezna" vytrvalost v dupani im uz nestaci. a odbocim este viac, tentokrat az pod most snp. ked som siel cez vikend popod a videl tu masu ako sa to tam melie tak si hovorim ze taky priestor ma nepochybne zmysel. bmx, skate, kolobezky, korcule, rozne rocniky chalani aj baby. bolo narvane a nepochybne aj tam dochadza koliziam. chapem ze to nie je les, a ze cyklistika je tradicnejsi sport ktory ma svoje konzervativnejsie formy. ale treba chapat ze aj ona sa niekam posuva. preto suhlasim ze takyto spot v karpatoch chyba, cim nechcem povedat ze krasnansky je na to uplne vhodny. pokusy boli na kamziku urobit separatny skillpark ale tusim to nejak zakapalo.
Však keď to tak silno cítite, oslovte mestské lesy, že vás mrzí, že to tak dlho bola černota, chcete napraviť a zlegalizovať a pripravíte náhradnú XC trasu podľa ich pokynov.
Riaditeľ je dlhoročný bajker, tak máte slušnú šancu uspieť. Problem solved.
vcera som takto cakal na chodniku na zelenu na prechode a taky mensi kamionik zatacal tak, ze kebyze rychlo neuhnem prec, tak ma zplackovatie presne ako videa na fb.
A co je na tom pedal lunaparku ne-XC? Na kazdom XC preteku v telke su na trati velmi podobne pasaze so skokmi a klopenkami. A ta umela cast je v podstate len minutovy segment 10minutoveho singlacu. Skoky sa daju obist alebo prepumpovat a tych 5 a pol klopenej zakruty az tak velmi niekomu vadi? Da sa to v pohode jazdit na XC HTcku tak nechapem co je presne na tom neXCkove. Bezne tam vidim jazdit sviatocnych cyklistov co tade idu na starom hlinikovom bicykli bez prilby.
A smerom hore ide aj trat Kaktus Bike maratonu, co je tiez XCM. To ze vystupova stopa krizuje trail nie je o nic horsie ako ist obojsmernym trailom. V oboch pripadoch musim davat pozor na ludi iducich oproti.
Ja mam radsej "endurovejsie" XC traily, akych v karpatoch vela nie je ale ten pedal vnimam ako kratke spestrenie. A inak mam pocit ze na ten pedal casto pindaju ti isti ludia co pindaju na to, ze Cerova draha je uz prilis zjazdena, ze je tam vela korenov a strhnutych zakrut a ze by sa to malo upravit do povodneho menej narocneho stavu.
Tak teda nerozumiem ze ci chcu umele alebo prirodne traily, alebo ako im vyhovuje?
Vadi to, ze povodna idea bola pokracovanie krasnanskeho ku slivovi tak aby si udrzala rovnaky styl, flow a obojsmernost. Na to bolo povolenie. Toto dodrzane nebolo.
Ako som pisal skor, som zastanca oboch stylov, na trailoch v BA som na Strave vysoko, niekde mozno stale top 10, niekde mozno stale KOM, obcasne preteky viem zajazdit ako hobik celkom dobre, na skokoch som zacal skusat i nejake lahsie triky (ziadne becka ale nohand som pomaly zvladal i na pohodu). Takze nemam problem tu cast jazdit ale vadi mi ze tam nie je to, co tam malo byt, ze krasnansky nie je plynulo napojeny k Slivovi. Myslim si ze xc lahsie singlace sa moc legalne neriesia a ked je moznost tak sa domrvia a i tak nakoniec skoncia ako skakacie veci a to nelegalne. Vadi mi ze sa takto stale skusa dovera MLBA voci cyklistom.
Pritom legalne moznosti su. Su povolenia na skillzonu na Kamziku. TBK1 sa tiez zacala riesit aby to bolo zabavnejsie ale tiez to tam zakapalo - myslim ze by nebol problem dohodnut sa a riesit taketo lahsie veci tam a spravit ten trail zabavny. Riesilo sa nieco i na juvente, tam sa asi tiez dalo dohodnut. Ak je blue rozbity tak sa da chodit na brigady a dat ho dokopy.
Zas to nemusíme ťahať úplne do extémov... Pri rozumnom jazdení sa dajú obe tie riziká (že sa pri MTB rozbiješ na kameňoch ako aj že ťa na ceste zrazí auto) celkom slušne znížiť, takže stále je to imho o tom, koho čo viac baví.
A deti tak nejako celkovo k vytrvalostným športom veľmi neinklinujú (aj keď áno, aj tu sa nájde pár výnimiek) a bolo to tak už pred érou Facebookov, TikTokov, Instagramov a podobne. Stačí si spomenúť, ako "populárne" boli za našich školských čias rôzne 12 minútovky, branné cvičenia, školy v prírode spojené s turistikou a pod.
A nebyť tých vyššie spomínaných internetových platforiem, myslím, že ani medzi dospelými by dnes nebolo toľko "provozovatelů" behu či cestnej cyklistiky
Vybral som sa po rokoch pozrieť úsek asfaltky Košarisko - Medené Hámre. Keď už som si teda prerobil bajk na gravel. Samozrejme, že tam bola pred týždňom potopa. Aj po vyše týždni tečie voda po tom, čo zostalo z cesty. Na jednom úseku som musel zísť z bajku až som si umyl nohy. "Príjemne" sa potom išlo v mokrých ponožkách a tretrách.
Comby tam som bol minuly tyzden, pozriet obcasny vodopad. z biku som sice nemusel zostupit ale nohy som si umyl tiez a takisto bike nad uroven stredu, az som prekvapeny ze zatial nic nevrzga. Co sa tyka vodopadu tak podla mna si voda vymlela novu cestu, a ten pekny vodopad z minulych rokov je prec, fotil som to len zhora ale tento tyzden sa tam chystam znovu.
Prednedávnom som tu na fóre vyberal prvý "seriózny" HT. Chcel by som sa ako začiatočník spýtať na tipy, ktoré trasy v Karpatoch navštíviť. Skúsenosti s "offroad" jazdením nemám prakticky žiadne, ale chcel by som skúsiť aj niečo mimo asfaltu.
Ja som nedávno vzala 70-ročného otca prvýkrát do Karpát, lebo sa vozí len po hrádzi s tým, že som mu dala môj druhý horský bike a išli sme od Bufetu na Dobrom mieste smerom k Peknej ceste, hore k horárni a z tade po lese smerom na Koziarku a späť do bufetu. Prešiel to a veľmi sa mu ten trail alebo teda tá cestička páčila. Ako prvú skúsenosť s terénom to odporúčam.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Ale ze si pritom oni spokojne jazdia rovnako nelegalny Svaty Vrch, rovnako nelegalny "cyclop" trail, rovnako nelegalny "rigel" trail... to vobec nie je pokrytectvo
Skutocnu vytrvalost deti ziskavaju niekedy na konci zakladnej skoly, ci nie?
Takze len nech sa bicykluju a casom zistia, ze svoje caro ma aj prejst nejaku vzdialenost na odlahlejsie traily.
Chcieť od deciek zápal pre vytrvalostné športy...(Nevravím že nie sú výnimky).
Viem si presne tipnúť koľko má scarinko deti
naucit sa nejaky pokrocilejsi technicky prvok s bikom si tiez vyzaduje nesmiernu vytrvalost. naucit telo novym pohybovym vzorcom, budovanie svalovej pamate a pod je tvrda praca. nevoriac o tom, ze je to v prvom rade skvely trening pre mozog a jeho plasticitu. ostatne, ako kazda nova vec co sa clovek nauci. druha vec je, ze deti sa ich ucia prirodzene lahsie ako niekto napr po 40-ke. vytrvalost a huzevnatost nespociva iba v tom, ako dlho vydrzim slapat do kopca, a ako daleko a vysoko zajdem. je to aj o tom, ci vobec vydrzim naucit mozog a telo novu vec a ci to nevzdam. prekaza mi, ze sa pod lunaparkovym jazdenim zjednodusene chape iba rychla jazda so skokmi. preto sa mi paci, ze ci uz v lunaparku ale hlavne na krivych jarkoch dbaju aj na prvky v pomalej rychlosti. keby sme tu mali technickejsi teren a kde sa zdolavaju aj skaliste vyslapy pomocou technickych manevrov, mnohi by zistili ze "bezna" vytrvalost v dupani im uz nestaci. a odbocim este viac, tentokrat az pod most snp. ked som siel cez vikend popod a videl tu masu ako sa to tam melie tak si hovorim ze taky priestor ma nepochybne zmysel. bmx, skate, kolobezky, korcule, rozne rocniky chalani aj baby. bolo narvane a nepochybne aj tam dochadza koliziam. chapem ze to nie je les, a ze cyklistika je tradicnejsi sport ktory ma svoje konzervativnejsie formy. ale treba chapat ze aj ona sa niekam posuva. preto suhlasim ze takyto spot v karpatoch chyba, cim nechcem povedat ze krasnansky je na to uplne vhodny. pokusy boli na kamziku urobit separatny skillpark ale tusim to nejak zakapalo.
Riaditeľ je dlhoročný bajker, tak máte slušnú šancu uspieť. Problem solved.
Radsej sa zjazvit na kamenoch ako sa nechat rozpucit autom ci nakladakom
A smerom hore ide aj trat Kaktus Bike maratonu, co je tiez XCM. To ze vystupova stopa krizuje trail nie je o nic horsie ako ist obojsmernym trailom. V oboch pripadoch musim davat pozor na ludi iducich oproti.
Ja mam radsej "endurovejsie" XC traily, akych v karpatoch vela nie je ale ten pedal vnimam ako kratke spestrenie. A inak mam pocit ze na ten pedal casto pindaju ti isti ludia co pindaju na to, ze Cerova draha je uz prilis zjazdena, ze je tam vela korenov a strhnutych zakrut a ze by sa to malo upravit do povodneho menej narocneho stavu.
Tak teda nerozumiem ze ci chcu umele alebo prirodne traily, alebo ako im vyhovuje?
Ako som pisal skor, som zastanca oboch stylov, na trailoch v BA som na Strave vysoko, niekde mozno stale top 10, niekde mozno stale KOM, obcasne preteky viem zajazdit ako hobik celkom dobre, na skokoch som zacal skusat i nejake lahsie triky (ziadne becka ale nohand som pomaly zvladal i na pohodu). Takze nemam problem tu cast jazdit ale vadi mi ze tam nie je to, co tam malo byt, ze krasnansky nie je plynulo napojeny k Slivovi. Myslim si ze xc lahsie singlace sa moc legalne neriesia a ked je moznost tak sa domrvia a i tak nakoniec skoncia ako skakacie veci a to nelegalne. Vadi mi ze sa takto stale skusa dovera MLBA voci cyklistom.
Pritom legalne moznosti su. Su povolenia na skillzonu na Kamziku. TBK1 sa tiez zacala riesit aby to bolo zabavnejsie ale tiez to tam zakapalo - myslim ze by nebol problem dohodnut sa a riesit taketo lahsie veci tam a spravit ten trail zabavny. Riesilo sa nieco i na juvente, tam sa asi tiez dalo dohodnut. Ak je blue rozbity tak sa da chodit na brigady a dat ho dokopy.
Presne tak. Nechcem dopadnúť ako tento smoliar:
https://dennikn.sk/minuta/4212824/
A deti tak nejako celkovo k vytrvalostným športom veľmi neinklinujú (aj keď áno, aj tu sa nájde pár výnimiek) a bolo to tak už pred érou Facebookov, TikTokov, Instagramov a podobne. Stačí si spomenúť, ako "populárne" boli za našich školských čias rôzne 12 minútovky, branné cvičenia, školy v prírode spojené s turistikou a pod.
A nebyť tých vyššie spomínaných internetových platforiem, myslím, že ani medzi dospelými by dnes nebolo toľko "provozovatelů" behu či cestnej cyklistiky
https://www.facebook.com/groups/35748862669/?multi_permalinks=10160869643007670