Nehnuteľnosti, prenájmy nehnuteľností, akcie, akciové fondy, ETF fondy, dlhopisy, dlhopisové fondy, ... ?
Napriamo, alebo cez nejakého finančného poradcu, banku, investičnú spoločnosť, ...?
Sporíte si na dôchodok? Ako?
... atď, atď.
VYMEŇME SI NAVZÁJOM SKÚSENOSTI.
posledný komentár: 30. 11. 2025 o 9:08
Sp500 je sxr8
Daxex je nemecký trh
Is3n sú kvázi rozvojové krajiny s potenciálom (južná Kórea, Brazília India)
Swda je cez dvadsať najväčších vyspelých ekonomík - sp500 je v ňom zahrnuté dosť vyznamne cca 60-70%
Ja mám len swda a is3n
Na xtb môžu mať tieto etf iné tickre
Viac o etf je na justetf.com
Cnya je etf čínskych akcií obchodovanych v EÚ
Asi ako by si sa pytal ci kellys a kenzel su lslovenskym ekvivalentom americkeho santacruz a trek
https://www.ishares.com/us/products/239536/ishares-china-largecap-etf
Osobne by som do takéhoto balíka etf nešiel, keďže nie sú moc výkonné. Keď už Čína, tak skús radšej individuálne akcie ako BYD, Lenovo, či čínske aerolínie, tieto tri sú alebo zrejme budú celkom schopné. A len ich drž.
Edit : momentálne by som ale asi nenakupoval nič, pretože niektoré akcie sú na niekoľko ročných maximach. Včera som predával mc Donald, NEE, UAL, radšej počkaj podľa mňa.
Dokedy pockat? Ja chcem investovat len do S&P500 ETF, samostatne akcie ma nezaujimaju.
Edit : to ti nikto nepovie, proste čakaj na nejaký drop, určite príde. Ale pokiaľ ide o malú sumu tak zbytočne riešime. Záleží ako chceš vlastne investovať, jednorazovo?, veľa jednorazovo a potom mesačne? Mesačne dlhodobo rovnakú sumu? To všetko treba k odpovedi či teraz kúpiť sp500 etf
Potom uvidis, ako ta to bude zaujimat, a podla toho bud len prihadzuj na ten sp500, alebo mozes raz za cas dat par 100€ na "hrajkanie sa".
V prvom rade je fajn uvedomit si, ze ked si odmyslime "stastie zaciatocnika", tak je dost naivne ocakavat ze zrovna ja budem ten co kapol na system a zo svojich par grosov spravim miliony, aj ked sa tomu nevenujem ani. A preto vyckavanie a tipovanie nahodne par konkretnych firiem ta skorej pripravi o kese, ako ti ich (dobre) zarobi.
Pravdaze, mozes mat aj ine (moralne, ekolog, ....) dovody na (ne)kupu toho ci onoho....to je uz insia vec
Ale aspon chvilu pockam, ci pride ta kriza co o nej kazdy hovori
Ak ale obchoduješ v USD, tak tých 3k by som určite hneď v pondelok zamenil za usd, 1,12 je dobrý kurz, tiež tak spravím.
Ako som uz pisal, vsetko chcem davat len na jedno sp500 etf, a idem mi o to, aby mi tie prachy nehnili na bankovom ucte a neznehodnocovali sa inflaciou. Proste tie prachy nevyuzijem momentalne, tak nach aspon nejak nedegraduju.
Otvoriť v novom okne thumb_up1thumb_down
Preco syslit? Lebo chcem dat za polrok 1000€, aby som sa vyhol poplatku za male vklady.
To cele este musim premysliet ohladom Finaxu, ci sa tam teda oplati ist, ked to tak maju s malymi vkladmi
Vo Finaxe už dlhšue neexistuje žiaden poplatok za vklad (bol zrušený). Ale uvažujem či niečo urobí nový typ dane…
PS: inak som si prečítal posledné strany, a som rád že takéto veci nemusím riešiť