Takze zakladam tuto temu, aby sa veci suviasace aut, motoriek a hoci aj kosaciek preberali tu a nie medzi bikami. Urcite je tu vela fanusikov (aj odporcov) tejto tematiky, ktory budu radi prispievat
Takze mozeme pokracovat debatou z temy "Škaredé, netradičné bajky a všakovaké výmysly na 2 kolesách" a debatou okolo zahadnej smrti Pininfarina.
Z mojich skúseností sa vlastnosti pneumatík lámu tak pri 7-8 rokoch, ak je dobrý dezén. Človek si to všimne už za mokra, že sa auto začína viac šmýkať. Nie je to, že by zrazu ustrelilo zo dňa na deň. Ak viem, že je horšia pneumatika, tak jazdím opatrnejšie. Je jedno, či to je letná, alebo zimná pneumatika. Ale po 8. rokoch by som tak či tak menil pneumatiku. Ale záleží aj o toho, kade sa má auto pohybovať. Pokiaľ napríklad je to 95% času BA a blízke okolie, nehrotil by som to, ale ak to má byť hltač km, tak určite výmena. Ale je to na každom človeku, aby sa sám rozhodol.
Zažil som aj 20 ročné pneumatiky na prívese, čo bolo dosť nepríjemné zistiť za dažďa, našťastie sa to až toľko nešmyklo, ale do BA som šiel z Dolného Kubína veľmi dlho.
Ja si ešte dobre pamätám časy, keď sme o zimných pneumatikách ani nechyrovali a celý rok sme jazdili na tých istých. Potom už na začiatku deväťdesiatok prišli a boli považované za luxus a ich použitie za prejav šoférskej slabosti . Pamätám sa, ako sme s kolegami zvažovali, či ich máme kúpiť alebo nie, lebo však máme na aute pneumatiky, tak na čo ešte jednu. A potom sme kolegyňu, čo držala kasu, presvedčili a kúpili sme ... to mohol byť tak rok 1994 alebo tak nejako ...
Ked prispôsobis jazdu stavu a povahe vozovky tak zvycajne 6 rocna pneumatika nezjazdena pod toleranciu nema problem…….
Zvyčajne nie. No môže sa stať, že budeš potrebovať prudšie zabrzdiť, alebo sa niekomu/niečomu ostrejšie vyhnúť a vtedy to potenciálne môže skončiť aj horšie než len pokrčenými plechmi Mňa napr. včera na mokrom betóne v zjazde na parkovisko Kauflandu na Poliankach dosť nepríjemne šmyklo na 6 - 7 ročných zimných Nokianoch
Tiež mi je ale dosť ľúto vyhadzovať v podstate absolútne nezjazdené pneumatiky a tak dosť seriózne uvažujem nad celoročkami. Po tej skúsenosti pri Kauflande možno už aj rovno na túto zimu...
Posledneho pol roka som bol doma na otcovskej a sice jazdim vela ale dazd sa mi toto leto vyhybal : od augusta som najszdil cez 10,000km na suchu, teraz som nastupil s5 do prace a bum rovno jazda v dazdi a sok ze ehm, auto sa sorava ale ze extremne inak ako som zvyknuty 😂 samozrejme som zvolnil tempo a volal do roboty ze budem par minut meskat
To je tak ked fakt dlho neprsalo a na jar mali este v pohode vzorku 😂 inak zadne maju este cca 2mm nad ale predne su KO 🙈kupoval som ich bud koncom 2021 alebo zaciatkom 2022
Asi by som mal zvolnit tempo v zakrutach 😂 moc tie gumy deriem 😂😂😂
Posledneho pol roka som bol doma na otcovskej...teraz som nastupil s5 do prace a bum rovno jazda v dazdi a sok ze ehm, auto sa sorava ale ze extremne inak ako som zvyknuty 😂...
tak presadnutie z detskeho slapacieho auticka do dospelackeho je citit...
Veď som nepovedal, že to na nokian platí paušálne
Mali sme v servise 2-3 prípady, keď zákazník kúpil zimné pneu nokian a pri prezuvani na jar sa sťažoval, že ako to na nich smyka po jednej sezóne. Najmä na mokrom povrchu.
Model snowproof to nebol, myslím, že niektorý WR DX. Nepamätám si už presne
Inak, ako človek ktorý 12 mesiacov jazdí po celom Slovensku (vrátane horských oblastí a aj vrátane lesných a poľných ciest, jazdím komótne, dodržiavam obmedzené rýchlosti, keď prší, tak idem pomalšie atď. ) a dostal na novom aute celoročky, tak som zistil, že mi zatiaľ úplne stačia.
Ba dokonca najmenej dvakrát ma tie celoročky v snehu vytiahli z takých situácií, že som bol presvedčený, že musím ísť do najbližšej dediny zháňať traktor(ale je pravda, že boli relatívne nové).
Už som to tu spomínal dávnejšie. Tiež asi 2-3 roky jazdím celoročky Hankook Kinergy 4S2 a za mňa veľká spokojnosť. Veľmi dobré chovanie aj na snehu, reťaze dávam tam kde som musel dať aj so zimnými pneumatikami. Prestalo ma baviť prezúvať a vyhadzovať zimné pneumatiky len kvôli tomu, že už boli tvrdé. Povedal som si tak ako bolo spomenuté vyššie, že radšej čerstvejšia celoročka ako odležaná zimná guma.
Pneuvranik má zimné protektory Green Diamond. Ale pneuvranik je taký, mal som protektory, jednu som reklamoval, lebo hádzala, poslali novú, preplatili dopravu a tá netesnila na disku ale už sa mi nechcelo znova riešiť tento proces tak som dal dušu a pohoda.
Najbližšie ale kúpim celoročné nejaké poriadne a basta
Tiez som to sem uz pisal, celorocky vozim na oboch autach uz minimalne 8 rokov. Nebavilo ma 2x do roka to prezuvat (najskor som si to prehadzoval sam, kedze som mal aj druhu sadu diskov). Taktiez, rocny najzad na oboch autach je taky, ze gumy skor zostarnu ako sa zjazdia. Mne sa osvedcili Michelin Crossclimate, na snehu ozaj vyborne. Teraz som bol "donuteny" obnovit vozovy park, tak ma caka nakup novych celorociek. Namensie auto chcem vyskusat Pirelli CINTURATO ALL SEASON SF3, podla testov vyborne na vode. Na vacsom (4x4) ostanem asi verny Micheline Crossclimate, kedze to sa kazdy rok dostane aj na sneh. Otazka do plena (mozno hlupa), na 4x4 nemusim kupovat 2 sety retazi, ci? Viem si predstavit, ze pohon 4x4 by retaze len na jednej naprave mohli trosku zblbnut.
Presnejšie na permanentne poháňanú nápravu.
Ja som teda nikdy nerobil, v živote som na 4x4 nemal reťaze, ale asi by bol dobré aj zamknúť medzinápravový diferák, teda z AUTO prepnúť na fulltime 4x4, ak je to možné, nie?
Trosku ina tema - nabijacka.
Aktualne mam uz dlhe roky tu najmensiu z LIDLU (mody 6V-12V), ale ta ma problem, ze nevie deteknut baterku, ak je prilis vybita.
Pozical som si od kamosa Kauflandacku Myproject (12V,24V 10A) . Ta je v pohode a podla navodu sa chyta uz od 2V. Vyzera byt identicka s tymto https://www.lidl.sk/p/ultimate-speed-nabijacka-autobaterii-ulgd-10-a1/p100361587
Otazka je, ci kupit ten Lidl, alebo ma zmysel kupovat nieco drahsie? Napr. marketingovy hype CTEK MXS 5.0 , pripadne odporucite nejaku "znackovu" Cinu.
Zrovna mesiac dozadu som riesil podobnu situaciu ked replikant nechal v noci svietit svetla a rano bola baterka na nule, aj real napatie bolo 0,0 nic, a lidlonabka vobec nevedela ze je pripojena. Stacilo do mrtvej baterky na chvilu kopnut inym zdrojom napatia, ja som pouzil laboratorny zdroj, ale rovnako by zafungovalo aj pripojenie na inu nastartovanu karu cez startovacie kable. Po polhodke sa uz lidlonabka chytila a baterka vyzera byt zachranena. Bohuzial od samej radosti z naplneneho predpokladu som zabudol zmerat napatie pri ktorom bola schopna zacat nabijaci cyklus ...
Myslím, že mám tú lidlackú. Keď budem doma tak môžem kuknúť, ale najskôr až v pondelok. Keď je baterka hlboko vybitá, tak sa tvári, že ju nedetekuje, ale nehám pripojenú a povedzme za hoďku-dve sa chytí a nabíja. Prípadne pomáha prepnúť na vyšší výkon.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Zažil som aj 20 ročné pneumatiky na prívese, čo bolo dosť nepríjemné zistiť za dažďa, našťastie sa to až toľko nešmyklo, ale do BA som šiel z Dolného Kubína veľmi dlho.
Zvyčajne nie. No môže sa stať, že budeš potrebovať prudšie zabrzdiť, alebo sa niekomu/niečomu ostrejšie vyhnúť a vtedy to potenciálne môže skončiť aj horšie než len pokrčenými plechmi
Tiež mi je ale dosť ľúto vyhadzovať v podstate absolútne nezjazdené pneumatiky a tak dosť seriózne uvažujem nad celoročkami. Po tej skúsenosti pri Kauflande možno už aj rovno na túto zimu...
To je tak ked fakt dlho neprsalo a na jar mali este v pohode vzorku 😂 inak zadne maju este cca 2mm nad ale predne su KO 🙈kupoval som ich bud koncom 2021 alebo zaciatkom 2022
Asi by som mal zvolnit tempo v zakrutach 😂 moc tie gumy deriem 😂😂😂
tak presadnutie z detskeho slapacieho auticka do dospelackeho je citit...
Ktore? Akurat pozeram snowproof 2, s letnymi wetproof som spokojny.
Jasne, co mozu taki Fini vediet o zime…
Mali sme v servise 2-3 prípady, keď zákazník kúpil zimné pneu nokian a pri prezuvani na jar sa sťažoval, že ako to na nich smyka po jednej sezóne. Najmä na mokrom povrchu.
Model snowproof to nebol, myslím, že niektorý WR DX. Nepamätám si už presne
Ba dokonca najmenej dvakrát ma tie celoročky v snehu vytiahli z takých situácií, že som bol presvedčený, že musím ísť do najbližšej dediny zháňať traktor(ale je pravda, že boli relatívne nové).
Najbližšie ale kúpim celoročné nejaké poriadne a basta
Ja som teda nikdy nerobil, v živote som na 4x4 nemal reťaze, ale asi by bol dobré aj zamknúť medzinápravový diferák, teda z AUTO prepnúť na fulltime 4x4, ak je to možné, nie?
Aktualne mam uz dlhe roky tu najmensiu z LIDLU (mody 6V-12V), ale ta ma problem, ze nevie deteknut baterku, ak je prilis vybita.
Pozical som si od kamosa Kauflandacku Myproject (12V,24V 10A) . Ta je v pohode a podla navodu sa chyta uz od 2V. Vyzera byt identicka s tymto https://www.lidl.sk/p/ultimate-speed-nabijacka-autobaterii-ulgd-10-a1/p100361587
Otazka je, ci kupit ten Lidl, alebo ma zmysel kupovat nieco drahsie? Napr. marketingovy hype CTEK MXS 5.0 , pripadne odporucite nejaku "znackovu" Cinu.