Dnes som bol s dvoma zalesakmi na bikoch na trase Petrzalka, Slavin, Koliba, Biely Kriz. Chcel som ist aj dalej, ale chla***** mi tam premrzli a chceli ist spat.
Ja na Babe dnes dokonca s lyžami a ani to s tým snehom nebolo úplne že "len pre skalných..." Na bežky ťažká pohoda a kto nemá vyslovene vitrínkové lyže, dá sa aj čo-to pozjazdovať...
Vcera vecer som bol na cerovke, cela severna polka je uz vyfukana od listia. Juzna zatial nebola, tak som aspon mohol porovnat.
Na tej severnej bol obcas snehovy poprasok.
Po dlhom čase som bol na Bielom Kríži a prekvapilo ma, že sme tam boli sami. Úplne vymetené. BK si pamätám ako také gravitačné centrum výletov do lesov okolo BA, to už neplatí? Inak počasie čistý zimný gýč, slniečko, nad nulou, plus sobota - čakal som tam takto tesne pred obedom skoro nátresk. Kam sa teraz jazdí?
Kde som včera skončil (na 3KK) som dnes začal. Úsek z PK po vinohradoch do Limbachu bol ráno v tom vetre vyčerpávajúci, aj som uvažoval, že sa otočím😂...pribudlo 2cm❄️snehu, a hlavne sa zmenil na prašan. Konečne som vystihol trail pod KH v zimnom gýči, azúro a sneh...nádhera👍😂😎...na Babe plnka...
Po dlhom čase som bol na Bielom Kríži a prekvapilo ma, že sme tam boli sami. Úplne vymetené. BK si pamätám ako také gravitačné centrum výletov do lesov okolo BA, to už neplatí? Inak počasie čistý zimný gýč, slniečko, nad nulou, plus sobota - čakal som tam takto tesne pred obedom skoro nátresk. Kam sa teraz jazdí?
Attachment:
20241123_110022.jpg
Attachment:
20241123_104230.jpg
12:15 tam už boli ľudia. Aj kone Nastal bod zlomu, keď je viac peších ako cyklistov..
Na gladiatorskej som musel pozriet do mapy ci som spravne lebo tam zrazu bolo vsetko zrovnane so zemou ako sa prechadza do vinohradu. aj smerom do mesta to asi niekto prebehol kosackou lebo je to tak 1,5m nasiroko vyklcovane.
Nejaky bager tam jazdil povyse mna a nieco robil. vyzera ze stavat sa bude uz coskoro
miidlo...z atlasu húb:
Riziko však predstavujú hríby v mínusových teplotách.
„Zamrznú a opäť rozmrznú, odumrú a začína v nich proces rozkladu. Keď ich infikujú nižšie huby, zvyšuje sa v nich obsah toxických látok,“ varuje odborník.
Dôležité je rozpoznať vonkajšie znaky. „Keď sú mäkké, vodnaté a mľandravé, treba ich nechať v lese.“
tomu chapem, ale spravidla "Keď sú mäkké, vodnaté a mľandravé" , tak už ani v lete nie sú moc na zber, teda aspoň u mňa.. každopádne ak si človek nie je istý a to asi nie, ak nevedel čo sú to za huby, tak raďšej neriskovať.
tiez sa tymto riadim :
-----------------------------------------------------------------------------------
V mrazoch sa môžu jedlé hríby zmeniť na jedovaté
Novembrové noci sa tak už čochvíľa budú na mnohých miestach niesť v duchu mrazov, jasná až polojasná obloha však bude stále lákať do lesa. Náruživí hubári by si však mali dať pozor na niektoré druhy húb, ktoré môže mráz znehodnotiť, či ich dokonca spraviť jedovatými.
Mykológovia varujú pred premrznutými jedlými hubami, ktoré sa môžu stať pre človeka jedovatými. Ako takéto hríby rozpoznať?
Vyblednuté farby a mäkké okraje, to sú hlavné znaky niekoľkokrát premrznutých húb, ktoré väčšinou odhalíme na prvý pohľad. Tie zdravé by totiž mali byť vizuálne v dobrom stave.
Hubári by nemali zbierať najmä opakovane zmrznuté a znovu rozmrznuté hríby. Tie môžu spôsobiť ľahšiu otravu, predovšetkým zažívacie ťažkosti. Princíp funguje podobne ako napríklad pri mäse a iných potravinách – bielkoviny v hube sa začnú rozkladať.
Tkanivo húb poškodené mrazom napádajú baktérie a spôsobujú to, že v hubách vznikajú toxické látky. Dôjde ku kvaseniu cukrov, rozkladu bielkovín a potom sa huba stáva zdravotne škodlivou. Závisí najmä od množstva, ktoré by sme zjedli, ako aj od veku húb.
-----------------------------------------------------------------------------------
Ale mozem povedat ze poznam ludi ktori modraky ak su male jedia priamo pocas hubacky ako chipsy
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Na Slepom vrchu
Na tej severnej bol obcas snehovy poprasok.
12:15 tam už boli ľudia. Aj kone
Nejaky bager tam jazdil povyse mna a nieco robil. vyzera ze stavat sa bude uz coskoro
Riziko však predstavujú hríby v mínusových teplotách.
„Zamrznú a opäť rozmrznú, odumrú a začína v nich proces rozkladu. Keď ich infikujú nižšie huby, zvyšuje sa v nich obsah toxických látok,“ varuje odborník.
Dôležité je rozpoznať vonkajšie znaky. „Keď sú mäkké, vodnaté a mľandravé, treba ich nechať v lese.“
V mrazoch sa môžu jedlé hríby zmeniť na jedovaté
Novembrové noci sa tak už čochvíľa budú na mnohých miestach niesť v duchu mrazov, jasná až polojasná obloha však bude stále lákať do lesa. Náruživí hubári by si však mali dať pozor na niektoré druhy húb, ktoré môže mráz znehodnotiť, či ich dokonca spraviť jedovatými.
Mykológovia varujú pred premrznutými jedlými hubami, ktoré sa môžu stať pre človeka jedovatými. Ako takéto hríby rozpoznať?
Vyblednuté farby a mäkké okraje, to sú hlavné znaky niekoľkokrát premrznutých húb, ktoré väčšinou odhalíme na prvý pohľad. Tie zdravé by totiž mali byť vizuálne v dobrom stave.
Hubári by nemali zbierať najmä opakovane zmrznuté a znovu rozmrznuté hríby. Tie môžu spôsobiť ľahšiu otravu, predovšetkým zažívacie ťažkosti. Princíp funguje podobne ako napríklad pri mäse a iných potravinách – bielkoviny v hube sa začnú rozkladať.
Tkanivo húb poškodené mrazom napádajú baktérie a spôsobujú to, že v hubách vznikajú toxické látky. Dôjde ku kvaseniu cukrov, rozkladu bielkovín a potom sa huba stáva zdravotne škodlivou. Závisí najmä od množstva, ktoré by sme zjedli, ako aj od veku húb.
Ale mozem povedat ze poznam ludi ktori modraky ak su male jedia priamo pocas hubacky