Nehnuteľnosti, prenájmy nehnuteľností, akcie, akciové fondy, ETF fondy, dlhopisy, dlhopisové fondy, ... ?
Napriamo, alebo cez nejakého finančného poradcu, banku, investičnú spoločnosť, ...?
Sporíte si na dôchodok? Ako?
... atď, atď.
VYMEŇME SI NAVZÁJOM SKÚSENOSTI.
posledný komentár: 30. 11. 2025 o 9:08
Tak ako mozes nakupovat par kusov kazdy mesiac, vies par kusov aj predavat. Nemusis zavriet celu poziciu, ale predat iba cast. V tom pripade sa to berie podla FIFO principu, teda ze tie kusy co prve predavas su tie, ktore si prve nakupil.
No a co sa tyka dane, ten vypocet je zlozitejsi. Dajme tomu, ze mas 100ks etf. Ku 1.1.2025 napriklad 50ks z nich drzis dlhsie, ako rok. Teda zisk z nich nezdanujes. Nech je to napr 700e. A potom mas este 50ks, ktore si nakupil v priebehu roka 2024. Ak ich predas uz teraz, zdanujes, teda ak je na nich tvoj zisk viac ako 500e. Ak 499, nedanis (vies si to vypocitat s pomocou hodnoty v case nakupu). Cize sumarne mozes mat na tom etf zisk aj 1199e a dan neplatis. Treba dobre pozriet na vypis.
Dalsia vec, co si chcem potvrdit. Ako je to s tym 500€ limitom prijmu, ktory netreba zdanit? To je prijem zo vstkych ETF co mam, alebo len z tych, co som kupil posledny rok?
(hore som odcitoval, ze tam je nejaka zmena od 1.1.2024, ale nerozumiem tomu, ci to teda straca platnost, ci ako)
Toto sa bude týkať aj mňa teraz. Vyberám všetko z finaxu a prenesiem to do XTB.
Do finaxu som nedal veľa. Za necelé 2 roky tam mam zisk okolo 300€ a len cca polovicu z toho mám teda menej ako rok. Tým pádom ak mám zisk menej ako 500€ tak netreba vôbec nič riešiť v daňovom? Či treba to niekde zdokladovať, že to je menej ako 500€?
Juju je to prijem zo vsetkych akcii, ktore si predal (a v podstate aj nakupil) v priebehu roka 2024. Ak si na takychto kratko (menej ako 365dni) drzanych akciach zarobil viac ako 500e, podavas dp, zo zisku si v nom odcitas 500e a vysledok danis.
Podstatne je, ci si ich predal, teda realizoval zisk. Ak iba nakupujes a zatial drzis, mozes mat na nich (nerealizovany) zisk aj 5000e a nic nedanis. Taketo akcie je dobre drzat aspon rok, aby si dan ani neplatil. Cize hlavna otazka, predal si nejake etfka v priebehu roka 2024, resp planujes este do konca roka nejake predavat? Ak nie, dp neriesis bez ohladu na to, aky nerealizovany zisk ti aktualne svieti na vypise od brokera.
A k tomu co si kopiroval zo zakona, tyka sa to firiem resp zamestnaneckych akcii, ktore ti dal tvoj zamestnavatel ako formu vyplaty. Ak si si akcie/etf kupil na burze, to co si kopiroval sa na teba nevztahuje.
Ok, cize ked predam ETF, ktore mam 20 rokov a z ktoreho cast, ktoru som kupil za poslednych 12 mesiacov, nevyrobila zisk 500€, nemusim robit danove prizanie?
edit: cokupit mi na to v podstate uz odpovedal, ze netreba, cital som to len dodatocne
GOAI.DE
JEDI.DE
Ide vam to? Ked dam upravit porfolio, ani mi ich nenajde, popritom na hlavnej stranke v app mi ich najde. Najprv som si myslel, ze je to kvoli tomu, ze su nie frakcne, ale to je nie len jedna z nich. Filter tam som resetol.
Dost, že tam majú najhorší výber etf aký existuje, ešte nemôžem pridať do inevst plánu niektoré z tých, čo tam majú..
Inak, pytam sa tu hlavne preto, ze podpora XTB mi tvrdi, ze sa tie etf daju pridat.
Dnes som nasiel jedno dalsie. Nenasiel som zatial spolocnu crtu.
Ja naopak, to, ze je zadarmo nevnimam ako vyhodu, ak tam nemam to, co chcem – teraz nehovorim o nemoznosti ETF pridat do invest.planu, ale o neexistencii ETF v ich porfoliu.
90% toho co chcem tam nie je. Nevadi, aspon nebudem vymyslat blbosti
https://e.dennikn.sk/4353972/pol-roka-pred-krachom-bubliny-som-skoro-vsetko-investoval-bol-som-nestastny-ale-bola-to-dobra-skola-hovori-ekonom-balaz-podcast/?cst=21d88122af7b8a73bedf1e23fdbb5304f5e3e33e2d17bc8e8ee68c76e23094c7