Zacnem hned prvou jobovkou. Zo steny mi trci kabel v kuchyni, niekde ako byval sporak pri stene a v urovni digestora. Ma dva vodice. Cierny (faza?) a zltozeleny(zem). Problem je ze oba svietia na skusacke. Nemam sajn odkial je ten kabel napojeny.
Ten zemniaci by podla mna svietit nemal.
Napady?
takýto nejaký prístroj ti dokáže zmerať aj hodnotu napätia vo vodiči
https://www.mountfield.sk/skusacka-napatia-12-250v-9vpr0179
Doniest predlzovacku zo zasuvky kde je dobra zem (ceknut sa da tak ze medzi zemou, cize trciacim kolikom, a napr radiatorom je nula V) a zmerat medzi touto dobrou zemou a neznamou zemou. Musi byt 0. Ak nie, tak hladat vadny spotrebic co je na tom zapojeny a ze preco istic nevyhodilo, resp kde je to na ***** zapojene.
Mm nastavit na volty nech zmeria aspon stovky V. Ak nastavi na DC a je tam AC tak cisla budu lietat a treba prepnut na AC (vlnka ~ v kruzku)
"Stratený" nulák znamená buď poškodený kábel alebo len slabo dotiahnutý v rozvodnej skrini na N lište resp. PEN lište.
mnavak nie klimu nie ale zasuvka by sa tam hodila pripadne odtial potiahnem prud pre led pas
winter78spomina sa tu stale indukcia ale mne to hovori akurat indukciu na varenie. Predpokaldam ze to je ale nieco ine.
Elektrika sa urcite bude robit ale to nie je teraz na programe rozbit cely byt a zacalovat par tisic. Riesim docasne veci na bezne pouzivanie.
Navyse mam trochu problem s tymi novymi zasuvkami ktore su robene na 3 vodice a ja mam samozrejme len 2 😄
Na starych typoch sa nulak tahal az na kolik ale nove typy maju len dierky bez moznosti tam nieco take vymyslat.
Navyse mam trochu problem s tymi novymi zasuvkami ktore su robene na 3 vodice a ja mam samozrejme len 2 😄
Na starych typoch sa nulak tahal az na kolik ale nove typy maju len dierky bez moznosti tam nieco take vymyslat.
na kolík pripojíš žltozelený a z kolíka na pravý otvor dáš prepoj
Pre bezpečie svoje a ľudí čo s tebou bývajú....
A Kibib ma predbehol, dik
bladerunnernejake dalsie mudrosti?
Vzdy sa tu najdu ludia ktori miesto toho aby napisali k veci alebo radsej nic, napisu takuto filozofiu. Si ku kazdej zasuvke ludia budu volat elektrikara alebo robit skusky na silno/slaboprud.
Ale nepodcenuj toto, to nie je ako si vymalovat byt, alebo polozit dlazbu. S elektrinou nie je sranda a diabol sa skryva v detailoch, ktore ani nic netusiac mozes vynechat, zanedbat, atd. Preto ta prax je potrebna. Idealne, ak by si mal niekoho z rodiny , kto s tym prax ma, apod jeho dohladom to porobil. Tym ziskas nejaku prax. Ono, reakcie ludi su tu sice prehnane, ale v tomto pripade nie uplne bezdovodne.
Malym kablikom nic neprepajaj, prepoj musi byt min. rovnaky prierez vodica, ako si dotiahol ten zlty
Ako som pisal, pozapajal som uz po byte skoro vsetko. Niektore feature ale stale neviem, suvislosti ako ta indukcia a podobne vychytavky.
Ten kabel nemal vypinac, normalne cez cokoladu tam bol stary digestor napojeny ale raz prestal ist tak sa vymenil za novy a ten mal normalny kabel do zasuvky.
Potrebujem tam niekde vyrobit kabel ktorym budem napajat mycku a mikrovlnku nech to netaham zo zasuvky na stene ako teraz. Este mi tam trci jeden dalsi kablik co je opaskovany tak aj ten budem merat nejako co to je zac a preco nie je nikam zapojeny.
A Kibib ma predbehol, dik
bladerunnernejake dalsie mudrosti?
Vzdy sa tu najdu ludia ktori miesto toho aby napisali k veci alebo radsej nic, napisu takuto filozofiu. Si ku kazdej zasuvke ludia budu volat elektrikara alebo robit skusky na silno/slaboprud.
Kde som niečo také písal? Tiež som si sám pozapájal všetky zásuvky, vypínače v dome, namontoval a pozapájal svetlá, niektoré ďalšie obvody naťahal....ale predtým som aspoň základné info načítal na nete...
Keby si si aspoň bazálne veci načítal, tak by si nedával otázku ako zapojiť zásuvku na 2 vodiče...