Štátne dlhopisy pre obyvateľov pri nefungujúcom štáte ako je SR je v podstate ekonomická hlúposť pre obidve strany. Úrok je tam vyšší ako písal foobar, než pri bežnej emitácii, celková výška emitácie je nižšia, čiastka jednorázového nákupu za 1000 eur tiež nie je pre každého. Pre kupujúceho je tu zároveň riziko možného krachu krajiny. Pre ostatných obyvateľov je to v podstate navýšenie daňového zaťaženia, z ktorého nič nemajú, len sa predraží obsluha dlhu. A keďže vieme, kto je momentálne vo vláde, tak je tu veľké riziko, že ide o čistú špekuláciu pre vybraných kupcov + možnú práčku peňazí.
Ano, ale treba pochopit, ze ciel statu v tomto pripade nie je ziskat najlepsi mozny urok. Ciel statu je ludi "naucit" na to, aby dobrovolne zobrali peniaze z bankovych uctov a spod vankusa a hodili ich do rozpoctu. Je to len prva emisia, pri dalsich moze pokojne dat urok nizsi a naucene ovecky uz veselo pojdu na pasu aj tak. Toto je nieco ako dumpingova akcia z letaku. Ciel je zapisat sa, dostat do povedomia, naucit ovce chodit do mojho obchodu a holit ich zacnem pri dalsich navstevach. Plus spekuluju aj s osekavanim druheho piliera, toto je imho predpriprava aj na to. Len tam je nastastie problem, ze eu legislativa neumoznuje dssky nutit nakupovat konkretny produkt. Ale to sa podda a najdu sposob ako to tlacit aj dsskam.
Stat sa zariadi tak, aby to bolo pre neho vzdy vyhodne. Iba blbec by na dlhopisoch dlhodoboch prerabal v pozicii statu. foobar akosi stale ignorujes, ze realny vynos nie je to %, ktore ti garantuje stat, ale to % - inflacia a ta vynos z dlhopisov dlhodobo poraza a nie je ziadny naznak, zeby sa to v dohladnej dobe malo nejako dramaticky menit. Stat ti da vyhodne % na dlhopisoch len ak vie, ze bude bezbreho utracat a nie setrit, aby realnu vysku tvojho vynosu oslabil a teda usetril sam na sebe. Inymi slovami, dnes si od teba sice poziciam "drahe" peniaze, ale neskor ti to splatim ovela "lacnejsimi" peniazmi.
To plati vsade nie? % vynosu nie je nikdy minus inflacia. Som fakt zvedavy ktory investicny nastroj ju dokaze na 2 roky porazit s istym percentom. Asi ziadny. Akcie mozu by byt +15% ale aj -15%.
cokupit veď píšem, že špekulácia dodo58 foobar píše o nominálnom výnose, reálny je kolísavý. V ČR je inflácia 2,4%, takže v tomto prípade by dlhopis porazil infláciu. Preto som aj písal, že je to ekonomický nezmysel v krajine ako SR. Myslím, že v severských krajinách štátne dlhopisy bežne fungujú a ľudia zrejme vedia, že prečo do nich investujú. U nás je najvyššie riziko to morálne.
Ale vsak samozrejme ze ziadne deklarovane % vynosu nezohladnuje inflaciu, to ja ani nikde netvdrim. Ja tvrdim, ze to % garantovaneho vynosu treba vzdy zohladnit k inflacii, az potom sa mozeme bavit o tom, ci sa nieco oplati. Ak je aktualna inflacia niekde na urovni 3,9% a ratingy nevestia nic dobre, tak 3,3 % za stvorrocny dlhopis je podla mna stratovy deal, ak sa spoliehas iba na garantovany vynos a nie si spekulant, ktory to vyhodne preda.
dodo58, ale foobar pisal len to, ze take iste peniaze si stat v ten isty den mohol pozicat s nominalne nizsim urokom, cize pre stat by to bolo este vyhodnejsie po zapocitani veci co si povedal.
Jedine zeby nie - zeby tam boli nejake "schovane klucky", ako napr ze ake su garancie, alebo ako niekto pisal ocakavania vyplatenia pri splatnosti.... Podplacanie/chystanie si oveciek/ina politicka agenda.....
stanos4 mas k tomu nejake data? Lebo ja mam info, ze koncom februara si SVK bralo 3mld pozicku na 15r zo zahranicnych fondov s priemernym urokom 3,8%. Takze mne stale pride, ze tieto dlhopisy su najviac vyhodne pre stat.
Tie klucky su asi take, ze stat ma vacsiu sancu ziskat vyhodnu pozicku tym, ze nalaka nesofistikovanych investorov v podobe domacnosti a prosteho ludu.
Nie je sice uvedene nic blizsie, ale kedze islo o cakatela na prokuratora, tak to u mna doveru v nestrannost a neskorumpovanost prokuratur a vysetrovatelov nevzbudzuje. Zjednodusene povedane 90. roky su spät... (vlastne uz davno ak si spomeniete aj na dalsich medializovanych cakatelov na prokuratorov).
stanos4 mas k tomu nejake data? Lebo ja mam info, ze koncom februara si SVK bralo 3mld pozicku na 15r zo zahranicnych fondov s priemernym urokom 3,8%. Takze mne stale pride, ze tieto dlhopisy su najviac vyhodne pre stat.
Tie klucky su asi take, ze stat ma vacsiu sancu ziskat vyhodnu pozicku tym, ze nalaka nesofistikovanych investorov v podobe domacnosti a prosteho ludu.
"Andrej Danko sa pridal k Robertovi Ficovi v používaní futbalovej terminológie na vysvetľovanie politickej situácie v koalícii. Predseda SNS však vníma rozdelenie úloh inak ako premiér, ktorého označil za kapitána mužstva."
Genialita vlády: Vymenovali Huliaka za ministra a teraz majú len 75 hlasov. A tak nemôžu ani len otvoriť schôdzu, aby zložil sľub náhradník za pána Huliaka a získali opäť 76ku 🤷🏻♂️ #Profesionáli
Je to oficiálne. Máme najnižšie platy v celej Európe. Predbehlo nás už aj Bulharsko a v porovnaní s priemerným platom v Európe zarábajú ľudia na Slovensku o 1 000€ mesačne menej.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Tieto sucasne "dlhopisy pre obcanov" su pre stat PREDRAZENE.
dodo58 foobar píše o nominálnom výnose, reálny je kolísavý. V ČR je inflácia 2,4%, takže v tomto prípade by dlhopis porazil infláciu. Preto som aj písal, že je to ekonomický nezmysel v krajine ako SR. Myslím, že v severských krajinách štátne dlhopisy bežne fungujú a ľudia zrejme vedia, že prečo do nich investujú. U nás je najvyššie riziko to morálne.
Jedine zeby nie - zeby tam boli nejake "schovane klucky", ako napr ze ake su garancie, alebo ako niekto pisal ocakavania vyplatenia pri splatnosti.... Podplacanie/chystanie si oveciek/ina politicka agenda.....
https://www.aktuality.sk/clanok/loYo0wj/v-bratislave-nasli-mrtveho-muza-so-strelnym-poranenim-hlavy-cakal-ze-sa-stane-prokuratorom/
https://www.ardal.sk/_img/Documents/%C5%A0CP/%C5%A0D/Portf%C3%B3lio%20%C5%A0D/vysledkysd2025.htm
tu mas aj februar 2025
3 rocne dlhopisy 2.4244, 9 rocne 3.2286
https://dennikn.sk/minuta/4504536/?ref=share
Asi investujem tých pár euro a kúpim im loptu a nech si idú niekde kopať. Najlepšie do tej ich obľúbenej psej matere.
Genialita vlády: Vymenovali Huliaka za ministra a teraz majú len 75 hlasov. A tak nemôžu ani len otvoriť schôdzu, aby zložil sľub náhradník za pána Huliaka a získali opäť 76ku 🤷🏻♂️ #Profesionáli
https://www.facebook.com/branislav.grohling/posts/pfbid07WxDfX833zMEoGMW8yva2ZU5qTBhzhDVTpjDxZHXbcRAjyGVKmRCCzanSzx1DXDBl
kufa s plnym kufrom ??