Nedavno som zazil ohromnu vec. Boli sme na vyjazde na Havrane pri Piestanoch (smer 3 Obrazky), mierny zjazdik po lesnej cesticke a zrazu len zozadu pocujem praskot listia tiahnuci sa dopredu asi 15 m od cesty. Myslel som, ze spolubiker iduci za mnou zvolil novu skratku... Zastal som, cakam, pozeram a asi 10 m pred nami si to sekli cez chodnik 2 jeleniska a 1 srna. Kua ale dupali, az strach (uz sa aj stmievalo). Kebyze nezastanem, tak som sa mohol vozit v jelenich parohoch : D
Pretože táto situácia vznikla zmenou hospodárenia v podhorských oblastiach v kombinácií s mohutným prikrmovaním pre poľovnícke účely.
Inak v tom clanku je aj odkaz na tento prispevok na FB ktory dost objasnuje dovody, preco sa to stalo (pri vnadiskach v hustom poraste mimo chodnika):
https://www.facebook.com/UrsiaSK/posts/657374127249126
a to este ani medvedia ruja nezacala
Vnadiská v blízkostí obcí sú jednou z najväčších príčin šírenia medveďov v blízkosti obcí. Hej, vieme to, je to otrepané, ale napriek tomu ani poľovníci ani verejná správa v tom nič nerobí.
Na druhu stranu, ina skupina ochranarov a odbornikov uz dlhe roky krici, "mame tu mnoho vnadisk, ludia sa spravaju nezodpovedne so smetami, ba priam az cielene lakaju medvede, nevhodne plodiny sa pestuju na okraji lesov, treba zabezpecit chovy dobytka, vceliny, zahrady"
Hmmm..... No ja neviem
A hlavne nemajú za svoje konanie a dôsledky svojich konaní žiadnu zodpovednosť.
A hlavne nemajú za svoje konanie a dôsledky svojich konaní žiadnu zodpovednosť.
Neviem, čo je "celkom dosť", ale prosím Ťa, keďže píšeš, že takých prípadov bolo "celkom dosť", tak daj nejaké štyri či päť príkladov, môžeš aj šesť - iste to nie je problém, keď ich bolo "celkom dosť".
Lebo ak nedáš, tak len drístaš.
Lebo samozrejme, že v prírodných vedách sa ide vždy metódou pokus-omyl, to je podstata mnohých vied. Ochrana prírody nie je matematika (a vlastne aj v tej sa ide metódou pokus-omyl). Ale nie je to tak, že by ochranu prírody na Slovensku do roku 2023 robili diletanti, tí nastúpili až po posledných voľbách a dôsledky ich metód uvidíme o dva-tri roky a nebude to nič príjemné. A nejde o pous - omyl, ale o čisté drancovanie prírody.
A už úplne drístaš, že za svoje konanie nenesú ochranári žiadnu zodpovednosť. Prosím, nešír dezinfo.
toto tak do debaty, ako to vnímam ...
a potom sú ochranári hobbysti v združeniach a ochranári štátni, s úradnou pečiatkou ... tak štátny ochranár, myslím si, bude asi postupovať najskôr v záujme štátu a na druhom mieste v záujme prírody ... kde tu nájsť pravdu ?
10. marec o 12:14 ·
Prapôvod premnoženej zvery na Slovensku má jednoduché riešenie. Stačí zmeniť staré zvyky a učiť sa novým.
✅ prikrmovanie už nie je potrebné, tak ako v minulosti. Raticovej zvery je dostatok a ani zimy nie sú také kruté, ako kedysi..........
https://www.facebook.com/groups/mcmedved/posts/2058864674631834/