Čo je to ten bikepacking s skratke: Bikepacking (na Sr zatiaľ nie veľmi známy pojem) je syntéza horskej cyklistiky s minimalistickým campingom. Niekoľko stokilometrov dlhé traily, kde so sebou vezieš veci potrebné na tvoje prežitie a údržbu bicykla.
posledný komentár: 9. 12. 2025 o 14:14
posledný komentár: 27. 10. 2025 o 20:30
Keď bola náhodou veľmi teplá noc, tak som si rozopol odspodu zips a spal s rukami von zo spacáku, prípadne mal spacák úplne rozopnutý. Keď veľmi studená, teplá čiapka, buffka, termo a teplé ponožky (prípadne aj rukavice). V slovenských horách sa podľa mojich skúseností v noci dosť ochladí aj v lete. Zažil som v ten istý deň okolo 30° v BA a 3° v noci v lese pod Nízkáčmi. Možno v týchto horúčavách už sú horúce noci aj v lese, ale za takého tepla je mi dosť nepríjemné vôbec šlapať na bajku, tak sa asi nedozviem, či by som prežil s nejakým ľahkým letným spacákom.
Ale teda ten spacák nebol páperák, ani ultralight.
Nerozumiem načo by niekomu bol spacák s komfortom 14°C. Však to môžem rovno spať iba na karimatke. Schválne som si pozeral teraz v garmine, že keď som v auguste bicykloval v Česku a v Nemecku, tak aké boli teploty. Cez deň 30+°C a aktivitu som začínal keď bolo 9-12°C. A to som nebol v žiadnych horách. Aj v lete sú bežné ranné teploty pod 10°C. Ak sa chce človek normálne komfortne vyspať, tak aj na leto potrebuje spacák s komfortom pod 10°C.
Rosu a jemný dážď ja mám vyriešené bivakovacím vrecom. Keď človek nedýcha do vreca ale von, tak je to v pohode. Spal som aj v miernom daždi alebo v daždi pod altánkom, ktorého strecha prepúšťala a perový spacák bol vnútri vreca suchý. Ja nikdy so sebou na bicykel nebrávam stan.
Je tvoje pozorovanie je vztiahnute k teplote na poludnie?
ivast neviem v com spavas ty v spacaku, ale je len v sortkach. A ten letny spacak je len taka hrubsia plachta (proti svetlu priesvitny)
Tak jazdíme na rôznych akciách. Ja chodím aj na bikepackingové preteky a tam pre tých "motivovanejších" je spanie v bunde bez spacáku úplne legit taktika aj pri teplotách okolo 10°C. Niektorí si dávajú radšej budík tak na 3:00 aby už bicyklovali keď je najchladnejšie.
Ale teda aj keď berieme do úvahy len dovolenkové výlety, tak teploty pod 10°C sú bežné aj v lete a určite by som neinvestoval ani jedno euro do spacáku, ktorý má komfort nad 10°C. Za tým si stojím.
okrem toho treba ratat s unavou. cim viac unaveny tym citlivejsie vnimas chlad. hlavne ked ta v lete cez den dobre vypecie. dalsia vec ze casto ides do spacaku spinavy - upoteny, zapraseny ... ak nechces nosit vlozku do spacaku dalsich 100-200g navyse. aj preto mam na leto radsej lacny spacak. vobec ma netrapi ked sa rano zobudim mimo karimatku v prachu a popole. ze mi ho oseru vtaci do rana ked spim pod stromom. si viac free. ako dat 300 za spacak a potom neustale riesit ako ho zbytocne nenicit.
a pretaky by som do tejto temy nepplietol - tam je spanie o inom aj sa inak riesi.
ja mam vo wishliste uz dlhsiu dobu tento - ten by mi mohol stacit od leta az po tie moje obcasne jarno-jesenne prespavacky no nenabral som este odvahu ho kupit
https://www.mthiker.sk/shop/outdoor/turistika-a-kemping/kempingove-vybavenie/spacie-vaky/mountain-equipment-helium-250-regular-spacak-majolica-blue-p184679.html
lafiziq neuvazujem o bickepakingovych pretekoch. Ty uz sem davas extrem, ktory nezazije 99,9% ludi tu na fore. Na takych akciach sa to riesi komplet inak. Pisem o beznych (cyklo)dovolenkach. Svoj letny spacak vyuzivam uplne najcastejsie. Hodi sa na leto k moru, ako som vyssie pisal, ale aj na prespanie v telocvicni na nejakych pretekoch.
Mozete mi tu pisat co chcete, ten spacak mi vyhovuje a ked ho znicim, kupim znova rovnaky.
Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down
https://www.bike24.de/marken/aeroe
Otvoriť v novom okne thumb_up1thumb_down
tablety mi pridu praktickejsie ako filter na vodu no nemam skusenost ani s jednym.
chodi sem niekto kto ma prehlad a realne skusenosti a vedel by aj odporucit konkretny produkt?
Tiež som nikdy nepil vodu z nejakej kaluže, ale len z prameňov. Ale kamoši skúšali nejaký neznámejší brand priamo z blatovej kaluže a nič im nebolo. Možno majú len dobré žalúdočné kyseliny.
Praktickejší mi prišiel Sawyer mini, cez ktorý si pretlačíš vodu do hocijakej fľaše, ale neskúšal som ho a ani som ho v tom čase nevedel zohnať.