Toto je už celkom slušná trasa.

thumb_up1thumb_down
13.02.2025 - 13:05:01
03
Hej sledoval som ho ale teda tie komare fakt ma to nelaka :)
14.02.2025 - 13:27:46
02
pouzivate niekto tablety na cistenie vody? realne skusenosti. byva moc sucho posledne roky a zacina byt problem - aj z niektorych vyvieraciek/studniciek sa uz kolkokrat bojim napit. casto ina moznost ale nieje, pripadne som bez vody a v lese tecie na pohlad cisty potok, no nemam odvahu z neho len tak nabrat vodu a vypit.
tablety mi pridu praktickejsie ako filter na vodu no nemam skusenost ani s jednym.

chodi sem niekto kto ma prehlad a realne skusenosti a vedel by aj odporucit konkretny produkt?
15.04.2025 - 18:53:14
00
ja som pouzival v Indii toto: https://armik.sk/dezinfekcia-vody-aquasteril-tramp/ Ziadne zaludocne problemy. Neviem, ci vdaka tomu... Ale asi to nie je moc prakticke na to, co ty myslis, kedze proces je dost dlhy.
15.04.2025 - 19:46:23
00
Ja mám Lifestraw fľašu (len s nanotrubicami bez uhlíka) a zatiaľ mi nikdy nebolo zle potom, ako som pil z nej vodu. Ale nie je to super praktické, musíš cucať ako o dušu :) a fľaša je dosť veľká vzhľadom na užitočný objem.
Tiež som nikdy nepil vodu z nejakej kaluže, ale len z prameňov. Ale kamoši skúšali nejaký neznámejší brand priamo z blatovej kaluže a nič im nebolo. Možno majú len dobré žalúdočné kyseliny.

Praktickejší mi prišiel Sawyer mini, cez ktorý si pretlačíš vodu do hocijakej fľaše, ale neskúšal som ho a ani som ho v tom čase nevedel zohnať.
15.04.2025 - 20:53:03
00
Ja pouzivam https://www.4camping.sk/p/vodny-filter-katadyn-befree-1l-tactical/#cierna, nemal som ziadne problemy zatial. Mam to aj ako vodu zo sebou navyse ked treba, normlane s toho pretlacam vodu do inej flase. S tym ze musim tlacit alebo cucat ako o dusu nemam problem a ani sa mi nezda ze to ide moc tasko.
16.04.2025 - 07:20:28
00
Katadyn robí aj tablety (Katadyn forte), alebo som mal aj írske Aquatabs na čistenie vody...žiaľ musíš čakať (min. 30 minút)...používam aj filter (Sawyer, tiež čakáš)...ale asi najpraktickejšie je na takýchto "tripoch", keď už musíš použiť vodu z pochybného zdroja, ju na malom variči prevárať...varič mám vždy...(-:
16.04.2025 - 07:41:32
00
tablety - male, skladne, len hodis do flase, ale cakas 30min-2h, neodstrani zakal napr. https://www.naprezitie.sk/aquatabs-50-tabliet/
alebo flasa a cucat tazsie cez filter, len zase skoda ju pouzivat celu cestu aj ked by nebolo treba. napr. https://www.nay.sk/quell-nomad-blu-filtracna-flasa

asi zalezi od frekvencie pouzivania - no uvidim casom
16.04.2025 - 09:38:16
00
Tablety som nikdy nepoužíval, pri viacdenných výpravách na ramenách Dunaja používam keramický filter z Ali, keďže tam okrem riečnej vody nie je iný zdroj. V čase dlhodobého sucha ho nosím aj na turistiku, voda je často už len v potokoch. Nikdy mi nič nebolo.

Prílohy:

Filter na ramenách.jpeg
Filter na ramenách.jpeg 288.92 KiB thumb_up0thumb_down

16.04.2025 - 09:48:57
02
Pali65 napísal:
Tablety som nikdy nepoužíval, pri viacdenných výpravách na ramenách Dunaja používam keramický filter z Ali, keďže tam okrem riečnej vody nie je iný zdroj. V čase dlhodobého sucha ho nosím aj na turistiku, voda je často už len v potokoch. Nikdy mi nič nebolo.

Ja by som len upozornil, že filter zabezpečí, že v tej vode nebudú baktérie, prvoky atď ale neodstráni chemikálie. Teda zrovna vodu z riek ako Dunaj by som nepil ani cez filter, lebo v nej stále sú látky z industriálnej činnosti (ten výtok zo slovnaftu riadne zapácha, neviem, čo v ňom je), fosfáty z poľnohospodárskej činnosti a podobne.

To, že ťa z nej nepreženie ešte neznamená, že je OK.

Aj kyselinu môžeš prefiltrovať tým filtrom a stále to bude kyselina.
16.04.2025 - 10:43:25
02
toto ma inak tiez zaujima, tak sa este chvilu bavte ... povodne som chcel napisat ze vodu z Dunajskych ramien prehnanu cez mechanicky filter by som tiez povazoval za konzumovatelnu, ale vodu z hlavneho toku by chcelo omhnoho viac odvahy. Pritom to ale asi je psychologicka zalezitost, pretoze tie ramena nie su filtrovane, iba prietok je nizsi. A ako by to bolo s uhlikovym filtrom, ten pomoze aj s pomyslenym chemickym bordelom ?
16.04.2025 - 10:50:47
00
Na chemickú kontamináciu má lifstraw ten uhlíkový filter, určite to ale zďaleka nevyrieši všetko. Každopádne voda z náhodného prameňa je spravidla nebezpečná mikrobiologicky. Zlé chemické zloženie je väčšinou nebezpečné pri dlhodobejšej konzumácii. Aby ťa otrávila jediná fľaša vody, musela by byť naozaj silne kontaminovaná. A taká voda často divne zapácha, má zvláštnu farbu a sediment. Keď piješ z rôznych prameňov a zásob bezpečnej vody, malo by to byť safe.
16.04.2025 - 11:11:29
01
Inak používali sme na mikrobiologické čistenie aj aktívne striebro (neviem, či to bol ten Katadyn Micropur alebo iný prípravok), ale to mi prišlo skôr ako postup na purifikáciu väčšieho množstva vody do kempu, než na zarábanie si do fľaše. Musíš to dosť presne nadávkovať, ak si tým nechceš narobiť viac škody a musí to v tej vode aj nejaký čas pôsobiť, ako už spomínali vyššie.
16.04.2025 - 11:27:59
00
Este doplnim ze mam tuto flasu z dekaca https://www.decathlon.sk/p/312989-85288-makka-a-stlacitelna-filtrovacia-flasa-mt500-1-l.html ale pouzival som ju len raz pri dlhsom treku minule leto. Bolo to v lete v horach, a ta predstava ze mi zachrani vylet pri netecucich studnickach sa velmi nenaplnila, pramene bud normalne tiekli alebo boli uplne suche, taky ten medzistav, ked si naberas zo stojatej vody sa vobec nevyskytol ...
16.04.2025 - 11:31:16
01
lafiziq napísal:
Ja by som len upozornil, že filter zabezpečí, že v tej vode nebudú baktérie, prvoky atď ale neodstráni chemikálie. Teda zrovna vodu z riek ako Dunaj by som nepil ani cez filter, lebo v nej stále sú látky z industriálnej činnosti (ten výtok zo slovnaftu riadne zapácha, neviem, čo v ňom je), fosfáty z poľnohospodárskej činnosti a podobne.

To, že ťa z nej nepreženie ešte neznamená, že je OK.

Aj kyselinu môžeš prefiltrovať tým filtrom a stále to bude kyselina.

Asi by som nepil vodu z Malého Dunaja, aj ryby tam páchnu po fenole (pozostatok v sedimentoch z čias socíku), najmä po priehradu pri Tomášove. Ale veľký Dunaj je dnes už inde oproti 70. rokom, v mestách pribudli čističky a normy pre odpadové vody z fabrík sa drasticky sprísnili. V skutočnosti pôjde o obrovské zriedenie čohokoľvek, čo sa tam ako škodlivá látka dostane. Tie dva-tri litre za deň a do 5 dní za rok, to fakt nemusím riešiť.

Okrem filtra je spoľahlivá metóda aj prevarenie, už krátky var zničí akékoľvek baktérie, améby a vírusy, to je však typicky použiteľné len pri viacdenných akciách.

Prílohy:

Filter ramená.jpeg
Filter ramená.jpeg 336.07 KiB thumb_up0thumb_down

Tábor ramená.jpeg
Tábor ramená.jpeg 390.75 KiB thumb_up0thumb_down

16.04.2025 - 12:16:15
01
keyboard_arrow_up