Ja by som len upozornil, že filter zabezpečí, že v tej vode nebudú baktérie, prvoky atď ale neodstráni chemikálie. Teda zrovna vodu z riek ako Dunaj by som nepil ani cez filter, lebo v nej stále sú látky z industriálnej činnosti (ten výtok zo slovnaftu riadne zapácha, neviem, čo v ňom je), fosfáty z poľnohospodárskej činnosti a podobne.
To, že ťa z nej nepreženie ešte neznamená, že je OK.
Aj kyselinu môžeš prefiltrovať tým filtrom a stále to bude kyselina.
Asi by som nepil vodu z Malého Dunaja, aj ryby tam páchnu po fenole (pozostatok v sedimentoch z čias socíku), najmä po priehradu pri Tomášove. Ale veľký Dunaj je dnes už inde oproti 70. rokom, v mestách pribudli čističky a normy pre odpadové vody z fabrík sa drasticky sprísnili. V skutočnosti pôjde o obrovské zriedenie čohokoľvek, čo sa tam ako škodlivá látka dostane. Tie dva-tri litre za deň a do 5 dní za rok, to fakt nemusím riešiť.
Okrem filtra je spoľahlivá metóda aj prevarenie, už krátky var zničí akékoľvek baktérie, améby a vírusy, to je však typicky použiteľné len pri viacdenných akciách.