Nehnuteľnosti, prenájmy nehnuteľností, akcie, akciové fondy, ETF fondy, dlhopisy, dlhopisové fondy, ... ?
Napriamo, alebo cez nejakého finančného poradcu, banku, investičnú spoločnosť, ...?
Sporíte si na dôchodok? Ako?
... atď, atď.
VYMEŇME SI NAVZÁJOM SKÚSENOSTI.
posledný komentár: 30. 11. 2025 o 9:08
Podmienky sporenia:
Sporenie je naviazané na Osobný účet (prípadne Študentský alebo Detský účet), ktorý má mesačný poplatok 4,90 € (v roku 2025).
Mesačné vklady sú obmedzené na sumu od 10 € do 50 € (pri osobnom účte), čo znamená, že ide o pravidelné sporenie malých súm.
Doba sporenia je fixná (12, 18 alebo 24 mesiacov), bez možnosti flexibility – nemôžete meniť výšku vkladov, dobu sporenia ani robiť mimoriadne vklady.
Pri predčasnom výbere strácate všetky úroky od začiatku sporenia, čo je výrazné obmedzenie.
Obmedzené sumy: Maximálny mesačný vklad 50 € (150 € pri troch sporení) znamená, že banka nemusí úročiť veľké sumy, čo znižuje jej náklady.
Marketingový nástroj: Vysoký úrok láka nových klientov, ktorí si zriadia Osobný účet, čím banka získava príjmy z poplatkov a potenciálne z ďalších produktov. Národná banka Slovenska (NBS) dokonca v roku 2023 kritizovala Prima banku za nekalé reklamné praktiky, keďže v reklamách neuvádzala jasne podmienky, ako nutnosť zriadenia účtu či obmedzenia vkladov.
Skutočný výnos a háčiky:
Poplatok za účet: Mesačný poplatok 4,90 € (58,80 € ročne) výrazne znižuje čistý výnos, najmä pri nižších vkladoch. Napríklad pri sporení 30 € mesačne (360 € ročne) je úrokový výnos po zdanení približne 7,77 €, no poplatok za účet (58,80 €) spôsobuje, že sporenie je stratové (strata cca 50,90 € po roku).
Alikvótny úrok: Úrok 5 % sa vzťahuje len na prvý vklad, ďalšie mesačné vklady sa úročia kratšie, čo znižuje celkový výnos. Napríklad pri jednorazovom vklade 360 € by výnos po zdanení bol 14,58 €, no pri mesačnom sporení je nižší.
Zdaňovanie: Úroky podliehajú 19 % dani z príjmu, čo ďalej znižuje výnos.
Pre koho je to výhodné?
Sporenie môže byť atraktívne pre existujúcich klientov Prima banky, ktorí už majú Osobný účet a neplatia dodatočné poplatky.
Pri maximálnom vklade (150 € mesačne na tri sporenia) a dlhšej dobe sporenia (24 mesiacov) sa dá dosiahnuť pozitívny výnos, no stále je nižší, než by naznačovalo 5 % p.a.
https://www.revolut.com/sk-SK/flexible-cash-funds/
Posielam aj krátky návod na vytvorenie. Nič zložité, len pár klikov...
Za mňa odporúčam investovať, ako všetci tunajší investori, do niečoho výkonnejšieho
Na revolut zabudnite precitajte si zopar hororovych pribehov napr. Na reddite ako rusia ucty bez upozornenia. Mne zavreli ucet tiez. Zmylili sa ze som american.
V mojom pripade mi ho zmrazili na tyzden. Nasledny presun inde stal 35 eur za poziciu. Prostriedky mimo investicneho uctu som si proste preposlal. A tych pozicii som tam mal desiatky takže celkom drahý špás. Mal som tam pre mna celkom velku sumu ku ktorej som mal potom pristup ako predtym ale stalo ma to stres a nervy a zdlahve vypisovanie si s podporou. Mohol som to tam potom nechat ale po tejto skusenosti som už nechcel. Stala sa taka vec ze som si na revolut nechaval posielat platby v dolaroch cez platobne brany z USA. Nemalo pre mna vyznam tieto prostriedky prijmat na svk učty a dôvod prečo je osobny ale nie nekalý. Druha strana z USA s tym tiež suhlasila , tak som to neriešil. Nasledne som za tieto peniaze casto rovno nakupoval akcie v dolaroch. Nejako si po troch rokoch zmysleli ze som obcan USA , lebo ich system ma tak vyhodnotil kedzs som tam nemal iny príjem ako z USA a oni nemôžu poskytovať sluzby občanon USA. Jedneho dna som dostal mail že moj ucet rusia a prostriedky su docasne zmrazene pre podozrenie z nelegalnej cinnosti ktoru nespecifikovali a po kontakte podpory mi uznali ze to nebola pravda , posielal som im kopiu pasu atď. Nakoniec mi ho otvorili a ja som ho zrusil. Zavriet ucet zo dna den bez upozornenia je proste pre mna cez čiaru.
Ale neexistuje tam automat?
Už otvorili. Už som 9 centov mínus
Radsej napis, co si nakupil
Podľa toho, má ktorom trhu nakupuješ/predávaš....pozri si otváracie hodiny jednotlivých búrz...
Na taketo skusanie si otvor demo ucet. Mas vobec sajnu, co kupujes?
Odpoveď je nie, neviem 😂 toto je asi hračka pre veľké deti...
Etfka mam v minuse, akcie coca-cola a apple stale v zelenych cislach
Neriesim, nakuknem znovu o par mesiacov 😂