Pekná téma na zamyslenie . Asi sa budem pýtať, či sa môžem zavesiť, lebo ak sa za mnou niekto zavesil , tak mi to nevadí a bral som to aj opačne, čo vlastne nie je pravda.
Inak raz ma dobehol a obehol žiletkár a na úrovni mňa mi vraví "zaves sa " . 😊
30.08.2023 - 08:54:29
01
Ako riesit nasledovne:
1 Pripad - Jazdim konstantnou rychlostou, turbo rychlo ma predbehne ma cyklista (95% pripadov ziletkar a gravelak) ale casom ho dobehnem. Ked zacnem predbiehat tak ho nemozem predbehnut lebo ked som vedla neho tak prida. Pripadne ho predbehnem ale prida a hned ma predbehne naspat. A zase ho pri rovnakej rychlosti o chvilu dobehnem a zase sa to opakuje. Vo vysledku nemozem ist tak ako chcem lebo ma spomaluje.
2 Pripad - Toto robia asi len ziletkari. Ide velmi pomaly (polovicnou rychlostou oproti mne) tak ked ho dobehnem tak ho normalne predbehnem ale zavesi sa tesne za mna. Kasika ked poviem ze nechcem aby isiel tesne za mnou tak nereaguje. Spomalim tak spomali tiez, pridam tak prida. Tak ho musim pustit pred seba takmer uplnym zastavenim. Obehne ma ale hned spomali na svoju povodnu plesnivu rychlost. Tak este spomalim a cakam nech trochu odijde a zase prepnem na svoju rychlost, zase ho predbehnem a zase sa zavesi. A toto sa tiez stale opakuje a zase koli tomu nejdem tak ako by som chcel.

Deje sa mi to takmer kazdy vyjazd kedy jazdim asfalt v okoli BA. Podla mna nejazdim nejak rychlo ze by si mali ziletkari nieco dokazovat alebo ze by som im mal ranit ego. Dovody preco nechcem aby boli za mnou zaveseni su viacere, najhlavnejsi je ze mam rozmlatenu nohu a kvoli tomu sa mi moze stat ze obcas potrebujem rychlejsie spomalit. Bud ma v nej viac zaboli, sekne sa alebo je na ceste vymol. Okrem toho uz do mna takto par cyklistov naparalo, dokonca i par tych co tvrdili ze ze si drzia bezpecnu vzdialenost. Dvoch cyklistov som takto nevedomky zhodil ked som nevedel ze su za mnou. Ale i bez toho vsetkeho mi to proste vadi.
Problem asi je ze jazdim mtb, skor trailovy bike. Sam mam miernu nadvahu, bike ma 14kg, makky celiak s makkou trailovou vidlou, mam roztrieskanu nohu takze jednou nohou zaberam priemerne asi 70% druhou 30% ... Obcas sa najde ziletkar co chce len pokecat, zistit ake watty jazdim ale vravim ze vacsinu vyjazdov riesim blbcov a pokazeny vyjazd lebo ma to akurat vytoci.

Ako to riesit? Smrkat a plut za seba? Robit mysicky a jazdit nebezpecne pre tych za mnou?
08.05.2025 - 08:28:27
01
Fúha, ťažko poradiť. Prekvapuje ma, že sa ti to stáva často - ja jazdím veľa vokolí BA, ale s týmto sa nestretávam. Hlavne zavesený cyklista by mal rešpektovať, keď mu povieš, že nechceš, aby šiel za tebou. Skúsil by som mu povedať, že hocikedy prudko brzdíš a meníš smer.
Prípad 1 by som proste len ignoroval, ak pri predbiehaní zrýchli, tak len choď vedľa neho
08.05.2025 - 18:23:06
00
Ignoracia, pumpicka do vypletu :lol: :tmi:
Alebo sa skus otocit a ist spat
08.05.2025 - 18:54:40
01
Skusal som vysvetlovanie ale uz sa mi to nechce a plno z nich to i tak ignorovalo, pri predbiehani ist stale popri tiez nie je dobre ked jazdia ludia i oproti, otacat sa a ist naspat nechcem. Ignorovat a riskovat ze tam dojde ku kontaktu nechcem, uz tak mam zakaz velkeho trasenia, skokov, narazov, .... Trochu pomoze to, ze ked ich znovu dobieham tak ich trochu slovne popozeniem nech zrychlia aby som ich nepredbiehal zbytocne - ale vacsinou zrychlia menej ako by som chcel. Ja som uz z toho normalne tak zufaly ze ta pumpicka do vypletu nie je az taky blby napad.

Najviac sa mi to stava ked idem od Cerveneho mosta na BK, niekde okolo 24-26 km/h priemerky.
08.05.2025 - 20:03:17
00
Alebo kaser :D To budes mat od neho pokoj urcite.
08.05.2025 - 20:04:45
03
Sorry, príde mi to ako výmysel. Žiletkári sú určite rýchlejší ako jazdec na ťažkom trailovom mtb. Čo by tým získali ? Jazdím prevažne cesťák a veľmi málo sa stane že sa niekto na mňa zavesí ak ho dobehnem. Ten kto naopak dobehne mňa, tak ho nechám, lebo väčšinou sú to partia viacerých s väčšou priemerkou. Ale už som opakovane zažil, keď pri dobiehaní sme prehodili pár slov, potiahli čo to spoločne , na záver jeden druhému poďakovali a s úsmevom sa rozišli Ak máš tento problém opakovene ako tvrdíš, zmeň trasu pri najbližšej križovatke, prípadne by som zvážil trvalo fakt silnú zadnú blikačku :-)
08.05.2025 - 20:13:30
00
Blikacka je dobry napad. Ak by sa mi nieco taketo stavalo, riesil by som to vyhradne slovne, frflanim, vysvetlovanim, asertivne;)
08.05.2025 - 21:36:37
00
Ja sa osobne cudujem cudzopasnikom ,lebo ísť za niekym koho nepoznam môže byť aj nebezpečné, hlavne keď sa tu píše o vyšších rýchlostiach a hlavne keď nevie o tom druhom a prudko zmení rychlost,smer..ale sú ľudia ktorí neodmietnu zvezenie...
08.05.2025 - 21:49:11
01
Vymysel to vazne nieje, stava sa mi to pravidelne. Co by som tym ziskal ze by som si to vymyslel? Mozno je prave to problem ze neznesu ked ich niekto na takom biku predbieha/predbehne. Minuly rok ked som vobec nemohol teren tak som aspon na tom biku jazdil trochu rezkejsie a napriklad na tom BK od cerveneho mostu som stale celkovo do 300 miesta na Strave. To podla mna nie je nejake rychle ze by to bol dovod aby sa za mna vesali ale zase uplne pomaly som tam teda nejazdil. Teraz zozaciatku "sezony" jazdim o 5km/h pomalsie a stale mam rovnaky problem. Naposledy ziletkar si to ide kludne mozno cca 18-20km/h, ja si drzim 24km/h takze ho obieham a uz sa neviem pred neho ani zaradit. Potom na cervenom Krizi ho (v tomto momente uz ich lebo dalsi sa asi niekde pripojil) pustam pred seba spomalenim na cca 15km/h a typek pribrzdi na skoro moju rychlost. Tak spomalim este viac , ked je daleko predomnou tak sa zase nastartujem, dobehnem a predbieham ho v strmsom useku od Cerveneho kriza cca raz takou rychlostou akou ide on a v momente je zase sprintujuc tesne za mojim kolesom. A teraz mu skus vysvetlovat nech za tebou nejde lebo ta moze pichnut alebo seknut v nohe a instantne budes musiet spomalit/zastavit ked tam tahas o xx tepov a watov viac ako on a este musis davat pozor i na spravnu techniku a bolest. A k tomu mu este vysvetluj ze ked chce ist rychlejsie nech ide, ked chce ist pomalsie nech ide ale nech nerobi to co ti robi. Ten vyjazd to bol druhy ziletkar na tej trase ... prvemu som to pred nim vysvetloval a dal si povedat az na druhy krat. Jedine co tak mozem zase spomalit a namiesto rezkejsieho a rychlejsieho vybehnutia kopceka sa mozem akurat tak plahocit na lahkom prevode a pozerat sa na typka pred sebou ako zase ide pomale slimacie tempo. To potom fakt mam sto chuti toho cloveka z bicykla zhodit vedla cesty a poskakat mu po vyplete nech sa zase za mna nezavesi. 100 krat radsej ako koli kazdemu spomalit a vysvetlovat veci a dovody.
Nemyslim si ze tu najdem riesenie ale fakt ma to uz strasne vytaca ze neviem ako to riesit tak aby som koli tomu nemusel spomalit a niekolko minut nieco vysvetlovat a diskutovat a prehovarat ludi ktori na to odpovedaju ze "on si da pozor", "on to len skusa", "on chce len vediet kolko idem", "on chce len vediet kolko vydrzim" ... to je take tazke pochopit ze to ze nechcem aby isiel za mnou je ze nechcem aby isiel za mnou? Potom minuly rok som s tym mal fest problem lebo fakt som ziadny otras nezniesol a pred kadejakou prasklinou na ceste som musel hodne pribrzdit takze do mna takto par ludi naparalo co s tou nohou nebolo vobec prijemne. Najlepsi bol ebajker ktoremu som to vysvetloval, prosil ho, tvrdil ze si drzi dostatocnu vzdialenost a i tak do mna naparal a este do mna bliakal a chcel mi dat po hube ze som to spravil naschval.
Ale ako pisem niektori sa nezavesia ale idu popri mne a chcu pokecat. Vacsinou az tak nevladzem aby som pokecal ale lepsie ako to co pisem.
08.05.2025 - 21:57:39
00
Mám tiež čerstvú skúsenosť z cyklocesty u nás v Partizánskom.Doobeda bola úplne prázdna a tak som si to valil celkom rýchlo a hneď na začiatku som ,,cítil" ako sa za mňa niekto zavesil.Tak som trochu spomalil a myslel,že ma obehne,ale spomalil aj on.Tak som ešte pridal,on tiež. :D Tak som úplne zvesil nohy a čakal kým ma obehne.No a potom prišiel šok-dotyčný bol UW(to je moje označenie pre motorizovaných podvodníkov).Tak mi to nedalo a keď som ho dobehol,moja otázka bola úplne logická,či mu nie je trápne sa z motorkou zavesiť na mňa a čakať,že ho budem ťahať.Či by to nemalo byť skôr naopak.Odpovedal,že on má 30 kg bicykel a potreboval si oddýchnuť :tmi: :facepalm: Ja som na UW úplne alergický(s výnimkou úplne starých ľudí) a pri stretaní na ceste ich úple ignorujem a tvárim sa že ich nevidím a tento týpek ma svojou aroganciou v tom len utvrdil.Moja rada-treba zvesiť nohy,alebo úplne zastaviť a nechať nech si ide,mne sa toto vždy osvedčilo.
08.05.2025 - 22:14:14
01
Teraz mi napadlo, nálepka na prilbu s dostatočne dôrazným textom by nepomohla? ;)

nieco na sposob Nelep sa, lebo ta sundam.
Chcem ist sam.
Zhodim vsetkych, čo sa budu lepiť.
Predbehni ma tak rýchlo, ako dokazes.
08.05.2025 - 22:24:48
00
a-biker no,žiaľ,kde nepomáha pekné slovo tak potom už len zvriesknuť : vypadni do ...
09.05.2025 - 12:08:11
00
Riesil by som to tak, ze by som uplne zastavil az kym dotycny nezmizne z dohladu. Sice je to dost na *uja, ale ked ti to tak prekaza, tak asi to treba takto riesit
09.05.2025 - 12:51:01
00
iron. Len to prave nechce zastavovat. Ale ta blikacka moze byt fajn. Bo ked ide niekto predomnou silnou blikackou tak strasne ma to irituje a je to neprijemne... mozno preto ju aj niektori cestaci vozia za dna na hradzi a pod. Aby sa im druhi nehakli... ja nastastie jazdim pomaly ale stalo sa mi to uz na hradzi raz aj ked neviem ci mal.cestak. som ho poslal dopce.. jedine co by mi nevadilo keby sa aspon daka baba zavesila...to by som este mal pochopenie ze mozno tolko nevladze..
10.05.2025 - 10:03:34
00
keyboard_arrow_up