Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Plánujem jazdiť častejšie cez víkendy, väčšinou skôr po cyklotrasách na spevnenom asfalte, prípadne aj po nespevnenej poľnej ceste. To napovedá, že najvhodnejším bude crossový bicykel, i keď horským by som tiež nič nepokazil, iba sa viac namakám. Omnoho ťažšie si viem vybrať vhodnú veľkosť rámu. V súčasnosti mám Giant Rincon, rok 2009, veľkosť rámu 19”. Výšku mám 164 cm, preto ide o príliš veľký rám na moju výšku. Keď som písal požiadavku na výber veľkosti ChatGPT u značky Kellys, dostal som ako výstup tabuľku, podľa ktorej by som mal vyberať medzi 16 a 17 “ rámom. V kamennej predajni mi ponúkal 17,5 “ rám, čo sa mi zdá podľa tej tabuľky až príliš.

1./ Je crossový bicykel dostatočne odolný na to, aby som s ním kedykoľvek chodil aj po nespevnenej poľnej ceste či vychodenom lesnom chodníku? Predsa sa mi tie kolesá zdajú dosť úzke.

2./ Akú veľkosť rámu mám zvoliť na moju výšku?

3./ Pocítim výrazne zmenu veľkosti bicykla? Je rozumné investovať do nového bicykla? V čom pocítim výhodu správne zvolenej veľkosti rámu?

4./ Nejaké odporúčanie na bicykel v cenovej relácii do 600 €? Preferujem asi skôr Kellys.
28.05.2025 - 15:17:29
00
1. Odolny a pohodlny je rozdiel. Cim uzsie plaste tak tym vacsia sanca ze na ostrej hrane prerazis. Vplyv na to ma aj typ plasta, jeho odolnost voci takemuto prerazeniu i prerezaniu a samozrejme rychlost. Na miestach kde budu ostre hrany budes ale s uzsimi plastami i tak jazdit pomalsie prave pre nizsie pohodlie voci sirsim plastom. Takze ano, uzsi plast vacsinou znamena nizsie pohodlie i odolnost voci prerazeniu. Lenze vychodene chodnicky mozu byt rozne, i z Krivana v Tatrach (viem ze taky nemyslis). Takze su take plaste/kolesa dostatocne odolne i na vychodeny chodnicek? - Ano. Su dostatocne odolne na vsetky vychodene chodnicky? - Nie.
Nejaky hladky hlineny udusany chodnik bude v pohode, cim viac to ale bude drncat tym menej pohodlne to pre teba bude lebo tie plaste toho az tak vela neutlmia. A cim viac korenov/kamenov tym skor dostanes defekt.

3. Pises ze mas velky bicykel na svoju velkost tak asi vies co presne ti vadi na tom ze mas vacsi bicykel. Ked budes mat spravnu velkost tak si asi vyberies velkost kde ti to uz vadit nebude.

Co sa tyka velkosti bicyklov a odporucanych velkosti tak kazdy vyrobca to moze mat inak. Jeden pouziva to oznacenie velkosti v palcoch, niekto iny zase v oznaceni velkosti pismenom XXS-XXL, niekto z toho uplne vybocuje a pouziva svoje oznacovanie velkosti. Velkost v palcoch vacsinou oznacuje dlzku sedlovej trubky v palcoch a isto rozumies ze rozne typy bicyklov i konkretne modely budu mat v odporucanej velkosti pre vysku napr 160-170cm tu vysku sedlovej trubky inu. Dalej sa obcas lisia odporucane velkosti pre konkretnu vysku i v tych rozmeroch S,M,L... jeden vyrobca moze mat pre tvoju vysku S iny M alebo dokonca L.
Dalsia vec je ze vyska nie je vsetko, pri rovnakej vyske moze mat jeden clovek dlhsie nohy a kratsi trup a druhy naopak kratsie nohy a dlhsi trup - jeden bude chciet vyssi ale kratsi posed a druhy naopak nizsi ale dlhsi posed.
Takze najlepsie skusat.
28.05.2025 - 17:38:41
00
podla mna zavisi aj od stylu jazdy. ci chces prenasadlo, ktore ta dostane z bodu A do bodu B, a popri tom obzerat prirodu okolo, alebo skor sportovejsi styl jazdy, viac dynamicky.
Ak plati odpoved A, tak potom crossovy bude idealny. Ak aj sam vies, ze vacsinu budes na cyklocestach a spevnenych asfaltkach, horsky je myslim zbytocny. Trapit sa na ceste na mtbcku je nieco co som skusil, a nie, dakujem.
Ak plati odpoved B, mozes ist do gravelu, ktory je kompromisom pre rozne povrchy. s cenou bude asi problem, ale verim ze na bazari najdes nieco aj v tvojej cenovej relacii.

co sa tyka velkosti raz mi niekto povedal, ze vacsinou sa ti kazdy snazi nanutit vacsi ram, ako potrebujes. pri 185 cm som kupil Lko od giantu co by malo sediet (a aj tak mi prisiel moc dlhy). je to velmi individualne, ale pozeraj skor velkost, pri ktorej sa tvoja vyska priblizuje k hornej hranici toho rozpatia velkosti ramu (mozem sa mylit, ale takto to napr. sedi mne).
28.05.2025 - 20:03:16
00
keyboard_arrow_up