1. primárne sa má jazdiť v pravom pruhu. Že idem 140 tacho neznamená, že mám výnimku a môžem ísť celú cestu v ľavom
2. kto ide pomaly v pravom pruhu, nemal by sa na poslednú chvíľu vopchať pred čumák niekomu, kto ide rýchlo
3. ak idem 100, začnem obiehať kamión/y a mám za sebou rýchlejšie idúce vozidlo, mal by som krátkodobo zrýchliť na tých 130, aby som neobmedzoval plynulosť premávky
4. ak niekto letí 170, nemá nijaké právo vyblikávať niekoho, kto v ľavom pruhu predbieha rýchlosťou 130...lebo sa mu môže stať, že sa nájde blbec, ktorý mu blikne tiež...ale brzdovými svetlami
Takže takto nejako to vidím ja. Ak sa budeme chovať na ceste slušne ako ľudia a rešpektovať jeden druhého, nemusíme oháňať žiadnymi paragrafmi, z ktorých polovica často nemá ani hlavu, ani pätu, alebo patrí do 60-tych rokov minulého storočia.
Ad diaľnice DE: Tam sa jazdí rôznymi rýchlosťami, od 100 do 250km/h. Takisto sa tam bežne obieha kolóna kamiónov rýchlosťou 110km/h...a nikto s tým nič nenarobí. A ani tam nevídam nikoho s nemeckou ŠPZ na nikoho vyblikovať. Naviac sú tam bežné tzv. "elephant races", kedy vám pri rýchlosti 200km/h kľudne vrazí do ľavého pruhu rovno pred čumák kamión idúci rýchlosťou 86,3km/h a obiehajúci iný kamión, ktorý ide rýchlosťou 85,7km/h. Občas sa stane to, že rýchlejší je rýchlejší len na rovine...v kopci zrazu nie a keď začne pod kopcom obiehať, v kopci už manéver nedokončí a nakoniec sa musí zaradiť späť.

Výhoda je, že v DE je veľa diaľnic 3-pruhových a vtedy to všetko pôsobí iným dojmom.