Na uvod ako ta myslienka vznikla...ako som (asi naposledy) v NL vychutnaval oblubeny singletrail,premyslal som ake by bolo fajn mat taky isty znaceny trailik aj v blizkosti mojho mesta a ako na to.
A myslim,ze prave SloMBA by mala podporovat a vytvarat taketo aktivity ako sa to uz myslim deje chalanom v Presove.
Takze bude najlepsie ak dame hlavy dokopy a napadmi a skusenostami s uradmi, lesnikmi,vlastnikmi,oznacovanim az po fyzicku upravu terenu to snad dotlacime ku skvalitneniu a vystavbe novych zaujmavych tras,pretoze ako sa vravi-“kde je vola,tam je singletrack“ :p
Osobne mam vyhliadnuty krasny singlertailik,kde su ale popadane stromy a niesom si isty akoby sa tvarili nejaky nahodny lesnici,keby ma tam capli s motorovou pilou
Takze hlavy dokopy,cakam nejake navrhy a skusenosti.
Tento prvy prispevok by som mohol upravovat (samozrejme ako budem mat cas) a vytvorit nejake body podla toho ako kde treba co dohodnut,vybavit...
Takze...?
Navrhujem logicky
1. Vyhliadnutie terenu-trailu, s prihliadnutim na vyuzitie existujucich lesnych chodnickov, ciest
2. Zistenie vlastníka a zistenie jeho názoru na tvoj nápad.
3. Získanie písomného súhlasu vlastníka.
Ak územie nie je v CHKO alebo vyššom ako 1. stupni stupni ochrany prírody, tak si hotový a môžeš začať značiť. Ak územie je v CHKO alebo vyššom ako 2. stupni ochrany prírody, potrebuješ súhlas orgánu ochrany prírody. Takže
4. Žiadost na príslušný obvodný úrad ochrany prírody na budovanie a vyznačenie cyklotrasy (k nemu doložíš aj súhlas vlastníka). Je dobré si to predbežne predjednať na správe príslušnej chránenej oblasti (CHKO, národný park) a žiadosť poslať cc aj im, kedže obvodný úrad ŽP bude od nich pýtať stanovisko.
Keď získaš kladné stanovisko, môžeš začať.
Ak trasa križuje cestu, tak ešte súhlas dopravného inžiniera na okresnom dopravnom inšpektoráte, súhlas správcu cesty (regionálna správa ciest) a súhlas obvodného úradu cestnej premávky (či tak nejako sa to volá). Ak ide trasa do intravilánu, tak súhlas obecného či mestského úradu. Tam všade musíš poslať žiadosti a musíš získať ich súhlasné stanoviská resp. kladné vyjadrenia.
Ak tam na trasu chceš osadiť nejaké pevne do zeme zabudované tabulky, smerovky a pod., tak by mali byť ohlásené na stavebný úrad ako drobná stavba (opäť s priloženým súhlasom vlastníka).
edit: takze hned sme sa trocha pohli
posledný komentár: 23. 5. 2025 o 8:07
teraz vazne, je pravda, ze vztahy s dotknutymi organmi/instituciami je potrebne "pestovat" osobnou iniciativou,
zatial v KE to vyzera slubne
S osobnych skusenosti u nas(PD a okolie) su lesnici a polovnici najvacsie kur.. Strasne si privlastnuju les a vsetko v nom. Najradsej by ho zamkli a nikoho do lesa nepustili. Takze tak toje, aspon u nas
OT : btw bike mi dojde na buducu stredu tak ho mozem ist niekam zahoriet teda hlavne brzdy ....
Predpoveď počasia na 19.11.2008 (Streda)
"Veľká oblačnosť až zamračené a na mnohých miestach dážď, alebo
dážď so snehom, od cca 900 m sneženie. Popoludní ubúdanie zrážok
a neskôr čiastočne zmenšovanie oblačnosti.
Nočná teplota 2 až -2 st.
Denná teplota 2 až 6 st."
Co je viac ako zle.
Aby to tu nebolo OT, komunikujme bud cez SS alebo pisme napr. tu: (mozno sa este ku nam niekto prida)
viewtopic.php?f=12&t=14421&p=217435&hilit=liptov
K teme:
Nemyslim si, ze nie je u nas kde jazdit, a teda vystavba MTB trailu pre mna nie je tak zaujimava. Ak by sa vsak nieco v okoli dialo, tak pomoct pridem.
Ohladom eurofondov - treba sledovat vyzvy a nasit projekt presne na na ne. Najlepsie sa je dohodnut s vlastnikom, spravcom a zacat stavat svojpomocne. Clenstvo v SloMBe pri takychto veciach pomaha - da sa opriet o skusenosti a vacsiu organizaciu. Momentalne riesime singletrack v mestskych lesoch PO, vcera som bol na obhliadku terenu s lesnikmi a boli velmi ochotni. Staci postavit zmysluplny projekt a mat ustretoveho vlastnika - mesto, kraj, stat.. vsetko sa da. Trasa snad do zimy bude vyznacena a na jar sa zacne so stavbou v spolupraci s mestom a TS. Ide to, len sa treba odholat a obetovat trochu casu.
V KE je singlac uz skoro hotovy a cely proces aj so stavbou netrval snad ani 3 mesiace. Pokial Ta to zaujima tak sleduj web SloMBy tam je to vsetko rozpisane..
z dlhorocnej skusenosti viem, ze na urade jednou osobnou navstevou vybavis omnoho viac ako pisomnymi ziadostami a telefonatmi,
(samozrejme, ze ustnym rokovanim sa ziadosti nevyhnes, ale s uradnikom sa dohodnes na postupe riesenia a aj na zneni pisomnej ziadosti a hlavne: osobnzm kontaktom prejavis uradnikovi patricnu "uctu", na ktorej si skoro kazdy zaklada)
chalani skuste vysvetlit pozadie tejto veci, viem ze toto bola v podstate jasna vec, tak preco sa to skoncilo inak?
no pokial viem, tak je zvykom pri vyjadreni sa k nejakej ziadost udat aj dovod vyjadrenia... tu sa mi zda ze "niekto" nahle zistil, ze mu na tom nieco vadi a ta odpoved mi pride ako napisana tak za 5 minut cestou vo vlaku...
Inak k teme,ak mate nejake vyssie kontakty z ineho smeru(mestska rada a pod.) skor by som to skusil pretlacit z tohoto smeru,ziadost o vysvetlenie-to asi zas zastane tam,kde to zastalo predtym...
BTW, som za cisto slombisticke forum na nasej stranke kde by mali pristup len registrovani clenovia - slombisti.
Tak sa len pekne vytesujte sami medzi sebou. Ako keby neslombista nevedel pomoct.
: ) Hm, preco este nie si clenom? Jasne, ze aj neslombisti vedia pomoct, ale to forum by sluzilo na podobne diskusie ako ta hore - interne problemy ktore je zbytocne rozoberat na verejnych forach..