No ja som teraz bol s manzelkou na doolenke, a priemerny obed v takej turistickej lokalite od 8euro vyssie, tak premyslam nad masovymi konzervami, cestoviny a podobne, tak neviem
co nevies... vravim, ze konzerva v rakuskom obchode stoji rovnako ako konzerva slovenskom obchode... takze nic neusetris, ak to budes vliect v aute z domu
usterit mozes, ak nebude jest v restikach ale varit si sam, aj ked ja som sa aj z tohto vyliecil, po prepocte ma vysla tyzdenna uspora ca. 2.000 Sk na co sa mozem vykaslat, aby som zral konzervy na dovolenke...
k vareniu v kempe pocitaj: bomba na plyn, olej, koreniny, kastrol a taniere, jar na umyvanie riadu, suroviny, atd atd a hlavne CAS, ktory tym vsetkym zadrbes - aj ked dobra grilovacka na jednorazovom grile za 49,- Sk v kempe je zase nieco uplne ine
dotm: človek nie je (a teraz vegiši, napr. moja extakmermangelka, skočia do stropu) ani bylinožravec, ani mäsožravec - nič výhradné, ale dokáže sa adaptovať na oba extrémy (v podstate to, že nie sme špecialisti na nič nás o.i. urobilo ľuďmi - donútilo používať ten štupeľ do krku)
čistí mäsožravci v podstate neexistujú, veľmi sa tomu blížia Inuiti (ale aj oni zhlcú obsahy žalúdkov - niečo ako lišajníkový šalát) a austrálski domorodci (takmer 100 % mäsožravci, takmer 100 % z toho je hmyz...), s čistými vegišmi je to veľmi podobné (z ľudoopov aj ten najbylinožravejší druh konzumuje tak asi 5 % živočíšnej potravy - keď už nie cielene, tak nešťastníkov hmyzákov, čo lezú po tom, čo pchá do úst... šimpanz zas občas vyložene loví)
nekonzumovanie či jedného či druhého spôsobuje určité problémy
dotm laktózovú intoleranciu majú práve dosť krutú Škandinávci (vlastný zážitok s Fínmi), Japonci a pod., asi som už spomenul - čím ďalej od Stredomoria (kde sa mlieko začalo slopať už tak pred 7- 10 000 r.) tým horšie (predsa len je tam nejaký selekčný evolučný tlak, ale nie je výrazne špecifický - teda nie je to tak, že ak neznesieš mlieko, nedostaneš sa k rozmnožovaniu)
nugetu nem spomínaj, niekedy mi je až do revu ako by som si dal, ale nemôžem, ani pod liekmi to nekončí dobre
giro čo sa GMO týka, nie sme baktérie, aby naše bunky boli schopné lyzogénie - teda že pridáte fragmenty inej/cudzej DNA, napr. plazmidy so zabudovanou rezistenciou na antibiotiká, a že by to naše bunky vychytali a začali používať, toto u eukaryontov absolútne nehrozí, nukleová kyselina sa trávi ako všetko ostatné - hydrolýza na zložky a využitie zložiek kde treba
keby tomu tak nebolo, tak napr. konzumáciou kuraciny by ste sa mohli "poslepačiť" a náhodné zblajznutie pavúka by viedlo k tomu, že by ste srali horolezecké laná genetická modifikácia je určite cielenejšia, kontrolovateľnejšia a rýchlejšia ako klasické šľachtenie
k tým prípravkom na ničenie škodcov - každý má predpísaný spôsob použitia a ochrannú dobu, tie dnešné sú v tomto celkom poslušné, horšie sú vysoko stále svinstvá typu DDT a spol. ktoré sú zakázané takmer 50 rokov, ale stále sa nám v prostredí vyskytujú - treba ale dodržať "technologickú disciplínu"
umelé hnojivá riešiť netreba, nie je to nič, čo by v environmente "neplávalo" aj tak, horšie je, ak sa prehnojí - to by bolo ale na dlhšiu diskusiu, najhoršie čo sa asi dá "vyrobiť" je kontaminácia pitnej vody dusičnanmi (metabolizujú sa cez dusitany na nitrózoamíny, účinné karcinogény - mimochodom, rýchlosoľ do údenín je dusitan sodný, ktorý sa čo asi? áno, uhádli ste... preto pri domácej zakáľačke nepoužívame rýchlosoľ) a samozrejme že si tým môžete tak pozmeniť biológiu povrchových vôd (zasratie niektorými druhmi rias a pod.) že budete mať roky čo riešiť - ale správne hnojenie je o tom, dostať do pôdy len toľko, koľko treba... zasa si vezmite že s hnojom alebo močovkou môžete rozniesť baktérie, parazity, ...
keď sme nakusli lieky, tak vo vodách je napr. už detekovateľné množstvo niektorých masovo zneužívaných liekov, napr. brufenu... to je dosť varovné
mailer: v hypermarketoch nie je veľmi odlišne od nás... my sme vláčili zrovna cestoviny a prímesi do nich ionťák na dlhodobú záťaž nemá len nahradiť vypotené ióny, ale aj doplniť hladinu glukózy v krvi - pokiaľ možno bez toho, aby rozhodil glykemický profil, teda nemal by obsahovať veľké množstvo glukózy samotnej, skôr v ňom bude ten maltodextrín
napr. Penco Energy Drink, Kompava EnergoFit, Enervit G, Enervitene
Dudo: ak sa máš napiť, hypotonické to musí byť vždy (izo- je dosť nezmysel, a hyper- by znamenalo stratu tekutín a napr. aj posratie)
s cenami vonku plný súhlas, napr. do ITA sa neoplatilo nič si voziť ani tesne po prevrate, tá pizza, cestoviny a vinčisko tam stáli furt približne rovnako ako tu
hehe a ostal som pouceny
inak o tych skandinavcoch som to cital opacne kdesi, vraj je to kvoli D vitaminu...
a s tou nugetou ma to mrzi, ale aj ja ju velmi rad a ked si ju spomenul...ked som ju prvykrat zbadal v tom velkom baleni...som myslel, ze sa mi splnil sen
Tak ja som skusal uz vselico od snickers a podobnych cez musli tycinky az po klasicke horalky ale nakoniec sa mi najlepsie osvedcili stare dobre sojove tycinky
Najhorsie boli prave rozne musli, strasne tazko sa travili a hlavne pri prvej prilezitosti sa drali spat von )
Tulenik,tebe by som udelila Nobelovu cenu...
Čítam to síce na viac krát,alebo veľmi rýchlo,lebo nie je čas,ale vždy prídem k výsledku,že Ti prt rozumiem,aj keď podvedomie funguje...
dotm: taký Viking sekerou zachloštil medveďa, za surova mu zožral pečeň a bol Ačkom a Dčkom aj predávkovaný (oba sú dosť toxické, preto Inuiti medvediu pečeň nejedia - asi zažili predávkovanie...)
dá si tresčiu pečeň za 1000 r. sa až tak počet tých mlieku prispôsobených až tak nezvýši...
k akým cestovinám som sa ešte mal vyňadriť? hehe davhan trafil aj moju veľkosť
Tulenik,mne to neda...aky mas nazor teda na dojcenie Naozaj je to potrebne len dovtedy,kym dieta nezacne prijimat tuhu potravu Potom to straca ten spravny zmysel ...nazory su rozne,ja mam rozne skusenosti,chcem vediet Tvoj nazor...
dotm: syrové syru môžem zožrať ľubovoľnú dávku
mlieko a tresčia pečeň, to by bola iná sračka (ale samotnú t.p. zožeriem pokojne bez prílohy - však tuleň...)
Ivka: hentú otázku som neriešil a po istých zážitkoch sa mi ju riešiť ani nechce
ehm : toz otazka : stava sa to iba mne alebo to ma aj niekto iny ?
ci bikujem alebo nie mam dost chut na sladke , niekedy ked si nedavam bacha sa mi stane ze zezerem aj 6 horaliek alebo kaveniek a keby som mal kupene viac tak by som zozrak vsetky , ked mam fit tycinky zeriem aj tie ale nie jednu dve ale vsetko co najdem , niekedy si ani neuvedomim ako tu dobozku alebo tycinku zjem.
teda co mi je ? ( vaha 60 kg a ide dolu !!! ) mam nejakeho zvera v sebe ci len mam taku chut na sladke co sa mi moc nevidi .......
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
usterit mozes, ak nebude jest v restikach ale varit si sam, aj ked ja som sa aj z tohto vyliecil, po prepocte ma vysla tyzdenna uspora ca. 2.000 Sk na co sa mozem vykaslat, aby som zral konzervy na dovolenke...
k vareniu v kempe pocitaj: bomba na plyn, olej, koreniny, kastrol a taniere, jar na umyvanie riadu, suroviny, atd atd a hlavne CAS, ktory tym vsetkym zadrbes - aj ked dobra grilovacka na jednorazovom grile za 49,- Sk v kempe je zase nieco uplne ine
čistí mäsožravci v podstate neexistujú, veľmi sa tomu blížia Inuiti (ale aj oni zhlcú obsahy žalúdkov - niečo ako lišajníkový šalát) a austrálski domorodci (takmer 100 % mäsožravci, takmer 100 % z toho je hmyz...), s čistými vegišmi je to veľmi podobné (z ľudoopov aj ten najbylinožravejší druh konzumuje tak asi 5 % živočíšnej potravy - keď už nie cielene, tak nešťastníkov hmyzákov, čo lezú po tom, čo pchá do úst... šimpanz zas občas vyložene loví)
nekonzumovanie či jedného či druhého spôsobuje určité problémy
dotm laktózovú intoleranciu majú práve dosť krutú Škandinávci (vlastný zážitok s Fínmi), Japonci a pod., asi som už spomenul - čím ďalej od Stredomoria (kde sa mlieko začalo slopať už tak pred 7- 10 000 r.) tým horšie (predsa len je tam nejaký selekčný evolučný tlak, ale nie je výrazne špecifický - teda nie je to tak, že ak neznesieš mlieko, nedostaneš sa k rozmnožovaniu)
nugetu nem spomínaj, niekedy mi je až do revu ako by som si dal, ale nemôžem, ani pod liekmi to nekončí dobre
giro čo sa GMO týka, nie sme baktérie, aby naše bunky boli schopné lyzogénie - teda že pridáte fragmenty inej/cudzej DNA, napr. plazmidy so zabudovanou rezistenciou na antibiotiká, a že by to naše bunky vychytali a začali používať, toto u eukaryontov absolútne nehrozí, nukleová kyselina sa trávi ako všetko ostatné - hydrolýza na zložky a využitie zložiek kde treba
keby tomu tak nebolo, tak napr. konzumáciou kuraciny by ste sa mohli "poslepačiť" a náhodné zblajznutie pavúka by viedlo k tomu, že by ste srali horolezecké laná
k tým prípravkom na ničenie škodcov - každý má predpísaný spôsob použitia a ochrannú dobu, tie dnešné sú v tomto celkom poslušné, horšie sú vysoko stále svinstvá typu DDT a spol. ktoré sú zakázané takmer 50 rokov, ale stále sa nám v prostredí vyskytujú - treba ale dodržať "technologickú disciplínu"
umelé hnojivá riešiť netreba, nie je to nič, čo by v environmente "neplávalo" aj tak, horšie je, ak sa prehnojí - to by bolo ale na dlhšiu diskusiu, najhoršie čo sa asi dá "vyrobiť" je kontaminácia pitnej vody dusičnanmi (metabolizujú sa cez dusitany na nitrózoamíny, účinné karcinogény - mimochodom, rýchlosoľ do údenín je dusitan sodný, ktorý sa čo asi? áno, uhádli ste... preto pri domácej zakáľačke nepoužívame rýchlosoľ) a samozrejme že si tým môžete tak pozmeniť biológiu povrchových vôd (zasratie niektorými druhmi rias a pod.) že budete mať roky čo riešiť - ale správne hnojenie je o tom, dostať do pôdy len toľko, koľko treba... zasa si vezmite že s hnojom alebo močovkou môžete rozniesť baktérie, parazity, ...
keď sme nakusli lieky, tak vo vodách je napr. už detekovateľné množstvo niektorých masovo zneužívaných liekov, napr. brufenu... to je dosť varovné
mailer: v hypermarketoch nie je veľmi odlišne od nás... my sme vláčili zrovna cestoviny a prímesi do nich
ionťák na dlhodobú záťaž nemá len nahradiť vypotené ióny, ale aj doplniť hladinu glukózy v krvi - pokiaľ možno bez toho, aby rozhodil glykemický profil, teda nemal by obsahovať veľké množstvo glukózy samotnej, skôr v ňom bude ten maltodextrín
napr. Penco Energy Drink, Kompava EnergoFit, Enervit G, Enervitene
s cenami vonku plný súhlas, napr. do ITA sa neoplatilo nič si voziť ani tesne po prevrate, tá pizza, cestoviny a vinčisko tam stáli furt približne rovnako ako tu
inak o tych skandinavcoch som to cital opacne kdesi, vraj je to kvoli D vitaminu...
a s tou nugetou ma to mrzi, ale aj ja ju velmi rad a ked si ju spomenul...ked som ju prvykrat zbadal v tom velkom baleni...som myslel, ze sa mi splnil sen
Najhorsie boli prave rozne musli, strasne tazko sa travili a hlavne pri prvej prilezitosti sa drali spat von
Čítam to síce na viac krát,alebo veľmi rýchlo,lebo nie je čas,ale vždy prídem k výsledku,že Ti prt rozumiem,aj keď podvedomie funguje...
sice este nie je po 22:00 .. ale budiz...
..a damy: neberte to nijak osobne
nevymazte maaa : )
a este si sa nevyjadril k tym cestovinam...
edit: este ma napadlo, ze teraz si ten viking zrejme skor da mlieko, ako toho medveda, ci nie?
k akým cestovinám som sa ešte mal vyňadriť? hehe davhan trafil aj moju veľkosť
ake cestoviny?
ze by Ti chutili viac, karfiolove posipane alebo syrove
mlieko a tresčia pečeň, to by bola iná sračka (ale samotnú t.p. zožeriem pokojne bez prílohy - však tuleň...)
Ivka: hentú otázku som neriešil
Čo si nemal dosť mlieka
ci bikujem alebo nie mam dost chut na sladke , niekedy ked si nedavam bacha sa mi stane ze zezerem aj 6 horaliek alebo kaveniek a keby som mal kupene viac tak by som zozrak vsetky , ked mam fit tycinky zeriem aj tie ale nie jednu dve ale vsetko co najdem , niekedy si ani neuvedomim ako tu dobozku alebo tycinku zjem.
teda co mi je ? ( vaha 60 kg a ide dolu !!! ) mam nejakeho zvera v sebe ci len mam taku chut na sladke co sa mi moc nevidi