Takisto by asi bolo menej nedorozumení a neporozumení keby sa prirodzená biosignalizácia pachmi neprebíjala inými smradmi. Mimochodom ochlpenie slúži o.i. na fixáciu tých pachových signálov... ale nielen... napr. také šuškochlpy majú za úlohu zabraňovať vnikaniu parazitov do šušky... predsa len tá prdel je neďaleko a napr. takým hlístom napr. je dosť jedno kam sa vydajú (očičká nemajú, že jo), ak ich chlpy nestopnú.
Celkove tá komerčne prepatlaná časť populácie sa vydala cestou kade sa evolúcia rozhodne nerozhodla vybrať, následok je jasný - pokles biologickej kvality populácie (do čoho hovoria aj také "in" nezmysly ako prvé pôrody hlboko po 30ke a pod.)
No a medzi nami horolezcami, neviem si predstaviť, že by som v zime liezol (ale aj bikoval) bez aspoň akého-takého strniska (a takisto sa neodporúčam pred odchodom do mrazu ráno umývať, to vám potom priam trhá ksicht - po akcii je to už lepšie, do rána sa ochranná tuková vrstvička ako-tak obnoví). S Poliakmi na zimné himalájske expedície (boli priekopníkmi) chodil jeden doktor, ktorý mal průpovídku ... po poľsky si nespomeniem, ale Joska Rakoncaj to do češtiny prebásnil ako "Časté mytí krátí žití."
"civilizačné" argumenty neberiem - v Strednej Európe keby ste sa aj rovno neumývali (o čom tu z mojej strany nebola reč) tak *****ť začnete tak po 24 (prudké leto) - 72 (zima, neprekúrený suchý byt) h. (Druhá vec je, že skoro hneď po spotení máte "blbý pocit", to máme všetci, však aj zviera sa ide vymáchať, aby mu kryštáliky NaCl v kožných záhyboch nezodrali kožu! Navyše sme na tento pocit aj "kultúrne naučení", prípadne "mediálne naprogramovaní", čomu v rôznej miere podlieha každý, ale je tu samozrejme nejaká nevyhnutnosť na jednej strane a nejaké podliehanie patlaniu na druhej.) Deteregenty (od mydla po saponáty) slúžia v podstate len na rozpustenie mastnoty, princíp č. 1 je aj tak zriedenie, takže pokiaľ nie ste zadžubaní niečím mastným a na to naviazanými ďalšími vecami (pričom zďaleka nie všetko je rozpustné v tukoch) tak naozaj tá voda z potoka stačí! (Stačila celú históriu vývoja života na Zemi... na čo asi tak nás evolúcia nastavila? A to už nespomínam čo tie deteregenty porobia v environmente... došlo to tak ďaleko, že v bežných mestských odpadových vodách sú celkom slušné obsahy napr. brufenu a pod., myslím, že toto nie je stav, kam sa mal ekosystém planéty dostať!)
Dudo - to je o tom, že keď musíš, tak musíš, ale má to nejaký mimimálny rozsah a nejakú "nadprácu".
triki - "Hladka koza je zaklad kultury." - závisí na definícii kultúry, ja beriem tú archeologickú
skúsim ešte raz: v pote sa okrem odpadových látok (napr. močovina - mimochodom ne***** lahvina u mňa k pričuchnutiu) a solí vylučujú aj nejaké tie ďalšie veci. Mnohé z nich sú biologicky odbúrateľné (mikroorganizmami - a tie ak sa namnožia tak to začne *****ť, ale na to sa stačí v primeraných intervaloch opláchnuť, tie potvorky aj tak na svoju robotu potrebujú asi 24 h kultivácie) a mnohé majú inú funkciu, napr. biosignalizačnú. Čiže prispievajú k "dorozumeniu a porozumeniu" a celkom zaujímavé je, že značnú časť z nich máme spoločnú s inými zvermi - napr. aj preto pes vie odhadnúť stav v ktorom sa človek nachádza (a niektorými vašimi "kultúrnymi nánosmi umelých smradov" môžete spôsobiť nedorozumenie nielen so psom...). Samozrejme že to má vplyv aj na medziľudskú komunikáciu a že vaše "úpravy" narušujú to, čím sme v tomto smere vybavení. Inak povedané niektorí ľudia nám "voňajú" a niektorí nie, ale opakujem, nehovorím o tom, že "nevoňanie" sa týka 50ročnej obtlstlej mordy ktorá sa 3 dni neumyla - to isteže tiež, ale to je absolútne extrémny prípad!!! Tieto signály o ktorých hovorím, vlastne "necítite", nevnímate vôňu/smrad, ale "máte tušáka" že napr. "tejto som asi celkom sympatický" alebo "hentomu nemá význam nič skúšať vysvetľovať" alebo "on je na konci so silami". Doplnkové info. Pokiaľ to zmyjete prv ako organizmus vylúči dostatok signálnej látky, tak signál proste "neprejde" a napr. darmo budete vysvetľovať že "dnes sa necítim dobre", uveriteľnosť bude znížená, lebo to prerazíte smradom nejakej rastliny alebo špeciálnej žľazy nejakého iného živočíšneho druhu, ktorý u toho druhu možno signalizuje "dnes by som šukal ako démon Kabuki" ale pre ľudský systém vyhodnocovania signálov je nečitateľný (alebo podáva falošnú info) a tak ďalej.
Jedna z funkcií ochlpenia napr. špeciálne pod pazuchami je tieto pachy zadržať aby stačilo signálnej látky menej a tým signál nastúpil skôr a vydržal dlhšie - toto totiž nepracuje nejako obzvlášť rýchlo.
Mimochodom, napr. zabránenie poteniu antiperspirantom znamená, že držíte v sebe aj veci, ktorých sa organizmus chce zbaviť - musíte to potom napr. vyčurať, čím zaťažíte nad normál obličky, narušíte si tým termoreguláciu - organizmus sa ochladzuje tým, že sa odparuje vrstva potu na vašom povrchu, atď. Takže robiť z komerčne natláčaných praktík "štandard"... eeehm... skrátka, mal by platiť princíp rozumnej primeranosti.
Záverečný dovetok - skúste niektorí v uvažovaní nemyslieť len v mantineloch, lebo medzi tými mantinelmi je spravidla nejaké ihrisko, na ktorom sa odohráva realita. Medzi zasratým bezdomovcom (do TAKÉHO stavu sa napr. zdravý pračlovek nikdy nedostal - každé zdravé a "nesignalizujúce" zviera je čisté a z hľadiska svojho systému vyhodnocovania pachových signálov "neutrálne", teda "bez chuti a bez zápachu") a vymydleným odchlpeným navoňavkovaným metro*****kom je sakra široký rozsah medzistavov!
celé si to citovať nemusel
PhD. mám dlhé roky za sebou (si pozri vek), onedlho ma očakáva habilitácia...
Kopu z týchto vecí rozoberá práve už spomínaný Desmond Morris vo svojich &quo*****uot; knihách (Nahá o*****, Lidský živočich) kde naozaj nešetrí "bežnú komerčno-konzumnú populáciu" a dosť presvedčivo tam ukazuje do akej prdele sa časť populácie pchá úplne dobrovoľne (ako hovorí jeden kolega, blbosť spôsobuje blaženosť). Našťastie tam vidí aj isté východiská. Inak by to bolo na mašľu.
to tulenik: ((Mimochodom, napr. zabránenie poteniu antiperspirantom znamená, že držíte v sebe aj veci, ktorých sa organizmus chce zbaviť - musíte to potom napr. vyčurať, čím zaťažíte nad normál obličky))
ono sa tie oblicky nezatazia alebo zatazia velmi minimalne, pretoze clovek sa poti celym telom, a to najviac na dlaniach, na chodidlach, tvarovej casti a chrbte a aj ustami. .... takze ono to tie oblicky tolko nezatazi. Oblicky by to zatazilo v pripade dehydratacie. Ak je leto a teplota vzduchu v tieni sa pohybuje okolo 30°C organizmus sa poti ovela masivnejsie, ale pritom vylucuje take iste mnozstvo nacl a pod veci. ako napr ked je stupnov iba 15. Je to tym, ze koza sluzi na ochladzovanie cloveka a chaldiace medium je voda.
Pokial sa jedna o veci ktore si vsetci pchame pod pazuchy - rozlisuju sa dve: deodorant (maskuje "smrad" potu), antiperspirant: zabranuje tvorbe potu. Kedze sa cez leto vyluci viacej toho potu aj pod pazuchami, tieto mikroorganizmi sa tam maju ako v raji. Nieje nic lepsie ako nevetrane mokre a teple prostredie. Preto po osprchovani sa stav vráti po par hodinach. BTW, a tom "zvieracom" pachu, ktory skryte vnimaju aj ludia, tak ten sa tvori na miestach kde sa clovek poti, ale aj za usami a na krku.
Leto nenávidím a faktom je, že pod sprchou končím x-krát denne, ale ani póroštupľovače ani smradoodstraňovače nepoužívam.
Ochlpenie, ktoré Homo sapiens ešte má, sa inak strategicky zachovalo presne tam, kde má z hľadiska pachovej signalizácie najpraktickejšiu funkciu. Teda, samozrejme, ako som už spomenul, podaktoré ochlpenie má aj "filtračný" význam (nos - prach, šuška - parazity).
Napadli ma ešte 2 knihy kde sa dá nájsť niečo o škodlivosti prehnanej (samozrejme aj nedostatočnej) hygieny, Člověk mezi životem a smrtí a Člověk na pokraji svých sil. Keďže sa to zaoberá aj prežitím v prípade nehôd, možnosti samozáchrany v prípade úrazu, pobytu vo voľnej prírode a pod. tak si myslím že by mohli byť pre širokú pospolitosť zaujímavé.
Nedoceneným faktom napr. je, že najlepším očkovaním je - prekonaná choroba... rozhodne by som to neskúšal so žltačkou
A taktiez najlepsie ockovanie je prekonana choroba (bezna)
A s tym umyvanim by to malo byt aj nie vela aj nie malo.
Je to pravda, cez leto vypotim neuveritelne litre vody ked som na biku.
A tie treba doplnat, pretoze ked clovek uz citi smad, tak uz je dehydratovany co v pociatocnom stadiu znizuje vykonnost az o 40%.
Ja len k tym dezodorantom (prekryvacom "smradu") a antiperspirantom (zabranovacom potenia): Antiperspirant je skutocne svinstvo a okrem parfemovych zloziek obsahuje nejaku sol hlinika abo zinku a ta ked sa dostane na kozne pory, tak tieto sa v "obrannej" reakcii uplne stiahnu a tym padom obmedzia az zastavia vylucovanie potu. Neviem ako ini, ale tak agresivnu chemikaliu, na ktoru pokozka reaguje uplne neprirodzene testovat na svojej osobe fakt nemusim (uz len laicka predstava, ze si do porov pokozky umyselne vtieram ciastocky kovu je brrr), takze pouzivam zasadne len dezodorant a aj ten "s rozumom", lebo kazda chemikalia je z dlhodobeho hladiska len dalsi klinec do rakvy a je jedno, ci ju zjem vo forme nejakeho farbiva abo konzervantu v potravinach abo si ju nastriekam na telo. Inak boli aj nejake studie o moznej suvislosti narastu rakoviny prsnika pri pouzivani antiperspirantov...
Celkovo plati, ze chemikalie su sucastou nasho zivota a uplne sa im zial nevyhneme, pretoze su vo vsetkom. Napr. aj ked si kupite napoj v PET flasi, tak je v nom okrem oficialne uvedenych farbiv a konzervantov aj urcite mnozstvo antimonu (karcinogen). Antimon sa totiz pouziva ako chemicky katalyzator pri vyrobe tychto PET flias a jeho zvysky v plaste zostavaju a postupne sa do napoja uvolnuju. Keby sme tak analyzovali vsetko co jeme, co si na seba obliekame, cim sa umyvame, v com perieme atd. tak by sme si to mohli rovno hodit. Ale je jedno riesenie - navrat do stredoveku. Ked sa odstahujete na lazy a vsetko si dochovate, dopestujete a vyrobite sami (myslim tym naozaj vsetko vratane piva
http://www.youtube.com/watch?v=woltLU8CcjM
Dudo počkaj keď sa začneš potiť na oholenom fešákovi to ešte len bude rock and roll
donedávna nemali ani toľko rakoviny ako my, aj keď tam je otázka, koľko z ich úmrtí bola nerozpoznaná/nediagnostikovaná rakovina, ale pri ich chlastaní, údení sa cigami a pod. je to celkom obdivuhodné... odkedy sa začali vyžierať tak sa to zhoršilo, dosť podstatne
jezusko, z "chemikálií" nemusíš mať až také šoky, lebo VŠETKO je chemikália (alebo ich zmes), a rozhodne si "nevtieraš čiastočky kovu"! Ale že to nerobí dobrotu, a hlavne pri dlhodobej expozícii, to je jasné. Inak, hovorím to dlhé roky a opakovane, že celé veľké oči z "Ečok" sú jedna obrovská paranoja, E značenie bolo zavedené z čisto praktických dôvodov - jednak nám to aditíva zosystemizovalo, jednak skrátilo etikety na výrobkoch
Jo a ten Sb ... maximálne namerané koncentrácie boli na úrovni 1 % WHO limitu. Čo je bezvýznamné. Vezmi si to inak. Selén. Je to biogénny prvok, organizmus ho potrebuje ako mikrostopový, ale ak prekročíš "konzumaci běžnou", tak je prudko toxický. Nedostatok koreluje so zvýšeným výskytom rakoviny, nadbytok tiež. Takže je tu isté optimum. A toho sa treba držať. Alebo meď. Významný biogénny prvok, ale asi 5 g CuSO4.5H2O je pre bežného človeka smrteľných. Podobne železo... bez železa si dlho nepožiješ... na druhej strane bolo DOSŤ úmrtí pri predávkovaní sa prípravkami s obsahom Fe (navyše je to dosť problematická otrava, pretože sa na ňu ťažko príde) napr. na úpravu krvotvorby. Podobne nemá význam panika okolo amalgámových plômb... jednak je v tom ortute pod 10 % (tuším 6... zvyšok je Ag a pár ďalších prísad ako Cu a pod. kvôli mechanickým vlastnostiam), jednak sa nijaké významné množstvá nevylučujú (oveľa viac Hg zožerieš vo chvíľach, keď zubár dokončuje robotu a ty si vypla***** tlamu) a okrem toho neexistuje nič lepšie čo sa týka ďalšej životnosti zuba - všetky slávne kompozity spôsobujú odumretie zuba s neúprosnosťou priam morgothovskou.
Jezus jasné že sa mi to páči ale pravdu povediac som Tuleňove výlevy čítal len každý štvrtý riadok bo je Silvestééér a ja toho trta každý rok mocne oslavujem. hehe