poziadavky na ram karbon, 12-14 zdvih..
zatial vyber:
ibis mojo - (btw viete niekto rozdiel medzi SL a klasikou??)
trek Fuel EX 9.5
canyon specral AX
scott genius MC - tu sa mi maximalne nepaci umiestnenie tlmica rovno pred koleso kde nabere vsetok bordel..
- kupovat chcem len cisto ram, zostavovat a osadzat ho budem sam.. vahou ich dufam vsetky dam na max 11kg..
mam ale bordel trochu v tych systemoch odpruzeni.. vyrobcovia natlacia kopec kalerabov, mohol by sa vyjadrit niekto z tych co maju niektory z tychto ramov ako to je s hupanim, kopanim pedalov, bocnou tuhostou, reakciou na zaber atd?
pripadne ak mate dalsie vyhovujuce ramy sem s nimi..
posledný komentár: 10. 9. 2025 o 15:14
Ak je pravda, že vzdialenosť medzi čapmy vahadlo/zadné rameno sa nemení, potom sa nemôže meniť ani vnútorný uhol pri zadnom čape, nad oskou zadného kolesa (BTW: nad oskou je preto, aby neporušil HorstLink patent, a mohol sa predávať aj v USA). Takže zadný čap je tam len naoko, no zbytočne znižuje tuhosť celej zadnej stavby. Teda podľa mňa je to v skutočnosti obyčajný shortlink 4čap, podobný Maestro a DWLinku.
Musím uviesť veci na správnu mieru, pretože môj predpoklad bol zlý. Vahadlá sa tam neotáčajú rovnakou uhlovou rýchlosťou a preto sa vzdialenosť čapov vahadlo / zadné rameno mení. Preto na zadnom trojuholníku musí byť ďalší čap (ten nad zadnou oskou).