briefing:
- dátum odchodu: 27.6./28.6. NEKONÁ SA
- doprava: vlakom do Kútov, tam prestup sa vlak do Břeclavi a ďalším vlakom cez Brno do Žďáru nad Sázavou (všetko osobáky)...táto cesta trvá aj s čakaním necelých 5h
- štart: Žďár nad Sázavou
- trasa: Kopíruje viac-menej rieku a prechádza všetkými významnými miestami.
Žďár n. Sázavou - rybník Velké Dářko - Ronov n. Sázavou - Přibyslav - Havlíčkúv Brod - Lipnice n. Sázavou - Světlá n. Sázavou - Ledeč n. Sázavou - Zruč n. Sázavou - vodní nádrž Švihov - Kácov - Český Šternberk - Rataje n. Sázavou - Sázava - Poříčí n. Sázavou - Týnec n. Sázavou - Jílové - Davle (sútok s Vltavou)
- celková dĺžka: 240 km (operatívne sa mení
- počet dní: 4-5 (operatívne sa mení
1. Trasu zvládneme v pohode za 5 dní, čo je možno málo. Buď po tých 5-tich dňoch skončíme v Davli, resp. presunieme sa na vlak do Senohrab (tam trávim letá), čo je výhodnejšie ako do Prahy a hajdy domov na SVK alebo je tu možnosť predĺženia:
a) o 2-3 dni s prespatím v blízkosti/priamo v Prahe a pojazdením parádnych terénov (Amerika, Srbsko, Divoká Šárka,...),
b) o rovnaký počet dní (napr. tých 5) s návratom na miesto štartu (Žďár n. Sázavou), samozrejme inou trasou, príp. aj podobnou, keď budú "fasa" terény.
2. Či budeme brať aj stany alebo celty a či budeme vždy pod strechou, ale prídeme o to pravé orechovô. Keby sa brali stany/celty, nastala by deľba proviantu (vo dvojici by mal jeden stan a druhý niečo iné, napr. celtu na zakrytie bikov kvôli maskovaniu, no aj proti dažďu...mám to osvedčené).
Zhruba si to predstavujem takto:
Stretneme sa ráno na stanici, okolo obeda vystúpime z vlaku, akurát bude čas opustiť civilizáciu a hľadať vhodné miesto na prespatie. Ďalšie dni budeme putovať, fotiť, prebíjať sa nástrahami života. Vždy si niečo nakúpime, doplníme zásoby, dáme niekde v "hospůdce" obedík (alebo aj nie, s plným bruchom sa zle šlape). Pohoda, klídek, tabáček.
Kto má MapSource, alebo niečo iné, kde si vie trasu pozrieť, pripojil som naplánovanú trasu od Žďáru po Davli a ešte aj alternatívne predĺženie (dlhšiu formu, viem skresať na polovicu). Možnosť návratu proti prúdu do Žďáru pridám nabudúce, je to vcelku makačka, aj keď to má človek už pripravené.
Ako sa poznám, určite som niečo zabudol napísať, však info dodám. Prihláste sa občania!
KTO SA HLÁSI PREDBEŽNE a kedy môže:
- jakub023
- www.lonsdale môže začiatkom augusta
- tulenik
- JOLI
- mapar
- BERCO nemôže 6.-12.7.
- tmax môžem koncom júna, začiatkom júla
EDIT: Prikladám mapky. Modrou som vytiahol tok Rieky, ktorý po stranách kopíruje červená značka. Samozrejme sa nepôjde stále po nej, ale je to také vodítko. Červenou som zakrúžkoval najvýznamnejšie body, cez ktoré sa pôjde.
Inak spomínal si aj Ameriku, Srbsko, v Prahe Divokú Šárku. Už si tam niekedy bol?
Ináč všetky miesta, ktoré spomínaš, poznám, bol som tam. Až na tie Křečovice. Videl si aj Koněprusy (jaskyne, Jelínkúv most, Axamitova brána, Čertovy schody,...), Vrškamýk (zrúc. hradu Kamýk n. Vltavou), či Zvíkov (hrad s povestným "zvíkovským raráškem")? Jednoducho je tam zaujímavo, je čo pozerať.
No ja som zatial teda za ten zaciatok augusta...
www.lonsdale: A je to tu, dva rozdielne názory. Veď uvidíme, prispôsobovať sa bude väčšine, resp. ak bude niekto chcieť spať v ubytkách, bude sa tak spať. Ľahšie sa prispôsobí z tejto strany. S riekou máš pravdu, je vcelku čistá (aj keď kalná, ale to je spôsobené jej dnom).
- http://download.vpress.cz/data-tipy-letni-bikovani-cesko/pdf-posazavi-reky.pdf
- http://download.vpress.cz/data-tipy-letni-bikovani-cesko/pdf-posazavi-revir.pdf
- http://download.vpress.cz/data-tipy-letni-bikovani-cesko/pdf-zdarske-vrchy.pdf
1. deň: Žďár n. Sázavou - vodná nádrž Pilská - rybník Velké Dářko - Slakhamry - Velká Lošenice - Ronov n. Sázavou - Přibyslav ... 38.1km, ubytko niekde v meste, toto bude možno trošku problémovejšie zohnať, resp. nájsť,
2. deň: Přibyslav - Stříbrné Hory - Vysoká - Havlíčkúv Brod - Okrouhlice - Lipnice n. Sázavou - Světlá n. Sázavou - Stvořidla ... 66.8km, ubytko v nejakom z táborísk/penzióne (na dĺžke 2-3 riečnych km je ich 6),
3. deň: Stvořidla - Ledeč n. Sázavou - Vlastějovice - Zruč n. Sázavou - Kácov - Český Šternberk - Rataje n. Sázavou - Ledečko ... 60.8km, ubytko v jednom z táborísk/penzióne (3 na výber),
4. deň: Ledečko - Bělokozly - Chocerady - Lštění - Pyšely - Zbořený Kostelec - Grybla - Kamenný Přívoz - Třeštibok - Davle ... 71.3km, ubytko ako obvykle v nejakom táborisku alebo tak,
5. deň: Máme viacero možností:
a) opäť terénom do Benešova/Čerčan na vlak (treba šetriť ;o) ) ... cca 50-60km,
b) návrat proti prúdu do Žďáru n. Sázavou/iného miesta po ceste podľa chuti, takže 4 dni "x" 2 alebo "+" 1-3 dni (spolu 5-8 dní) ... 50-240km,
c) cez Karlštejnsko/Ameriku do Prahy na vlak, predĺženie o 2-3 dni (spolu teda 6-7 dní) ... 50-110km,
d) nástup na vlak a hajdy domov "hu-húúú".
Najnižšia sadzba je spolu 240km +- drobné (zatiaľ presne 237).
EDIT: Do prvého príspevku som uložil nový GPS záznam *.gpx. Môžte si pozrieť.
podmienka je, aby to nebol datum medzi 6-12. 7. som mimo sk. inac mi je to v podstate jedno.
najlepsie ak by sa slo od pondelka, ale nie je to podmienka.