krizenci su podstatne menej nachylny na geneticke vady po preslachtenych rodicoch....
klby, slachy ,srdce,organy
ale nikdy nevies co s toho prezne vyrastie.....dolezite vediet co bolo s cim seknute
... a ani to ti často nepomôže
u kontrolovaných chovov by sa nemal často zjavovať haf s dyspláziou a pod.
len je problém hlavne u niektorých plemien nájsť na Slovensku a v blízkom okolí nepríbuzného partnera... a zas napr. u retrieverov jeden z prvých psov v ex-ČSSR bol pustený do chovu s vadnou povahou a odvtedy sa u nás vyskytujú cáklí retrieveri, takže občas sa takto vnesie úchylka
myslím že RTG kĺbov kvôli dysplázii je dnes už norma pre zaradenie do chovu
v každom prípade poctivo papierový pes je istým základom toho, že budem mať to, čo chcem (povahovo, rozmerovo, "oblasťou použiteľnosti")
len je problém hlavne u niektorých plemien nájsť na Slovensku a v blízkom okolí nepríbuzného partnera... a zas napr. u retrieverov jeden z prvých psov v ex-ČSSR bol pustený do chovu s vadnou povahou a odvtedy sa u nás vyskytujú cáklí retrieveri, takže občas sa takto vnesie úchylka
v každom prípade poctivo papierový pes je istým základom toho, že budem mať to, čo chcem (povahovo, rozmerovo, "oblasťou použiteľnosti")
Máš pravdu tulenik s tým RTG, u vlkodavov je dokonca jednou z podmienok zaradenia do chovu aj vyšetrenie srdca, je to aspoň nejaká záruka, že pes bude v dospelosti v poriadku, aj keď človek nikdy nevie...
Neviem ako je to teraz ale keď sme my zaraďovali do chovu našu suku bradáča RTG ani iné vyšetrenie nepotrebovala.Ale to bolo pred cca 18 rokmi.Potom sme sa už s uchovnením ďalšej neprplali.Ostala aj tak bez PP.
To je tými 18 rokmi. Okrem toho niektoré plemená boli dyspláziou zasiahnuté podstatne viac tak u tých sa to začalo zavádzať ako u prvých (retrievery napríklad). Inak retrievery bezpapieráky, to je obraz hrôzy a zúfalstva... pekný príklad toho, kam to vedie, ak sa nejaké momentálne obľúbené plemeno dostane do záujmovej oblasti veľkosériových kotičov - "každý to chce tak sa nabalím". A pekne to odráža fakt, že bežná sériová populácia ani netuší, o čom vlastne ten "papier" je, a berie ho ako nejaký "zdrap, ktorým sa chválime" a "vstupenku na výstavu". Z čoho vlastne ani jedno nie je pravda, hoci komerční vypatlanci tú prvú vec vcelku vykonávajú.
"Papier" je vlastne niečo, čo mi hovorí, že v rámci možností nebude pes mať dedičné choroby, defekty povahy, že neutratím tisíce za veterinára u psa čo bol vyrobený pouličným pripárením za 10 nestrážených sekúnd, etc. Koniec koncov porovnajte si povahu a služobný výkon priemerného dedinského vlčiaka (ktorý je produkovaný nakrytím najväčšieho a najzúrivejšieho psychopata v dedine a predáva sa za pivo a bororo) s priemerným NO z normálneho chovu. To prvé bude neovládateľný psychopat, to druhé bude úplné zlatíčko, ktoré si ale svoju robotu zastane úplne perfektne. NO je zrovna na "dedinskú plemenitbu" veľmi citlivé plemeno, čím sa dá vysvetliť aj kopa nepríjemností so psami pri bikovaní v rurálnej krajine
Mňa čaká výber "manžela" pre kamoškinu samojedku a bude to dosť problém, lebo samojedi v širokom okolí vrátane asi aj ČR a Rakúska sú už "dosť rodina". Ale keďže dúfam, že to bude mamina môjho trhača, musím si dať záležať
My sme spekulovali nad goldenom alebo boxerom. Ja sa bal pri prvom dysplazie a pri druhom tvrdohlavosti (prvy pes). Nakoniec sa objavili male vyzle a uz som to neukecal.
Papier tiez dava zaruku proti skrytym vadam Aj ked vyzla papiere nema (rodicia mali ale mati nemala polovne skusky)
Samojed je uzasny pes. V PN poznam jednu fenu a co ti dvaja vedia stvarat ak sa stretnu Az sa cudujem ze po vsetkych prikoriach co si s ludmi ako plemeno uzil je s nimi furt kamarat.
Ale furt tvrdim ze druhy pes bude nieco pokojnejsie. V idealnom pripade baset ako mal inspektor Colombo Na druhej strane ta radost zo zivota a elan su nakazlive. Najlepsi sposob ako prekonat lenivost, obut tenisky a ist si zabehat.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
klby, slachy ,srdce,organy
ale nikdy nevies co s toho prezne vyrastie.....dolezite vediet co bolo s cim seknute
Máš pravdu tulenik s tým RTG, u vlkodavov je dokonca jednou z podmienok zaradenia do chovu aj vyšetrenie srdca, je to aspoň nejaká záruka, že pes bude v dospelosti v poriadku, aj keď človek nikdy nevie...
"Papier" je vlastne niečo, čo mi hovorí, že v rámci možností nebude pes mať dedičné choroby, defekty povahy, že neutratím tisíce za veterinára u psa čo bol vyrobený pouličným pripárením za 10 nestrážených sekúnd, etc. Koniec koncov porovnajte si povahu a služobný výkon priemerného dedinského vlčiaka (ktorý je produkovaný nakrytím najväčšieho a najzúrivejšieho psychopata v dedine a predáva sa za pivo a bororo) s priemerným NO z normálneho chovu. To prvé bude neovládateľný psychopat, to druhé bude úplné zlatíčko, ktoré si ale svoju robotu zastane úplne perfektne. NO je zrovna na "dedinskú plemenitbu" veľmi citlivé plemeno, čím sa dá vysvetliť aj kopa nepríjemností so psami pri bikovaní v rurálnej krajine
Mňa čaká výber "manžela" pre kamoškinu samojedku a bude to dosť problém, lebo samojedi v širokom okolí vrátane asi aj ČR a Rakúska sú už "dosť rodina". Ale keďže dúfam, že to bude mamina môjho trhača, musím si dať záležať
zagoogli "Benoît Mandelbrot"
Papier tiez dava zaruku proti skrytym vadam
Samojed je uzasny pes. V PN poznam jednu fenu a co ti dvaja vedia stvarat ak sa stretnu
Ale furt tvrdim ze druhy pes bude nieco pokojnejsie. V idealnom pripade baset ako mal inspektor Colombo
skapeeeeeeeeeeeeeeeeem
o kadernikovi nechce ani pocut! zalezi jej (je to sucka) na free vyzore...
/udajne to izoluje aj proti teplu. veterinarka ma varovala pred letnym zostrihom. vraj uz zachranovala niekolko takto prehriatych psov.../
/udajne to izoluje aj proti teplu. veterinarka ma varovala pred letnym zostrihom. vraj uz zachranovala niekolko takto prehriatych psov.../