... alebo potvrdenie z danoveho uradu ak si ho daval osobne...
O akom potvrdeni pises? Ziadne mi nechceli dat. Tebe ano?
Pravdou ale je, ze tento cely mechanizmus je tazkopadny a tazko kontrolovatelny. Ale pravdou je aj to, ze danovy urad s tym zatial nemieni robit nic. A pritom by stacilo tak malo...
Pytas sa ma na nieco, na co odpoved poznas. Pochopil si. Nikdy nedostanes od vsetkych, co ti 2% poukazali. V tomto state s komunistickou vladou nikdy. Z coho budu potom rozdavat svojim?
Si daval danove priznanie alebo robi za teba rocne zuctovanie dane zamestnavatel?
Ak si daval danove priznanie a daval si ho osobne na danovy urad, mal si si tam priniest aj tlacivo potvrdenia 03_Potvrdenie DP typ A.rtf (alebo typ B) ktore by ti potvrdili, ze si priznanie odovzdal, aby nemohli neskor tvrdit (ked by nahodou tvoje danove priznanie "stratili" na urade), ze si si nesplnil povinnost - teda aby si ty mal dokaz, ze si priznanie podal.(a prave v danovom priznani mas udaje o 2% - oddiel VIII)
Ak to robi zamestnavatel, (ako mne) tak ked budem davat vyhlasenie, budem ziadat potvrdenie o prevzati (aj ked takyto vzor nemaju, ale ja si ho vytvorim).
Rovnako som na danovom urade ziadal potvrdenie o prevzati tlaciv este za schmognerovej, ked vymyslela povinnost podat potvrdenie ze nevlastnite nejaky majetok nad nejaku sumu ci co to vtedy bolo. Uz si nepamatam o co islo, ale tie tanceky na danovom urade ano. Neodisiel som, kym mi to nepotvrdili. To som uz ziadal, nech zavolaju riaditela danoveho uradu... to bola zabava
Ale inac mas kus pravdy, o rok ked bude (dufam) Slomba priamym prijimatelom to bude jednoduchsie, aj ked stale nie idealne. (ked sa zakony v tomto smere nezmenia)
Tak ja som priznanie (typ B) podal uz davnejsie, aj poukazal som 2% pre SLOMBU na btvt, a poslal to postou. Jedine "papiere", ktore mi zostali v rukach je podaci listok a potvrdena dorucenka. Na identifikaciu platby v takomto pripade by snad mohli stacit udaje ako poukazana suma a identifikacia prislusneho danoveho uradu
Ak to robi zamestnavatel, (ako mne) tak ked budem davat vyhlasenie, budem ziadat potvrdenie o prevzati (aj ked takyto vzor nemaju, ale ja si ho vytvorim).
Danove priznanie mi robi zamestnavatel. Potvrdenie o prevzati mi na DÚ nechceli dat, nenatahoval som sa.
Zamestnavatel robi len rocne zuctovanie dane a preto fyzicke osoby maju na poukazanie 2% z dane cas do konca aprila 09. Ked som minuly rok potreboval potvrdenie tak som si jednoducho na podatelni nechal opeciatkovat kopiu tlaciva na 2%. Je tam suma, ICO poberatela cize vsetky udaje. Ak zamestnavatel nema podlznosti voci danovemu uradu, nieje dovod aby danovy urad poukazanu sumu neodoslal na bankovy ucet poberatela.
Ak zamestnavatel nema podlznosti voci danovemu uradu, nieje dovod aby danovy urad poukazanu sumu neodoslal na bankovy ucet poberatela.
A toto je este zaujimava vec. Kedze platitelom dane a preddavkov dane za zamestnanca je jeho zamestmnavavtel a ten si neplni povinnost preposlat dane strhnute zamestnancovi z vyplaty na danovy urad (ako platitel ma podlznosti) nemoze to byt podla mna dovodom, aby 2% tohto zamestnanca danovy urad nepoukazal prislusnej organizacii. Zamestnanec nema na vyber platit si dane sam. Taky je zakon. A nemoze trpiet za to, ze jeho zamestnavatel neodvadza dane ktore mu strhol z vyplaty. Takze citujem zakon:
6) Správca dane podľa odseku 1 (ďalej len "správca dane") poukáže podiel zaplatenej dane prijímateľovi uvedenému vo vyhlásení, ak sú splnené tieto podmienky:
a) daňovník nemá do lehoty na podanie daňového priznania nedoplatok na dani, pričom daň za zdaňovacie obdobie, za ktoré podáva vyhlásenie, zaplatil v lehote na podanie daňového priznania, ak podáva daňové priznanie, ani povolený odklad platenia dane a ani povolenie platenia dane v splátkach; daňovník, ktorému zamestnávateľ, ktorý je platiteľom dane, 122) vykonal ročné zúčtovanie, preukáže potvrdením od tohto zamestnávateľa, že daň za zdaňovacie obdobie, za ktoré sa ročné zúčtovanie vykonalo, bola daňovníkovi zrazená alebo daňovník nedoplatok na dani za zdaňovacie obdobie, za ktoré sa ročné zúčtovanie vykonalo, vysporiada v správnej výške do lehoty na podanie vyhlásenia podľa odseku 1; takéto potvrdenie vystaví zamestnávateľ na žiadosť zamestnanca (§ 39 ods. 7), pričom toto potvrdenie je prílohou vyhlásenia
Takze sa kontroluje, ci ty nemas podlznosti voci danovemu uradu a nie zamestnavatel. Ak ti to zamestnavavtel z vyplaty strhol, Ty mas dan zaplatenu. Co je uz potoem medzi zamestnavatelom a danovym uradom ta nemusi zaujimat. Tolko moj nazor. Ma niekto ine informacie (najlepsie priamo z danoveho uradu)?
Vdaka za objasnenie, ale treba dodat este jednu zasadnu vec a to ,že 2% su 2% z poukazanej dane a ked dan z akehokolvek dovodu nieje poukazana tak sa 2% nekonaju, pretoze danovy urad prerozdeli iba to, co mu pride na ucet. Zakon je jasny ale v praxi to nie vzdy funguje ( priklad z minuleho mesiaca : firma na vyplatnej paske deklaruje odvody do soc. poistovne, ale peniaze fyzicky nepoukazala. Upozornujem ze do socialnej poistovne co je trosku iny pripad. )
2% su 2% z poukazanej dane a ked dan z akehokolvek dovodu nieje poukazana tak sa 2% nekonaju, pretoze danovy urad prerozdeli iba to, co mu pride na ucet.
Podla mna to tak nie je. Kedze ja ako zamestnanec nemozem ovplyvnit ci platitel dane-zamestnavatel peniaze ktore mne strhol aj poslal danovemu uradu, nemoze danovy urad vyzadovat zaplatenie dane zamestnavatelom na to, aby poukazal moje 2%. Podla zakona tym, ze ti zamestnavatel dan zrazil z vyplaty je tvoja danova povinnost splnena.
Prikladom by mohlo byt, ak ti zamestnavatel zraza preddavky dane ale neodvadza ich danovemu uradu a potom na konci roka si sam podas danove priznanie. V nom ti vyjde preplatok. Danovy urad ti ho pekne vrati, aj ked od tvojho zamestnavatela nevidel ani cent. A ty si si tym vsetky svoje danove povinnosti splnil a nemas ziadne podlznosti voci danovemu uradu. Ak zamestnavatel nezaplatil tebe strhnute preddavky uradu, je to vztah medzi nimi a teba do toho nic.
Kompletne info na www.rozhodni.sk
Hlavicka vyhlasenia
V Y H L Á S E N I E
o poukázaní sumy do výšky 2% zaplatenej dane z príjmov fyzickej osoby
podľa zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov, ktorej bolo za zdaňovacie obdobie vykonané ročné zúčtovanie preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti
Ano. Zaplatenej. A to, ze ti ju zamestnavatel strhol znamena, ze ty mas dan zaplatenu.
Ja za to nemozem, ze stat si zvolil prostrednika, cez ktoreho vybera dane a ten mu ich neodovzdal.
Potom ziadam moznost platit si ako zamestnanec preddavky na dan sam. Aj odvody. Nech mi ako zamestnancovi da zamestnavatel hrubu mzdu a ja si uz odvody a dane zaplatim sam. Ale to podla nasich zakonov nie je mozne.
Moje skusenosti s odovzdavanim vyhlasenia o 2% a potvrdenia o zaplateni dane:
Potvrdenie o odovzdani vyhlasenia mi vydat nechceli. Vlastne chceli, ale len na moju pisomnu ziadost a po zaplateni poplatku asi 1.5 eur. Do podatelne dosiel pan s mailom z Danoveho riaditelstva, ktore im takyto postup nariaduje. (potvrdenie o podani danoveho priznania su povinni vydat zo zakona, ale potvrdenie o podani vyhlasenia nie - tak si z toho urobili biznis). Jasne, ze som im to nezaplatil ale pan bol ustretovy a na moju otazku, ze ako si mozem overit, ci mnou poukazane peniaze boli poslane mi povedal, ze v juli alebo auguste (ked bude vsetka agenda ohladom 2% ukoncena) mozem prist za nim a bude mat kompletny zoznam komu kolko posielal.
A podla mailu z danoveho riaditelstva na tychto postupoch nic menit neplanuju a povazuju ho za dobry. Ja o tom ale pochybujem. Ale musime s tym zit.
Čaute, pred týždňom 16.apríla som elektronicky vyplnil SloMBA prihlášku aj poslal členský príspevok 10Eur na daný účet, no nikto zo SloMBy zatiaľ nereagoval ani na moju prihlášku ani na môj doplňujúci email z toho istého dňa. Koľko dní väčšinou trvá kým SloMBA potvrdí členstvo novému človeku a pošle mu nejaký členský preukaz ?
davhan napisal: dnes som bol pozriet Kosicky singlac... vyzera to celkom fajn.. o nejaky ten tyzden+, ked vyschne aj spodok od poslednej krizovatky po zastavku to bude uplne jazditelne..
s chodnika som s frajerkou odpratal vsetky konare a haluze...
Trochu ta poopravim...22.3. som tam bol na biku a tesne pred koncom singlu (v smere od Jahodnej na hlavnu cestu) je padnuty stredne velky strom...trat treba obchadzat minimalne 5m z jednej al. druhej strany.
OK...dnes sme s polovickou dali s horespomenutim stromom dialog a po tom co som vytiahol sekeru rozumne uznal, ze kosickym bikerom na ich singli nebude zavadzat ...
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Pytas sa ma na nieco, na co odpoved poznas. Pochopil si. Nikdy nedostanes od vsetkych, co ti 2% poukazali. V tomto state s komunistickou vladou nikdy. Z coho budu potom rozdavat svojim?
poprosim potom,po uspesnom vyplneni,odoslat aj prislusnu fotokopiu pre ulahcenie indentifikacie platby,viac info na strankach slomby..
Neskoro
Si daval danove priznanie alebo robi za teba rocne zuctovanie dane zamestnavatel?
Ak si daval danove priznanie a daval si ho osobne na danovy urad, mal si si tam priniest aj
tlacivo potvrdenia 03_Potvrdenie DP typ A.rtf (alebo typ B) ktore by ti potvrdili, ze si priznanie odovzdal, aby nemohli neskor tvrdit (ked by nahodou tvoje danove priznanie "stratili" na urade), ze si si nesplnil povinnost - teda aby si ty mal dokaz, ze si priznanie podal.(a prave v danovom priznani mas udaje o 2% - oddiel VIII)
Rovnako som na danovom urade ziadal potvrdenie o prevzati tlaciv este za schmognerovej, ked vymyslela povinnost podat potvrdenie ze nevlastnite nejaky majetok nad nejaku sumu ci co to vtedy bolo. Uz si nepamatam o co islo, ale tie tanceky na danovom urade ano. Neodisiel som, kym mi to nepotvrdili. To som uz ziadal, nech zavolaju riaditela danoveho uradu... to bola zabava
Ale inac mas kus pravdy, o rok ked bude (dufam) Slomba priamym prijimatelom to bude jednoduchsie, aj ked stale nie idealne. (ked sa zakony v tomto smere nezmenia)
Danove priznanie mi robi zamestnavatel. Potvrdenie o prevzati mi na DÚ nechceli dat, nenatahoval som sa.
A toto je este zaujimava vec. Kedze platitelom dane a preddavkov dane za zamestnanca je jeho zamestmnavavtel a ten si neplni povinnost preposlat dane strhnute zamestnancovi z vyplaty na danovy urad (ako platitel ma podlznosti) nemoze to byt podla mna dovodom, aby 2% tohto zamestnanca danovy urad nepoukazal prislusnej organizacii. Zamestnanec nema na vyber platit si dane sam. Taky je zakon. A nemoze trpiet za to, ze jeho zamestnavatel neodvadza dane ktore mu strhol z vyplaty. Takze citujem zakon:
6) Správca dane podľa odseku 1 (ďalej len "správca dane") poukáže podiel zaplatenej dane prijímateľovi uvedenému vo vyhlásení, ak sú splnené tieto podmienky:
a) daňovník nemá do lehoty na podanie daňového priznania nedoplatok na dani, pričom daň za zdaňovacie obdobie, za ktoré podáva vyhlásenie, zaplatil v lehote na podanie daňového priznania, ak podáva daňové priznanie, ani povolený odklad platenia dane a ani povolenie platenia dane v splátkach; daňovník, ktorému zamestnávateľ, ktorý je platiteľom dane, 122) vykonal ročné zúčtovanie, preukáže potvrdením od tohto zamestnávateľa, že daň za zdaňovacie obdobie, za ktoré sa ročné zúčtovanie vykonalo, bola daňovníkovi zrazená alebo daňovník nedoplatok na dani za zdaňovacie obdobie, za ktoré sa ročné zúčtovanie vykonalo, vysporiada v správnej výške do lehoty na podanie vyhlásenia podľa odseku 1; takéto potvrdenie vystaví zamestnávateľ na žiadosť zamestnanca (§ 39 ods. 7), pričom toto potvrdenie je prílohou vyhlásenia
Takze sa kontroluje, ci ty nemas podlznosti voci danovemu uradu a nie zamestnavatel. Ak ti to zamestnavavtel z vyplaty strhol, Ty mas dan zaplatenu. Co je uz potoem medzi zamestnavatelom a danovym uradom ta nemusi zaujimat. Tolko moj nazor. Ma niekto ine informacie (najlepsie priamo z danoveho uradu)?
Podla mna to tak nie je. Kedze ja ako zamestnanec nemozem ovplyvnit ci platitel dane-zamestnavatel peniaze ktore mne strhol aj poslal danovemu uradu, nemoze danovy urad vyzadovat zaplatenie dane zamestnavatelom na to, aby poukazal moje 2%. Podla zakona tym, ze ti zamestnavatel dan zrazil z vyplaty je tvoja danova povinnost splnena.
Prikladom by mohlo byt, ak ti zamestnavatel zraza preddavky dane ale neodvadza ich danovemu uradu a potom na konci roka si sam podas danove priznanie. V nom ti vyjde preplatok. Danovy urad ti ho pekne vrati, aj ked od tvojho zamestnavatela nevidel ani cent. A ty si si tym vsetky svoje danove povinnosti splnil a nemas ziadne podlznosti voci danovemu uradu. Ak zamestnavatel nezaplatil tebe strhnute preddavky uradu, je to vztah medzi nimi a teba do toho nic.
Hlavicka vyhlasenia
V Y H L Á S E N I E
o poukázaní sumy do výšky 2% zaplatenej dane z príjmov fyzickej osoby
podľa zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov, ktorej bolo za zdaňovacie obdobie vykonané ročné zúčtovanie preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti
Ja za to nemozem, ze stat si zvolil prostrednika, cez ktoreho vybera dane a ten mu ich neodovzdal.
Potom ziadam moznost platit si ako zamestnanec preddavky na dan sam. Aj odvody. Nech mi ako zamestnancovi da zamestnavatel hrubu mzdu a ja si uz odvody a dane zaplatim sam. Ale to podla nasich zakonov nie je mozne.
Potvrdenie o odovzdani vyhlasenia mi vydat nechceli. Vlastne chceli, ale len na moju pisomnu ziadost a po zaplateni poplatku asi 1.5 eur. Do podatelne dosiel pan s mailom z Danoveho riaditelstva, ktore im takyto postup nariaduje. (potvrdenie o podani danoveho priznania su povinni vydat zo zakona, ale potvrdenie o podani vyhlasenia nie - tak si z toho urobili biznis). Jasne, ze som im to nezaplatil ale pan bol ustretovy a na moju otazku, ze ako si mozem overit, ci mnou poukazane peniaze boli poslane mi povedal, ze v juli alebo auguste (ked bude vsetka agenda ohladom 2% ukoncena) mozem prist za nim a bude mat kompletny zoznam komu kolko posielal.
A podla mailu z danoveho riaditelstva na tychto postupoch nic menit neplanuju a povazuju ho za dobry. Ja o tom ale pochybujem. Ale musime s tym zit.
ked sa ti nechcelo citat temu tak aspon chod na tu linku
s chodnika som s frajerkou odpratal vsetky konare a haluze...
OK...dnes sme s polovickou dali s horespomenutim stromom dialog a po tom co som vytiahol sekeru rozumne uznal, ze kosickym bikerom na ich singli nebude zavadzat