Okrem bežnej údržby bicykla treba občas vykonať aj údržbu vlastného tela. Okrem bežnej samoúdržby (umývanie, strihanie nechtov, holenie) je občas potrebné nechať vykonať si na tele aj komplexnejšiu údržbu, napríklad kolena. Toto je stav 6 dní po zákroku na bratislavských Kramároch, klinika úrazovej chirurgie - plastika predného skríženého väzu. Snáď to na jar v Chorvátsku rozjazdím...
Bubu, netras sa... Ak sa operácia podarí, nenastane žiadna komplikácia, tak ti drén vyberú po 24 hodinách. Tých 24 hodín vydržíš. A možno ti ho lepšie založia, tak to nebude tak bolestivé. A keď ťa pri pohybe zabolí, tak si pomysli, že keď ti ho vyberú, aká to bude úľava!
Hlavne neflákaj rehabilitáciu.
Tak 6 týždňov po rezaní, pri ambulantnej kontrole, si vypýtaj hyalgámové (dúfam, že som to dobre napísal) injekcie. Musíš ich dostať 5, jednu týždenne. Nie je to sranda, lebo idú do puzdra kolena, ale šikovný doktor ťa tak pichne, že si to ani nevšimneš. Ja som mal takého len na poslednú. Ale potom, už po prvej, si budeš myslieť, že máš nové koleno. Akurát si nachystaj bubáčiky - vtedy som za jednu doplácal 400 slovenských, poisťovňa platila 1200. Možno sa doplatok odvtedy zmenil, snáď nie k horšiemu.
Hneď pri prvej ambulantnej kontrole si pýtaj papier na liečenie. Pri nástupe do 6 mesiacov od zákroku to máš v kategórii A, t. j. platíš asi tak 50 Sk za deň. Pri nástupe od 6 mesiacov do 12 mesiacov si v kategórii B, t. j. platíš hotelové služby - ubytovanie a stravu. Oddýchneš si 4 týždne v kúpeľoch (ja som bol v Trenčianskych Tepliciach a bolo vynikajúco, len pre tie kúpele by som si zopakoval rezanie). A kúpele pomohli - bol som v apríli, bolo dobré počasie, doobeda procedúry, poobede som si zvyčajne naordinoval bicykel. Dokonca tam znížiš aj vekový priemer, lebo počas môjho pobytu tam boli všetky babenky v dôchodkovom veku a staršie.
Skrutku z kolena ti vyberú aj ambulantne po cca 6 mesiacoch, pribudne akurát jedna jazvička. Keď je doktor šikovný, tak rozreže už existujúcu jazvu.
To čo som písal pred dvomi rokmi, nebolo celkom pravda. Nemal som dve skrutky, len jednu. Štep nebrali zo šľachy stehenného svalu, ale vysekli kúsok z jabĺčka aj so šľachou, čo ho drží. Doteraz tam cítim priehlbinku.
Ortézu mám, mal som ju už pred krájaním, používal som ju výhradne pri lyžovaní. Po operácii som ju nepoužíval, na klasických barliach som však visel poctivo 10-14 dní, potom som ešte asi mesiac používal jednu francúzsku. Malo to aj výhodu - keď som išiel do roboty mestskou dopravou, tak mi uvoľňovali miesto ako invalidovi.
6-8 týždňov po operácii som začal opatrne jazdiť. Najprv som si však vyskúšal ergometer v rámci rehabilitácie.
Ozaj, nesedela si v nedeľu podvečer vo VIP-ke bufetu Oprátka? Lebo tam sa jedna babenka chválila, že ide na plastiku...
Na Kramároch to asi naozaj vedia - na rehabilitáciu som chodil s chlapíkom, čo bol dva mesiace po rovnakej operácii ale na Antolskej, stále visel na barliach, nohu poriadne neohýbal. A pred mojim prepustenim z nemocnice tam bola babenka, ktorú dvakrát zbabrali v Trnave a nakoniec v zúfalstve poslali na Kramáre.
Aj kolega, čo mi zákrok doporučil (a vybavil), bol prekvapkaný, aké pokroky som robil - priam ma brzdil, aby som to s usilovnosťou nepreháňal. Takže možno u teba to tak friško nepôjde. Ale držím palce, aby áno.
aj mne brali štep zo šlachy pod jabĺčkom a na zafixovanie sa použili skrutky dve...
drenáž je v pohode, akurát to vyťahovanie hadičky z hĺbky kolena je nepríjemné.
tak to čumím: kúpele, mazacie injekcie... tak to som teda nemal
vyberanie skrutiek ambulantne? však mňa to odstavilo skoro tak ako tá plastika!
ortézu som moc nepoužíval, zavadzala mi, aj Dr. vravel, že s ňou ochabuje svalstvo.
"jazdiť" som začal asi po 2 týždňoch, šlapal som zdravou nohou
Nie,robil som doprovod jednému členovi rodiny ktorý bol na plastike predného väzu.Všetko sa to robí formou JAS.Tri hodiny po operácií ležal už doma vo svojej posteli.
No pri plastike na liečenie asi tažko bude mať nárok.To je dnes bežná operácia.Keď bude lekár normálny večer ju pošle domov.
Opäť chceš byť múdrejší ako človek, ktorý robil dlhé roky v zdravotníctve a znalosť zdravotníckych zákonov bola potrebou výkonu jeho povolania? Pozri si zákon č. 577/2004 Z. z. o rozsahu zdravotnej starostlivosti ..., príloha č. 6 - Indikačné zoznamy kúpeľnej starostlivosti, skupina VII - choroby pohybového ústrojenstva.
P.S. - dúfam, že to od 1. mája 2008 nezmenili, ak áno, tak sa ti ospravedlňujem...
joko: a ako sa volal doktor co ta operoval? ja som tam bol s oboma kolenami ale mne nerobili plastiku ale iba artroskopiu to je zosivanie nejakych bocnych vazov. A pricinou bol tiez fotbal
Mam otazocku. Po operacii dostanem ortezu nejaku? alebo si ju mam ja sama zadovazit?
dostanes ortezu, skoro na celu nohu. ja som mal taku s umelymi klbmi po boku a tie klby sa dali aj polohovat (som si mohol nastavit o kolko stupnov chcem hybat s kolenom). takze bola dobra aj pri rehabilitacii ...
joko: a ako sa volal doktor co ta operoval? ja som tam bol s oboma kolenami ale mne nerobili plastiku ale iba artroskopiu to je zosivanie nejakych bocnych vazov. A pricinou bol tiez fotbal
preto nehram fotbal ani nic podobne kolienka si treba setrit
Nie,robil som doprovod jednému členovi rodiny ktorý bol na plastike predného väzu.Všetko sa to robí formou JAS.Tri hodiny po operácií ležal už doma vo svojej posteli.
no aj mne robili pred rokom plastiku v Ruzomberku a na druhy den domov ale v popradskej nemocnici sa lezi 7 dni....
Opäť chceš byť múdrejší ako človek, ktorý robil dlhé roky v zdravotníctve a znalosť zdravotníckych zákonov bola potrebou výkonu jeho povolania? Pozri si zákon č. 577/2004 Z. z. o rozsahu zdravotnej starostlivosti ..., príloha č. 6 - Indikačné zoznamy kúpeľnej starostlivosti, skupina VII - choroby pohybového ústrojenstva.
a nevies mi poradit ked ma koeno uz 4 krat po operacii ..a mne doktor povedal ze nemam narok ale si myslim ze je to hlupost..posledna operacia bola plastika
Uuuuf, ste tu toho stihli napisat kym som sa vratila z telesnej kde mi to zasa vyskocilo
2JoKo:
jo...bojim sa, ale to je snad normalne, ze sa clovek boji niecoho co je neprijemne
ten dren...snad sa s tym vyrovnam, ale v posteli ma aj napriek drenu neudrzia
rehabilitacia a flakanie? ja co som bola na operacii a doktor odhadoval, ze budem 3mesiace sa hompalat na barlach a uz 4den po operacii som ich odhodila? Cha... to ja typujem, ze uz o tyzden budem chodit s palickou...ale to su len moje sny a ciele... samozrejme budem robit co sa da a budem vela, vela cvicit...
tie injekcie... to sa fakt musim opytat. nieco take som este nepocula od nikoho co si tymto presiel, takze dobre vediet(mimochodom zdravie je dolezitejsie ako peniaze).
Fiha. tak to tie kupele... to by sa mi pacilo, ale asi nie ako jedinej 15tke(vtedy uz asi 16tke, kedze 3.maj sa blizi) medzi babkami...
co sa skrutky tyka...kazdemu to asi robia inak. ja sa este poinformujem. co sa tyka brania stepu. ja stale doktora presviedcam aby mi ho vzali z mrtvoly alebo od darcu...predsalen o ranu menej a rekonvalenscencia bude rychlejsia...
orteza... ja jednu mam, ale akosi svaly na nohach porastli za ten rok a uz ju nezapnem(ked chodim lyzovat, obliepam hokejovou paskou ). a snad mi na leto nedaju taku ortezu teplu cez celu nohu, co nema ani jednu dierku...skor si predstavujem nieco taketo... http://www.sanomed.cz/cz/katalog/koleno/item-0093654-1 ...ako nieco s cim sa bude dat potom chodit, sportovat aj neskor po zakroku kym to nebude uz na 95% pevne a podobne. nieco co mi nezablokuje uplne nohu, ale co sa da aj uvolnit
barle nemecke su pripravene...na francuzskymi som uvazovala...ved uvidim, ale radsej bez barli u nas v skole sa ale vytrepat na 4-te poschodie po 100+ schodoch...to bude zabava. a co sa MHD tyka. ver tomu, ze u nas v Devinskej ta nepusti sanud nikto aj ked mas 20 barli a este ta do toho aj buchnu tie stare baby(na vlastne oci som to zazila v natlacenom buse, kde som pustala chalana z barlami sadnut si, babka ho predbehla a kabelamy ho buchla do ofacovanej nohy)
co sa tyka biku...ja skusim co najskor doma na trenazeri na najnizsom odpore+prevode...sa to rychlejsie rozhybe... na rehabilitacie neviem ci budem chodit. bude zalezat od casov, nemozem vela zo skoly chybat...
v tej VIPke som nesedela. uz dobre dva tyzdne som poriadne vonku nebola(ale o tyzden sa chystam na konecert puding pani elvisovej-mimochodom s nami ide ucitelka )
Co sa kramarov tyka...tam to asi vazne vedia, doverujem im, keby nie, idem na sukromnu
2Marek74:
ty si nejako rychlo zacal slapat na biku ale zalezi od typu cloveka...
orteza...ochabuje svalstvo ak je to taka pevna, ak je taka, na ktorej sa da nastavit flex, takze mozes hybat nohou, asi len brani vo vyskakovaniu do stran a rotacii(moje oblubene pri basketbale)
2triki:
hej. pustaju aj po 24hod, ale to byvaju bud jednodnove klinky alebo ine nemocnice...tuto sa s touto operaciou zdrzim asi aj tyzden(dufam, ze co najkratsie)...a predsalen plna narkoza+ detska klinika trosku o niecom inom
2dusan33:
vsetky vazy okrem krizovych sa zasivaju(nahoda je blbec)
artroskopia...to neni zosivanie ale kukanie sa cez kamerky, ak sa nemylim a vramci toho sa robi to zasivanie, vyberanie poskodenych casti meniskusu...
hej...tie ortezy som videla, len dufam, ze do tychto horucav dostanem taku fajnu teplucku
JAS sa robí aj u detských pacientov.A ty už nie si až také decko.
Preto si tam ľudí nechávajú lebo za ukončenú hospitalizáciu dostane nemocnica viac zaplatené ako jednodňovka čo je nonsens.
ja som zacala skoro chodit vsetko som velmi urychlila a teraz to lutujem....koleno potrebujem oddych masaze lebo v buducnosti to koleno moze zas roboit problemy ..sme boli slapat na pasoch a ako sme isli dole koleno zas vyskocilo co by sa nemalo stat po plastike..ale natiahla som iba vazy..takze nejak to neurychluj..hlavne plavanie a masaze a bajk
2dusan33:
artroskopia...to neni zosivanie ale kukanie sa cez kamerky, ak sa nemylim a vramci toho sa robi to zasivanie, vyberanie poskodenych casti meniskusu...
hej...tie ortezy som videla, len dufam, ze do tychto horucav dostanem taku fajnu teplucku [/quote]
TO BUBU: no ono by sa tam nesli len tou kamerkou mrknut to su take dve tycky jedna z toho je kamerka a druha je nejaky tne nastroj. z toho su dve dierky po jednom stychu. a este som mal seriu 6 dierok,bez sticho, v obdlznikovom usporiadani, ale na to som este neprisiel, od coho boli spravene ... a ta ortezka bude pekne teplucka to si pis .... inak taka perlicka: ako som mal to koleno opuchnute tak som chladil mrazenymi kuracimi prsiami ... vrelo doporucam ... ucinok zaruceny
ked som bol na prvej operacii, tak mi v predoperacke dali oblbovak ... a to uz som si samozrejme potom nic nepametal. ale ako som sa poobede zobudil, tak mi sestricka hovorila, ze som sa tam pobil s doktormi, ani za svateho na stol .... tak museli volat troch zravotnych bratov aby ma tam dostali... ze mali 3 chlapy somnou co robit, a to som mal vtedy 16 .... ked som to pocul, skoro som sa pod postel prepadol .... ked som bol s druhym kolenom, uz ma asi poznali, tak ma pre istotu uspavali uz rovno na stole ..... aspon som si pozrel ako vyzera sal ... btw, pocuvali rannu show funradiia a mali to dost vypeckovane
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Hlavne neflákaj rehabilitáciu.
Tak 6 týždňov po rezaní, pri ambulantnej kontrole, si vypýtaj hyalgámové (dúfam, že som to dobre napísal) injekcie. Musíš ich dostať 5, jednu týždenne. Nie je to sranda, lebo idú do puzdra kolena, ale šikovný doktor ťa tak pichne, že si to ani nevšimneš. Ja som mal takého len na poslednú. Ale potom, už po prvej, si budeš myslieť, že máš nové koleno. Akurát si nachystaj bubáčiky - vtedy som za jednu doplácal 400 slovenských, poisťovňa platila 1200. Možno sa doplatok odvtedy zmenil, snáď nie k horšiemu.
Hneď pri prvej ambulantnej kontrole si pýtaj papier na liečenie. Pri nástupe do 6 mesiacov od zákroku to máš v kategórii A, t. j. platíš asi tak 50 Sk za deň. Pri nástupe od 6 mesiacov do 12 mesiacov si v kategórii B, t. j. platíš hotelové služby - ubytovanie a stravu. Oddýchneš si 4 týždne v kúpeľoch (ja som bol v Trenčianskych Tepliciach a bolo vynikajúco, len pre tie kúpele by som si zopakoval rezanie). A kúpele pomohli - bol som v apríli, bolo dobré počasie, doobeda procedúry, poobede som si zvyčajne naordinoval bicykel. Dokonca tam znížiš aj vekový priemer, lebo počas môjho pobytu tam boli všetky babenky v dôchodkovom veku a staršie.
Skrutku z kolena ti vyberú aj ambulantne po cca 6 mesiacoch, pribudne akurát jedna jazvička. Keď je doktor šikovný, tak rozreže už existujúcu jazvu.
To čo som písal pred dvomi rokmi, nebolo celkom pravda. Nemal som dve skrutky, len jednu. Štep nebrali zo šľachy stehenného svalu, ale vysekli kúsok z jabĺčka aj so šľachou, čo ho drží. Doteraz tam cítim priehlbinku.
Ortézu mám, mal som ju už pred krájaním, používal som ju výhradne pri lyžovaní. Po operácii som ju nepoužíval, na klasických barliach som však visel poctivo 10-14 dní, potom som ešte asi mesiac používal jednu francúzsku. Malo to aj výhodu - keď som išiel do roboty mestskou dopravou, tak mi uvoľňovali miesto ako invalidovi.
6-8 týždňov po operácii som začal opatrne jazdiť. Najprv som si však vyskúšal ergometer v rámci rehabilitácie.
Ozaj, nesedela si v nedeľu podvečer vo VIP-ke bufetu Oprátka? Lebo tam sa jedna babenka chválila, že ide na plastiku...
Na Kramároch to asi naozaj vedia - na rehabilitáciu som chodil s chlapíkom, čo bol dva mesiace po rovnakej operácii ale na Antolskej, stále visel na barliach, nohu poriadne neohýbal. A pred mojim prepustenim z nemocnice tam bola babenka, ktorú dvakrát zbabrali v Trnave a nakoniec v zúfalstve poslali na Kramáre.
Aj kolega, čo mi zákrok doporučil (a vybavil), bol prekvapkaný, aké pokroky som robil - priam ma brzdil, aby som to s usilovnosťou nepreháňal. Takže možno u teba to tak friško nepôjde. Ale držím palce, aby áno.
drenáž je v pohode, akurát to vyťahovanie hadičky z hĺbky kolena je nepríjemné.
tak to čumím: kúpele, mazacie injekcie... tak to som teda nemal
vyberanie skrutiek ambulantne? však mňa to odstavilo skoro tak ako tá plastika!
ortézu som moc nepoužíval, zavadzala mi, aj Dr. vravel, že s ňou ochabuje svalstvo.
"jazdiť" som začal asi po 2 týždňoch, šlapal som zdravou nohou
po artroskopii si rýchlo fit, ale plastika je dosť divočina...
http://www.dh-zone.sk/fotka/354
a držím palce, Bubu37
P.S. - dúfam, že to od 1. mája 2008 nezmenili, ak áno, tak sa ti ospravedlňujem...
"- stavy po úrazoch alebo operáciách pohybového ústrojenstva do 12 mesiacov od úrazu alebo operácie,"
V roku 2007 to bolo 6 mesiacov, stihol som to len tak-tak - zákrok v októbri, nástup na liečenie v apríli.
dostanes ortezu, skoro na celu nohu. ja som mal taku s umelymi klbmi po boku a tie klby sa dali aj polohovat (som si mohol nastavit o kolko stupnov chcem hybat s kolenom). takze bola dobra aj pri rehabilitacii ...
preto nehram fotbal ani nic podobne
no aj mne robili pred rokom plastiku v Ruzomberku a na druhy den domov ale v popradskej nemocnici sa lezi 7 dni....
a nevies mi poradit ked ma koeno uz 4 krat po operacii ..a mne doktor povedal ze nemam narok ale si myslim ze je to hlupost..posledna operacia bola plastika
2JoKo:
jo...bojim sa, ale to je snad normalne, ze sa clovek boji niecoho co je neprijemne
ten dren...snad sa s tym vyrovnam, ale v posteli ma aj napriek drenu neudrzia
rehabilitacia a flakanie? ja co som bola na operacii a doktor odhadoval, ze budem 3mesiace sa hompalat na barlach a uz 4den po operacii som ich odhodila? Cha... to ja typujem, ze uz o tyzden budem chodit s palickou...ale to su len moje sny a ciele... samozrejme budem robit co sa da a budem vela, vela cvicit...
tie injekcie... to sa fakt musim opytat. nieco take som este nepocula od nikoho co si tymto presiel, takze dobre vediet(mimochodom zdravie je dolezitejsie ako peniaze).
Fiha. tak to tie kupele... to by sa mi pacilo, ale asi nie ako jedinej 15tke(vtedy uz asi 16tke, kedze 3.maj sa blizi) medzi babkami...
co sa skrutky tyka...kazdemu to asi robia inak. ja sa este poinformujem. co sa tyka brania stepu. ja stale doktora presviedcam aby mi ho vzali z mrtvoly alebo od darcu...predsalen o ranu menej a rekonvalenscencia bude rychlejsia...
orteza... ja jednu mam, ale akosi svaly na nohach porastli za ten rok a uz ju nezapnem(ked chodim lyzovat, obliepam hokejovou paskou
barle nemecke su pripravene...na francuzskymi som uvazovala...ved uvidim, ale radsej bez barli
co sa tyka biku...ja skusim co najskor doma na trenazeri na najnizsom odpore+prevode...sa to rychlejsie rozhybe... na rehabilitacie neviem ci budem chodit. bude zalezat od casov, nemozem vela zo skoly chybat...
v tej VIPke som nesedela. uz dobre dva tyzdne som poriadne vonku nebola(ale o tyzden sa chystam na konecert puding pani elvisovej-mimochodom s nami ide ucitelka
Co sa kramarov tyka...tam to asi vazne vedia, doverujem im, keby nie, idem na sukromnu
2Marek74:
ty si nejako rychlo zacal slapat na biku
orteza...ochabuje svalstvo ak je to taka pevna, ak je taka, na ktorej sa da nastavit flex, takze mozes hybat nohou, asi len brani vo vyskakovaniu do stran a rotacii(moje oblubene pri basketbale)
2triki:
hej. pustaju aj po 24hod, ale to byvaju bud jednodnove klinky alebo ine nemocnice...tuto sa s touto operaciou zdrzim asi aj tyzden(dufam, ze co najkratsie)...a predsalen plna narkoza+ detska klinika
2dusan33:
hej...tie ortezy som videla, len dufam, ze do tychto horucav dostanem taku fajnu teplucku
Preto si tam ľudí nechávajú lebo za ukončenú hospitalizáciu dostane nemocnica viac zaplatené ako jednodňovka čo je nonsens.
TO BUBU: no ono by sa tam nesli len tou kamerkou mrknut
ked som bol na prvej operacii, tak mi v predoperacke dali oblbovak ... a to uz som si samozrejme potom nic nepametal. ale ako som sa poobede zobudil, tak mi sestricka hovorila, ze som sa tam pobil s doktormi, ani za svateho na stol