ked som isiel vcera peso z Marianky, kde som bol pozriet Zimny maraton, a vracal som sa cez Malinsky vrch do Race... tak som si spomenul na jeden stary singletrack, ktory som poznal ako prejazdny cca z roku 1985. Chcel by som sa ist nan buduci vikend pozriet...
Otazka znie, su ochotni bratislavski bikeri v pripade, ze by sa dal spojazdnit, urobit na nom nejake brigady... asi bude treba pilit stromy, odpratavat spadnute haluze, mozno i mensie zemne prace - uprava chodnika...
Ak by bol zaujem o obnovu tohto singletracku, dajte mi vediet, a pozriem sa, v akom je stave, pripade urobim foto dokumentaciu.... Inak ten singletrack ma uctihodnu dlzku 7,9 km !!! Ak by sme ho dali dokopy, tak som ochotny ho i zlegalnit a vyznacit ako oficialnu cyklotrasu.....
posledný komentár: 15. 8. 2025 o 12:39
este sa ozvem...
Ak vie krovinorez kosit travu, tak by to bolo fajn... Stavy treba zobrat tolko, aby sme vedeli s krovinorezom skosit cca 600 m o sirke 1m.
A dik...
je to len vysoka trava...obcas certovo rebro...ale inak sama trava..
takych tam bolo viac, jeden este statnejsi, nez tento na foto...
Celkovo sme spilovali 11 hrubych stromov na uz vycistenej casti singletracku, a na nevycistenej, to nepocitam, to boli len tenke stromy, ale bolo ich pozehnane...
Este raz dakujem pilcikovi Vilkovi a Naikimu za dnesnu brigadu....
Neviem, aká je terénna situácia, ale musí byť mostík? Milujem brody!
@tulenik:
Terenna situacia je taka, ze v potoku nie je voda. Je to skor hlboke udolie, ktore treba preklenut mostikom z toho dovodu, aby sa lahsie biker dostal von z udolia...
@all:
prikladam doplnenu mapku pre tych, ktori este na singletracku neboli. Jednotlive cisla na mapke maju tento vyznam:
1. - miesto, kde sa zacina singletrack ( smerom od Zeleznej studienky )
2. - miesto, kde sa nachadza kamen z roku 1802, zaroven k dnesnemu dnu vycisteny usek ( medzi bodmi 1 a 2 )
3. - miesto, kde usti singletrack na asfaltovu cestu ( 2. kamenolom - Kacin), sem by sme to chceli vycistit do konca juna... cca asi este 2 brigady.
4. - miesto kde konci singletrack
5.- U Slivu...
Čo sa týka singla samotného, aspoň jeho dokončenej časti * , bude to jedna báseň keď sa to pojazdí a niektoré muchy sa vychytajú. Na niektorých častiach treba zhrabať lístie z kraja singla, to by tam myslím vôbec nemalo byť (viem o čom píšem, šuchol som sa tadiaľ po svahu). Sú tam myslím dve ostré neprehľadné zákruty, pred ktorými som ani cestou hore ba ani dole nevidel, kam za zákrutou pokračuje singletrack. Či ide rovno alebo zatáča, ak zatáča tak pod akým uhlom. Teraz už neviem čo tam bránilo vo výhľade, mýslím že terénna nerovnosť a kríky zároveň. Pravdepodobne by to chcelo vyklčovať a zrovnať zo zemou, prípadne to miesto minimálne označiť. Inak je to bezchybné, ... zatiaľ je to síce ako jazda po lúke, ale to sa jazdením urovná. Vážne super práca a parádna klopenka
Inak pozor, pri písaní príspevku na mieste hviezdičky (*) som na sebe zbadal malinkého, sotva dvojmilimetrového kliešta, a keďže som včera bol pozrieť len singletrack, treba sa po dojazde dobre poprezerať. Bol úplne nenápadný, najskôr som myslel že tam mám zaschnutú kvapôčku krvi a až keď som ju nabral nechtom som zistil že sa to hýbe.
A a.ndrejko k tomu klcovaniu a odhrabavaniu - singletrack nie je o tom, ze sa maju klcovat kriky v okoli a odhrabavat listie na sirku 1 a pol metra aby z toho vznikla dialnica s vyhladom na 3 km dopredu. Ma to byt uzky technicky chodnicek, ktory co najmenej zasahuje do prirody, takze prehnane upravy nie su vhodne - aj v prilis velkej sirke odhrabane listie urobi viac skody ako uzitku. Napr. uz su tam niektore miesta, kde je listie odhrabane az za hranicu chodnika na zvazujuci sa svah a prave to potom vedie k zlemu odhadu jazdca a zvysenemu riziku padu - ked tam nie je listie, tak clovek ide zosiroka a pritom sa moze dostat uz na zosikmujucu sa cast svahu mimo chodnika a hned leti. Listie na okraji tvori akusi psychologicku a bezpecnostnu hranicu, za ktoru sa clovek nema pustat.
A co sa tyka tych zakrut, teda myslim ze su tam take dve i ked spominam si stale len na jednu z cca 110 stupnovu. Dojem z tej zakruty bol taky, ze som vobec netusil ci pojde rovno, dolava alebo doprava, proste som nevidel kde pokracuje singletrack a otocka sa mi stracala na kopci. Problem som mal hlavne ked som slapal hore kde som v tej zakrute musel zastat aby som sa nezviezol po svahu. Dolu to uz bola pohodicka a kedze som vedel ako to tam vyzera tak som si i pribrzdil. Keby to nebola taka hnusna ostra tocka, zatial jedinna na singlaci tak by to bolo prejditelne v pohode. Lenze kedze je to podla mna jedinne miesto singla kde je potreba na cisty prejazd priemernu rychlost znizit minimalne o polovicu, k tomu je to miesto neprehladne, je to i miesto potencialne nebezpecne. Nechcem aby sa to tam zrovnalo zo zemou a spravila sa obkluka, to nie, len navrhujem aby sa okolity teren upravil tak, aby z cca 5-8 m od tocky bolo jasne kadial singlac pokracuje.
Dufam ze si na najblizsiu brigadu spravim cas a nebudem vam len do toho kecat ale prilozim i ruku k dielu.
inak netvrdim ze ta zakruta je tazka alebo nezvladnutelna, len to ze pokial je tam niekto prvy krat ako ja, tak je v tej rychlosti dost necakana a neprehladna. Zo zaciatku som si dokonca myslel ze toci na druhu stranu, kedze je mierne klopena von zo svahu a cestou zdola som mal vo vyhlade i strom, kde sa zdalo ze ho bude obchadzat zprava a nie to ze pred nim prudko stoci dolava. Ale tot je len moj nazor. Pravdou je ze som tam bol vecer nieco po siedmej, svetla ale bolo stale dostatok.
Ak bude treba, mozme z oboch stran zakruty vylepit vykricniky, alebo smer zakruty... pre slabsie povahy...
Ked sa singletrack vyjazdi, bude to podla mna o inom... ja osobne som rad, ze sa nam podarilo vypilit tie stromy, ze je to cele prejazdne...
Listie, zakruty a podobne vylepsenia za budu riesit, az ked sa docisti 1. etapa po asfaltovu cestu. Kto bude chciet, moze to docistit, upravit v ramci svojej aktivity na singletracku...
A dakujem vsetkym, ktori pomohli a venovali par volnych hodin na upravu singletracku...
DIK....
inak celkom parada takto v sere na vlhkom singli, odporucam fajnsmekrom.
a stretol som dvoch chalanov, takze posledna znama poloha hrabiel je: jedny su pri monolite a jedny na konci cca 50 m dokonceneho useku.
(pise sa jedny hrable alebo jedni hrable ? to pomnozne ma mata
jedny
To Laco Findl
platí tá sobota o 9.30 na konečnej pri sanatóriu? Dnes mám poslednú možnosť byť na nete, chcela som si to preto upresniť.