Prečítal som pár článkov v novinách a diskusie a trochu popísal s jedným človekom s nickom perun01.
Nedá mi to nezacitovať niekoľko jeho názorov:
- ešte dodám, že ja som z bicykla padol viackrát, raz to skončilo aj sadrou na nohe, ale nikdy nie na hlavu, ani o nikom takom neviem. Reálne prilba na hlave je čistá buzerácia, nechcete prikázať ludom nosenie plynovej masky a plášťenky JVP
- iba cyklista histerik môže dobrovolne nosiť helmu, ešte trochu pochopím cykloklosárov a cyklotrialistov, ale cestný?
- riadim sa podla zákona pravdepodobnosti, nie že som apriori nezodpovedný.
Napr. ver tomu, že ako cyklist apatrím k tým opatrnšjším a ked idem dole kopcom, tak brzdím vždy medzi prvými, aby som v každom okamihu mal bicykle pod kontrolou, lebo od určitého momentu sa bicykel vymkne kontrole a chvílu trvá, ked sa za skrotí.
- ak už by cyklista mermomoci chcel niečo robiť pre svoju bezpečnosť v prípad pádov, tak 100x užitočnejšie by boli chrániče na kolenách a lakťoch.
- Cyklista, čo niečo také na sebe pri jazde nemá, ale helmu áno, je čistá ovečka, stádovitý magúrek, ktorý vôbec nerozmýšla.
- takže chceš povedať, že nenosíš chrániče na lakťoch a prilbu áno ?
- Priznaj si, že je to len imidžová záležistosť a z "bezpečnosťou" to nemám de facto nič spoločné.
Mimochodom, z hladiska % pravdepodobnosti by som tie nákolenníky predsa len nosil... nohu v sadre som mal po páde na asfaltke, a rozbité koleno tiež!
Naopak, pri "downhille", teda po slovensky jazde dole kopcom (rôzne kopce s rôznym povrchom), som ešte nikdy nepadol.
Čo vy na to?
posledný komentár: 20. 11. 2025 o 20:20
posledný komentár: 23. 5. 2025 o 8:07
Jo tak to skus.
Potom sa, ale nezabudni s nami podelit o zazitky.
napr ja na biku nemam ani 1 odrazku. Teda v predu mam na rajdoch nalepeny kus s toho reflexneho pasika co sa dava na nohu/ruku = je to odrazka ?
na batohu vsak mam reflexne prvky
prilbu nosim VZDY A VSADE uz niekolko rokov (na lyzoch nosim prilbu uz 4 roky ked som ju mal prvu sezonu, nikto ale naozaj nkto nevedel pochopit naco mi to je a teraz polka kamosov lieta v prilbach
a kedysi sa tu spominalo nieco ako "preukaz horskeho cyklistu" alebo rposte nieco take, ze ked sa tym preukazete chlpatym, tak vas nemozu pokutovat za veci ako odrazky atd. pretoze "len prevazate bike z 1 preteku na druhy" alebo proste ze vas bike je urceny na preteky - nieco take sa tu kedysi spominalo. Co je na tom pravda ?
Blatniky su povinne ?
Nebol to Černákov syn?????
Doobeda som v bikeshope bol kupit reflexne nalepky. Predavac mi ponukol rozne 3M farebne verzie (Shaman racing) a chvilu som uvazoval o ciernej, nech to na biku nekrici. Ale potom som si hovoril, ze o tom policajtov tazko presvedcim, ze to naozaj je reflexna folia a tak som predavaca poprosil, ci mi moze pozicat nejake svetlo/baterku cim mozem testnut aky je rozdiel v odrazivosti medzi striebornou a ciernou verziou. Cierna vyrazne zaostavala, tak som zobral striebornu a s dobrym pocitom som polepil bike. Aj som to testol celovkou (umiestnenou tesne pri ociach) a odrazalo to fakt celkom dobre a tak som spokojny podvecer vyrazil na navstevu. No a ako sa tak vraciam z navstevy domov, tak jedine miesto kde som musel ist po ceste bolo v Karlovke za Rivierou pri Casey pube - blbeckovia parkuju na chodniku, navyse sa tam mota plno ludi a jeden blbec predomnou v pravom pruhu zastavil v druhom rade, takze zostal len jeden pruh. Ako som bol rozbehnuty, tak som to strihol do laveho pruhu a hned sa zaradil doprava, ale to uz zrazu boli pri mne policajti a zastavili ma. Skonstatovali, ze ma vobec nebolo vidno. Ukazal som im cerstvo nalepene reflexne nalepky, ale tvrdili, ze ich nevidno. Tak sme to normalne sli aj testnut. Vytiahli aj reflexnu vestu z auta a zavesili na bike a zasvietili sme baterkou na bike. Folie nebolo vidno vobec, zato dost svetla odrazali vsetky strieborne casti biku ako napr. koruce, kazeta a pod. Vesta ako tak svetlo odrazala, ale tiez ziadna slava. Viem, ze efekt 3M reflexnych prvkov spociva v tom, ze mnoho miniaturnych smerovo rozne orientovanych krystalikov odraza svetlo len presne v tom uhle pod akym na ne dopada, ale faktom je, ze ako sme tak stali 10 metrov od biku, tak fakt ten odraz svetla z baterky umiestnenej v urovni pasu vidno nebolo. Chalani (polisi) boli v pohode a odporucili mi vo vlastnom zaujme to poriesit radsej svetlom a pustili ma.
Zaver: Na reflexne folie sa radsej prilis nespoliehajte (a na farebne uz vobec). Ak vodic sedi aj len relativne o kusok vyssie nez bezne (resp. je o kusok vyssi), tak reflex z folie nemusi byt skoro vobec vidno. Cize na noc jednoznacne radsej svetlo/blikacku.
Baterka je mnohokrát slabý zdroj na tieto reflexy.Treba vyskúšať reflektory auta.
BTW:nie je hádam ani podstatné,aby ma videl chodec s baterkou.
Myslim, ze tento test odrazivosti absolutne nedosahoval realne podmienky v premavke. Vidiet ta musim ovela skor, ako zo vzdialenosti 10 m a urcite si na teba z auta posvietim niecim inym, ako baterkou. Ale je velmi potesujuce, ze polisi mali snahu situaciu riesit a obcanovi pomoct. Zeby zmena v zmyslani policie?
Toto používam aj ja. Akurát si ich trochu preplatil, u Hofera v Hainburgu stáli pred rokom 1 E.
ja reflaxne prvky na biku nemam ziadne pokial viem
pouzivam tuto (smart superflash ci tak dako sa vola) a mozem len odporucit...svieti oproti inym blikackam co som mal super
BTW:nie je hádam ani podstatné,aby ma videl chodec s baterkou.
Ako som pisal - siel som pred nimi po ceste a zastavili ma, lebo ma nebolo vidiet. Nebudem sa s nimi predsa hadat a presviedcat ich, ze ma museli vidiet, ked som nemal okrem reflexnej folie na biku nic podla zakona.
Btw. mam tiez tu SMART blikacku z obrazku vyssie a svieti fakt paradne. Len ma jeden zasadny problem - pri väcsom otrase moze odpadnut cela predna cast zabudovana v cervenej krytke, tzn. diody, elektronika aj baterie a na biku zostane len zadny plastovy kryt. Cize je dobre si ju poistit - ja som ju po dvoch takychto rozpadnutiach stiahol plastovou eska paskou.
Inak na biku mam zopar reflexnych nalepiek (cervenych) a tie vidno slusne. V zadu klasicku 3-diodovu blikacku, v predu 7-LED biele svetlo (homemade, na dojazd po tme staci) a este aby ma bolo vidno dve vysokosvietive modre ledky (svietia asi lepsie ako tych 7 bielych). Na batohu mam tiez reflexne lemovanie + idem nalepit reflexnu foliu na vsetky pracky. a este mam reflexne nalepky na helme zozadu. Myslim ze je toho celkom dost. Sice ma este nestopli policajti a dufam ze ani nebudu musiet. Neviem co by povedali na tie modre, pokial viem na bikoch zakon nestanovuje ze by to tam nemohlo byt ako na autach/motorkach.
ty si chcel nahradit reflexnymi nalepkami blikacku???
Otazka je ci sa daju reflexnymi nalepkami nahradit odrazky a nie svetla.
Svetlo nalepkou nenahradis.
bol to ujo na bicykli s blikacimi oranzovymi paskami na ruke a nohe , lenze to clovek zisti az blizsie.. zmiast to ale dokaze poriadne, lebo na ceste oranzova =smerovka, tak clovek nevie ci sa ide nejaky vol otacat alebo co..
takze biela vpredu, cervena vzadu a pasky si lepte kam chcete
bol to ujo na bicykli s blikacimi oranzovymi paskami na ruke a nohe , lenze to clovek zisti az blizsie.. zmiast to ale dokaze poriadne, lebo na ceste oranzova =smerovka, tak clovek nevie ci sa ide nejaky vol otacat alebo co..
takze biela vpredu, cervena vzadu a pasky si lepte kam chcete
Neprehanaj, ved aj povinne odrazky na pedaloch su oranzove.