V sobotu na pretekoch mi odislo lozisko zo strany prevodnikov do preč Nema nahodou niekto lozisko zmerane Alebo typove oznacenie
EDIT : ložisko malo najazdene iba cca 3000 km. Nejaka mala zivotnost, alebo mate ine skusenosti
Loziska sa daju kupit samostatne vyrabaju ich rozny vyrobcovia, dokonca zapuzdrenie moze byt plastove alebo mosadzne. Tolko som zistil u predajcu lozisk v obchode. Cena sa podla vyrobcov pohybuje od 3,5 € do 17 €.
raz mi pri pade nieco prasklo v lavom lozisku (nevidel som co, dal som to rovno do servisu, nakolko kluky zacali drhnut... tzn. netocili sa tak lahko ako by sa mali ).
v servise mi povedali, ze sa tam odlomilo kusok z niecoho (nepamatam coho) a to tam narobilo galibu a cele lozisko treba vymenit... XTR loziska stali cca 2.000Sk, a nebolo mozne kupit len jedno samostatne!!!
no, boli tu aj loziska DuraAce, ktore su totozne s XTRkovymi, a stoja polovicu.. teda obe (lave a prave) za 1000korun!!! tak som kupil DuraAce, a v pohodicke mi to funguje uz asi rok.
ja mam xtr loziska 2004 a mam ich od vtedy jazdim na nich ako blazon a nic. ani vakel ani ziadne zvuky.
Keď som sa s tým už babral na SOČku, dám to aj sem. Ak by mal niekto záujem, môžem zmerať nenormalizované časti prípravku na ložisko.
2. Problém nastal, keď sa mi na jeseň zadrelo ložisko, čo zanechalo stopu aj na oske kľúk (príloha A.33). Na vylisovanie som musel použiť prípravok na vylisovanie a nalisovanie ložiska (príloha A.34). Po zhodení kľúk a reťaze som postupoval nasledovne. Najprv som musel stiahnuť rozpínateľnú rúrku pomocou hadicovej spony, aby sa cez odsadenú koncovú časť rúrky dalo nasadiť ložisko (príloha A.35). Potom bolo potrebné zhodiť z misky vonkajší plastový kryt a tesniacu podložku z ložiska (príloha A.36). Následne sa mohlo prejsť k samotnému vylisovaniu ložiska. Cez ložisko sa nasadila rozpínateľná rúrka. Najskôr bolo treba zakontrovať 2 matice, aby sa skrutka pri doťahovaní ďalšej matice neotáčala (príloha A.37). Potom sa rúrka zafixovala o ložisko pomocou kužeľa. Ten rúrku roztiahol a odsadená hrana sa zachytila o ložisko (príloha A.38). Následne sa zakontrované matice demontovali, cez skrutku sa prevlieklo puzdro, ktoré sa oprelo o misku a kontrovacie matice sa opäť namontovali (príloha A.39). Za chvíľu bolo vylisovanie dokončené bez poškodenia misky alebo ložiska (príloha A.40). Na nalisovanie nového ložiska som použil prípravok s dlhšou skrutkou a väčšou maticou (príloha A.41). Klasické misky so závitmi majú výhodu, pretože ložiská sa dajú nalisovať pomocou zveráku. Nakoľko je ale press fit stred nalisovaný v ráme, bolo by obtiažne dávať do zveráku celý rám. Čo sa týka ložiska, dá sa použiť aj ložisko 6805 STN 02 4630. Avšak to je o 1 mm širšie ako originál, bolo by treba zrezávať v zhybe z vonkajšieho plastového krytu. Preto som použil originálne ložisko. Pred lisovaním je dobré jemne namazať vnútornú časť misky. Pri lisovaní bolo dôležité použiť väčšiu maticu, ktorá sa oprela o koniec rozpínateľnej rúrky. Pri použití menšej matice by matica tlačila na kužeľ, čím by mohlo dôjsť k poškodeniu ložiska. Po nalisovaní sa na ložisko nanesie ešte vazelína (príloha A.42). Na ložisko sa nasadí tesniaca podložka a vonkajší plastový kryt (príloha A.43). Nakoniec sa nahodili kľuky a reťaz. Týmto bol bicykel pripravený na jazdu.
šetrnejšie mi pripada lisovať ten krúžok, ktorý je osadený.
do diery vonkajší a na hriadel vnutorny.
pri vyberani stareho by ma to netrapilo, ale prenos tlaku cez gulicky tomu novemu neprospeje.
este radsej pospekuluj nad lisovacim nastrojom s priemerom o jednu desatinku mensim ako vonkajsi kruzok.
To staré ložisko som už vyberal 2.raz a pred tým mi ho otec lisoval kladivom a drevom, ku koncu namiesto dreva použil maticu čo je v prílohe A. 41. a ložisko prežilo. Preto si myslím, že lisovanie ložiska prípravkom cez vnútorný krúžok by nemalo ložisku niečo spraviť, keďže sa lisuje pokojným tlakom a nie nárazmi.
Ale ok, nabudúce to už budem lisovať golou.
Pokojny tlak znie asi tak, ako hlucne ticho. Nevravim, ze lozisko neprezilo, ale urcite to rob radsej tak, ako ti radi otaznikovovykricnikovy Jano. Loziska ti podakuju.
Pred chvilkou som dokoncil akciu. Okrem Martinuxa nikto neuvadza, ako vylisoval lozisko. Nie je to jednoduche a bez special pripravku asi dost tazko realizovatelne. Tiez sa mi lozisko na jednej strane rozpadlo a vnutri ostala len vonkajsia obruc.
Dal som na radu diskutujucich k clanku na bajk.cz a pouzil som teplo. Namiesto horkovzdusnej pistole bol poruke rovno propanbutanovy horacik, ale maly horak v sporaku v kuchyni by sa tiez dal pouzit
Nahriat misku s loziskom prichytenu dratom (tak aby nebranil jeho vypadnutiu) do stahovaku a vystupkom kluca stredne silne narazit na pevnu plochu. Na 3krat bolo vonku.
Lisovanie naspat cez podlozky a srob vhodneho rozmeru.
Nakoniec som si dal robotu aj s tym, ze som zbrusil plastovu vlozku do tvaru L v reze (fialove sipky), cim som eliminoval vacsiu sirku loziska. Malou bruskou (110mm, tenky kotuc na ocel) to islo pri pomalych otackach bezproblemovo a rychlo.
Typ na loziska je tusim z prispevku od Romanax. Vdaka. http://www.techmat.sk/ 2E/kus 2RS nemali prave skladom, ale dodali do 1 tyzdna.
(Znacka Codex (CX) vyrobene v Cine pre Slovincov balene v peknych krabickach).
komplikovanejšie to už nešlo?
vytiahnem misku,otočím,chytím plochý šrobovák,kladivko a zo zadnej strany ložisko vyklepávam von....nové buď nalisujem v hydr. lise,alebo orech z goly,kladivo a je....
robota na 10 minút...
FSA
OUTBOARD BB "TOP HAT" BEARING SHIM/COVER
Steps Down 25mm ID Bearings to 24mm
Use with any of our "6805" bearings to upgrade your FSA bottom bracket. Re-use your original "top hat" O-rings or simply pack the space between the bearing and "top hat" with grease.
A neznizuje to tuhost ulozenia? Ved ten plastovy medzikus musi v zatazi ciastocne pruzit a kluky teda musia trochu "plavat" zo strany na stranu ked sa slape silovo v stoji celou vahou, nie? Truvativ ma kluky ulozene priamo v loziskach, ziadne medzikusy.
zdarvim chlapci, chcel by som sa poisťiť novými ložiskami viete mi niekto povedať presné rozmery pôvodných ložísk, alebo odporúćiť nejaký konkr. produkt v dobrej cene (nie 20€ za nejaké keramické ložisko, niesom *****
ďakujem
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
raz mi pri pade nieco prasklo v lavom lozisku (nevidel som co, dal som to rovno do servisu, nakolko kluky zacali drhnut... tzn. netocili sa tak lahko ako by sa mali
v servise mi povedali, ze sa tam odlomilo kusok z niecoho (nepamatam coho) a to tam narobilo galibu a cele lozisko treba vymenit... XTR loziska stali cca 2.000Sk, a nebolo mozne kupit len jedno samostatne!!!
no, boli tu aj loziska DuraAce, ktore su totozne s XTRkovymi, a stoja polovicu.. teda obe (lave a prave) za 1000korun!!! tak som kupil DuraAce, a v pohodicke mi to funguje uz asi rok.
ja mam xtr loziska 2004 a mam ich od vtedy jazdim na nich ako blazon a nic. ani vakel ani ziadne zvuky.
2. Problém nastal, keď sa mi na jeseň zadrelo ložisko, čo zanechalo stopu aj na oske kľúk (príloha A.33). Na vylisovanie som musel použiť prípravok na vylisovanie a nalisovanie ložiska (príloha A.34). Po zhodení kľúk a reťaze som postupoval nasledovne. Najprv som musel stiahnuť rozpínateľnú rúrku pomocou hadicovej spony, aby sa cez odsadenú koncovú časť rúrky dalo nasadiť ložisko (príloha A.35). Potom bolo potrebné zhodiť z misky vonkajší plastový kryt a tesniacu podložku z ložiska (príloha A.36). Následne sa mohlo prejsť k samotnému vylisovaniu ložiska. Cez ložisko sa nasadila rozpínateľná rúrka. Najskôr bolo treba zakontrovať 2 matice, aby sa skrutka pri doťahovaní ďalšej matice neotáčala (príloha A.37). Potom sa rúrka zafixovala o ložisko pomocou kužeľa. Ten rúrku roztiahol a odsadená hrana sa zachytila o ložisko (príloha A.38). Následne sa zakontrované matice demontovali, cez skrutku sa prevlieklo puzdro, ktoré sa oprelo o misku a kontrovacie matice sa opäť namontovali (príloha A.39). Za chvíľu bolo vylisovanie dokončené bez poškodenia misky alebo ložiska (príloha A.40). Na nalisovanie nového ložiska som použil prípravok s dlhšou skrutkou a väčšou maticou (príloha A.41). Klasické misky so závitmi majú výhodu, pretože ložiská sa dajú nalisovať pomocou zveráku. Nakoľko je ale press fit stred nalisovaný v ráme, bolo by obtiažne dávať do zveráku celý rám. Čo sa týka ložiska, dá sa použiť aj ložisko 6805 STN 02 4630. Avšak to je o 1 mm širšie ako originál, bolo by treba zrezávať v zhybe z vonkajšieho plastového krytu. Preto som použil originálne ložisko. Pred lisovaním je dobré jemne namazať vnútornú časť misky. Pri lisovaní bolo dôležité použiť väčšiu maticu, ktorá sa oprela o koniec rozpínateľnej rúrky. Pri použití menšej matice by matica tlačila na kužeľ, čím by mohlo dôjsť k poškodeniu ložiska. Po nalisovaní sa na ložisko nanesie ešte vazelína (príloha A.42). Na ložisko sa nasadí tesniaca podložka a vonkajší plastový kryt (príloha A.43). Nakoniec sa nahodili kľuky a reťaz. Týmto bol bicykel pripravený na jazdu.
do diery vonkajší a na hriadel vnutorny.
pri vyberani stareho by ma to netrapilo, ale prenos tlaku cez gulicky tomu novemu neprospeje.
este radsej pospekuluj nad lisovacim nastrojom s priemerom o jednu desatinku mensim ako vonkajsi kruzok.
Ale ok, nabudúce to už budem lisovať golou.
Dal som na radu diskutujucich k clanku na bajk.cz a pouzil som teplo. Namiesto horkovzdusnej pistole bol poruke rovno propanbutanovy horacik, ale maly horak v sporaku v kuchyni by sa tiez dal pouzit
Nahriat misku s loziskom prichytenu dratom (tak aby nebranil jeho vypadnutiu) do stahovaku a vystupkom kluca stredne silne narazit na pevnu plochu. Na 3krat bolo vonku.
Lisovanie naspat cez podlozky a srob vhodneho rozmeru.
Nakoniec som si dal robotu aj s tym, ze som zbrusil plastovu vlozku do tvaru L v reze (fialove sipky), cim som eliminoval vacsiu sirku loziska. Malou bruskou (110mm, tenky kotuc na ocel) to islo pri pomalych otackach bezproblemovo a rychlo.
Typ na loziska je tusim z prispevku od Romanax. Vdaka.
http://www.techmat.sk/ 2E/kus 2RS nemali prave skladom, ale dodali do 1 tyzdna.
(Znacka Codex (CX) vyrobene v Cine pre Slovincov balene v peknych krabickach).
vytiahnem misku,otočím,chytím plochý šrobovák,kladivko a zo zadnej strany ložisko vyklepávam von....nové buď nalisujem v hydr. lise,alebo orech z goly,kladivo a je....
robota na 10 minút...
http://www.bike-components.de/products/info/p13931_Kappe-fuer-Cartridge-Innenlager.html
http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=39505
OUTBOARD BB "TOP HAT" BEARING SHIM/COVER
Steps Down 25mm ID Bearings to 24mm
Use with any of our "6805" bearings to upgrade your FSA bottom bracket. Re-use your original "top hat" O-rings or simply pack the space between the bearing and "top hat" with grease.
ďakujem