ked som isiel vcera peso z Marianky, kde som bol pozriet Zimny maraton, a vracal som sa cez Malinsky vrch do Race... tak som si spomenul na jeden stary singletrack, ktory som poznal ako prejazdny cca z roku 1985. Chcel by som sa ist nan buduci vikend pozriet...
Otazka znie, su ochotni bratislavski bikeri v pripade, ze by sa dal spojazdnit, urobit na nom nejake brigady... asi bude treba pilit stromy, odpratavat spadnute haluze, mozno i mensie zemne prace - uprava chodnika...
Ak by bol zaujem o obnovu tohto singletracku, dajte mi vediet, a pozriem sa, v akom je stave, pripade urobim foto dokumentaciu.... Inak ten singletrack ma uctihodnu dlzku 7,9 km !!! Ak by sme ho dali dokopy, tak som ochotny ho i zlegalnit a vyznacit ako oficialnu cyklotrasu.....
posledný komentár: 15. 8. 2025 o 12:39
sa to len zda ze to nieje vela, ale vypilovanie a vycvakavanie stromcekov zaberie celkom dost casu.. odhadzuju sa popadane stromy, pripadne bordel po lesackej tazbe, a ono taka riadna kopa konarov kvalitne popreplietana cez seba da fakt zabrat, hruba sila, pilka alebo mikado
ked je vsetko "prejazdne" nastupuju hrable a odhrabava sa listie na jednoznacnost stopy..
+zahrabavaju sa jamy ktore ostali po vyvratenom koreni stromu (obcas skoro 1m hlboke)
robia sa pripadne najazdy, klopky..
a dalsi problem su ludia, nie vzdy sa ich tam zide 10..
Samozrejme si asi vravis ze sa to da stihnut ovela skor, ... lenze na singli pracuju mozno maximalne osmi ludia, aj to len cez niektore vykendy. Obcas sice niekto prilozi ruku k dielu i cez tyzden (pohrabe, popili, poprace). Pravdepodobne je tam na to nedostatok ludi ... nar. ja sa tam uz dlhu dobu chystam, ale zatial mi to nikdy nevyslo, bud som doma alebo uz nieco mam. Pre predstavu si pozri napriklad v poslednej dobe dost zname rychlebske stezky ... pozri si dobu za ktoru to tych niekolko ludi spravilo ... a to robili takmer kazdy den (pravda s tymto singlom sa to porovnavat nemoze), alebo na cembe je nejaky kratsi singlac ... cca 350 metrov tusim, pozvali si stavitela singlov z walesu, asi dvadsat dobrovolnikov a cely usek im trval 150 hodin (taky singlac by sa mne pacil)
a teraz sa spytam ja ... pytas sa preto ze planujes nieco v lm ?
Ja to skusim len v kocke zhrnut:
1. obhliadka stareho polovnickeho chodnika, dohoda o jeho vycisteni...
2. vybavenie vsetkych povoleni, tak, aby sme konali legalne. A nebolo tych papierov malo...
3. samotne cistenie, tak ako je popisane vyssie.
4. vybavenie dalsieho povolenia, dalsie cistenie...
Toto bolo doteraz, je to nespocetne vela brigad, ci uz v skupinach, alebo jednotlivci. Na singletracku je stale co robit...
Co este dalej:
5. este treba vybavit pilcika na prepilenie velkych stromov, vyhrabanie listia, zarovnat nerovnosti na singletracku..., oprava poskodenych casti chodnika...
6. vymalovat cyklisticke znacenie, osadit tabule...
7. ... a potom uz len jazdit...
Ale to treba este odpracovat zopar desiatok hodin. Ta praca nejde tak rychlo, ako by si clovek predstavoval...
Ja musim len podakovat vsetkym, co prisli, pomohli, prilozili ruky k dielu...
A este vyjadrenie k tomuto prispevku:
Nemyl si budovanie cyklo chodnika ( vacsinou asfaltovy o sirke 3 m ) a budovanie cyklotras, singletrackov v lese... Je to velky rozdiel... Cyklo chodnik vacsinou buduje stavebna firma s mechanizmami, ale cyklotrasy, singletracky budujes rucne, tu Ti ziaden stroj nepomoze, a je to dost piplava, zdlhava robota...
Ale som naozaj rad, ze sa dala dokopy partia, ktora sa prace neboji, a chce urobit nieco pre seba, pre svoje hoby - pre bike.
Na fotke je treti kamenolom a tociace sa udolie Vydrice...
Takze po dokonceni tejto casti singletracku sa bude i na co pozerat...
Ak by mal niekto buduci tyzden cas cez tyzden, dajte mi vediet, mozme pilovanie stromov spojit s mensou brigadou...
- vyznačiť stužkami pokračovanie trasy smerom na malinský vrch/malý slavín, pretože budúci týždeň by sa mala uskutočniť obhliadka pláhovaného úseku pracovníkmi štátnych lesov priamo v teréne - toto je podmienka získania povolenia, keďže táto časť trailu je/bude už mimo územia mestských lesov.
- ako už laco spomínal, dohodnutý je pilčík, takže by bolo veľmi vhodné vyznačiť na singli spadnuté stromy, ktoré chceme odstrániť. niektoré kmene totiž plánujeme ponechať ako spestrenie trailu.
stretli by sme sa ako už tradične o 10.00 ale tentoraz u slivu
najorv by sme prešli plánovanú trasu od malinského vrchu do údolia potoka uhlianka, kde momentálne trail začína/končí a vymysleli by sme trasovanie. potom by sme vyznačili spomínané kmene na singli. stretli by sme sa normálne na bajkoch. klasickú brigádu neplánujeme, ale kto by mal chuť a čas, môže si priniesť pílku, ešte ostali asi dva-tri úseky, kde by sa dalo čo-to počistiť
V tuto dobu treba klidek, salamka vstavanie. To by som musel vyrazat z domu o 8.30?!?
ranni ptace dal doskace... i kdyz driv chcipne
ja dondem... asi... 99%