Jano dakujem za pozvanie ale mam dost inych aktivit a s tym aj spojene priority. A tykaju sa bikovania ako takeho. A verim ze o papierovych clenov nestojite. Ja vas nekritizujem len som sa snazil poukazat na nieco co aj podla mna nema nejaky zasadny zmysel pre cinnost a fungovanie SLOMBY. Viem ze je dost zlozite dostat do povedomia ludi a organov nejaku organizaciu ale ci je toto ten najefektivnejsi sposob nuž neviem. Pisosip to ale spravne pomenoval a neda sa stym nesuhlasit. Kto je vasou cielovou skupinou ? Lebo to co ste zatial dokazali je urcene viac menej pre AM alebo freeriderov. Je to super ze sa vam to podarilo a verim ze jedneho dna sa vam podari aj nieco pre sirsiu bike verejnost v podobe dialkovych cyklotras a to je priestor kde sa mozno v buducnosti stretneme. Este raz, drzim vam palce pretoze viem co to vsetko obnasa .
EDIT : a az budete nieco tvorit v oblasti Spisskej rad prilozim ruku k dielu :y:
05.12.2009 - 16:18:13
00
Niekedy mi to z tych prispevkov pripada,ze XCckari maju radi len zvaznice a single uz ee...chalani,ved spolu obdivujeme fotky a videa zo singlov...ok mozno sme vacsina AM/EN ladeny,ale to s tym nemusi mat suvislost,singliky co stavame su XC charakteru a ked je niekde nejaky skocik,tak sa vzdy da pekne obist,ziadne FR skoky/dropy/padaky a pod.
Mozno vam chyba len skusenost,treba si asi nejaky taky singlik skusit,odporucam na jar vycestovat na vikend na ten Singel pod Smrkem ci Rychlebky,ale tie su uz vraj dost technicke(ale viac menej si ich pochvaluju aj XCckari na HT).
Mal som tu cest jazdit vonku podobne okruhy a ako som uz pisal-boli to xc singliky,kde si kazdy nasiel to svoje-od chrtov po freerajdakov.Proste nadhera...
Jazdil som po Belgicku s kolegom Belgicanom amaterske XC maratony,maju to tam perfektne zorganizovane-kazdy vikend pia/so/aj nedela celorocne na vyber z roznych regionoch 3-4 dlzky tras,ale o tom nechcem pisat.A kazda z tych tras obsahovala ~80% singlov roznych narocnosti,proste uz v pondelok som sa nevedel dockat nedele...Tie stovky-nielen Belgickych bikerov co sa tam vzdy zisli,to som tiez nechapal...ako ich narodny sport.
Viem,ze na Slovensku sa po XY rokoch mozme len slabo priblizit takym podmienkam,ale terenne podmienky na to mame este lepsie,tak preco to nevyuzit?
Takze tu skutocne nejde len o Am/En skupinku,mame zaujem rozvijat kazdu z MTB vetiev a okruhy stavat tak,aby si to uzil kazdy.
05.12.2009 - 16:51:18
00
Treba si prejst novopostaveny singel v KE, je to uplne nadherne vychutnatelne zjazdne aj na XC biku s 80mm vidlou(ziadne skoky, ziadne prudke veci, ziadne sutre). Je to slapave, plynule a ma to flow... a ked ho dojazdis, zistis ze mas usmev od ucha k uchu:)
05.12.2009 - 16:56:02
00
Peťo na toto ti snaď daju odpoveď chalani a baby co absolvovali trasu CENSORED na Cyklo Campe. Mala cca 90 km a neveril by si ze zlatym klincom na trase bol singel ;)
Jano bol som jazdil som :)
05.12.2009 - 16:56:22
00
Jak to tu čítam, tak to tu čítam a teraz mi došlo čo mi na tom celom nevonia. Bajkujem už pekných pár rokov. A vždy ma to ťahalo do divočiny. Už som to tu aj niekde spomínal, že som skôr turista a mtb mi slúži na urýchlenie turistiky. No a mne osobne nevonia to, že treba niečo v lese upravovať, aby som sa cítil cool, že som v lese. Ja sa cítim v lese cool roky rokúce, bez ohľadu na to, či si dobre zabajkujem, alebo sa vrátim doškriabaný od kriakov. Inými slovami mi to pripadá ako vyumelkovaný zásah do lesa, upravovať trať na to,aby sa po nej ľahšie bajkovalo. Ale je pravda, že pre človeka, ktorého na mtb najviac baví pohodová jazda, to môže byť podstatné.
Uvediem príklad, ktorý ma v súvislosti s budovaním singlov napadol:
- ako keby som pri horolezectve nemohol preliezť cestu, tak si tam prisekám nejaký chytík a stupík.

Hold asi nepatrím s takýmito názormi do cieľovej skupiny. ;(
05.12.2009 - 17:15:03
00
Piso, asi si to trochu zle pochopil. Tolko diskutovane terenne upravy sa tykaju predovsetkym novopostavenych singlov. Nikto nechce upravovat zabehnute turisticke chodniky. Cielom nie je ulahcit bikovanie, ale sprijemnit ho. V zasade ide o to, ze pohyb na bicykli ma mnohe specifika v porovnani s pesou chodzou. Spravne navrhnutie singtreku ma dopad na rychlost jazdy (dolezita pre bezpecnost), pohybovu pestrost (cielom je prinutit jazdca trochu pracovat s bicyklom) a v neposlednom rade zamedzit erozii pody. A ked sme uz pri porovnani singltrekoch pre bikerov a turistickych chodnikov (alebo este lepsie polovnickych chodnikov), tak v oboch pripadoch sa niekedy (alebo castokrat) nevyhnes terennym upravam. Takze v konecnom dosledku celkom nesuhlasim s tvojim nazorom, ze je to vyumelkovany zasah do lesa, prave naopak, pretoze dobre postaveny singlik posobi harmonicky s reliefom krajiny.
05.12.2009 - 17:32:59
00
zly priklad si dal piso :) lebo aj v PO u rodicov a aj v KE mam umele bouldrovky do 500 m od bytu :) a tak som zacal liezt aj ja a aj mnohi dalsi... a urcite nepokladam za vhodny sposob ako ludi naucit chodit do lesa bikovat, poslat ich na rozj*banu lesnu cestu po LKTcku, aby sme zase boli tam kde sme... a teda na velmi nizkej urovni v ramci cyklo sluzieb a podmienok.. a tiez (mozno najivne..) verim,ze cim viac ludi v lese bude, tym menej bude tento les ubudat... ja chcem lepsie podmienky na bike, chcem sluzby, chcem lesy - nie holoruby, chcem aby mi v lese slusne odzdravili (aj ked zdravim ako prvy), chcem aby som sa nestretaval s aroganciou na urade ked ja nieco chcem a som ochotny nieco preto robit a chcem kopec dalsich veci...

scitanie cyklistov - ked niekto nema ani len tolko zaujmu precitat si clanok o tomto scitani, ktory je napr. aj na mtbikeri, aj na bikemagazine, aj u nas na stranke atd. , tak nech sa prosim naozaj neregistruje... Taky clovek aj tak nepride pomoct v pripade, ze sa bude robit nejake cistenie lesa, alebo znacit nove trasy atd. (co je jeden z dovodov preco registrujucim sa, davame moznost uviest mail, ktory mi potom pouzijeme v pripade ze sa bude nieco robit...aj pri uspesnosti len 1% uz teraz mame dalsich 15 novych ludi, ktory pomozu chalanom stavat single,znacit a pod..ale hej - je to blud... :swear: ). Dalsia faza scitania bude prebiehat v kamennych shopoch, aby sme oslovili co najviac ludi. Predavajuci bude moct vysvetlit osobne preco,naco,kedy a opat raz, v pripade zaujmu sa clovek prihlasi. Ocakavam, ze takymto sposobom (ak ho rozsirime do dostatocneho mnozstva obchodov, oslovime aspon 15 000 ludi, ktorych budeme moct masirovat aj trochu inymi vecami, ako bludmi v telke.... ;) )

a na koniec len dodam - ze tato diskusia, ako mnohe dalsie, nevedie nikam, a preto sa do nej nie som ochotny dalej zapajat a idem venovat cas inym, dolezitejsim veciam, ktore budete moct skritizovat uz coskoro :)
05.12.2009 - 17:47:30
00
velmi zaujimavý názor NAKONIEC,... to som už niekde a niekedy zažil :-)
a ktorá že to diskusia vedie niekam ??
tá, kde všetci, jednohlasne a jednomyselne (alebo slabomyslene) so všetkým súhlasia ???
nerád by som tu zažil novodobé "parlamentné spôsoby"
05.12.2009 - 18:17:43
00
nevedie nikam pretoze kazdy mame odlisny nazor a urcite sa na fore nepodari nikomu presvedcit mna, ze lesne cesty su OK a naopak, mne sa nepodari skrz toto forum presvedcit nikoho ze singltreky su OK. a preto je tato snaha iba stratou casu, casu ktory vsetci vieme pouzit inac,a verim, ze kazdy jeden z nas lepsie! a ak si niekto mysli,ze reagujem podrazdene, tak ano, ma pravdu, lebo spim 5 hodin denne, pracujem 10 hodin denne a zvysok venujem slombe (na biku som nesedel 2 mesiace, co sa spustila lavina udalosti v slombe,pricom vysledky bude vidno onedlho) a pocuvat kritiku stale do nekonecna, na veci ktore robim zadarmo a na ukor svojho casu a mentalneho zdravia je fakt super...
05.12.2009 - 18:25:18
00
hm... smutné
ak maš dojem, že nepresvedčíš nikoho.....tak to je potom velmi zlé a aj smutné,
neveríš sám sebe ???
dobrý "vedúci" ma dostatok trpezlivosti a hlavne dobrých argumentov v rukáve, aby dosiahol vytúžený cieľ
05.12.2009 - 18:33:42
00
2bonecraher: Hohó. To si ešte nevidel kritiku. Predchádzajúce príspevky s ňou nemajú nič spoločné. Je to skôr súhrn postrehov od bajkerov, o ktorých by ste ako slombisti mali vedieť. Nikdy nevieš, kedy sa ti to zíde. A boli písané (predpokladám aj drotárové) v dobrej viere dávať Vám pohľady na vec z iného uhlu.
A zopakujem, že Vás obdivujem za vašu aktivitu.
A ešte jeden postreh, ktorý už možno máte zahrnutý v plánoch. Nikde pri zbežnom pohľade na Váš web som nenašiel článok, resp. čosi čo by smerovalo k spolupráci s turistami. Pretože gro singletrackov má predpokladám základ v turisti?yckých chodníkoch, očakával by som, že obojstranne prospešná spolupráca bajkerov aj turistov je samozrejmosť.
pozn. Nie, nie som v žiadnom turistiickom klube.
05.12.2009 - 18:56:54
00
LL nech sa paci,mozes si to skusit ;)
05.12.2009 - 18:58:46
00
piso: spolupráca s turistami je dosť problematická. turisti totiž bajkerov vnímajú ako tých, ktorí ich ohrozujú nebezpečnou jazdou. a môžme si za to len a len my. v hlavách totiž nemáme zakorenené základné pravidlo správania sa na zdieľaných chodníkoch - rešpektovať sa navzájom. pokým nebude pre každého samozrejmosťou pri stretnutí s turistom spomaliť, prípadne až zastaviť, slušne sa pozdraviť a poďakovať, lepší obraz si nevybudujeme.
05.12.2009 - 19:08:00
00
Peťo na toto ti snaď daju odpoveď chalani a baby co absolvovali trasu CENSORED na Cyklo Campe. Mala cca 90 km a neveril by si ze zlatym klincom na trase bol singel ;)

a co takto to celorocne vyznacit a zlegalizovat :) aby to mohol zbehnut hoc kto cudzi.. :) ved netreba nic budovat, rozkopavat..


A ešte jeden postreh, ktorý už možno máte zahrnutý v plánoch. Nikde pri zbežnom pohľade na Váš web som nenašiel článok, resp. čosi čo by smerovalo k spolupráci s turistami. Pretože gro singletrackov má predpokladám základ v turisti?yckých chodníkoch, očakával by som, že obojstranne prospešná spolupráca bajkerov aj turistov je samozrejmosť.
pozn. Nie, nie som v žiadnom turistiickom klube.

heh problem turistov je ze oni sami pre seba nerobia vlastne nic (max znackuju uzemie konzervami)
na druhej strane pokial tam bude znaceny cyklochodnik tak predpokladam ze sa bude pravidelne cistit, odhadzovat popadane stromy a konare aby bol prejazdny.. co myslim pomoze aj turistom.. potom je tu uz vzajomna ucta a respekt ako martin spomina, ako zo strany bikerov k pesim tak pesich k bikerom.
05.12.2009 - 22:35:17
00
Craobs legalizacia akejkolvek cyklotrasy v Narodnom parku je viac ako komplikovana z hladiska platnej legislativy. Tam kde statny organ vyda suhlas na vyhrabanie 500 m singeltracku, tak iny štatny organ nepovoli vyuzivanie ani existujucich vhodnych turistickych chodnikov pre bikerov. O tych neznacenych ani nehovorim. A verte ci nie ale o rozvoj cykloturizmu bojuju aj ine organizacie ktorym to lezi na srdci. Jednym z mnohych krokov je aj usporiadanie preteku v Sl. raji ktory dokazuje ze bikeri priprodu neposkodzuju ale v nej a s nou ziju. A co sa tyka spoluzitia s turistami, je to na nas aby sme ich presvedcili ze nie sme pre nich hrozbou, ale tiez sucast turizmu ako takeho. Spoluzite a koexistencia je ale o vseobecnej kulture nielen tej bikerskej.
TO bonecrasher : nauc sa aj pocuvat a vela veci sa dozvies. Preto vopred neodsudzuj ziadnu konstruktivnu debatu. SLOMBA si svoju cestu este len hlada a ja verim ze aj najde.
06.12.2009 - 07:51:49
00
keyboard_arrow_up