Asi je nacase sa znova spytat: Slomba, kto si a co je tvojim cielom? Naozaj su singliky najdolezitejsie? Z vasej argumentacie vyplyva, ze asi ano.
Chalani, smerujete tam, kde je vasa podpora dost vzdialena od sirokych mas cyklistov. Nechybaju vam?
06.12.2009 - 20:17:04
00
okej... tak podme od zaciatku?

mame kde jazdit?myslim skutocne dobre trasy, nie lesne cesty(bez urazky voci tym, kto poklada lesnu cestu za to naj!) mozme jazdit? no, nemali by sme... mas istotu (tak ako spomenuli predomnou) ze niekomu opat nezaj*be a nezakaze jazdenie uplne, ale tento krat ale s vacsou doslednostou ? nemas...

skusali sme vyznacit napr. AM.EN trasu v slanskych.. vies ako to dopadlo? http://www.slomba.sk/upload/zamietnutie_lesy_small.jpg
Ak pokladas toto za slabu ukazku, spytaj sa Vladol-a ako dopadol na mestskych lesoch v KE (kde uz mame postaveny singel!), ked ziadal o vyznacenie pokracovania toho singlu (pre zvedavcov napoviem - nepochodil...)
atd...
Recnicka otazka: je teda skutocne lahsie nieco ,,len" vyznacit alebo postavit?

Nie je trochu lepsie, ked su od seba turisti, bikeri, motorky, lesaci separovani? Myslim napr. bezpecnostne hladisko...

A dalsia otazka: Kde su siroke masy? Vies co chyba sirokym masam? (ja uz mam predstavu co chyba cca. 1600 ludom co vyplnilo formular... su to ,,prekvapivo" cyklotrasy :) ci asfalt, ci les)... Ma sa SloMBA, teda Slov. MOUNTAINbikova asociacia starat o rozvoj mestskych tras?
Ak sa ma SloMBA starat o rozvoj mtb na Slovensku, akou cestou ma ist? Opatovna zmena zakona nepresla (pricom v podstate ani nie je potrebna, zakon je deravy dostatocne nato aby bol nevykonatelny... ) a rokovat na lokalnej urovni je tiez o hubu (vid rok a pol v Presove...).
Aj napriek tomu sme este nevyhoreli a ani sa to tak skoro nestane, cize stale cakam na odpovede na otazky... Konstruktivna diskusia start! :nod:
06.12.2009 - 20:59:10
00
... tak podme od zaciatku?

ad...ze niekomu opat nezaj*be a nezakaze jazdenie uplne, ale tento krat ale s vacsou doslednostou ? nemas...
máš istotu, že ťa na prechode pre chodcov nesejme auto? nemas...
Inými slovami istotu nemáš v ničom. A sorry, ale snažíte sa tu o legalizáciu čohosi, čo je momentálne nelegalizovateľné, lebo ani legislatívci nevedia ako to je. Lesáci sa snažia o ťažbu, ochranári sa im v tom snažia zabrániť, skutoční majitelia lesov buď humplujú vlastný les, alebo vďaka ochrane nemajú možnosť vo vlastnom hospodáriť bez náhrady od štátu. Do toho xcú v lese nájsť pokoj aj poľovníci, hubári, turisti...... A vy idete legalizovať bajkerské trasy, keď ani jedna z horeuvedených skupín nexce bajkra v lese ani vidieť. Navyše začnete tým, že niečo urobíte, a potom to xcete odobriť od úradov.
Vedel by som si Vašu snahu predstaviť, tak, že si prenajmete poľovnícky revír, alebo ako sa to volá, a budete niekoľko hektárovú plochu spravovať na bajkovanie. Viem že je to kofotina, ale niečo na ten štýl.
Proste v robení chodníkov alá prvá lastovička je to stratené. Všetci sú proti Vám. Jedine, že do toho zapojíte napr. Boriska Kollárovie, alebo iného bazmeka. Lebo čuduj sa svete bajkovanie na Chopku je realita. A vo Vašom nejakom prímestskom parku to čuduj sa svete nejde.

adNie je trochu lepsie, ked su od seba turisti, bikeri, motorky, lesaci separovani? Myslim napr. bezpecnostne hladisko...
To si žartoval. Tak v prvom rade v lese sú doma lesné zvieratá. Houmouš sapiens je tam na návšteve. Takže keď separuješ všetkých qôli hocičomu, bude to fér voči domácim? Alebo to myslíš tak, že zveri v lese vyseparujeme jej flek, hubárom iný, motorkárom henten, bajkerom tamten.... A keď pre kažú kategóriu vyseparuješ zvlášť komunikáciu, kde budú stromy? To budeme mať že štvorprúdový chodník?
Šak trochu rozmýšľajte. Napríklad pokiaľ sa nemýlim, tak kopance (lesné chodníky) opravujú poľovnícke združenia. Čo tak skúsiť navrhnúť im pomoc pri ich úprave výmenou za tichú podporu pri ich používaní bajkermi? Asi je to na prvý pohľad kravina. Ale keď si zoberieš, že poľovníci tam chodia za súmraku a bajkri cez deňi, tak sa to dá krásne skĺbiť.

Proste sa mi vidí, že sa na to pozeráte len cez bajkerské okuliare, miesto aby ste sa snažili vidieť to z pohľadu symbiózy všetkých v lese zúčastnených. A vidí sa mi, že na to idete z nesprávneho konca.
A ešte stále to nie je kritika. ;)
06.12.2009 - 21:39:30
00
Piso K+
Je mi na prd 5km singltrek keď sa chcem slobodne a legálne trebárs po turistických značkách, lesných cestách premiestniť z Pezinka do Trstína.
06.12.2009 - 21:59:11
00
ja tomu teda moc nerozumiem, ale mam pocit, ze tu niekto moc pozera fajnove videjka zo singlacov kdesi daleko v prdeli, kde bikerov vozia na kopce autobusy.....ono zazitok je to fajny, o tom potom, a asi by bolo fajn, keby aj tu nieco take bolo.....ale ako pise turbi, mne by uplne stacilo, keby som mohol po turistickych trasach najazdit nejake tie kilometre cez hory cez doly, nielen dole kopcom ;)
06.12.2009 - 22:05:51
00
súhlasím s pisom. mali by sme sa snažiť o spoluprácu s ostatnými používateľmi lesa. z vlastnej skúsenosti viem, že aj turisti vedia oceniť opravený chodník, mostík cez potok a podobne. potom aj oni nevnímajú bajkerov ako zlo ale vedia sa s nimi o trasu podeliť, samozrejme ako som už písal, ohľaduplnosť a slušnosť by mala byť samozrejmosťou. keď zodpovední uvidia, že naoko odlišné skupiny vedia spolu v lese existovať, pomaly sa zmení aj ich myslenie a budú našim aktivitám klásť pod nohy menej prekážok.
tiež si myslím, že slomba by mala podporovať aj ostatné formy horskej (lesnej) cyklistiky, to znamená vyznačovať aj trasy po lesných cestách, pomáhať pri umiestňovaní máp a podobne. na takýchto aktivitách si skôr vybudujeme meno a rešpekt, pretože váčšinový žáner (aspoň u nás) je stále skôr xc a rekreačné jazdenie. nikto nehovorí, že máme značiť mestské asfaltové cyklotrasy zamerané na prepravu z mista A do miesta B, ale prečo by sme napríklad nemohli pomôcť aj pri takýchto projektoch iným organizáciám, ktoré sa povedzme venujú tomuto?
06.12.2009 - 22:10:39
00
2Piso:

odsek jeden: AKO nelegalizovatelne?? stoja tie chodniky? stoja! su legalne? su! Najprv urobime a potom chceme odobrenie?? single sa stavali az po vybaveni vsetkych povoleni, a pevne verim,ze to tak aj bude nadalej, pre dobro nasho mena! Najprv pises, ze kazdy by mal rad les len pre seba a potom pises o harmonii a spolunazivani... este raz: nie je lepsie konfliktne skupiny od seba oddelovat ako ich nasilu davat dohromady? Prenajmeme polovnicky revir?Za co? :) a ked teda ten polovnicky revir budeme mat prenajaty, teda budeme jeho spravca, mozeme si robit co chceme? a zakon poznas? ze zakazat vstup do lesa nemozes, ani plot postavit, a ak chces postavit hoc len 1m chodnika potrebujes suhlas aj vlastnika (a si tam kde si bol..) a tiez povolenie OLU ktore ti ho nemusi dat lebo les plni jednu z miliardy a pol ochrannych funkcii, alebo jednoducho ze to tak ten uradnik nechce! a este sme do toho nezatiahli ochranarov... je to kofotina, este ze si to tam sam napisal... Bajkovanie na chopku je realita, nie preto, ze by to bol biznis, alebo zaujem strediska rozvijat cyklistiku, ale preto, ze je to standardny postup ako zamestnat vlekarov na letnu sezonu, aby ti v tej zimnej neboli uplne lenivi(myslim to smrtelne vazne, bavil som sa o tom s jednym developerom)...

ad odsek dva:
Neviem kolko km tras si postavil ty, ale ja uz zopar(stale nie dost :( ) a nepadol pri tom ani jeden strom a prioritou vzdy pre mna bolo, a aj v dalsich projektoch bude, aby singltrek, zjazdova trasa, ci hocico ine co najviac zapadalo do krajiny, a nie len vizualne, ale aj realne co najmenej skodilo faune a flore. Co sa tyka polovnikov - ano, diskusia s nimi je super, vid. najvyssie postaveny polovnik p. Gasparovic... jeden priklad za vsetkych :) Ked som sa minule pytal polovnika, ake regulacie su stanovene zakonom, ci mozu strielat kedy chcu, nie lenze nevedel suvislu vetu k tomu poskladat, no nakoniec priznal, ze mozu strielat co chcu a kedy chcu..staci ak si to oznacia za skodnu...

2 Turbi : zakon ti to dovoluje, po znacenej trase alebo lesnej ceste mozes.. co je znacena trasa uz specifikovane nie je, teda volbou vhodnych slov mozes poslat cloveka ktory dany zakon neovlada do prdele.. Volbou nevhodnych slov posles doprdele kazdeho dalsieho cyklistu ktory toho cloveka kedy stretne...
06.12.2009 - 22:14:58
00
tvrdohlavosť a neochota..alebo neschopnosť počúvat druhých ...nepatria medzi dobré vlastnosti
07.12.2009 - 08:15:49
00
Pocujte Slombisti, kym ste boli ticho a neprezentovali ste sa tu tymito bludmi, tak som vas aspon podporoval. Vidim, ze vase zmyslanie je uplne ine, ako ciele, ktore uvadzate vo vasich stanovach.
Myslim, ze Trubi, Piso, LL a dalsi vam chceli iba pomoct a s ich nazormi ja naozaj suhlasim. Viac sa k vasej cinnosti radsej vyjadrojat nebudem, lebo budem oznaceny ako vas oponent, ktory vam chce iba robit zle. Na otazku Co je Slomba? odpoved doteraz nemam a ani ju uz mat nepotrebujem.
07.12.2009 - 09:31:27
00
Jozef, uz niekolkokrat sme ti tu napisali co je nasim cielom a na com pracujeme. Naozaj nerozumiem co chces pocut. A kde su napisane tie bludy?

Slomba je obcianske zdruzenie so zaujmom o rozvoj MTB na Slovensku. Ulohou je stavat, legalizovat, znacit, udrziavat cesticky, single, traily a zvysovat povedomie o MTB.

Co sa podla teba z tejto mojej odpovede nezhoduje so stanovami? Odpovede na tvoju otazku su presne specifikovane v stanovach a niektore rozvinute v tejto teme. Ide nam o dobre meno MTB a o priestor pre slobodu jazdy. Kazdopadne si myslim ze forum nie je vhdony pristor na taketo debaty, zda sa mi nekonstruktivne - sadnut si k problemu a k pivu by bolo lepsie.
07.12.2009 - 11:15:56
00
ja tomu teda moc nerozumiem, ale mam pocit, ze tu niekto moc pozera fajnove videjka zo singlacov kdesi daleko v prdeli, kde bikerov vozia na kopce autobusy.....ono zazitok je to fajny, o tom potom, a asi by bolo fajn, keby aj tu nieco take bolo.....ale ako pise turbi, mne by uplne stacilo, keby som mohol po turistickych trasach najazdit nejake tie kilometre cez hory cez doly, nielen dole kopcom ;)


tu je profil singltreku, ktory sa opravuje/stavia aj vdaka SloMBe v M.Karpatoch pri BA. zda sa ti, ze to je dolekopcom? resources/vyskovy-profil-celeho-singletracku/44033
mne ani nie. Najprv povies, ze je to zle, a v zapati povies, ze "a asi by bolo fajn, keby aj tu nieco take bolo". Tak ja uz neviem. SloMBA ma web stranku. na nej je vsetko, co sa okolo nej deje. takisto si myslim, ze sme tu uz odpovedali (a niekolko krat) na vsetky vase otazky.
Mojim osobnym cielom, ako clena SloMBy, je priniest alternativu k demagogickemu a nezmyselnemu vyznacovaniu zvaznic/lesnych asfaltiek/statnych ciest ako cyklotras. Samozrejme ak budu v SloMBe clenovia oblubujuci jazdenie po takychto trasach a budu mat zaujem ich vyznacit, ak budem moct, pomozem im (napr s papierovanim, malovanim znaciek atd), lebo mame v SloMBe demokraciu a slobodu slova. Ale moj nazor na to nezmenim
07.12.2009 - 11:31:43
00
Kazdopadne si myslim ze forum nie je vhdony pristor na taketo debaty, zda sa mi nekonstruktivne - sadnut si k problemu a k pivu by bolo lepsie.
A kde chces o tom s bikerskou komunitou debatovat ?. To sa vsetci presunieme v piatok do jedneho podniku a budeme prekrikovat pijakov ? To namyslis vazne rychlo to oprav.
Ja som to uz napisal ale pre mna nejake single nehraju absolutne ziadnu prioritu. Toto co napisal Turbi, Piso toto je MTB pre vecsinu bikerov. Viete vobec kolko obcianskych zdruzeni a klubov ma v stanovach podobne ciele ako aj vy. S nimi tretba dat hlavy dokopy. Scitanie bikerov nebude mat v suvislosti so St. organmi ziadnu vypovednu hodnotu.
07.12.2009 - 11:40:32
00
Myslel som to tak, ze z oci do oci sa diskutuje vzdy lepsie. Na fore sa zbytocne a nezmyselne stupnuju vasne:) Znacene turisticke trasy a lesne cesty, ano aj tie patria medzi trasy ktore radi jazdime a takisto aj singletreky(ktore su predmetom mnohych predsudkov). Niekto ich ma ako spestrenie, niekto ako to co ma najradsej.. Je fajn ze je nas tolko a zaroven, ze mame vlastne jeden spolocny zaujem, a to jazdit slobodne.
07.12.2009 - 11:50:33
00
Načo toľko slov ?
Je uplne zbytocne sa tu dohadovat o niecom, na co ma vladol uplne iny nazor, ako ako pozeram vacsina tu.
Uz som to raz pisal, ak by som ja postupoval tak, ako pracuje momentalne vedenie Slomby, tak v okoli BA nemame min. 120 km cyklotras, nas singletrack, ktory budujeme, mapu cyklotras na Bielom križi a pod...
Slomba nemoze byt len o singletrackoch...ved rozvoj MTB nie je len o singletrackoch...
Nemam chut sa tu rozpisovat, ale ak ma byt Slomba len nastrojom par ludi, ktori si chcu zlegalizovat par singletrackov, a nepozearju na to, co chce bikerska verejnost, tak to je prinajmensom cudne rozhodnutie.
A prosim, aby sa Slomba neohanala singletrackom v BA, ako niecim, co vytvorila ona... Tento singletrack je budovany bez ohladu na to, ci je niekto v Slombe, alebo nie... A tak to zostane i nadalej.
To ze sa Vam v Kosiciach a okoli nedari zlegalizovat singletracky, to neznamena, ze inde to nejde... Chce to len spravny pristup, a ludi, co za tym pojdu... I u nas bola kopa prekazok, ale nakoniec sme dosiahli vsetky povolenia, i prislub spoluprace do buducnosti...
Preto este raz hovorim: Načo toľko slov Treba konat... ;)
07.12.2009 - 12:02:46
00
Naozaj nerozumiem co chces pocut.

Myslel som, ze vy chcete nieco povedat :?:

Pocujte Slombisti: Nemali by ste si zvolit hovorcu/ov, ktory aj tu bude prezentovat vas oficialny nazor? Myslim, ze nie kazdy clen zdruzenia by mal mat pravo hovorit vase oficiality.
07.12.2009 - 13:29:29
00
keyboard_arrow_up