laco, správne píšeš, že slomba by nemala byť len o singletrackoch. ale iste uznáš, že singláče v lesoch majú miesto ako alternatíva k existujúcim trasám. chalani v košiciach postavili svoj trail Jahoda paralelne s asfaltkou podobne ako to máme my tu na trase železná - u slivu. my sme sa dohodli, že tieto paralelné singláče nemá zmysel vyznačovať Céčkami, pretože by to vnieslo do značenia len chaos, keďže spomínaná asfaltka už je značenou cyklotrasou. neviem presne, či je košická asfaltka uzavretá pre autá, ale to je momentálne nepodstatné. skrátka si myslím, že chalani pracujú na dobrej veci. samozrejme súhlasím s tým, že by sme mali svoju pozornosť venovať aj trasám na lesných cestách, keďže na slovensku je práve tento druh mtb najrozšírenejší. nemusí to byť práve naša hlavná činnosť, ale je vhodné spojiť sa s inými organizáciami (ako už spomenul drotár a ako to realizujeme tu v BA) a ponúknuť im pomoc napríklad pri obnove značenia, čistení a podobne. na tomto sa dá pomerne jednoducho vybudovať pozitívny obraz v očiach verejnosti.
K bratislavskému singlu - laco, je jasné, že by sa ten trail staval aj bez členstva v slombe, ale uznaj, že sa ním pochváliť môžme, samozrejme je na mieste povedať, že sme ho nevybudovali/neobnovili my ako slomba, ale je to pekná ukážka spolupráce viacerých subjektov a hlavne dobrovoľníkov, bez ktorých by sme motykovali stále niekde pri kameni na treťom kilometri trailu ;)
jo a ešte jedna nepresnosť - na východe je momentálne problematický prešov a nie košice, v ke sa práve správnym prístupom podarilo dosiahnuť pekný výsledok. ale ako isto vieš, je to vždy len o ľuďoch a ochote sa na niečom dohodnúť. právny subjekt je len nástrojom, ktorý môže zastrešiť a zjednodušiť papierovačky.
07.12.2009 - 13:35:19
00
Príhovor k činovníkom SLOMBY (taký teoreticko-akademický).

Trochu sledujem dianie okolo SLOMBY. Postrehol som akým spôsobom vznikla, sledujem aj jej činnosť, či už prostredníctvom jej stránok alebo aj tejto stránky.

K tomu, aby som aj ja nejakým spôsobom reagoval na túto diskusiu ma inšpiroval ( v dobrom) príspevok Laca Findla. Plne mu rozumiem. Najviac hádam tejto jeho myšlienke: "Slomba nemoze byt len o singletrackoch...".

Už onehdy, keď sa SLOMBA začala prezentovať na tejto stránke, som partii nadšencov okolo SLOMBY odporúčal motto "Nielen brať, ale aj dávať!" Pod pojem "brať" môžeme zaradiť aj napríklad také budovanie singletrackov. Bolo by dobré zaradiť nejakú aktivitu aj pod pojem "dávať". Až vtedy si bude môcť SLOMBA nárokovať celospoločenskú podporu.

Celospoločenská podpora. Kto má vlastne nárok sa o ňu uchádzať. Ak sa má o celospoločenskú podporu uchádzať napríklad nejaká odborná organizácia, mala by prirodzene reprezentovať významnú časť odbornej verejnosti, v tomto prípade sú to horskí cyklisti na Slovensku. Teraz sa vrátim k tomu, že som postrehol, akým spôsobom SLOMBA vznikla.

Podľa toho, čo som na jej stránkach alebo tu čítal, vznikla tak, že sa stretlo niekde niekoľko nadšencov, ktorí cítili potrebu niečo urobiť pre horskú cyklistiku (teda aj pre seba). Je v tom niečo revolučné. Určite aj tá partia cyklistických nadšencov mala a asi aj má nejaké pocity revolučnosti. Viem sa do toho vcítiť.

Asi majú podobné pocity ako ja pred 20-timi rokmi, keď som bol v revolučných obdobiach členom akčného výboru VPN na krajskom riaditeľstve jedného dosť významného podniku. Prečo to píšem. Bol som mladý a nadšený. A mal som svoju pravdu, niekedy iba svoju pravdu, ale tak to už chodí. Z mnohých vecí mi však utkvela v pamäti aj veta jedného človeka, ktorého som si ako človeka vôbec nevážil. Ten nám povedal: "Však ste iba banda SAMOZVANCOV, koho vlastne reprezentujete?" A ja som musel uznať, že ten človek, ktorým som ináč pohŕdal, má pravdu. Boli sme samozvanci, aj keď nadšení. Ako sa to všetko nakoniec v tejto spoločnosti vyvŕbilo už vieme. Ja si myslím, že napriek všetkému, celkom dobre.

Už neexistujú samozvanci, ale namiesto nich sú volení zástupcovia. Aj u SLOMBY by to malo byť tak. Až keď SLOMBA dospeje do podobného štádia (volení zástupcovia), bude môcť povedať, že reprezentuje širokú bikerskú verejnosť.

ČO Z TOHO VYPLÝVA? Ak to súčasní slombistickí nadšenci myslia so SLOMBOU naozaj vážne, mali by vyvíjať činnosť smerujúcu k decentralizácii tejto organizácie (aj keď zatiaľ sa to organizáciou bez výhrad nedá nazvať). To znamená podporovať a tlačiť na vznik miestnych organizácií SLOMBY tak, aby pokryli čo najviac z územia Slovenska. Keď sa to podarí, potom si môžu jednotlivé miestne organizácie spomedzi seba zvoliť tých najschopnejších, aby ich reprezentovali či už na krajskej (VÚC) alebo celoslovenskej úrovni. Až vtedy bude vedenie SLOMBY legitímne, a to "SLO" v SLOMBA bude mať naozaj význam, že SLOvenská. A nikoho nenapadne slovo "samozvanec".

Na to však treba mať odvahu. Ja vám prajem, aby ste tú odvahu našli. Ak ju nájdete, budem si Vás veľmi vážiť. Ak ju nenájdete, nič sa nedeje, však ani mnoho súčasných politických lídrov (asi žiaden) ju nenašlo.
07.12.2009 - 14:42:05
00
Laco, myslim, ze lepsie sa to asi nedalo napisat :) Moja poklona.
07.12.2009 - 14:53:36
00
mar_tin:
Moj nazor na momentalne vedenie Slomby poznas...
Suhlasim s Tebou, ale nie je to len o nas dvoch...
Takze z mojho pohladu Slomba nepracuje tak, ako by mala...
A dalej sa k tomu nebudem vyjadrovat...
Vies, ze nie som proti Slombe, ani proti singletrackom... len nemam rad silne slova, a za nimi prazdno...
Preto ma momentalne Slomba nezaujima, lebo nie je to to, co by malo byt...
07.12.2009 - 14:55:27
00
Obaja Lacovia to vedia podat tak pekne diplomaticky, nie ako ja.
Ale aby som neodbocil od temy. Fakt si myslite, ze to vase scitanie cyklokolies je na nieco dobre?
07.12.2009 - 17:49:32
00
ano Jozo, myslim si,ze ak sa toto scitanie premietne aj do cykloshopov, ako to mame v plane urobit uz coskoro, stupne pocet registrovanych, stupne pocet ludi co sa bude zaujimat o to,co slomba robi a taktiez stupne pocet ludi, ktorych budeme moct oslovit prostrednictvom mailu, aby sa prisli zucastnit nejakej aktivity. Na buduci rok by som velmi rad zorganizoval spolocne cistenie lesa, na viacerych miestach na slovensku,a preto sa nam kazdy clovek, ktory pride, hodi... Vysledok cistenia chceme prezentovat, tak ako to bolo v pripade BS, ako prejav ludskosti cyklistov... lebo nazory nasho okolia na nas su casto rozne... Toto,co vidis online, tych 1600 ludi, je len zaciatok...
07.12.2009 - 19:10:06
00
Na buduci rok by som velmi rad zorganizoval spolocne cistenie lesa, na viacerych miestach na slovensku,a preto sa nam kazdy clovek, ktory pride, hodi...

Toto mi, ako CykloEko, uz mame za sebou, s Mestskymi lesmi v Bratislave cistime lesy, koordinujeme ciinnost viacerych bikerskych aktivit v okoli BA... Len nie som si isty, ci poslanym e-mailom zvysis pocet dobrovolnikov, skor to chce osobnu iniciativu, priklad, stiahnut za sebou masy... ;)
Aspon v BA to takto funguje, vyzvy na forach ci e-maily su dost neucinne...
08.12.2009 - 11:30:24
00
Istotne, neverim,ze ucinnost mailov a tohto sposobu bude hned zo zaciatku 100%... ak to vsak bude len 5%, stale to bude lepsie ako nic... Tieto veci chcu cas, dobry marketing atd atd.. Ani tebe v BA to netrvalo tyzden, je to dlhodoby proces, ktory si my, aspon ciastocne, urychlime propagaciou, takou ako sme zacali a jej tempo bude rastuce! Ako casto sa da zachytit na nasich bikovych strankach aktivita toho ktoreho cyklozdruzenia? Takmer vobec sa tieto veci nemedializuju, a myslim, ze aj my, so zatial nie velkym poctom clankov kade tade, sme predbehli vacsinu bikerskych organizacii v SR...
08.12.2009 - 11:54:24
00
ono je velmi pekné postavit niekde v hlbokom lese krásny singel.....(páči sa mi to a schvalujem to),
ALE v prvom rade by asi bolo dobré aj oficiálne zlegalizovat, nie len sa odvolávat na možnost jazdenia po lese
(pre neschopnost pos(r)lancov schvalit zakon tak ako ho chceli mať)
k nemu nejakú, možno aj toľko zaznávanú, ba priam odsudzovanú zvážnicu....
a to by odcenila a podporila asi podstatne väčšia skupina bajkerov, aj rekreačných "neAMEŇÁKOV" napriklad...
lebo tých bude pravdepodobne stále väčšina a podľa mňa to je skupina, ktorú treba trvalo podchytiť
(nie ako super aktívnych, ale ako členov alebo aspoň otvorených podporovateľov)
napriklad aj sloganom : MAŤ KDE JAZDIŤ,
ale ak sa bude SLOMBA stavať do pozicie "klubu vyvolených"
(skratky ako XC, AMEN, FR, DH, a podobne vačšine ľudi vôbec nič nepovedia)
(cyklista ktorému úplne, možno na začiatok, stači cyklochodník, alebo zvážnica, lebo iné doteraz nepoznal, bude okamžite zaradený do druhej kategórie)
a momentálne takto asi SLOMBA žiaľ pôsobí na dosť ľudi, vrátene úradníkov ovladajúcich prave tu najdôležitejšiu pečiatku...
tak neviem neviem...
08.12.2009 - 12:19:06
00
LL: ale veď aj bratislavský aj košický singletrail sú oficiálne, legálne a vyznačené podľa STN klasickým cykloznačením. a obidva sú alebo v krátkej budúcnosti budú napojené na už existujúcu inú cyklotrasu - tiež legálnu a vyznačenú. bez toho by to samozrejme nemalo význam. tieto singláče sú postavené ako alternatíva k jazdeniu po lesných asfaltkách a zvážniciach.
08.12.2009 - 12:42:50
00
mar_tin:
Presne tak, uplne s Tebou suhlasim, cyklotrasy, traily muisa mat legalny zaklad, a musia na seba navazovat, inak stracaju svoj vyznam. Samozrejme cely les sa vyznacit neda, ale hlavna kostra cyklotras, ci uz zvaznic, trailov, chodnikov by mala byt vyznacena a vzajomne na seba navazovat...
Samozrejme, ze ostanu traily, chodniky mimo hlavneho znacenia, ale tieto sa zas daju vyznacit v mapach, ktore tiez chceme vydat, aby bikeri mali moznost siroky vyber moznosti bikovania v Malych Karpatoch bez toho, aby porusovali zakon.

LL:
plne s tebou suhlasim, len by som dodal, ze propagacia Slomby sa nerobi tak, ako to doteraz riesi vedenie Slomby. Ale hlavne by konecne mala Slomba jasne na svojej stranke deklarovat zakladne smerovanie, pre koho tu Slomba je, jej zakladne ciele, ci konkretne aktivity.
Lebo momentalne je cinnost Slomby pre normalnych bikerov necitatelna...
08.12.2009 - 13:26:22
00
Keď už sa v tejto téme rozoberá fungovanie Slomby ja by som v prvom rade na stránku fukol fundovaný právnicky výklad Zákona o lesoch a dôležitej state o cyklistoch, pohybu v lese a rozobral výklad normy ako sú definované isté kontroverzné pojmy ako napríklad lesná cesta a vyznačená trasa v paragrafe 31.
Nenašiel som to na stránke /možno som prehliadol/ ale týmto mala začať Slomba pretože všetko sa odvíja od tohto a je to pre všetkých cyklistov najdôležitejšie ako základ prečo by napríklad mali podporovať a vstúpiť do Slomby.
08.12.2009 - 14:05:33
00
ono je velmi pekné postavit niekde v hlbokom lese krásny singel.....(páči sa mi to a schvalujem to),
ALE v prvom rade by asi bolo dobré aj oficiálne zlegalizovat, nie len sa odvolávat na možnost jazdenia po lese...

vsetko robime tak ako pises...
k tomu skatulkovaniu stylov-ja osobne to beriem tak (a myslim,ze je to rovnake aj u inych clenov), ze obhajujeme MTB,nie ten ci onen styl,chodniky sa stavaju tak,aby boli co najuniverzalnejsie,najzabavnejsie,prinasali zazitok z jazdy lesom a aby ho presiel Ferko Mrkvicka na sviznom HT s 80mm vidlicou,ale aby sa na nom nenudil ani Dezko Novotny na pohodlnejsom,ale lenivejsom 160mm fulle.Takze na skatulky sa nehrame,nech kazdy jazdi na biku aky mu vyhovuje :)
A preco prave tolko okolo singletrailov alebo "Slomba nemoze byt len o singletrackoch..."
Urcite nie,s tym suhlasim,je tam aj kopa inej prace,single su asi len polovica z naplne.Ale...
Zmapovat,vybavit povolenia a oznacit siet lesnych zvaznic nieje az tak narocne,tych zvaznic mame(najma vdaka tazbe dreva) do aleluja,tie Slovenskym horam nechybaju a jazdenie po nich viac-menej nikomu nevadi.Na kolko je ich charakter vhodny na jazdenie a podmienky po tazbe dreva uz rozoberat nebudem.Co tu chyba su chodnicky,ktore by sme mohli pouzivat na oficialne jazdenie,prave ten najkrajsi a najcharakteristickejsi prvok MTB-najblizsi lesu.
Chceme vyuzivat AJ vhodne useky zvaznic na jazdenie-aj koli tomu chceme pouzit znacenie obtiaznosti cesty,cize urobit lightovejsie okruhy,ktore budu sluzit pre menej narocnych alebo zdatnych jazdcov,to nieje taky problem.Vhodne useky zvaznic sa budu pouzivat aj ako prepojenie medzi zabavnejsimi singlovitymi usekmi,vsetko podla terennych moznosti,takto nejak si to predstavujeme my v PP.
Problem je so zavadzanim singletrailu ako niecim novym na Slovensku,comu ludia nerozumeju,cize prave propagaciou singletrailu ako chodniku urceneho bud iba pre bikerov alebo spolocny chodnik pre jazdcov a pesich turistov chceme zoznamit uradnikov a vsetkych ludi co sa zaujmaju o sport a rekreaciu v lese s ich prinosmi...
Inak Turbi&Laco Findl presne toto som si vsimol aj ja a uz sa na tom pracuje,vlastne cely web SloMBY treba prekopat od zakladov.Treba si uvedomit,ze skoro cele fungovanie ma na krku jeden clovek a klobuk dole ze si to do teraz zvladal Peto.Sam som toho nazoru,ze to dalej takto nejde,treba to trochu porozhadzovat,urcite kazdy v niecom pomoze.
Ale uz sa na tom vsetkom pracuje takze UNDER CONSTRUCTION \o/
08.12.2009 - 14:31:15
00
len tak zo zaujimavosti priebezne vysledky?
celkovy zaujem napr.
05.02.2010 - 09:06:44
00
Neviem preco, ale po dlhsej dobe by som sa vyjadril k tomuto scitaniu :)
Zda sa mi velmi neprofesionalne, ako vyhodu vidim, ze to cloveku zaberie minimum casu, ale inak to na mna posobi akoby dotaznik vytvoril ziak ZSky.
Ako dobry napad by som videl oslovit napr. vsetky cyklokluby, zdruzenia na Slovensku a poziadat ich o suhlas, aby sa vsetci ich clenovia uviedli ako cyklisti.Hned by bolo cislo cyklistov vacsie.
Alebo oslovit cyklisticke obchody, servisy aby mali k dispozicii dotaznik, kt. by davali vyplnit zakaznikom...
Alebo zohnat sponzora, urobili by sa tricka, ktore by boli urcene ako vyhry pre vyzrebovanych z tych,kt odpovedali v ankete.
Ale viem,ze realita je kus ina...
Som rad, ze na Slov vobec nieco ako Slomba funguje.A aj ked to bude zniet egoisticky, stat sa clenom som uvazoval, ak by Slomba bola na urovni Cemby.Aj ked vidim,ze aj ta zacina mat problemy, ci uz financne, alebo ideologicke :sweat:
06.02.2010 - 12:59:14
00
keyboard_arrow_up