Mam jednoduchu otazku z oblasti v ktorej nie som az tak doma - oplati sa mi ist do 8 GB RAM alebo budu stacit 4 GB? PC bude s Win7 64 a pouzivane bude len na sprostosti typu 5-15 webstranok nacitanych naraz + sucasne nejaky on-line streaming TV abo hudby a obcas nejaka ta zakladna uprava fotiek. Nechce sa mi riesit upgrade dodatocne, pretoze je velmi pravdepodobne, ze v case upgradeu by som uz taky typ RAM nezohnal za rozumnu cenu resp. vobec (zastaralost).
napíš radšej celú zostavu (+ cenový limit) - ak teda kupuješ celý pc, na 90% tam bude niečo nevhodné/menej výhodné/zlé
inak upgrade ramiek dodatočne je snáď to najjednoduchšie, práca tak na minútu
P.S. Ten comp musi fungovat aj o 5-7 rokov, takze preto sa moze niekomu zdat vykonovo zbytocne predimenzovany, ale ratajte pri kritike s vykonnostou v roku 2015 pls.
dosku skôr asus p7p55d-e (má lepší layout)
pasívne chladenie gpu nie je až taká nutnosť, keby zoberieš hd5670 s tichým chladením tak by si o nej ani nevedel...
AMD procesory su nenazrane svine co sa tyka prikonu uz v stvorjadrovych verziach (a tym padom samozrejme aj vykurovacie telesa prehrievajuce zbytocne cely comp), takze ani nechcem vediet, kolko zeru 6 jadra od AMD. A netusim, akym monstrom by som to musel chladit ak by som chcel mat tichy comp. Cize AMD ee.
O tych skrinkach si rad precitam a mozno vyberiem inu ak su s CM Sileo problemy (zatial som o problemoch necital), dik.
Ale na toto si mi neodpovedal a prave v tom potrebujem poradit uplne najviac kedze vobec netusim: Ma zmysel brat 1600 MHz ak je casovanie zhodne s 1333 MHz (CL9)?
P.S. ku grafike - kazdy nemenitelny ventilator naviac je ciste zlo a potencialny zdroj neprijemneho hluku, takze uplne staci, ze riskujem s tym nestandardnym v zdroji.
8GB je uplna zbytocnost...je to zbytocne drahe a nemas sancu to vyuzit aj keby si neviem co robil s tym pc...
okrem toho je taktiez nezmysel kupovat teraz najvykonnejsie pc za velke lowe...
o dva roky bude stat tretinu a budu uz aj tak vykonnejsie kompy...ked si nakoniec zratas peniaze, tak upgrade kazde 3 roky ta vyjde lacnejsie ako teraz kupit nieco predrazene...
a co sa tyka AMD...tak z mojej skusenosti aj sympatii by som kupoval len Intel
Spotreba bola cca rovnaka ako u 4 jadra. Ja som teiz viac za AMD, lebo intel je vyrazne drahsi a navyse do buducnosti zase planuju menit paticu(debiy ).
4-Jadra sa tazko vyuziju natoz 6. Ludia si myslia ze ked ma 2x viac jadier tak je to 2 x rychlejsie. Pekna blbost.
nechce sa mi to citat ale staci ti 4 GB DDR3 - ale ak mas intel je otazka ci nemas triple chanel v tom pripade 6 GB v 3 moduloch ;-] a urcite zakaz virtual memory
PatrikL: OK, tak potom samozrejme staci 1333 MHz. O tom napäti viem, dik za upozornenie.
Funkatron: Ja nehovorim, ze tato moja cesta je najlacnejsie riesenie. Ale urcite je najpohodlnejsie - este zopakujem a doplnim, ze ten comp musi fungovat aj o 5-7 rokov a vobec nemienim otvarat bednu a menit komponenty. Hlavne v dnesnej dobe to uz nie je pre mna cesta. Ta uspora mi nestoji za to, aby som sa kazdy rok musel starat a nieco menit (a aby som riskoval nejake problemy). Cely upgrade compu bude spocivat maximalne v tom, ze sa tam casom prida nejaky 2 TB 5400 otackovy disk na data a to je vsetko.
caupistemi: A co ked chce Intel menit päticu? Ty si naozaj myslis, ze AMD ju casom nevymeni? A to je argument preco AMD? Mne je jedno ci a kto bude kedy menit päticu, nech si menia päticu aj kazdy rok - ved preto chcem raz poskladat comp a uz sa ho nechytat pocas celej jeho zivotnosti. Kazdy kto sklada comp s naivnou predstavou, ze o tri roky vymeni procesor do tej istej pätice a z povonej masiny bude mat spickovy aktualny stoj je podla mna nenapravitelny optimista. Zo skusenosti uz viem, ze vzdy pri upgrade treba menit v podstate vsetko a pätica je irelevantna. Teda ak sa bavime o upgrade raz za 4-7 rokov a nie ze sa teraz kazdych 6 mesiacov budem hrajkat s bednou a vymienat postupne kazdy komponent.
Toto vyssie popisane je samozrejme len moj nazor ako pohodlneho laika co berie pocitac ako jednu bednu ktora je "nedotknutelna" a nikomu neberiem ked s PC bezne robi a priebezne ho upgraduje (to vsak nie je moj pripad). Cize cenova uspora pri postupnom upgradovani je uplne irelevantna...
s1366 je pre triple channel, on uvažuje nad s1156 kde je "len" dual channel
Oplati sa mi ist do triple channel? Ma to vyznam? Uvazoval som aj nad i7 920 kvoli podpore HT (i5 750 ju nema), takze ak by som siel do i7 a socketu 1366, tak by som tam "musel" osadit 3 x 2 GB?
nemusel by si dať 3 ramky, ale mohol by si (tak 3-5% výkonu navyše - nepozorovateľný rozdiel, na benchmarky super - tam to pridá viac )
aj na s1156 je kopa procesorov s HT, napr. i7 860 alebo lacnejší Xeon x3440
k tým socketom - je to od intelu podraz že malou zmenou znemožnia kompatibilitu medzi socketmi, pri amd sa tu pekných pár rokov ťahajú viac-menej kompatibilné am2/am2+/am3 sockety, čiže dá sa povedať kto kúpil pred dvoma rokmi am2+ namiesto s775 je teraz spokojnejší (pokiaľ sa teda robí na tom pc upgrade)
Terajšie AM3 a 1156/1366 budú nahradené o rok-dva, čiže je to jedno teraz.
Viem ze na 1156 je HT vo forme i7 860, ale ten pomer cena/vykon pri tom procesore... To radsej dosku s 1366 a i7 920. Xeon je co zac? O tych som nepocul. To nie je nejaky dozivajuci stary typ co konci? Nie je i7 920 lepsia volba?
Hmm, zacina mi ten i7 920 vrtat v hlave. Keby som chcel potom RAM osadit ako triple channel, tak potrebujem nejake specialne pamätove moduly urcene specialne pre triple channel abo sa tam osadzaju uplne standardne?
OT, ale neda mi ked vidim tu profesionalnu debatu. Neviete o neakom freware co by mi zmapovalo lokalnu siet nie prilis homogennu? Este sa len chystam tam pozriet takze dopredu neviem ziadne detaily. Asi 20 PC v troch lokalitach. Medzitym je dajake WiFi, daco kablom, Windows server.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Pri takom pouziti by si nevyuzil ani cele 2GB.
Predpokladam ze uz DDR3.
inak upgrade ramiek dodatočne je snáď to najjednoduchšie, práca tak na minútu
- i5 750
- doska Gigabyte GA-P55A-UD4
- 4 abo 8 GB RAM 1333 abo 1600 MHz (Ma zmysel brat 1600 MHz ak je casovanie zhodne s 1333 MHz (CL9)?)
- HDD 500 GB Spinpoint F3
- pasivna grafika (bud RadeOn 4670 abo 5750)
- chladic na CPU si nepamätam, ale urcite som vybral nejaky tichy
- zdroj AC Fusion 550
- odhlucnena skrinka (Cooler Master Sileo)
- mys Logitech Marathon Mouse M705
- nejake blbosti (nejaka TV karta + citacka kariet)
Alebo sa na to uplne vykaslem a zoberiem mozno toto a mam pokoj a nic nemusim skladat po kuskoch.
http://www.agem.sk/?cmd=tovar_detail&product=14423494
P.S. Ten comp musi fungovat aj o 5-7 rokov, takze preto sa moze niekomu zdat vykonovo zbytocne predimenzovany, ale ratajte pri kritike s vykonnostou v roku 2015 pls.
http://www.alza.sk/fractal-define-r2-d144184.htm
http://www.alza.sk/fractal-define-r2-cerna-d159578.htm
http://www.alza.sk/fractal-define-r2-d144183.htm
(o sileu sa toho dosť píše http://www.pretaktovanie.sk/phpBB3/viewtopic.php?f=29&t=53607&start=15#p555200 )
inak od AMD by si do tej ceny zobral aj 6-jadro
dosku skôr asus p7p55d-e (má lepší layout)
pasívne chladenie gpu nie je až taká nutnosť, keby zoberieš hd5670 s tichým chladením tak by si o nej ani nevedel...
O tych skrinkach si rad precitam a mozno vyberiem inu ak su s CM Sileo problemy (zatial som o problemoch necital), dik.
Ale na toto si mi neodpovedal a prave v tom potrebujem poradit uplne najviac kedze vobec netusim: Ma zmysel brat 1600 MHz ak je casovanie zhodne s 1333 MHz (CL9)?
P.S. ku grafike - kazdy nemenitelny ventilator naviac je ciste zlo a potencialny zdroj neprijemneho hluku, takze uplne staci, ze riskujem s tym nestandardnym v zdroji.
ale rozdiel medzi 1333 CL9 a 1600 CL9 nespoznáš, ber tie lacnejšie ram (s 1.5V, nad 1.65V nechoď)
amd na tom so spotrebou nie je až tak zle, na to že má o 2 jadrá viac je to veeeeľmi prijateľné http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/phenom-ii-x6-1090t_9.html#sect0
okrem toho je taktiez nezmysel kupovat teraz najvykonnejsie pc za velke lowe...
o dva roky bude stat tretinu a budu uz aj tak vykonnejsie kompy...ked si nakoniec zratas peniaze, tak upgrade kazde 3 roky ta vyjde lacnejsie ako teraz kupit nieco predrazene...
a co sa tyka AMD...tak z mojej skusenosti aj sympatii by som kupoval len Intel
4-Jadra sa tazko vyuziju natoz 6. Ludia si myslia ze ked ma 2x viac jadier tak je to 2 x rychlejsie. Pekna blbost.
Funkatron: Ja nehovorim, ze tato moja cesta je najlacnejsie riesenie.
caupistemi: A co ked chce Intel menit päticu? Ty si naozaj myslis, ze AMD ju casom nevymeni? A to je argument preco AMD?
Toto vyssie popisane je samozrejme len moj nazor ako pohodlneho laika co berie pocitac ako jednu bednu ktora je "nedotknutelna" a nikomu neberiem ked s PC bezne robi a priebezne ho upgraduje (to vsak nie je moj pripad). Cize cenova uspora pri postupnom upgradovani je uplne irelevantna...
Oplati sa mi ist do triple channel? Ma to vyznam? Uvazoval som aj nad i7 920 kvoli podpore HT (i5 750 ju nema), takze ak by som siel do i7 a socketu 1366, tak by som tam "musel" osadit 3 x 2 GB?
aj na s1156 je kopa procesorov s HT, napr. i7 860 alebo lacnejší Xeon x3440
k tým socketom - je to od intelu podraz že malou zmenou znemožnia kompatibilitu medzi socketmi, pri amd sa tu pekných pár rokov ťahajú viac-menej kompatibilné am2/am2+/am3 sockety, čiže dá sa povedať kto kúpil pred dvoma rokmi am2+ namiesto s775 je teraz spokojnejší (pokiaľ sa teda robí na tom pc upgrade)
Terajšie AM3 a 1156/1366 budú nahradené o rok-dva, čiže je to jedno teraz.
Hmm, zacina mi ten i7 920 vrtat v hlave. Keby som chcel potom RAM osadit ako triple channel, tak potrebujem nejake specialne pamätove moduly urcene specialne pre triple channel abo sa tam osadzaju uplne standardne?
xeon je serverový cpu, cena 210-220e a má aj HT... http://ark.intel.com/Product.aspx?id=42928
inak i7 920 je už nahradený i7 930