Kedze sa tu vela o tom hovori a pneu na akych jazdime je velmi dolezity faktor, zakladam tuto novu temu, ktora tu doteraz este nebola, ako som sa radsej dopredu aj presvedcil cez vyhladavanie. Takze ake galusky, plaste, alebo plastovky pouzivate na treningy a kto chodi na preteky, tak aj na pretekoch?
Aj ja fúkam, raz za 7 až 10 dní. Niekedy pustí aj o celú atmosféru. Naproti tomu horák vydrží aj 5-6 týždňov bez zásahu. Ten fúkam na 3,8-4,2, podľa druhu povrchu.
Jooj, samozrejme, krutý omyl... Samozrejme boli myslené atmosféry, som ja ale popleto... však podľa čísla to muselo byť zrejmé, že je to v BARoch...chybička sa vlúdila...
no napisala si to dobre, si myslim
3,8-4,2 atmosfery resp BARu...na mtb je to vela...to ta musi pekne triast v terene
a zase 4 atm na cestak je malicko...tam treba aspon 6
...tak som práve poštudovala niekoľko recenzií na plášťovky - a z tých asi 10 pozretých mi zatiaľ najlepšie pripadajú Continental GP4000 a Michelin S3... Cítim sa úboho a zmätene, vôbec totiž neviem, čo môžem od spomenutých plášťov čakať a ako sa bude bicykel na nich chovať... ale prečítané recenzie tvrdia, že tieto dvoje majú vynikajúcu priľnavosť na mokrom i suchom povrchu...je teda ich tvrdosť tak prijateľná, že pod mojou srnčou váhou nebudú odskakovať v zákrutách? Je rozdiel v tuhosti plášťovky, keď porovnávame kevlar a drôt?
...tak som práve poštudovala niekoľko recenzií na plášťovky - a z tých asi 10 pozretých mi zatiaľ najlepšie pripadajú Continental GP4000 a Michelin S3... Cítim sa úboho a zmätene, vôbec totiž neviem, čo môžem od spomenutých plášťov čakať
A to ešte ani netušíš, že existujú aj plášťovky, aj plášte. A je medzi nimi obrovský rozdiel!
...tak som práve poštudovala niekoľko recenzií na plášťovky - a z tých asi 10 pozretých mi zatiaľ najlepšie pripadajú Continental GP4000 a Michelin S3... Cítim sa úboho a zmätene, vôbec totiž neviem, čo môžem od spomenutých plášťov čakať a ako sa bude bicykel na nich chovať... ale prečítané recenzie tvrdia, že tieto dvoje majú vynikajúcu priľnavosť na mokrom i suchom povrchu...je teda ich tvrdosť tak prijateľná, že pod mojou srnčou váhou nebudú odskakovať v zákrutách? Je rozdiel v tuhosti plášťovky, keď porovnávame kevlar a drôt?
Zani,ja by som to až tak nedramatizoval,plášte sú síce doležité,ale určite ti nebude žiadny v zákrutách odskakovať(aj keď sa priznám tomuto výrazu nerozumiem,to myslíš ako že zlezie z ráfika? )Aj keď si prečítaš,skúsenosti nás tu na fore,moc ti to nepomože,pretože niekto tu chváli zaffirá,alebo dokonca také šunty ako longusy-to by som si na ráfik dal radšej záhradnú hadicu,vyskúšal som za tie roky kopec plášťov,pokial by ťa zaujímal moj názor-kúp continental grand prix alebo schwalbe ultremo,dovolím si tvrdiť že ktorýkolvek zvolíš,určite ťa nesklame.
čo sú plášte asi vieš, to dáš dušu a plášť (o bezdušových systémoch na ceste neviem)
a plášťovky (nasadíš iba plášťovku a ideš - ja by som to nazval tak že pri plášťovke je integrovaná duša, je to vlastne galuska ktorá sa nelepí ale zakladá sa do plášťového ráfika) pozri napr. tu, a uvidíš rozdiel http://www.cykloobchod.sk/index.php?cPath=50039_50074
Viem, že existuje zvlášť plášť a zvlášť duša (to jazdím) a bezdušová galuska. Plášťovka je asi ten stred medzi tým. Ešte raz vďaka, človek sa učí stále.
na prednom kolese mám teraz Tufo, a spokojnosť, no priznám sa že keď príde čas vymeniť ho, tak neviem či tam dám plášť alebo plášťovku
jazdné vlastnosti to má pre mňa pocitovo lepšie, dá sa viac natlakovať a dlhšie udrží tlak a po ceste sa krásne odvaluje, no ale tá cena je predsa len už dosť
Ešte potom poprosím JoKa (a kto má skúsenosti) o popis rozdielu jazdných vlastností plášťov a plášťoviek.
Skúsim sa zhrnúť rozdiely medzi plášťami, plášťovkami a galuskami.
Galuska je cyklistická klasika... V minulosti to bola duša zašitá v plášti, v súčasnosti je to jeden šlauch, v ktorom sú zvulkanizované rôzne vrstvy materiálu, ktoré majú dávať galuske čo najlepšie vlastnosti. Galuskový ráfik je spojený s galuskou lepidlom, takže tvoria jeden celok a nevznikajú medzi nimi žiadne pohyby a trenia, ktoré by znižovali výkon. Galuska sa dá viac natlakovať, čím sa znižuje jej valivý odpor. Galuskový ráfik je výrobne jednoduchší a aj ľahší ako plášťový, rovnako aj galuska. Nevýhodou, a to veľkou je nutnosť lepiť galusku na ráfik, čo spôsobuje problémy pri defektoch na výjazdoch bez mechanickej pomoci. Rieši sa to tmelmi do galusky, čo však zvyšuje valivý odpor a použitím lepiacej pásky. Pri použití lepiacej pásky je výmena galusky rovnako rýchla ako výmena duše, možno aj rýchlejšia.
Obrovskou výhodou galusky oproti plášťom sú defekty pri pretekoch. Galuska sfúkne pomalšie a aj na sfúknutej galuske sa dá ešte chvíľu jazdiť, kým nepríde mechaničák s rezervným kolesom. Plášť sfúkne okamžite a pretekár musí zastaviť, pretože hrozí styk ráfika s asfaltom, čo je životu nebezpečné...
Výhodou plášťa je jednoduchá výmena pri defekte, možnosť jednoduchej výmeny alebo zalepenia duše. Nevýhodou je, že set sa skladá z ráfika, pásky, duše a plášťa, ktoré nie sú pevne spojené, takže pri odvalovaní vznikajú medzi týmito prvkami mikropohyby, čo znižuje výkonosť plášťa.
Plášťovky sú vlastne galusky s navulkanizovaným pásikom gumy, ktorý drží plášťovku na plášťovom ráfiku. Odpadá duša aj páska, avšak ten pásik gumy váži cca 100 g, čo je viac ako úspora na duši a páske. Plášťovku však netreba na ráfik lepiť. Set je tak najťažší - používa sa ťažší ráfik a aj plášťovka je ťažšia ako galuska. Výmena plášťovky je veľmi jednoduchá, už som vymenil plášťovky na obidvoch kolesách za cca 10 minút - aj s fúkaním na 10 barov. Jeden mechanik sa mi chválil, že dokáže vymeniť plášťovku za jazdy v mechanickom aute, čo pri plášti ani galuske nedokáže.
Osobne som došiel na prázdnej plášťovke raz z Pezinka do Bratislavy (cez 20 km), druhý raz od bufetu Oprátka tiež do Bratislavy (18 km).
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
kamienky zaseknute v plasti su normalka, hlavne ked je horuci asfalt, sa toho nalepi kopec...ja ich davam dolez predneho kolesa aj za jazdy
ked ho vytiahnes a nevyfuci dusa, tak mozes kludne jazdit dalej...
no a co sa tyka plastov...napr ja jazdim tieto...
http://www.kupkolo.cz/produkty/Pneu_66/Pneu-silnicni_88/Continental-Ultra-Sport-Kevlar_3892.html
po 2000km je predny ako novy, zadny trochu chyteny, defekt zatial ziadny (klopem na drevo)
edit...este k tlaku...4-5 je aj celkom malo, nie?
pri takom tlaku sa mi uz pneu krutia ako dive, ked idem napr zo sedla
fukal by som na aspon 6-7
zatiaľ ho mám iba vzadu a po cca 3000 km vypadá stále super, keď to porovnám s novým tak ešte určite nie je ani v tretine svojej životnosti, doteraz žiadny defekt
ale ako napísal funkatron, pokiaľ ti cez tu dieru nelezie duša von, tak by som plášť ani nemenil
a moja otázočka - ako riešite stratu tlaku z duše? lebo ak to chcem mať dobre nafúkane tak to aby som pumpoval takmer každý týždeň
huštění pneumatik
převod jednotek: 100 Kpa = 14,22 P.S.I. = 1 bar = 1 at
běžně používané hodnoty:
MTB - pláště s duší: 3 - 3,5 at
Cross - pláště s duší: 4 at
silniční - pláště s duší: 4 - 6 at
silniční - galuska: 8 - 10 at
(přesné hodnoty vyznačeny na boku Vašeho pláště)
Ja používam plášte Shwalbe som s nimi zatial velmi spokojný asi 2500km bez defektu a sú to 700x20C. V Jarovciach ich majú za skvelé ceny. http://www.bikemania.sk/sport/plaste/28/cestne.html?page_id=3281
3,8-4,2 atmosfery resp BARu...na mtb je to vela...to ta musi pekne triast v terene
a zase 4 atm na cestak je malicko...tam treba aspon 6
A to ešte ani netušíš, že existujú aj plášťovky, aj plášte. A je medzi nimi obrovský rozdiel!
Zani,ja by som to až tak nedramatizoval,plášte sú síce doležité,ale určite ti nebude žiadny v zákrutách odskakovať(aj keď sa priznám tomuto výrazu nerozumiem,to myslíš ako že zlezie z ráfika?
...prosím o stručné poučenie...
a plášťovky (nasadíš iba plášťovku a ideš - ja by som to nazval tak že pri plášťovke je integrovaná duša, je to vlastne galuska ktorá sa nelepí ale zakladá sa do plášťového ráfika) pozri napr. tu, a uvidíš rozdiel http://www.cykloobchod.sk/index.php?cPath=50039_50074
Viem, že existuje zvlášť plášť a zvlášť duša (to jazdím) a bezdušová galuska. Plášťovka je asi ten stred medzi tým. Ešte raz vďaka, človek sa učí stále.
jazdné vlastnosti to má pre mňa pocitovo lepšie, dá sa viac natlakovať a dlhšie udrží tlak a po ceste sa krásne odvaluje, no ale tá cena
Skúsim sa zhrnúť rozdiely medzi plášťami, plášťovkami a galuskami.
Galuska je cyklistická klasika... V minulosti to bola duša zašitá v plášti, v súčasnosti je to jeden šlauch, v ktorom sú zvulkanizované rôzne vrstvy materiálu, ktoré majú dávať galuske čo najlepšie vlastnosti. Galuskový ráfik je spojený s galuskou lepidlom, takže tvoria jeden celok a nevznikajú medzi nimi žiadne pohyby a trenia, ktoré by znižovali výkon. Galuska sa dá viac natlakovať, čím sa znižuje jej valivý odpor. Galuskový ráfik je výrobne jednoduchší a aj ľahší ako plášťový, rovnako aj galuska. Nevýhodou, a to veľkou je nutnosť lepiť galusku na ráfik, čo spôsobuje problémy pri defektoch na výjazdoch bez mechanickej pomoci. Rieši sa to tmelmi do galusky, čo však zvyšuje valivý odpor a použitím lepiacej pásky. Pri použití lepiacej pásky je výmena galusky rovnako rýchla ako výmena duše, možno aj rýchlejšia.
Obrovskou výhodou galusky oproti plášťom sú defekty pri pretekoch. Galuska sfúkne pomalšie a aj na sfúknutej galuske sa dá ešte chvíľu jazdiť, kým nepríde mechaničák s rezervným kolesom. Plášť sfúkne okamžite a pretekár musí zastaviť, pretože hrozí styk ráfika s asfaltom, čo je životu nebezpečné...
Výhodou plášťa je jednoduchá výmena pri defekte, možnosť jednoduchej výmeny alebo zalepenia duše. Nevýhodou je, že set sa skladá z ráfika, pásky, duše a plášťa, ktoré nie sú pevne spojené, takže pri odvalovaní vznikajú medzi týmito prvkami mikropohyby, čo znižuje výkonosť plášťa.
Plášťovky sú vlastne galusky s navulkanizovaným pásikom gumy, ktorý drží plášťovku na plášťovom ráfiku. Odpadá duša aj páska, avšak ten pásik gumy váži cca 100 g, čo je viac ako úspora na duši a páske. Plášťovku však netreba na ráfik lepiť. Set je tak najťažší - používa sa ťažší ráfik a aj plášťovka je ťažšia ako galuska. Výmena plášťovky je veľmi jednoduchá, už som vymenil plášťovky na obidvoch kolesách za cca 10 minút - aj s fúkaním na 10 barov. Jeden mechanik sa mi chválil, že dokáže vymeniť plášťovku za jazdy v mechanickom aute, čo pri plášti ani galuske nedokáže.
Osobne som došiel na prázdnej plášťovke raz z Pezinka do Bratislavy (cez 20 km), druhý raz od bufetu Oprátka tiež do Bratislavy (18 km).