Dotaznik je potrebne brat z hladiska bezneho cykloturistu, povedzme, ze si predstavte, ze mate rodinu, deti a chcete sa ist vozit .. rodinny vylet. Kto jazdi enduro, tomu nebude dobry ani najrozbitejsi chodnik
je možné, že takí "bikeri, ameňáci, ikscéčkári, frírajderi, žiletkári a iní im podobní" s tým majú problém...na druhej strane napríklad ja, srdcom cykloturista som si tam svoje odpovede našiel
edit: kým som to zformuloval, tak lto ma predbehol
veď to je to skreslovanie štatistiky čo som spomínal.. buď treba robiť anketu medzi fanatikmi alebo medzi bežnými ludmi, keď dostanú spolu jeden anketný formulár výpovedná hodnota výsledkov bude nanič..
hajtman, veru aj mna to napadlo, stacilo mi si spomenut na Biely Kriz a cervenu na PBabu .. ja som do poznamky co si myslim o cestach u nas "otras" a navrh riesenie na zmenu "odstahovat sa zo SR"
Mám otázku...akým spôsobom má vystupovať cyklista, keď sa konečne dočká kvalitnej cyklocesty - regulérnej, značenej, nie cyklochodníka na polovičku s chodcami, ale oba smery iba cyklistické - keď sú oba smery permanentne plné chodcov, kočíkujúcich mamičiek, rodiniek s pobiehajúcimi drobčekmi alebo pešiakov s čoklami na prechádzke, vo väčšine prípadov behajúcich dookola bez vodítka... A ešte, keď požiada, aby mu uvoľnili prejazd, ľudia sa pohoršujú a nadávajú...Čím je teplejšie, tým je cyklocesta viac zaprataná. A kde? Petržalka, Antolská. Na asi kilometrovom úseku sa najmenej 5krát brzdí alebo zastavuje, už som musela dokonca čakať, kým si rodičia pochytali rozbláznené deti a vreckových obranárov, a ešte škaredo po mne zazerali...otázka času, kedy tam príde ku škaredej kolízii, keď nejaký cyklista nedobrzdí pred pobiehajúcim čoklom alebo niekomu vybehne rozbláznené dieťa...Ako je takýto stav riešiteľný?
Moj nazor na cyklochodnik ako miesto na trenovanie na biku nie je moc dobre na to su najlepsie cesty so sirsimi krajnicami (skoda ze je ich zalostne malo), cyklochodnik stale povazujem ako dobre miesto na trenovanie behu alebo na korculiach, alebo len ako presun na mestskom biku napr. z domu do prace a este ako ty pises, ze v petrzalke co je najvacsie sidlisko na SVK, tak tam asi dost tazko bude bezproblemova premavka a s tym sa treba urcite len zmierit.
Realne cyklistika zacina v Petrzalke az za podjazdom na hradzi pri bufete resp. presnejsie dole pod hradzou, kde je oficialna cyklocesta. Ak chces valit 30+ km/h na okruhu okolo Drazdiaku kde bude vzdy plno ludi s detmi a psami, tak sa rychlo treba spamätat. Je uplne prirodzene, ze tam ti ludia su (nebudu predsa chodit na prechadzku po chodnikoch pri hlavnej ceste) a ked Ti nevyhovuje pomalsia jazda, tak Ti nic nebrani ist normalne po hlavnej ceste az pod nadjazd a az tam to strihnut na cyklochodnik (ten kusok po podjazd uz prezijes, tam je aj tak minimum ludi).
Vo vzdialenosti pár 10-ok metrov od "prekážky" zakričať "Hej!". Raz som to už použil, ale to som bol maximálne vytočený, keď sa kúsok pred tým po mne rozbehol voľne pustený pitbull...
PS: Na hrádzu sa preto nejazdí, lebo je zaplnená ako Aupark.
tmax, ak za hradzu beries tu cast od Petrzalky po Cunovo, tak ta ani nie je ofiko pre cyklistov. Dole pod hradzou je to relativne f poho aj v sezone a samozrejme cim dalej od mesta, tym prazdnejsie. A stale je k dispozicii aj mestska strana od zimneho pristavu, ta je vzdy prazdnejsia.
Napísal som to príliš nepresne, myslel som celkovo cyklotrasy v meste. Ja ich nevyužívam, no keď sa tade občas preveziem... A je jedno, či je oficiálne len pre cyklistov alebo na ňu môžu aj iní. Len by sa ľudia mohli naučiť myslieť aj na iných, nie len na seba. Kto chce normálne trénovať, musí ísť na cestu (za predpokladu asfaltu).
Inými slovami moja otázka znela: ak sa na registrovanej značenej cykloceste nachádzajú chodci a zvieratá, ktorí tam nemajú čo robiť, ako k tomu príde cyklista, keď mu trebárs vybehne čokel a natiahne mu cez jazdnú dráhu dvojmetrové vodítko a cyklista sa zraní? Alebo kto bude v práve, keď sa rodinka vyberie na prechádzku po frekventovanej cykloceste a cyklista nedobrzdí pred drobcom, ktorý zrazu vybehne spoza rodičov a cyklista - aj keď nechtiac - decko zrazí?...Ak by som sa ja išla prechádzať na diaľnicu, zbalí ma polícia. Pre cyklocestu nič neplatí? Vo Viedni som napríklad nezažila, aby cyklocestu niekto takto blokoval, mal by od polície po chlebe. Táto konkrétna pri Antolskej je jedna tuším z troch, ktorou sa dá z Petržalky dostať na hrádzu. A býva sakra frekventovaná. A - pri všetkej ohľaduplnosti - je to dobrá záťaž na nervy, permanentne ustupovať z cesty niekomu, kto tam vôbec nemá čo hľadať.
Ja ti teraz kus zaoponujem s tou Viednou ako symbolom zapadu a vyspelosti bol som v nemecku blizko hranic s holandskom a ludia si tam v pohode chodia do prace, na nakupy alebo len tak za oddychom na biku, na peso s detmi so psami po cyklochodniku a namakanych borcov na ziletkach bolo vidiet len na hlavnych cestach, a este k tej Viedni nebol som tam ale urcite sa zvykne mat vedla cyklocesty v meste aj chodnik pre pesich tak vtedy je to opravnene trestat pesich, videl som to v amsterdame na zivo. Najlepsie by bolo mat cesty pre kamiony auta motorky cyklistov korculiarov, pesich osobitne a este k tomu aspon po 3 pruhy v jednom smere pri kazdej ceste, ktore by sa lisili podla rychlosti a verim tomu ze aj tak by bolo kopu nespokojnych. Ale davam ti za pravdu s tymi psami a detmi, ako nahodnymi a neocakavanymi prekazkami, lebo rodicia a majitelia psov by to mali mat viac pod kontrolou.
Prečo nezavoláš žandárov? Či už štátnych, alebo skôr mestských?
Odvolaj sa na § 55, ods. 7 zákona č. 8/2008 Z. z. o cestnej premávke. Podľa tohto ustanovenia "cestičku pre cyklistov môže použiť aj osoba pohybujúca sa na kolieskových korčuliach, lyžiach alebo obdobnom športovom vybavení, ak tým neobmedzí ani neohrozí cyklistov". O chodcoch sa tam nič nehovorí, takže tam nemajú čo hľadať - nech ich žandári vykážu, pokutujú... Proste, nech si plnia povinnosť a strážia dodržiavanie zákonov.
Avšak pozor, nestačí, aby bol cyklochodník označený turistickou značkou - musí to byť riadna dopravná značka "cyklistická cestička", t. j. modrý kruh s bielym bicyklom.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
edit: kým som to zformuloval, tak lto ma predbehol
ale na EU BA chodia pekné baby tak nevyplň to
aaaaale nieeee, seriozne vyskumy nesabotujem
ked som vyplnoval tu otazku, tak prve co ma napadlo boli poratrakovane a rozbahnene lesne chodniky od lesnikov. Takže to nie až tak uplne plati...
Deti, to je iná kategória a max. ohľaduplnosť aj keď tam nemajú čo robiť, to nezmeníme...
Vo vzdialenosti pár 10-ok metrov od "prekážky" zakričať "Hej!". Raz som to už použil, ale to som bol maximálne vytočený, keď sa kúsok pred tým po mne rozbehol voľne pustený pitbull...
PS: Na hrádzu sa preto nejazdí, lebo je zaplnená ako Aupark.
Preco na mna neberu auta ohlad, ked sa prechadzam stredom dialnice? Preco sa mi lietadla nevyhybaju, ked sa kolieskujem na letisku?
Vsetky komunikacie su urcene pre urcitu skupinu pouzivatelov a cesticka pre cyklistov nie je vynimkou.
Inými slovami moja otázka znela: ak sa na registrovanej značenej cykloceste nachádzajú chodci a zvieratá, ktorí tam nemajú čo robiť, ako k tomu príde cyklista, keď mu trebárs vybehne čokel a natiahne mu cez jazdnú dráhu dvojmetrové vodítko a cyklista sa zraní? Alebo kto bude v práve, keď sa rodinka vyberie na prechádzku po frekventovanej cykloceste a cyklista nedobrzdí pred drobcom, ktorý zrazu vybehne spoza rodičov a cyklista - aj keď nechtiac - decko zrazí?...Ak by som sa ja išla prechádzať na diaľnicu, zbalí ma polícia. Pre cyklocestu nič neplatí? Vo Viedni som napríklad nezažila, aby cyklocestu niekto takto blokoval, mal by od polície po chlebe. Táto konkrétna pri Antolskej je jedna tuším z troch, ktorou sa dá z Petržalky dostať na hrádzu. A býva sakra frekventovaná. A - pri všetkej ohľaduplnosti - je to dobrá záťaž na nervy, permanentne ustupovať z cesty niekomu, kto tam vôbec nemá čo hľadať.
Odvolaj sa na § 55, ods. 7 zákona č. 8/2008 Z. z. o cestnej premávke. Podľa tohto ustanovenia "cestičku pre cyklistov môže použiť aj osoba pohybujúca sa na kolieskových korčuliach, lyžiach alebo obdobnom športovom vybavení, ak tým neobmedzí ani neohrozí cyklistov". O chodcoch sa tam nič nehovorí, takže tam nemajú čo hľadať - nech ich žandári vykážu, pokutujú... Proste, nech si plnia povinnosť a strážia dodržiavanie zákonov.
Avšak pozor, nestačí, aby bol cyklochodník označený turistickou značkou - musí to byť riadna dopravná značka "cyklistická cestička", t. j. modrý kruh s bielym bicyklom.