Chlapi, nebuďte generálmi po vojne. Aj keď pokus o založenie funkčnej bikerskej organizácie ostal iba pokusom, neznamená to, že teraz treba tých pár aktívnych zatracovať pod zem a vyčítať si, že sme dali peniaze. Naopak, treba to oceniť.
Človek sa rozhoduje na základe informácií dostupných v danom čase a priestore a v onom okamihu to vyzeralo ako sľubný projekt. Nepochybujem o tom, že zakladatelia Slomby to mysleli dobre a určite chceli, aby sa Slomba rozbehla. Bohužiaľ, všetko závisí od peňazí, človek sa popri jazdení a slombovaní musí aj niečim živiť... Ono totiž dobré je si tu takto ponadávať, ale stačí vziať kalkulačku a vypočítať si, že keby mala mať Slomba čo iba jedného priemerne plateného človeka, aby mal čas "zastával práva bikerov" naozaj efektívne, tak to aj s nákladmi môže ísť najmenej k tisícke euro mesačne (a to je skôr chudobno-skromný odhad pre čiastočný úväzok), to si teda zrátaj, že je okolo 12.000 evri ročne. Koľko členov by muselo platiť aké veľké členské? 1.200 ľudí po 10 evri alebo 800 ľudí po 15 evri alebo 600 ľudí po 20 evri ... je na to potenciál? Koľko si ochotný zaplatiť Ty? A to sme stále iba pri jednom človeku s priemerným platom (či dokonca skôr s menším na mestské pomery), čo nie je žiadna sláva.
01.02.2011 - 07:21:13
00
Az na jeden vykrik do tmy tu zatial nikto na nikoho nevyskocil, vzajomne si nenadavame. Myslim, ze ako Dijck napisal, konstruktivne a vecne diskutujeme s rozdielnym pohladom na cinnost, prinos a prezentaciu Slomby. Ak by som o Slombe nepisal, znamena, ze ju mam na haku. Jej povodna myslienka ma nadchla a zalezi mi na jej uskutocneni. Ze to niekto nazve kecanim do klavesnice je ine.
Pisem mozno vela, ale chcel som vlastne napisat iba toto:
... Na aktivitu na miestnej úrovni netreba celoslovenskú organizáciu. Ak sú ľudia aktívni, tak sú aj bez Slomby a problémy na miestnej úrovni si vedia riešiť aj bez Slomby. Avšak brzdia ich problémy na celoslovenskej úrovni, rôzne vyhlášky, zákony, byrokracia a tam sa ich nemá kto zastať. V tom ja vidím úlohu Slomby, nie v kopaní trailov. :-)
01.02.2011 - 08:22:09
00
Aby som nevykecaval do klavesnice aj ja, tak pre JaNo a Misuge. To, ze sa tento rok spristupnia dalsie cyklotrasy v NP SR je asi nahoda. Mozno ano, ale dielo SLOMBY to nieje v ziadnom pripade. Takze rad vas uvidim, ako si uzivate fyziku v praxi aj tam kde ste motykami nic nerozkopali. Aby som to aj dalej rozvinul, z pohladu bezneho bikera je asi jednoduchsie rozkopat kilometrovy trailik ( aj ked toto musia tiez uradnici odobrit ) ako presvedcit kompetentnych o spristupneni niecoho kde netreba nijakym sposobom zasahovat pretoze dana trasa existuje, len je ilegal. AK chce SLOMBA fungovat na vecsej ako regionalnej urovni musi to byt masova organizacia so vsetkym co k tomu patri. Pocet clenov a zvlast tych aktivnych bude argumentom pri vybavovani cohokolvek. Verte tomu ze o SLOMBE nevie skoro nik.
01.02.2011 - 08:44:54
00
Suhlas.
Snad by som len k Drotarovi dodal,ze problem je v tom,ze nieje najstastnejsie riesenie pustit legal cyklochodnik po uzkom turist.chodniku,kde je velka navstevnost ako napr.v NP VT ci inych...Treba na to triezvo pozerat,kde je aka navstevnost,uz pri ofic.trase na Zelene hoci je ta cesta dost siroka nastavaju nechcene problemy medzi turistami a bikermi.Sam som zvedavy,ktore trasy sa zlegalizuju...
Vzdy je lepsie riesenie vystavat cyklochodnik urceny primarne pre bike,co bude ale v NP utopia este dlho,ale mimo NP ak su k tomu urady ustretove,tak preco nie...
01.02.2011 - 08:56:28
00
Peto aj vas kodex upravuje pravidla ako sa na biku spravat. Tam nieje co dodat pretoze s tym mozem iba suhlasit. A mozem ti s kludnym svedomim povedat, ze ak budeme na spolocnych chodnikoch respektovat jeden druheho tak problemy nebudu, hoci pakovia sa v zdy najdu aj na jednej aj na druhej strane. Ja niesom proti budovaniu singlov, len mne to pripada ako koncepcne uletene, pretoze to ako keby sme isli stavat dialnicu a prve co postavime su dopravne tabule. Pohybujem sa v tretom sektore uz dlhe roky a z praxe viem, ze strasne vela mimo vladnych organizacii zaniklo len a len z dovodu malo pocetnosti. Organizacie mohli mat akokolvek dobru ideu, ale nezastupovali patricny pocet ludi, aby sa bol ochotný s nimi niekto dlhodobo bavit. Dosiahli male dielcie uspechy a dnes si uz nespomeniem ani na ich nazov. Bola by skoda, aby aj SLOMBA takto dopadla, pretoze bikeri si zasluzia silnu organizaciu aby ich zastresila a riesila to co nas vsetkych trapy.
01.02.2011 - 09:04:48
00
Ano,viem co chces povedat drotik,kodex je pekna vec a realita druha...Pamatam si ako sme sli posledne zo Zeleneho a siel som fakt opatrne okolo turistov,spomalil,pozdravil aby si ma vsimli a nezlakli sa,podakoval ale aj tak mi odletel kamienok z pod plasta rovno do turistu,ktory potom nebol moc nadseny,hoci som sa mu ospravedlnoval.Alebo hoci pribrzdis,zvolas,turista je natolko zadumany ze si ta nevsimne a zlakne sa...To je len priklad,jednoducho niekedy to neovplyvnis hoci sa snazis.A na (nielen) Tatranskych chodnikoch je v sezonach tych turistov dost,to som tym chcel povedat.Preto mi pride vzdy vyhodnejsie natrasovat MTB cyklochodniky primarne pre bikovanie.
Ohladom SloMBY ako pisete suhlas.
01.02.2011 - 09:19:34
00
Jo chlapci, pekne ste pomenovali pár vecí a som rád, že Slomba /Djick, Warzone/ sa hneď do krvi neurazili a dokázali triezvo snáď bez pocitu krivdy čítať a reagovať v tomto vlákne. Asi treba v najvyšším zložkách Slomby viac ľudí s presne vymedzenými funkciami a dúfam, že vás chuť posunúť združenie tam kam asi všetci chceme tak skoro neprejde.
P.S. Nie je mi lúto zaplateného členského a dúfam, že istými krokmi sa raz budete cítiť výrazne silnejší ako teraz.
01.02.2011 - 09:57:41
00
no, jak ste sa nakoniec vsetci pekne vyjadrili, mohli ste sa hned na zaciatku, nemusel som kricat do tmy a byt za blbca :)
Viem ze Slomba nefunguje idealne a viem, ze ja sam nerobim nic preto aby fungovala lepsie. Ale niektore prispevky mi prisli horzne negativisticke, skor ako hadzanie polien pod nohy nez konstruktivna kritika. Ale vacsina z vas to skorigovala a debata sa ubera dobrym smerom... A ja sa ospravedlnujem, ak som sa niekoho dotkol.
01.02.2011 - 13:34:58
00
my sme vsetci cakali kym nakricis do tmy a budes konecne za blbca :lol: :$
01.02.2011 - 14:50:45
00
Jožo, nerozumiem, preco ste to nerobili pod hlavickou SLOMBA. dozvedam sa to od Teba na fore medzi recou a hovoris, ze SLOMBA by mala byt masova organizacia..........
neodporujes si trosku?
urcite si rad pridem zajazdit aj do Raja, tesim sa. \o/ a urcite budem ohladuplny k pesiakom.

ale tie dalsie slova, neviem preco si pisal.
predsa sa nebavime o tom, kto to mal zlozitejsie ci Ty na uradoch alebo my s motykami .
mne islo o to mudrovanie, po funuse, ked niekto nieco urobi a kopec ludi od klavesnice sa bude vyjadrovat, ze preco ste to takto urobili, to ste mali inac urobit.

namiesto toho, zeby oni nieco urobili, napriklad kludne isli s uradnikmi nieco vybavit, alebo co i len odhodit spadnuty strom z chodnika, cokolvek pre verejnost........

nehovoril som proti praci pre blaho cyklistov od klavesnice.
hovoril som o tych co len pisu na forum a nic pre cyklistiku neurobili, preto sa cudujem, ze sa to dotklo prave Teba :o
02.02.2011 - 07:59:44
00
Len preto, ze tu niekto nenapise co vsetko spravil a kde aky chodnicek kopal, neznamena, ze neurobil nic. Kde chces tieto veci riesit, ak nie tu? Mas moznost usporiadavat celoslovenske stretnutia a ako chces zabezpecit ucast? Jano pochop, ze toto je priestor na zlepsienie a posuvanie veci vpred a inak, ako cez klavesnicu to v tejto chvili nejde.
02.02.2011 - 08:44:56
00
Jaroh to pekne napisal. V SloMBe nie je nikto plateny a kedze sa clovek musi aj nejako uzivit je naozaj tazke este okrem toho robit nieco aj na narodnej urovni. Preto som napisal vyzvu aby sa ozval clovek, ktory by bol ochotny kvalifikovane lobovat za prava cyklistov. Zatial sa neozval nikto. Organizacia vznikla z cisteho nadsenia a vsetci zakladatelia do nej investovali nemalo prostriedkov a energie..ale neda sa to takto robit stale. Kazdopadne, reorganizacia je potrebna, ludia co to robili na zaciatku uz jednoducho nemaju sil sa tomu nadalej venovat. Ostalo nas zopar aktivnych.
V CR to vyriesili generalnym sponzorom, uz na zaciatku bol ochotny aj pri malo clenoch investovat prostriedky a tak sa organizacia mohla aspon z casti profesionalizovat, zda sa ze na Slovensku je to celkom iny pribeh. Je naozaj lahke kritizovat, ovela tazsie je prilozit ruku k dielu. Navrhnite, ako by SloMBA mala zvysit svoju vahu(pocet clenov). Ja som mal mozno mylny dojem, ze pokial nieco konkretne a hmatatelne pre cyklistov spravime(prikl.singletrack kde predtym nic nebolo), bude to istym impulzom aj na pritiahnutie novych clenov. Aby bolo vedomie, ze sa to da.
02.02.2011 - 10:10:03
00
Ja som si tiež mylne myslel, že už samotný vznik SloMBy bude pre aktívnych bikerov dostatočný dôvod na to, aby sa stali členmi a pomáhali spoločnej veci ako môžu. Niekto môže vybavovať, iní chodia po víkendoch robiť/opravovať traily, niekto môže robiť propagačné fotky a písať články, a každý môže robiť skrytú reklamu všade kadiaľ chodí. Myslel som, že sa zapojí viac ľudí, a nielen prevažne z Košického a Bratislavského regiónu.
Som presvedčený o tom, že aj v iných regiónoch sú ľudia, ktorí by sa vedeli venovať úradným veciam a daľší, ktorí by aktívne chodili na traily na základe získaných povolení. Snáď len to je problém, že sa ešte navzájom nenašli a neodhodlali k aktivite.
02.02.2011 - 20:18:28
00
ja mám pocit že problém je len s luďmi čo by chodili na úrady a vybavovali papiere.. lopaty sa chytí skoro každý biker, ale na papiere to chce trochu iný čas (cez úradné hodiny) a hlavne vek..
ludia sa o oblúbené traily starajú aj keď niesú vyznačené..
02.02.2011 - 22:46:51
00
tak tak, ked ti uradnik zahnoji, ze pridte do uradu v pondelok o 9 na jednanie, tak nie je to boh vie co...
02.02.2011 - 23:13:54
00
keyboard_arrow_up